Behemoth v.2

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: Behemoth v.2

08-08-2018, 07:16

byrgh pisze:Jeżeli dla kogoś synonimem 'rebel' jest to, że płynie się z prądem i atakuje w baranim pędzie wszystko, co inni, to nie jest godny, by słuchać prawdziwych nonkonformistów z lat dawno wybrzmiałych.
A jak ktoś myśli, po chuj tykać się tematów, które nas nie dotyczą, to nawet mi go nie żal.
Ok, czekam na dowody rebelii w Twoim wykonaniu. Jak zwykle pojawi się grupa,
która na czyichś plecach chętnie by wyszła.

Rebelia Nergala, to plastikowy sprzeciw godny dzisiejszych czasów, ale nadal nie rozumiem, po co miałby atakować coś, co go nie interesuje. Oczywiście, to sprawa twórców, co atakują, my słuchacze możemy to akceptować lub nie.
Na razie nie widać chętnych do ataku na wyznawców religii pokoju. Już byli dzielni francuscy rysownicy i .......
zaprzestali.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

08-08-2018, 13:52

Czy ja dobrze czytam? Metalowcy maja pretensje oto, ze Nergal obraza uczucia religijne chrzescijan? Serio? (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Medard

08-08-2018, 13:55

ozob pisze:Czy ja dobrze czytam? Metalowcy maja pretensje oto, ze Nergal obraza uczucia religijne chrzescijan? Serio? (:
źle zrozumiałeś, chcieliby żeby atakował spokojnych ludzi wyznających religię pokoju.
Ostatnio zmieniony 08-08-2018, 14:02 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

08-08-2018, 13:56

ozob pisze:Czy ja dobrze czytam? Metalowcy maja pretensje oto, ze Nergal obraza uczucia religijne chrzescijan? Serio? (:
Obrazek
Awatar użytkownika
Medard

08-08-2018, 14:05

tommek pisze:
Obrazek
Trzeba się nauczyć czytać że zrozumieniem. A nie zerknąć, wyłapać jedno słowo i wrzucać swoje. Ale tak to działa na tym forum, więc mnie to nie dziwi.
Die Welt ist meine Vorstellung.
byrgh
zahartowany metalizator

08-08-2018, 14:18

Medard pisze:
byrgh pisze:Jeżeli dla kogoś synonimem 'rebel' jest to, że płynie się z prądem i atakuje w baranim pędzie wszystko, co inni, to nie jest godny, by słuchać prawdziwych nonkonformistów z lat dawno wybrzmiałych.
A jak ktoś myśli, po chuj tykać się tematów, które nas nie dotyczą, to nawet mi go nie żal.
Ok, czekam na dowody rebelii w Twoim wykonaniu. Jak zwykle pojawi się grupa,
która na czyichś plecach chętnie by wyszła.

Rebelia Nergala, to plastikowy sprzeciw godny dzisiejszych czasów, ale nadal nie rozumiem, po co miałby atakować coś, co go nie interesuje. Oczywiście, to sprawa twórców, co atakują, my słuchacze możemy to akceptować lub nie.
Na razie nie widać chętnych do ataku na wyznawców religii pokoju. Już byli dzielni francuscy rysownicy i .......
zaprzestali.
To nie decyzja poglądów Nergala co atakuje, tylko koniunktury, która mu coś podyktuje. Obecnie ten gość to jest taki tani medialny troll, który żeruje na łatwym łupie, jakim bez wątpienia jest kler i rzecznicy typu Nowaki itp. Dzisiaj z Biblii przerzucił się na symbole narodowe, bo to znowu uderzenie, i w newralgicznym momencie, w to, co prawdziwego krajana boli najbardziej. Co nie zmienia wciąż faktu, że z drugiej strony w razie potrzeby zabrakłoby mu jaj, by wjechać w muslimów, a mógłby, a nawet powinien, skoro ogłasza się patriotą i krytykiem realiów, bo to palący problem nie tylko Europejczyków, ale wkrótce i Polaków (niestety zza drugiej strony barykady, tak więc z dala od jego zainteresowań - nie ma komu dojebać). Ale nie opłaca mu się to ani finansowo, ani pod względem bezpieczeństwa, dlatego dyskusja na jego temat w tych kategoriach nie ma sensu, w żadnych w zasadzie nie ma :)

A przykładów Ci nie podam, podstaw sobie sam dowolony zespół sprzed kilkudziesięciu lat. Zestawienie rzekomego nonkonformizmu Nergala np. z tym Sex Pistols jest dla Anglików bardzo krzywdzące.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

08-08-2018, 14:36

Nergal idzie ścieżką Aleistera , jest delemitą i tak jak Crowley nielubi kociej wiary , chce sprowadzić na ziemie antychrysta za pomocą rytuału babalon working.
byrgh
zahartowany metalizator

08-08-2018, 14:39

Ale dyskusja nie tyczy się tego, że jest idiotą, bo czyta Crowleya i nosi młoty na szyi i obcisłe getry ;)
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

08-08-2018, 14:55

Lukass pisze:
dzik pisze:A ja bez żadnego powodu postanowiłem ponownie przesłuchać wszystkie pełniaki zespołu Behemoth. Żeby się nie zamulić za bardzo będę słuchał maksymalnie jedną(1) płytę na dzień. I tak dzisiaj poleciał Sventevith. Dobra płyta z bdb wokalami. Taki porządny black metal z klawiszami. Na pewno nie był to czas stracony. Jutro Grom.
Odważna decyzja, lada chwila zaczną się schody...
Na razie daję radę. Panemonic Incantations jest ok. Na Grom jest sporo dobraj muzy, ale są i tak wsiowe fragmenty, że aż zęby bolą. Szczególnie śpiew pani Celiny jest dla mnie niesłuchalny. Dzisiaj poleci Satanica, więc nie powinno być źle. Z tego co pamiętam, najtrudniej będzie gdzieś na wysokości The Apostasy/Demigod.
Chwała Mordercom Wojciecha!
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-08-2018, 15:03

dzik pisze:
Lukass pisze:
dzik pisze:A ja bez żadnego powodu postanowiłem ponownie przesłuchać wszystkie pełniaki zespołu Behemoth. Żeby się nie zamulić za bardzo będę słuchał maksymalnie jedną(1) płytę na dzień. I tak dzisiaj poleciał Sventevith. Dobra płyta z bdb wokalami. Taki porządny black metal z klawiszami. Na pewno nie był to czas stracony. Jutro Grom.
Na razie daję radę. Panemonic Incantations jest ok. Na Grom jest sporo dobraj muzy, ale są i tak wsiowe fragmenty, że aż zęby bolą. Szczególnie śpiew pani Celiny jest dla mnie niesłuchalny. Dzisiaj poleci Satanica, więc nie powinno być źle. Z tego co pamiętam, najtrudniej będzie gdzieś na wysokości The Apostasy/Demigod.
Od Pandemonic ten zespół się zaczął. Grom to dla mnie asłuchalne gówno. Debiut to przeciętniactwo i nieporadność. Satanica zajebista. Thelema przez produkcję słabsza. ZKC zajebista. Demigod wraz z Satanicą, ZKC i The Satanist zaliczam do największych osiągnięć tego zespołu. Teh Apostasy to już lekki skręt w komerchę, który apogeum osiągnął na Evangelion. Jak ostatnio słuchałem tej płyty to aż mnie zęby bolały, choć parę piosenek jest tam fajnych np. Shemhamforash.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Medard

08-08-2018, 15:05

Byrgh piszesz o tych klasycznych zespołach, których członkowie mają po kilka posiadłości, czy o tych którzy mają tylko po kilka milionów na koncie, samoloty i liczne samochody, czy
tylko o tych, którym pomieszało się w głowach, bo nie wiedzieli jak wydać swoje miliony i popełnili samobója albo tylko zaćpali się na śmierć?
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

08-08-2018, 16:21

tommek pisze:
Obrazek
Sedno. Taki obraz wasz :DDD.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła
Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym

08-08-2018, 18:55

ozzy pisze:
Anthropophagus pisze:
Marcin pisze:Do następnego albumu Nergal powinien kpić z Mohammeda i zobaczyć, jak to działa .
Ty może wreszcie do następnego 10-cio lecia nauczysz się pisać po polsku bo aż oczy bolą ilekroć cokolwiek piszesz. I kto to jest kurwa Mohammed?? :D
Wydaje mi się że chodzi o Glace :D
I to jest chyba właściwy trop kolego! :D Nic tylko czekać aż na nowej płycie zobaczymy kółko z przekreśloną mordą Glacy i hasłami: no fun, no mosh, no trends, no core ;)
Medard pisze: Na razie nie widać chętnych do ataku na wyznawców religii pokoju.
Jak to nie widać?? Przecież takich kapel nie brakuje. Oczywiście tych atakujących katolickie spierdolenie jest nieporównywalnie więcej ale ataków wymierzonych w szmaciarzy trochę jest na scenie.
"Dla mnie to jest naród zesrany a nie naród wybrany".
- Piotr Rybak
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

08-08-2018, 19:10

Anthropophagus pisze:
Jak to nie widać?? Przecież takich kapel nie brakuje. Oczywiście tych atakujących katolickie spierdolenie jest nieporównywalnie więcej ale ataków wymierzonych w szmaciarzy trochę jest na scenie.
Jebać z religii która jest w odwrocie to proste, jechać do Arabii Saudyjskiej i spalić publicznie Koran to jednak wyzwanie.
To jak z ustawkami, napierdalać bandą na jednego , banał ale wpierdolić się solo na sektor ultrasów krzycząc o ich starych brzydko już nie :)
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

08-08-2018, 19:21

The Satanist - album, który sprawia wrażenie świetnego na pierwszy rzut oka, ale bardzo szybko się nudzi, nie ma co w nim odkrywać, wszystko podane na tacy.

Zos Kia Cultus (Here and Beyond) - najlepsze w mojej opinii dokonanie Adama i spółki, świetne aranżacje i odpowiednie proporcje poszczególnych wpływów.

Demigod - znaczny skręt w stronę def metalu, nieco gorszy niż Zośka, ale wciąż bardzo mocna pozycja w dyskografii

Apostasy/Evengelion - nie wiem czemu, ale kompletnie mi nie podeszły nigdy. Ostatnio próbowałem odświeżyć ten drugi i miałem duży problem, by dosłuchać do końca i czerpać z tego przyjemność.

Zanosi się na to, że nowy może być logiczną kontynuacją The Satanist, co raczej nie nastraja optymistycznie. Można grać nieco lżej i zachować atmosferę bezkompromisowości*, ale jak widać Adam woli wydawać produkty, niż albumy muzyczne. Myślę, że stąd ta cała krytyka, z którą się spotyka - poniekąd na własne życzenie.

Z drugiej strony niektórzy chyba przesadzają (nie tyczy się to tylko forum, tylko ogólnie internetów), bo odnoszę wrażenie, że wiele osób wylewa jad na Nergala dla samego wylewania jadu - często bez racjonalnych przesłanek ku temu (zazwyczaj z rzeczami niezwiązanymi ze stricte-muzyką), zachowując się na takim samym poziomie jak Ci katolicy, którzy kradną rurę Mardukowi.

O muzyce Behemotha (nowym wcieleniu) można powiedzieć wiele - obiektywnie nie jest to jednakże rzecz jednogłośnie "chujowa". Owszem, jest koniukturalna, grzeczna, ale zarazem świetnie zaaranżowana, profesjonalna - koniec końców dostajemy rzecz po prostu przeciętną. Bez jakichś większych wzlotów, ale też bez jakiegoś straszliwego szamba. Dla wielu kapel wychwalanych na forum nawet i ten poziom jest nieosiągalny, tak więc...

Absolutnym hitem w tym wątku była dyskusja na temat Zbyszka i insynuacja, że on tak naprawdę tego Behemotha się wstydzi, nie lubi, a robi to tylko po to, by zarobić na swoje trv-niezależne projekty typu Azarath...

Wiele osób też zastanawia się w czym tkwi fenomen Nergala - tkwi on w ciężkiej pracy tylko i wyłącznie, tego odmówić mu nie można. A skoro sobie to wypracował, jak widać, zasługuje na to gdzie jest.

Swoją drogą - nieco abstrahując od głównego wątku - jest miliard szanowanych kapel piwnicznych trv-black, a potem dyskusje na forach, że nikt nie słucha dobrej muzyki i zespoły grają dla garstki. To zawsze trochę śmieszne. Tylko które kapele tak naprawdę w Polsce są profesjonalne i traktują siebie na tyle poważnie by zasługiwać na więcej? Zjawisko te jest widoczne bdb na PL scenie stonerowej, gdzie zarysował się wyraźny podział na kapele z ambicjami, które chcą osiągnąć więcej (Spaceslug, Sunnata), a te, które być może grają równie świetną muzę, ale odpowiada im ten poziom gdzie znajdują się obecnie, traktują muzykowanie jako hobby, ale bez jakichś większych ambicji na bycie lepszym od innych kolegów.

*ten wyraz obok radykalności chyba najczęściej się pojawia w wypowiedziach Nergala opisujących jego własną muzykę, co akurat jest serio zabawne.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

08-08-2018, 19:53

Anthropophagus pisze:

Medard pisze: Na razie nie widać chętnych do ataku na wyznawców religii pokoju.
ale takie Dark Fury zna tylko garstka blekmetalowców, więc to też jakaś specjalna odwaga ze strony zespołu nie jest :-)
Karkasonne

08-08-2018, 19:56

yossarian84 pisze:ale takie Dark Fury zna tylko garstka blekmetalowców, więc to też jakaś specjalna odwaga ze strony zespołu nie jest :-)
Ancient Rites robi to od 1996, i mieli przez to masę problemów, odwołane koncerty, alarmy bombowe, a jednak Gunther się nie cofnął w okrzyku "Bible and Quran - pathetic books of lies!"
Awatar użytkownika
hcpig

08-08-2018, 20:34

Anzhelmoo pisze:
Zos Kia Cultus (Here and Beyond) - najlepsze w mojej opinii dokonanie Adama i spółki, świetne aranżacje i odpowiednie proporcje poszczególnych wpływów.

Demigod - znaczny skręt w stronę def metalu, nieco gorszy niż Zośka, ale wciąż bardzo mocna pozycja w dyskografii
Chyba sobie kolego jaja robisz zestawiając te dwa albumy - bardzo dobry trybut dla MA vs megaplastikowa, skompresowana chujnia, do tego z tragiczną okładką.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

08-08-2018, 21:30

dzik pisze:
Lukass pisze:
Chwała! Ja jestem w stanie strawić wszystko, ale mam wrażenie, że po Zośce już nic równie mocnego nie nagrali, choć mieli swoje momenty.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

08-08-2018, 23:52

Dysputy typu - "dlaczego nie ilam" - dotknely obok Behemoth rowniez Smarzowskiego. (:

" onclick="window.open(this.href);return false;
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
ODPOWIEDZ