Gdzie pracujecie

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

Re: Gdzie pracujecie

22-06-2013, 08:49

Lykantrop pisze:
Heretyk pisze:i za ten "żart" masa ludzi pracuje z tego co wiem :)
Są też tacy co pracują i w ogóle nie otrzymują wynagrodzenia. I takich chujków - cwaniaczków - pracodawców lubię szczególnie, oczywiście od strony służbowej. Szkoda tylko, że paru takich skurwieli to rodzina królika i kliki, które są nie do ruszenia ze względu na dziwne zbiegi okoliczności. Gdybym tylko mógł to bym książkę napisał o tym, bo to temat równie dobry co "Drogówka" czy "Układ Zamknięty".
to jest dla mnie dość niezrozumiała sytuacja. co takich pracowników trzyma w tego typu firmach? nie płaci? no to, kurwa,najpierw idę do inspekcji pracy/sądu, jak nie pomoże (skoro "nie do ruszenia"), to się zwalniam. prosta sprawa.

chyba że tu chodzi o jakiś lęk związany z trudnościami ze znalezieniem kolejnej roboty, albo coś, no ale to już temat na dłuższą dyskusję.
535

22-06-2013, 09:03

Jest jeszcze rozwiązanie alternatywne, co prawda niezbyt zgodne z obowiązującym prawem, ale w takich przypadkach wydaje się, że jedyne. Każdy, także taki biznesmen, ma twarz, choć jedną zdrową kończynę, jakiś adres, samochód, tudzież gromadkę kochających dzieci, czy choćby kolekcję akwariowych rybek...

Z drugiej strony to faktycznie, ciekawe zagadnienie. Lęk związany z trudnościami ze znalezieniem kolejnej roboty występuje, a wkurwienie spowodowane pracą z frajer - nie. Nie ma to jak dokładać komuś do interesu. Są tu jacyś chętni? Bo roboty nigdy nie brakuje.
Heretyk

22-06-2013, 09:07

moja znajoma od 6 lat pracuje w jakimś magazynie i dostaje średnio 300-500 zeta miesięcznie bo właściciel "odciąga" jej z pensji straty które wynikły podczas inwentaryzacji. kobita cały czas twierdzi, że się zwolni bo już tego nie wytrzyma, ale jakoś nie może to dojść do skutku. mówiła mi, że w sumie lepiej mieć te 5 stówek, niż nic... przypuszczam, że takich osób jest znacznie więcej

kurwa,są rzeczy na tym świecie które się fizjologom nie śniły. :)
535

22-06-2013, 09:21

Nie pali, nie pije, je mało, prawie wcale. Do roboty chodzi na piechotę. Ma blisko, bo przecież obuwie też się niszczy...Może rodzice ją utrzymują? To jednak jest wygoda. Wtedy przy ascetycznym życiu ta góra pieniędzy wystarcza na bieżące fanaberie. Potrzebuję kilku takich pracowników. Niech stracę. Zapłacę nawet 535 złotych. "Na rękę" oczywiście. Tylko, żeby nie narzekali, bo tego nie zdzierżę.
Heretyk

22-06-2013, 09:23

pali, pije, dwójkę dzieci ma na utrzymaniu. ale chyba mężulek lepiej zarabia, nie znam szczegółów.
535

22-06-2013, 09:25

Tak właśnie pomyślałem. Cuda w tym kraju, cuda Panie.
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

22-06-2013, 09:31

na 1/4 etatu te 5 stów to ok, jednak jeżeli jest to pełny wymiar godzin to raczej wolałbym posiedzieć w domu ...
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Heretyk

22-06-2013, 09:34

8, bywa że 10h :)

chyba jasne, że nikt rozsądny by nawet z łóżka nie wstał za tyle.
est

22-06-2013, 12:04

Znałem ja takich co za darmo by do roboty poszli byleby ją mieć.
Heretyk

22-06-2013, 12:06

bywa, ale to chyba margines
Awatar użytkownika
Lykantrop

22-06-2013, 12:09

est pisze:Znałem ja takich co za darmo by do roboty poszli byleby ją mieć.
To przypadek takich co mają 2-3 lata do emerytury i składki muszą mieć opłacane.
Heretyk pisze: to jest dla mnie dość niezrozumiała sytuacja. co takich pracowników trzyma w tego typu firmach? nie płaci? no to, kurwa,najpierw idę do inspekcji pracy/sądu, jak nie pomoże (skoro "nie do ruszenia"), to się zwalniam. prosta sprawa.

chyba że tu chodzi o jakiś lęk związany z trudnościami ze znalezieniem kolejnej roboty, albo coś, no ale to już temat na dłuższą dyskusję.
Chodziło mi raczej o przypadek taki, że koleś co 2 tygodnie, miesiąc zatrudnia co rusz kogoś nowego na podstawie umowy zlecenie/ dzieło. Po tym krótkim okresie wypierdolka, pisanie oświadczenia, że zleceniodawca nie wywiązywał się z powierzonych obowiązków, jakiś kolega podpisze i tyle.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
est

22-06-2013, 12:19

Lykantrop pisze:
est pisze:Znałem ja takich co za darmo by do roboty poszli byleby ją mieć.
To przypadek takich co mają 2-3 lata do emerytury i składki muszą mieć opłacane.
No właśnie, że nie tylko. Osoby wychowane w chorobliwym etosie pracy, żeby nie były uważane za darmozjadów są w stanie zapierdalać za najniższe stawki.
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

27-06-2013, 16:33

W temacie chujków, dyrektor firmy co w niej me babu pracowało, wyprowadził kasę. Firma ogłosiła upadłość i miesięczne wynagrodzenie+za czas wypowiedzenia+niewykorzystany urlop (za który mieli płacić) poszło się jebać ;-)
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

28-06-2013, 10:14

Clochard pisze:W temacie chujków, dyrektor firmy co w niej me babu pracowało, wyprowadził kasę. Firma ogłosiła upadłość i miesięczne wynagrodzenie+za czas wypowiedzenia+niewykorzystany urlop (za który mieli płacić) poszło się jebać ;-)
Kapitalizm ze świńskim ryjem zamiast ludzkiej twarzy niestety.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Nothingface
postuje jak opętany!

28-06-2013, 15:08

Moja matka też ma problem z tego typu pracodawcą. Typ - dyrektor mając totalnie przedsiębiorstwo (drogowo-mostowe) w dupie i nie dbając o nie, pojawiał się raz na ruski czas by podpisać jakieś losowe papiery i pobrać pensje, która była 2,5x wyższa niż wszystkie pensje pracowników (administracji i fizycznych) razem wzięte. Przez brak gospodarności doprowadził do upadku firmy.Teraz trwa postępowanie upadłościowe - a jak możecie się domyślać, swoją kasę pobrał ale pracownicy muszą czekać spore miesiące.

Pytam się: gdzie jest ta etyka i dryg kapitalisty/przedsiębiorcy?
W normalnym systemie ekonomicznym tacy to by szybko przepadali a reszta by się starała. Takie przedsiębiorstwa nie powinny (tak jak w tym przypadku) istnieć nieproduktywnie latami i dogorywać miesiącami, blokując pracowników.
Awatar użytkownika
diabelmowi
świeżak

28-06-2013, 15:46

no i by nie blokowali pracowników, gdyby Ci mieli jaja rzucić robotę, poszukać innej itp. znam z bliskiego grona przypadek właśnie podupadającej firmy, której głowa odpierdala straszne numery, poniża pracowników, a Ci dalej tam siedzą. Jak ja bym usłyszał, że jestem głupi od swojego szefa to bym mu pewnie wpierdolił, a robotę rzuciłbym na pewno (jeszcze ewentualnie zastanowiłbym się nad lewym zwolnieniem na jakiś czas).
ZłyPan

28-06-2013, 16:03

W saraceńskiej korporacji, domu niewoli.
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

19-07-2013, 16:29

Dziś mi jedna z moich pracownic przed swoim urlopem przyniosła mi (z okazji moich zbiżających się imienin Krzysztofa):
- ciasto własnej roboty;
- pasztet własnej roboty;
- czekoladki;
- wielką torbę przeróżnych fancy piw

:-)

Co by o mnie nie mówić, to mam nosa do zatrudniania właściwych ludzi. Tworzenie miejsc pracy to słuszna inicjatywa.
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

19-07-2013, 16:36

A ja dowiedziałem się, że zostałem działową "oszczędnością" i od sierpnia jestem bezrobotny.
I prawdę mówiąc nawet się cieszę, bo już mi ta robota zbrzydła. Owszem, kasa i ludzie zajebiści, ale zawodowo taki regres i rozleniwienie, że na dłuższą metę jest to meczące i szkodliwe.
Z okazji porobionych oszczędności robię sobie porządne wakacje, zajmę się wszystkim tym, na co nigdy nie ma czasu i jak odsapnę to poszukam sobie czegoś nowego.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
Awatar użytkownika
Sybir

19-07-2013, 16:40

Ja za to chyba muszę poszukać sobie dodatkowej pracy, gdyż mój podstawowy pracodawca wprowadził system ratalny wypłat, co nieco mnie niepokoi.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
ODPOWIEDZ