SATYRICON
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- moonfire
- zahartowany metalizator
Re: SATYRICON
Ale mnie chodziło o Presatyricon, czy jak złośliwie to panowie nazywacie.:)
- evildead
- weteran forumowych bitew
Moon, nie myl głupoty ze złośliwością ;) a co do wczesnych Satyriconów to popyraj na ebayu - 2 i 3 udało mi się kupic w przedziale 30-40 PLN razem z wysyłką
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
-
HAL_9000
- zaczyna szaleć
Więcej za to dać przecież nie można.
Sarenka na mrozie nie może
Czeka na ciepły oddech
Leśniczy ją głaszcze po udzie
Niech się naje do syta
Czeka na ciepły oddech
Leśniczy ją głaszcze po udzie
Niech się naje do syta
- evildead
Intensive silence, all in blood red
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
- Skaut
- black_lava
- rasowy masterfulowicz
niech coś nagrają nowego.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
- KreatoR
Od PREsatyricona lepszy jest PREmperor. Kto zaprzeczy, ten biegał po lesie ale w rybaczkach z wiaderkiem za grzybami.moonfire pisze:Ale mnie chodziło o Presatyricon, czy jak złośliwie to panowie nazywacie.:)
-
Holi
- w mackach Zła
czas na nowy materiał powoli nadchodzi
-
Maria Konopnicka
W nawiązaniu do tematu rozpoczętego w wątku o OFERMOD, żeby nie zaśmiecać tamtego tematu i skrócić sobie czas oczekiwania na nową płytę:
Nie chodzi o szufladkowanie, ale ładunek emocjonalny jaki niesie za sobą muzyka. Podobnie jest z innymi dziedzinami sztuki - jedną książkę czytamy dla czystej rozrywki, a drugą dlatego, że coś z tej lektury w nas zostaje - jeden film obejrzymy dlatego, żeby fajnie się bawić, a drugi da nam do myślenia i nie zapomnimy go szybciej niż wydłubiemy popcorn spomiędzy zębów.
Satyricon gra oryginalną i przyjemną do słuchania muzykę, ale pisząc, że nie jest to black metal mam na myśli, że nie jest to muzyka, która jest w stanie dostarczyć mi jakiś głębszych przeżyć, jak choćby wspomniane przeze mnie wyżej kapele.
Zgodzę się jednak, że jest cała masa kapel black metalowych, których muzyka jest mniej warta niż ostatnie płyty Satyricon i sporo muzyki nie mającej z black metalem nic wspólnego, a dającej więcej niż niejedna kapela black metalowa. Z tego punktu widzenia szufladki są zupełnie zbędne. Tylko dlatego rozpatruję nowsze dokonania Satyricon w kontekście black metalu, bo z tego gatunku wyrastają i chyba nawet sami wciąż twierdzą, że do niego przynależą.
Pisałem to już wielokrotnie, ale powtórzę raz jeszcze - szkoda mi tej kapeli, bo po "Rebel..." bardzo wierzyłem w ich potencjał i sądziłem, że pójdą w kierunku muzyki bardziej nowatorskiej i dużo bardziej ekstremalnej. Tymczasem - nigdy nie zapomną jak pojechałem do Katowic na ich koncert w 2002 roku i usłyszałem kawałek "Possessed" z nadchodzącej płyty. Pomyślałem: "kurwa! co to jest!" - płaski, jednowymiarowy, chwytliwy - zabrzmiał jak cover Venom, a przecież ten zespół zakończył poprzednią płytą tak niewiarygodnie doskonałym, genialnym utworem jak The Scorn Torrent.
Dla mnie przepaść pomiędzy tymi utworami jest bezkresna - rozumiem co może się ludziom podobać w "Possessed", ba, nawet doskonale rozumiem, że większości ludziom ten kawałek bardziej przypadł do gustu niż "The Scorn Torrent", ale dla mnie Norwegowie wykonali dwa kroki wstecz - w założeniu poszli w kierunku muzyki bardziej ascetycznej, bardziej wyrazistej i bezpośredniej, niestety przy okazji stracili swą bezkompromisowość, agresję i hipnotyzującą dawkę nienawiści sączącej się z ich muzyki jak jad z pyska rozwścieczonego węża, który znalazł się na okładce ich najgorszego albumu.
Ale oczywiście i tak z niecierpliwością czekam na ich nową płytę - z cichą nadzieją, że może skończy im się przedwczesny kryzys wieku średniego i powrócą do BLACK METALU. A jeśli nie - to pewnie nagrają kolejną płytę w stylu, który okrzepł na "Now, Diabolical" i który nieco rozwinęli na "The Age of Nero" i będę miał kolejną płytę do posłuchania w samochodzie.
Nie chodzi o szufladkowanie, ale ładunek emocjonalny jaki niesie za sobą muzyka. Podobnie jest z innymi dziedzinami sztuki - jedną książkę czytamy dla czystej rozrywki, a drugą dlatego, że coś z tej lektury w nas zostaje - jeden film obejrzymy dlatego, żeby fajnie się bawić, a drugi da nam do myślenia i nie zapomnimy go szybciej niż wydłubiemy popcorn spomiędzy zębów.
Satyricon gra oryginalną i przyjemną do słuchania muzykę, ale pisząc, że nie jest to black metal mam na myśli, że nie jest to muzyka, która jest w stanie dostarczyć mi jakiś głębszych przeżyć, jak choćby wspomniane przeze mnie wyżej kapele.
Zgodzę się jednak, że jest cała masa kapel black metalowych, których muzyka jest mniej warta niż ostatnie płyty Satyricon i sporo muzyki nie mającej z black metalem nic wspólnego, a dającej więcej niż niejedna kapela black metalowa. Z tego punktu widzenia szufladki są zupełnie zbędne. Tylko dlatego rozpatruję nowsze dokonania Satyricon w kontekście black metalu, bo z tego gatunku wyrastają i chyba nawet sami wciąż twierdzą, że do niego przynależą.
Pisałem to już wielokrotnie, ale powtórzę raz jeszcze - szkoda mi tej kapeli, bo po "Rebel..." bardzo wierzyłem w ich potencjał i sądziłem, że pójdą w kierunku muzyki bardziej nowatorskiej i dużo bardziej ekstremalnej. Tymczasem - nigdy nie zapomną jak pojechałem do Katowic na ich koncert w 2002 roku i usłyszałem kawałek "Possessed" z nadchodzącej płyty. Pomyślałem: "kurwa! co to jest!" - płaski, jednowymiarowy, chwytliwy - zabrzmiał jak cover Venom, a przecież ten zespół zakończył poprzednią płytą tak niewiarygodnie doskonałym, genialnym utworem jak The Scorn Torrent.
Dla mnie przepaść pomiędzy tymi utworami jest bezkresna - rozumiem co może się ludziom podobać w "Possessed", ba, nawet doskonale rozumiem, że większości ludziom ten kawałek bardziej przypadł do gustu niż "The Scorn Torrent", ale dla mnie Norwegowie wykonali dwa kroki wstecz - w założeniu poszli w kierunku muzyki bardziej ascetycznej, bardziej wyrazistej i bezpośredniej, niestety przy okazji stracili swą bezkompromisowość, agresję i hipnotyzującą dawkę nienawiści sączącej się z ich muzyki jak jad z pyska rozwścieczonego węża, który znalazł się na okładce ich najgorszego albumu.
Ale oczywiście i tak z niecierpliwością czekam na ich nową płytę - z cichą nadzieją, że może skończy im się przedwczesny kryzys wieku średniego i powrócą do BLACK METALU. A jeśli nie - to pewnie nagrają kolejną płytę w stylu, który okrzepł na "Now, Diabolical" i który nieco rozwinęli na "The Age of Nero" i będę miał kolejną płytę do posłuchania w samochodzie.
- Nerwowy
Coś jak Ofermod ? ;ddddMaria Konopnicka pisze: Pisałem to już wielokrotnie, ale powtórzę raz jeszcze - szkoda mi tej kapeli, bo po "Rebel..." bardzo wierzyłem w ich potencjał i sądziłem, że pójdą w kierunku muzyki bardziej nowatorskiej i dużo bardziej ekstremalnej.

co ja czytam...
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Morph
- Kontakt:
Kurde, jak taki np. "Repined Bastard Nation" (TEKST!!!) nie jest blackmetalowy to ja już nie wiem co jest, no. Tak się mnie cisnęło podnienie że aż zaraz Wulkan poleci.
Give birth to something dead
Give birth to something old
-
Arisowicz
- w mackach Zła
blackmetal to farbki, tajemne księgi i komody, nie wiedziałeś?
-
535
Na Swaroga. Co Ta Maria pisze?Maria Konopnicka pisze: Dla mnie przepaść pomiędzy tymi utworami jest bezkresna - rozumiem co może się ludziom podobać w "Possessed", ba, nawet doskonale rozumiem, że większości ludziom ten kawałek bardziej przypadł do gustu niż "The Scorn Torrent", ale dla mnie Norwegowie wykonali dwa kroki wstecz - w założeniu poszli w kierunku muzyki bardziej ascetycznej, bardziej wyrazistej i bezpośredniej, niestety przy okazji stracili swą bezkompromisowość, agresję i hipnotyzującą dawkę nienawiści sączącej się z ich muzyki jak jad z pyska rozwścieczonego węża, który znalazł się na okładce ich najgorszego albumu.
- Morph
- Kontakt:
No, cała bezkompromisowość, agresja i hipnotyzująca dawka nienawiści znana z np. tego hitu uleciała w pizdziec:
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
@535
Mialem to wkleic przed sekunda. Jeden z najlepszych utworow na Volcano, wespol z Suffering the Tyrants. Duza stężenie V, jak można tego nie wielbić? W tym drugim (dla ułatwienia: )- riff na 1:25, a potem ta czysta gitara i triole na stopach - poezja. Ta plyta kasuje większość współczesnego black metalu i tyle :).
Mam wrazenie, ze Maria slyszal z tej plyty tylko Fuel for Hatred - który jest oczywiście swietnym numerem, ale kompletnie nie odzwierciedla transowego, wrecz mozolnego charakteru reszty albumu.
Mialem to wkleic przed sekunda. Jeden z najlepszych utworow na Volcano, wespol z Suffering the Tyrants. Duza stężenie V, jak można tego nie wielbić? W tym drugim (dla ułatwienia: )- riff na 1:25, a potem ta czysta gitara i triole na stopach - poezja. Ta plyta kasuje większość współczesnego black metalu i tyle :).
Mam wrazenie, ze Maria slyszal z tej plyty tylko Fuel for Hatred - który jest oczywiście swietnym numerem, ale kompletnie nie odzwierciedla transowego, wrecz mozolnego charakteru reszty albumu.
this is a land of wolves now
-
535
Bo kurwa zrobili z tego przebój do klaskania i skandowania. Nic nie uleciało. Sami to zjebali.Morph pisze:No, cała bezkompromisowość, agresja i hipnotyzująca dawka nienawiści znana z np. tego hitu uleciała w pizdziec:
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
no przecież mother north to jakiś patatajec z wysypujacymi się dookoła szyszkami jak się go porówna z w/w kawałkami :) to wlasnie muzyka dla mas, takie black metal radio. volcano przehuj i tyle.
this is a land of wolves now
- Morph
- Kontakt:
No raczej, przecież to trzeba być głuchym żeby inaczej uważać. I być estetycznie wykastrowanym.Riven pisze:no przecież mother north to jakiś patatajec z wysypujacymi się dookoła szyszkami jak się go porówna z w/w kawałkami :) to wlasnie muzyka dla mas, takie black metal radio. volcano przehuj i tyle.