DEUS MORTEM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

Re: DEUS MORTEM

20-02-2013, 16:07

Jedynka Azarath, dwójka Witchmaster też :-)
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

20-02-2013, 16:19

krz63 pisze:Od przedwczoraj nie słucham niczego innego. Kolega ze świętego miasta pisał, że to żadna wybitna płyta. Może z jednej strony tak, ale z drugiej nie widzę jakiegoś czynnika, który sprawiałby, że muzycznie Deus Mortem w jakiś sposób odstawałby od tzw. czołówki gatunku.
Słuchając tej płyty czuję trochę się jak gówniarz, bo przypomina mi ona wszystko to, co najlepsze w skandynawskim black metalu lat dziewięćdziesiątych, tylko wykonanie i brzmienie zgodne z dzisiejszymi standardami. Z tym brzmieniem to wręcz osiągnięty idealny kompromis: typowo współczesne, lecz bez plastiku.
To chyba pierwsza płyta z udziałem Zbyla (a słyszałem wszystkie) po odpaleniu której nie myślisz od razu "ale zajebisty bębniarz", bo nie dominuje on nad całością. Znakomite kawałki, zróżnicowane, cały czas coś się dzieje, wręcz zadziwia mnie to, że w obrębie jednego kawałka w tak hermetycznej stylistyce można było tyle upchnąć i nie przekroczyć granicy przekombinowania. Jest nakurw, jest coś obrzydliwego, jest coś diabolicznego, piekielnego. I fajnie "buja". Tu nie da się wymagać czegoś więcej. Jestem zaskoczony ilością solówek, strasznie dużo się dzieje w warstwie gitarowej i za każdym razem się tu coś nowego odkrywa, podobnie jak w przypadku perkusji. No i wokale. Totalnie wykurwiste, sama barwa, wykonanie, nie zwykłe darcie japy, tylko takie "z pasją". Te eksperymenty z głosem (np. utwory 2, 3, 4). Słyszałem Necrosodomic Corpse Molestatora na płytach AD, Azarath, EPce DM, koncertach, ale i tak jestem bardzo zaskoczony akurat wokalami. Zajebista robota. Mimo tej "dojrzałości" kompozytorskiej, to klimat całości jest taki stęchły, piekielny.
Nie chcę popadać w jakieś górnolotne twierdzenia, typu "płyta roku" czy coś takiego, ale moim zdaniem to liga światowa i jestem ogromnie ciekaw jak zakwalifikowałby ją kolega z Mustainem w awatarze :-) Przemyślana, bardzo dojrzała kompozytorsko i wykonawczo. Marek, który jest autorem całości to zajebiście zdolny człowiek i z pewnością Deus Mortem jest czymś najlepszym, co wyszło spod rąk tego pana.
Mógłbym się jeszcze pozachwycać to tamtym, to sramtym, ale niestety muszę pracować :-(
czyli kult czaski jest?

a tak powaznie to chyba jedna plyta na ktora czekam. Kawalek puszczony w wywiadzie byl swietny
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
FENIKS
w mackach Zła

Re: Odp: DEUS MORTEM

20-02-2013, 17:25

krz63 pisze:Od przedwczoraj nie słucham niczego innego. Kolega ze świętego miasta pisał, że to żadna wybitna płyta. Może z jednej strony tak, ale z drugiej nie widzę jakiegoś czynnika, który sprawiałby, że muzycznie Deus Mortem w jakiś sposób odstawałby od tzw. czołówki gatunku.
Słuchając tej płyty czuję trochę się jak gówniarz, bo przypomina mi ona wszystko to, co najlepsze w skandynawskim black metalu lat dziewięćdziesiątych, tylko wykonanie i brzmienie zgodne z dzisiejszymi standardami. Z tym brzmieniem to wręcz osiągnięty idealny kompromis: typowo współczesne, lecz bez plastiku.
To chyba pierwsza płyta z udziałem Zbyla (a słyszałem wszystkie) po odpaleniu której nie myślisz od razu "ale zajebisty bębniarz", bo nie dominuje on nad całością. Znakomite kawałki, zróżnicowane, cały czas coś się dzieje, wręcz zadziwia mnie to, że w obrębie jednego kawałka w tak hermetycznej stylistyce można było tyle upchnąć i nie przekroczyć granicy przekombinowania. Jest nakurw, jest coś obrzydliwego, jest coś diabolicznego, piekielnego. I fajnie "buja". Tu nie da się wymagać czegoś więcej. Jestem zaskoczony ilością solówek, strasznie dużo się dzieje w warstwie gitarowej i za każdym razem się tu coś nowego odkrywa, podobnie jak w przypadku perkusji. No i wokale. Totalnie wykurwiste, sama barwa, wykonanie, nie zwykłe darcie japy, tylko takie "z pasją". Te eksperymenty z głosem (np. utwory 2, 3, 4). Słyszałem Necrosodomic Corpse Molestatora na płytach AD, Azarath, EPce DM, koncertach, ale i tak jestem bardzo zaskoczony akurat wokalami. Zajebista robota. Mimo tej "dojrzałości" kompozytorskiej, to klimat całości jest taki stęchły, piekielny.
Nie chcę popadać w jakieś górnolotne twierdzenia, typu "płyta roku" czy coś takiego, ale moim zdaniem to liga światowa i jestem ogromnie ciekaw jak zakwalifikowałby ją kolega z Mustainem w awatarze :-) Przemyślana, bardzo dojrzała kompozytorsko i wykonawczo. Marek, który jest autorem całości to zajebiście zdolny człowiek i z pewnością Deus Mortem jest czymś najlepszym, co wyszło spod rąk tego pana.
Mógłbym się jeszcze pozachwycać to tamtym, to sramtym, ale niestety muszę pracować :-(

Trochę bym polemizował :))
death_to_all
zaczyna szaleć

20-02-2013, 18:02

a tak apropos, to wersja LP jest w planach?
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

20-02-2013, 18:57

death_to_all pisze:a tak apropos, to wersja LP jest w planach?
Tak, ale z alternatywnym brzmieniem bassu + 2 fotki nieuwzględnione w booklecie do CD.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

21-02-2013, 09:51

Pomimo ciągłego braku informacji na temat brzmienia basu i werbla jestem spokojny o ten materiał. N. ma talent do komponowania zajebistych rzeczy jak mało kto w tym kraju.
PENIS METAL
Holi
w mackach Zła

21-02-2013, 10:39

bassssss + werbellllll jest na miejscu
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

21-02-2013, 14:02

Mnie bardziej ciekawi stopień pogłosu na wokalach i akcentowanie w solówkach.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

21-02-2013, 14:10

Block69 pisze:Mnie bardziej ciekawi stopień pogłosu na wokalach i akcentowanie w solówkach.
Zaczęte jest od gis, później to już zgodnie ze skalą chromatyczną.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
Lykantrop

21-02-2013, 14:13

Od gis czyli od gitary?
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

21-02-2013, 15:47

Nie, od pianina, ale grane jest tylko na tych czarnych, bo to black metal.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

21-02-2013, 17:52

a brzmienie gitar bardziej tanderbolty czy azaraty?
Holi
w mackach Zła

22-02-2013, 09:00

Morph pisze:Obrazek
F.O.A.D.
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

22-02-2013, 09:05

Co tak wulgarnie? Holi, nie denerwuj się, pewnie płyta do Ciebie leży u kogoś już zapakowana, jutro pani na poczie przypieprzy pieczęć i już przesyłka wesoło będzie wędrować ku Tobie. Poniedziałek może być naprawdę cudnym dniem, jak tylko pan listonosz uchyli swą czapkę przed Twym obliczem wręczając bąbelkową kopertę z tajemniczą dlań zawartością. Lecz Ty będziesz wiedział co się w niej kryje i co się zaraz będzie działo.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Holi
w mackach Zła

22-02-2013, 12:50

nie stary ogólnie wszystko ok tylko nie lubię - jak każdy - bezsensownego czepiania się - to oczywiście nie do Ciebie
Holi
w mackach Zła

22-02-2013, 12:55

czekanie na DM popsuły jednak mi te informacje o SLAYER - oczywiście nie do końca - ale coś jest nie tak
Awatar użytkownika
Lykantrop

22-02-2013, 13:00

Mi też przez ten Slayer pewnie inaczej zabrzmi werbel i bass na nowym Deus Mortem. Kurwa, Dave, why?
Holi
w mackach Zła

22-02-2013, 13:03

basss i werbe będzie bardziej ponury i mroczny
Awatar użytkownika
BadBlood
weteran forumowych bitew

25-02-2013, 11:06

Heeeeeey!!! Hooooooo!!! We're Satan's People!!!!!
Sodomix
postuje jak opętany!

25-02-2013, 13:54

Hehe, u mnie właśnie leci, listonosz jak w zegarku 9:30 ;) Jest dobrze :)
ODPOWIEDZ