Promocje poniżej pasa!

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Maria Konopnicka

Re: Promocje poniżej pasa!

30-06-2013, 15:52

Gore_Obsessed pisze: Nie wymyśliłem sobie tego. Może w przypadku wydawców których znasz kulała dystrybucja/reklama? Allegro zapewnia jednak możliwość dotarcia do kilkunastu milionów ludzi, którzy widzą taką promocję. To jest miarodajne.
Nie twierdzę, że wymyśliłeś. Wierzę, że kilkuzłotowa obniżka może zwiększyć sprzedaż wówczas gdy jest popyt na jakąś pozycję. Wychodzi jakiś nowy Harry Poter wszędzie jest po 40 zł, a Ty obniżasz do 35 zł i - tak jak piszesz - sprzedaż zwiększa się dwukrotnie. Obniżką ceny nie zwiększysz jednak zainteresowania pozycjami, którymi ludzie się nie interesują - a większość pozycji na rynku spotyka się z dość mizernym zainteresowaniem. Patrzę sobie po komiksach - niektóre tytuły wychodziły dziesięć lat temu - kosztowały wówczas po 30 zł, dziś już tych wydawnictw nie ma i niektóre księgarnie wypychają te tytuły za symboliczne 5 zł... może trochę się sprzedało, ale popytu i tak nie ma... nie ma czytelnika i te tytuły wciąż zalegają w magazynach i będą zalegać aż je myszy zjedzą. A mówimy o naprawdę małych nakładach.
Tak z ręką na sercu, gdyby ceny książek spadły o połowę, kupowalibyście ich dwa razy więcej? Ja nie. Kupowałbym tyle samo - czyli dokładnie tyle ile jestem w stanie przeczytać... Oczywiście są pewnie ludzie, którzy kupowaliby więcej i układali te książki na półkach dla przyszłych pokoleń. Ale to raczej margines...
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

30-06-2013, 16:01

Maria Konopnicka pisze: Tak z ręką na sercu, gdyby ceny książek spadły o połowę, kupowalibyście ich dwa razy więcej?
Czy dwa razy więcej to nie wiem, ale więcej na pewno :)
Grrrówno!
abstract
postuje jak opętany!

30-06-2013, 16:08

Maria Konopnicka pisze: Tak z ręką na sercu, gdyby ceny książek spadły o połowę, kupowalibyście ich dwa razy więcej? Ja nie. Kupowałbym tyle samo - czyli dokładnie tyle ile jestem w stanie przeczytać... Oczywiście są pewnie ludzie, którzy kupowaliby więcej i układali te książki na półkach dla przyszłych pokoleń. Ale to raczej margines...
twierdzenie, ze popyt na ksiazki jest malo wrazliwy na poziom ich ceny swiadczy o kompletnej nieznajomosci (polskich) realiow i oderwaniu od rzeczywistosci. twierdzenie, ze ludzie kupujacy "bo jest taniej" i kupujacy na zapas to margines - to jakies kuriozum jest lol
Maria Konopnicka

30-06-2013, 21:23

Ehhh, dobra chłopaki... pass :) Od kilkunastu lat zajmuję się wydawaniem różnych rzeczy i osobiście znam kilkanaście osób prowadzących własne wydawnictwa lub pracujących w dużych wydawnictwach i kompletnie się nie znam :))) Niech Wam będzie - ludzie nie czytają książek bo są za drogie, bibliotek nie odwiedzają bo bilety na autobus są za drogie i nie stać ich żeby do nich dojechać :)
Tylko dlaczego w pobliskiej Żabce wciąż kolejka i gdybym teraz do niej poszedł to na półkach wybór piwa miałbym wyjątkowo mizerny? Czyżby w innej walucie płaciło się za piwo niż za książki? Przeciętny Polak ma kasę na to, żeby chlapnąć kilka-kilkanaście browarów tygodniowo, jakiegoś grilla w weekend zrobić, kablówkę opłacić, internet. Tylko książka droga..bo 30-40 złotych trzeba za nią zapłacić i nie ma pieniędzy, żeby kupić choć jedną w miesiącu.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

01-07-2013, 22:55

W sklepie NWN jest -25% na wszystko, promocja na całego!
535

02-07-2013, 00:08

Maria Konopnicka pisze:Tylko książka droga..bo 30-40 złotych trzeba za nią zapłacić i nie ma pieniędzy, żeby kupić choć jedną w miesiącu . .
Ja Ci to zaraz wszystko pięknie przeliczę. 30-40 złotych mówisz? W pobliskim markecie Kaufland w ostatni łykend była promocja. Tam co łykend są promocje, a to Żywiec po 1,98 zł za puszkę, a to znowu Kasztelan za 1,89. Żabka? Ci złodzieje? W Kaufland za 40 złotych, kupujesz około 20 browarów i nie ma po prostu czasu na czytanie książek. Siata z piwem ciężka i sam rozumiesz. Nie każdy jest Arnoldem, by szarpać dodatkowo, jakieś opasłe tomiska.
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

02-07-2013, 08:39

Maria Konopnicka pisze: Tylko dlaczego w pobliskiej Żabce wciąż kolejka i gdybym teraz do niej poszedł to na półkach wybór piwa miałbym wyjątkowo mizerny? Czyżby w innej walucie płaciło się za piwo niż za książki? Przeciętny Polak ma kasę na to, żeby chlapnąć kilka-kilkanaście browarów tygodniowo, jakiegoś grilla w weekend zrobić, kablówkę opłacić, internet. Tylko książka droga..bo 30-40 złotych trzeba za nią zapłacić i nie ma pieniędzy, żeby kupić choć jedną w miesiącu.
No ale to chyba nic dziwnego, że większość ma w dupie książki i czytanie w ogóle, i to nie o nich mowa w kwestii cen :)
Grrrówno!
HAL_9000
zaczyna szaleć

02-07-2013, 08:44

No, może i tak, ale moim zdaniem powinny być jeszcze droższe :)
Sarenka na mrozie nie może

Czeka na ciepły oddech

Leśniczy ją głaszcze po udzie

Niech się naje do syta
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

02-07-2013, 08:46

Maria Konopnicka pisze:. Tylko książka droga..bo 30-40 złotych trzeba za nią zapłacić i nie ma pieniędzy, żeby kupić choć jedną w miesiącu.
Ale zaśmierdziało.
Książek po 30 (sic!)-40 zł to jest akurat na rynku tyle co black metalu na ostatniej płycie Satyricon.
W skrócie - pierdolisz jak potłuczony. Nawet nie chcę mi się szerzej komentować tych bzdur i idiotyzmów, które nawpisywałeś.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

02-07-2013, 09:02

HAL_9000 pisze:No, może i tak, ale moim zdaniem powinny być jeszcze droższe :)
Dlaczego?
Zresztą, przecież wśród książek piractwo internetowe niebawem będzie porównywalne z muzyką. E-booki do ściągnięcia za free to już jest standard :) Wiadomo, że to nie to samo, co normalny egzemplarz, ale i mp3 to nie to samo co CD itp.
Grrrówno!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

02-07-2013, 09:17

jak slysze zdanie "cos powinno byc drozsze/tansze" w sensie jakiejs polityki, to mnie odrazu skreca. ceny powinna byc taka, jaka sobie zazyczy sprzedawca, i rozpatrywanie tego jak byc "powinno" zalatuje nie powiem czym :)
this is a land of wolves now
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

02-07-2013, 11:43

Plastek pisze:
Maria Konopnicka pisze:. Tylko książka droga..bo 30-40 złotych trzeba za nią zapłacić i nie ma pieniędzy, żeby kupić choć jedną w miesiącu.
Ale zaśmierdziało.
Książek po 30 (sic!)-40 zł to jest akurat na rynku tyle co black metalu na ostatniej płycie Satyricon.
W skrócie - pierdolisz jak potłuczony. Nawet nie chcę mi się szerzej komentować tych bzdur i idiotyzmów, które nawpisywałeś.
to po ile są, kurwa, książki, bo ja chyba w jakiejś innej rzeczywistości żyję. kupuję ok 5-10 miesięcznie (nowości, ale nie tylko) i rzadko sie zdarza, żebym zapłacił powyżej tego przedziału cenowego.
Heretyk

02-07-2013, 11:45

Riven pisze:jak slysze zdanie "cos powinno byc drozsze/tansze" w sensie jakiejs polityki, to mnie odrazu skreca. ceny powinna byc taka, jaka sobie zazyczy sprzedawca, i rozpatrywanie tego jak byc "powinno" zalatuje nie powiem czym :)
nie inaczej. jak Cie stać, to sobie kup, jak nie to wypierdalaj i nie marudź. :) chciałbym nowego Mercedesa, ale mnie nie stać. i w związku z tym mam mieć pretensje, że za drogi jest? :D
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

02-07-2013, 17:53

Maleficio pisze:W sklepie NWN jest -25% na wszystko, promocja na całego!
Czy na pocztę też ?

;)
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

02-07-2013, 21:44

Heretyk pisze: to po ile są, kurwa, książki, bo ja chyba w jakiejś innej rzeczywistości żyję. kupuję ok 5-10 miesięcznie (nowości, ale nie tylko) i rzadko sie zdarza, żebym zapłacił powyżej tego przedziału cenowego.
Zajrzyj se do sklepu. Sam kupuje jeszcze więcej niż ty (głównie fantastyka i historia) i średnio to jest 45 zł wzwyż. Historyczne są jeszcze droższe.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Lykantrop

02-07-2013, 21:46

Polecam promocje w Pitburgerze. Już za 3 zety można mieć hamburgera!
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
maciek z klanu

03-07-2013, 23:06

Maria Konopnicka pisze:Tak z ręką na sercu, gdyby ceny książek spadły o połowę, kupowalibyście ich dwa razy więcej? Ja nie. Kupowałbym tyle samo - czyli dokładnie tyle ile jestem w stanie przeczytać... Oczywiście są pewnie ludzie, którzy kupowaliby więcej i układali te książki na półkach dla przyszłych pokoleń. Ale to raczej margines...
To po huj kupujesz tyle plyt? Skoro nie jestes ich w stanie przesluchac?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

03-07-2013, 23:09

Plastek pisze:
Heretyk pisze:to po ile są, kurwa, książki, bo ja chyba w jakiejś innej rzeczywistości żyję. kupuję ok 5-10 miesięcznie (nowości, ale nie tylko) i rzadko sie zdarza, żebym zapłacił powyżej tego przedziału cenowego.
Zajrzyj se do sklepu. Sam kupuje jeszcze więcej niż ty (głównie fantastyka i historia) i średnio to jest 45 zł wzwyż. Historyczne są jeszcze droższe.
Ostatnio jest taki trend (patrzac na ceny okladkowe, wiadomo ze sporo promocji w Matrasie), ze ceny ksiazek nowych polskich wydawnictw zaczynaja sie od 39,99 zł i sa to ksiazki okolo 200 stronicowe. Grubsze wydania trzeba liczyc minimum te 44,90+.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

03-07-2013, 23:23

przecietna ksiazka na amazon kindle kosztuje mnie miedzy 8 a 12 dolarow (wiekszosc ostatnich zakupow to pozycje liczace 400-600 stron, w tym niedawne premiery). przy dzisiejszym kursie wychodzi srednio 30 zl, i do tego z natychmiastowa dostawa. takze tak.
this is a land of wolves now
535

04-07-2013, 08:38

Plastek pisze:
Heretyk pisze: to po ile są, kurwa, książki, bo ja chyba w jakiejś innej rzeczywistości żyję. kupuję ok 5-10 miesięcznie (nowości, ale nie tylko) i rzadko sie zdarza, żebym zapłacił powyżej tego przedziału cenowego.
Tak. Kupujesz, sfrustrowana kurwo. Fantastyka i historia. Szczególnie fantastyka.

Obrazek
ODPOWIEDZ