Motoryzacja ogółem

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
535

Re: Motoryzacja ogółem

30-06-2012, 11:29

Zaraz Ci tu napiszą, gdzie jest miejsce tej marki.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

30-06-2012, 11:30

Powoli oswajam się z myślą, że na moim miejscu postojowym.
Give birth to something dead
Give birth to something old
kakademona
weteran forumowych bitew

30-06-2012, 11:34

a co to??
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

30-06-2012, 11:35

4C
Awatar użytkownika
Drone

30-06-2012, 12:14

535 pisze:Nie histeryzuj Pan. Każdy jeździ tym na co go stać. Ja mam jedno francuskie i jest to kolejne z tego kraju. Jestem zadowolony. Nie jest przesadnie awaryjne. Śmieszne są te nasze narodowe przesądy.
Nie przesądy, a rozległe doświadczenie i statystyka. Liczb nie oszukasz :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
535

30-06-2012, 12:18

Statystyką i rozległym doświadczeniem nie pojedziesz.

U mnie wygląda to następująco:

Francuz numer jeden: 130000km - nigdy nie zawiódł na drodze, poszedł w godne ręce, jeszcze jeździ.
Francuz numer dwa: 115000km - zawiódł na drodze jeden raz (alternator - koszt niestety 3200NOK)

Chyba nieźle Panie statystyku?
Awatar użytkownika
Drone

30-06-2012, 12:41

Morph pisze:Obrazek
Powoli oswajam się z myślą, że muszę ją mieć jak wejdzie na rynek :D
Jakie szkaradztwo okropne, dobre do szpanu gdzieś na wsi pod Neapolem (jak ktoś był, to wie, o co chodzi :)
535 pisze:Statystyką i rozległym doświadczeniem nie pojedziesz.

U mnie wygląda to następująco:

Francuz numer jeden: 130000km - nigdy nie zawiódł na drodze, poszedł w godne ręce, jeszcze jeździ.
Francuz numer dwa: 115000km - zawiódł na drodze jeden raz (alternator - koszt niestety 3200NOK)

Chyba nieźle Panie statystyku?
Jakie to samochody i z jakich lat?
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

30-06-2012, 13:02

Przepiękna jest. Ciekawe jak będzie wyglądac prowadzenie bo Clarskon nie miał litości dla jej poprzedniczki:
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
535

30-06-2012, 13:10

@Drone
Kangoo 1999 - benzyna i Megane Scenic I 2003 - benzyna. Kangoo według statystyk, na których się opierasz to jeden z najbardziej awaryjnych modeli. Właściwie nie da się tym jeździć, bo rozpada się zaraz po opuszczeniu salonu. Scenic też nie lepszy. Mogę się tylko uśmiechnąć, gdy przypomnę sobie "zabawę" z firmowymi Passatami. Mimo to uważam je za bardzo dobre samochody, jednak nieco przereklamowane. Z pewnością stosunek jakość/cena, jest mocno w tym modelu i tej marce "zakłócony". Cóż. Tak jak napisałem wyżej, każdy ma to na co go stać. Ciekawostką może być fakt, że Renault swego czasu to była najchętniej kupowana obca marka w Niemczech, na których duża część Polaków chce się wzorować, kolportując różne nie sprawdzone na własnym organizmie, a przede wszystkim PORTFELU opinie.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

30-06-2012, 13:20

A ja przeglądam sobie ofertę kompaktów i o zgrozo, nowy Cee'd wydaje się najsensowniejszy ;o.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Drone

30-06-2012, 13:37

535 pisze:@Drone
Kangoo 1999 - benzyna i Megane Scenic I 2003 - benzyna. Kangoo według statystyk, na których się opierasz to jeden z najbardziej awaryjnych modeli. Właściwie nie da się tym jeździć, bo rozpada się zaraz po opuszczeniu salonu. Scenic też nie lepszy. Mogę się tylko uśmiechnąć, gdy przypomnę sobie "zabawę" z firmowymi Passatami. Mimo to uważam je za bardzo dobre samochody, jednak nieco przereklamowane. Z pewnością stosunek jakość/cena, jest mocno w tym modelu i tej marce "zakłócony". Cóż. Tak jak napisałem wyżej, każdy ma to na co go stać. Ciekawostką może być fakt, że Renault swego czasu to była najchętniej kupowana obca marka w Niemczech, na których duża część Polaków chce się wzorować, kolportując różne nie sprawdzone na własnym organizmie, a przede wszystkim PORTFELU opinie.
Oczywiście są egzemplarze i egzemplarze. Natomiast jest tak, że gdzie się nie obrócę, tam posiadacze francuzów skarżą się na awaryjność. Przykłady: znajomy budowlaniec miał właśnie Kangoo i sypało się na potęgę - dużo drobnych awarii, a to wyciek, a to elektryka, a to coś w zawieszeniu, a to rozrusznik. Kolega ma Xarę Picasso - wymiana dwumasy przy 18 tys. (!) i jeszcze nie chcieli zrobić na gwarancji (samochód był na gwarancji!). Inny miał Peugeota 407 od nowości - wyciek oleju, zatarcie silnika, zawieszenie wymieniane 3 razy w ciągu 120tys. przebiegu, awarie elektryki na trasie, klimatyzacji, dach elektryczny wymieniany dwa razy, mechanizmy wycieraczek ciągle się psuły, dwumasa też poszła oczywiście. Dwaj ze wspomnianych znajomych wymienili te samochody na nowe, ale już nie francuskie i mają spokój. Twierdzą też, że nigdy więcej Francuza, choć uprzedzeń nie mieli.
535

30-06-2012, 14:00

Nie ma reguły. Ja znam przypadek zwolennika francuskich aut, który dał się namówić na Passata. Po rocznym boju ze struclem, wkurwił się postawił barachło na placu i wrócił do, jak utrzymywał "przewidywalnego i sprawdzonego" PEUGEOTA. Ja osobiście nie wyciągam pochopnych wniosków i nie jestem zwolennikiem formułowania kategorycznych opinii, bo te zwykle są o kant dupy potłuc. Zawsze powtarzam, że nic nie jest wieczne, a samochód wiąże się z wydatkami. Część ludzi wychodzi z założenia, że samochody powinny być bezusterkowe przez całe swoje "życie". Na pierwsze koszty reagują paniką i pierdoleniem w stylu "panie to szmelc". Są też tacy, którzy mordują swoje nowe auta na własne życzenie (turbiny, wtryski, sprzęgła, koła dwumasowe). Tu klient, mimo ryzykownych rozwiązań technicznych, ma swój wpływ na żywotność tych super drogich elementów. Powtarzam. Nie ma reguły i samochodów bezobsługowych.

Dobrym przykładem jest Laguna rocznik 2002. Każdy cokolwiek orientujący się w temacie powie - NIGDY KURWA! Nawet kumpel pracujący 15 lat w ASO mówił "wszystko tylko nie Laguna". Znam gościa, który kupił sobie takie auto, wbrew wszystkim opiniom i co? Teraz wziął kolejne, patrzę - Laguna! Pytam go przy okazji zakupów w jego sklepie, dlaczego? Przecież podobno to szmelc. Gość mi mówi. "Panie tylko Laguna". Ta sama śpiewka jest z innymi markami, a i tak najważniejszy jest łut szczęścia przy zakupie, by nie trafić na feralny egzemplarz i to jest niezależne od marki. Potem sposób eksploatacji, jakość i terminowość serwisu. I to jest cała tajemnica. Tajemnica przeliczalna na pieniądze, przy założeniu, że nie zawsze drożej znaczy lepiej.
BOLEK
weteran forumowych bitew

30-06-2012, 14:11

Obrazek
skoda jako drugie auto w domu sprawdza się idealnie, bardzo dobra marka moim skromnym zdaniem
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

30-06-2012, 15:39

BOLEK pisze: skoda jako drugie auto w domu sprawdza się idealnie, bardzo dobra marka moim skromnym zdaniem
+1
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

30-06-2012, 20:44

Drone, kurwa ja pierdolę, weź se kup tego nowego passata i bądź dalej bawarską heidi, a rozmowę o Alfie Romeo zostaw mężczyznom
Obrazek
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

30-06-2012, 23:06

Ja od lat jeżdżę Vel Satisem 2,2 dCi, w tym roku stuknęło mu 10 lat, wg wszelkich statystyk awaryjny, że hej, ale poza eksploatacją lub jakimiś pierdołami, których naprawa kosztowała grosze, nigdy mnie nie zawiódł. Przy zakupie trochę się bałem, lecz teraz jestem zajebiście zadowolony.
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-07-2012, 01:33

Alsvartr pisze:
Przepiękna jest. Ciekawe jak będzie wyglądac prowadzenie bo Clarskon nie miał litości dla jej poprzedniczki:
Asfalt, jak ty coś jebniesz ;D :D :D

Ja pierdolę, jakiej poprzedniczki?!?! Stwierdzenie, że 4C to następczyni 8C to jak stwierdzenie, że Abarth 500 to następca Ferrari Testarossa.

8C to limitowane, "statementowe" Gran Turismo, z designerskim nadwoziem, silnikiem Ferrari, etc., gdzie faktyczne prowadzenie to sprawa drugorzędna. Liczy się limit, styl i "metka".

4C to ultralekkie (<900kg) coupe zrobione "for fun", podobnie jak Elise. Prosty, mały silnik (1.75TBI, ~230-300KM) ma dawać nieskończoną radość jazdy, do tego przystępna cena (~45K Euro), żeby nie był to obiekt westchnień a cel możliwy do zrealizowania. Ja jak na razie po zapowiedziach jestem kupiony.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-07-2012, 11:06

A to nawet nie wiedziałem, spojrzałem tylko na nazwę i podobieństwa w wyglądzie nadwozia. No bo nie powiesz mi że nie wyglądają podobnie.
kakademona
weteran forumowych bitew

01-07-2012, 19:49

Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-07-2012, 20:00

Artykuł pół na pół. Facet ma sporo racji (np. co do samochodu jako symbolu) ale też momentami gada straszne bzdury. Samochód może i tak ważny jak lodówka nie jest, ale bronienie się argumentem z komunikajcą miejską jest kompletnie bezsensowny. Chciałbym go zobaczyć popylajacego na autobus albo czekającego na taksówkę przez 10-15 minut z człinkiem rodziny którego trzeba zawieźć do szpitala. Następna bzdura:
Kolejny polski obłęd: wszyscy robią prawo jazdy. Mimo że dla wielu jest ono zwyczajne zbędne. W obrębie metropolii można się doskonale bez niego obyć. Jest komunikacja miejska, czasem bardzo sprawna, są ścieżki rowerowe.
Czyli nie powinniśmy się uczyć obsługi komputera bo są telefony, albo dzieci nie powinny uczyc się pisac bo przecież i tak sobie wszystko wyklepią na klawiaturze. Sa tysiące sytuacji w zyciu w których umiejętność prowadzenia samochodu się poprostu przydaje. Czasami są to względy wygody, czasami potrzeba a czasami konieczność. Nie trafiają do mnie taki bzdurne wytłumaczenia.
ODPOWIEDZ