PUNK
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: PUNK
Przyznam, że dla mnie punk to całkowicie obce terytorium. Owszem, zdaję sobie sprawę, że muzyka punkowa miała ogromny wpływ na twórczość Venom i pierwszych kapel thrashowych, czyli de facto bez punka współczesny metal wyglądałby zupełnie inaczej. Ale nie jest to dla mnie na tyle mocny bodziec, abym miał wgłębiac się w punk rock w całym jego bogactwie odcieni. Wystarczy mi tylko tyle punka, ile zawiera się go w stylistyce metalowej. O ile pamięć mnie nie myli, jedyną punkową kasetką, jaką nabyłem, było ''Beat The Bastards'' zespołu The Exploited, który to wtedy (1996 lub 97 rok) odwiedził Polskę i w związku z tym jego twórczość była w tym czasie prezentowana na antenie PR III. Ale w tamtych latach w ''Trójce'' prezentowano nawet muzykę deathmetalową i to na długo przed porą nocną. Wracając do ''Beat The Basdards'' - zdaję sobie sprawę, że fani uważają tę płytę za schyłkową. Mnie urzekła w tej muzyce agresja i energia - jednak mimo wszystko mniejsza, niż u thrasherów pokroju Slayera. No i ta nachalna prostota. Ja nie szukam w ciężkim rocku wirtuozerskich zagrywek czy jakichś wybitnie wyszukanych aranży, ale prostota The Exploited sprawiała, że nie chciało mi się do ich muzyki wracać zbyt często. Co ciekawe, u Venom prostota nie przeszkadza mi nic a nic.
Debiut Sex Pistols oczywiście słyszałem. Właśnie oglądam zdjęcia z okresu ''świetności'' tych muzyków. Cóż za głupie mordy! Widuję takie codziennie, jak zapluwają chodniki, przepijając do ostatniego pensa świadczenia socjalne ufrundowane przez brytyjskiego podatnika. Pomyśleć, że mieli jeszcze czelność kontestować system, który zapewnił im dostatnie życie z cudzej pracy. Punk to muzyka szczerości, nie ma co.
Debiut Sex Pistols oczywiście słyszałem. Właśnie oglądam zdjęcia z okresu ''świetności'' tych muzyków. Cóż za głupie mordy! Widuję takie codziennie, jak zapluwają chodniki, przepijając do ostatniego pensa świadczenia socjalne ufrundowane przez brytyjskiego podatnika. Pomyśleć, że mieli jeszcze czelność kontestować system, który zapewnił im dostatnie życie z cudzej pracy. Punk to muzyka szczerości, nie ma co.
In God We Trust
- Bezdech
- weteran forumowych bitew
Jeśli przedostatnie zdanie jest o Pistolsach, to nie wiesz o czym piszesz. Chociaż w sumie sam to przyznałeś, więc co się tam będę czepiał.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
-
- postuje jak opętany!
No więc sam trochę się zapętliłem, bo tego, czy panowie z Sex Pistols przed osiągnięciem sukcesu byli benefitowymi pasożytami społecznymi czy tez nie byli, tego nie wiem. Wiem za to, że w UK każdy menel uważa żerowanie na innych za swoje niezbywalne prawo. Zdaje się, że Sex Pistols sami o sobie mówili, ze są głosesm upośledzonych warstw społecznych (menelstwa)? Bo chyba nie uwazali się za głos klasy średniej ani tym bardziej wyższej. O muzyce tego zespołu wiele Ci nie napiszę, ale mam pewien pogląd na zagadnienia, o których ''śpiewali''. Pzdr!
Ostatnio zmieniony 31-07-2012, 22:51 przez Agony, łącznie zmieniany 1 raz.
In God We Trust
- Bezdech
Nie mam ochoty na dyskusję na temat tekstów, pisanych dla zgrywy i skandalu, zapytam tylko: na temat zagadnień poruszanych przez Venom też masz wyrobine zdanie? ;)Agony pisze:No więc sam trochę się zapętliłem, bo tego, czy panowie z Sex Pistols przed osiągnięciem sukcesu byli benefitowymi pasożytami społecznymi czy tez nie byli, tego nie wiem. Wiem za to, że w UK każdy menel uważa żerowanie na innych za swoje niezbywalne prawo. Zdaje się, że Sex Pistols sami o sobie mówili, ze są głosesm upośledzonych warstw społecznych (menelstwa)? Bo chyba nie uwazali się za głos klasy średniej ani tym bardziej wyższej. O muzyce tego zespołu wiele Ci nie napiszę, ale mam pewien pogląd na zagadnienia, o których ''śpiewali''. Pzdr!
They told them not to fear, they couldn't be prepared
a czy muzyków grających metal też ocenia się przede wszystkim ze względu na ich zatrudnienie i pierdoły, które gadają w wywiadach? sex pistols dosyć szybko stali się produktem popkultury, mieli bystrego menedżera. ile z ich gadania było szczerości, ciężko ocenić. na sławę zasłużyli bo oprócz tego, że potrafili się sprzedać to mieli kilka hitów, które kolejne pokolenia muzyków próbują skopiować. poza tym mogli mieć mordy jakie chcą, ale rotten był (jest) po prostu rewelacyjnym wokalistą. pięknie pokierował swoją karierą, że założył zupełnie niekomercyjne public image ltd. dla mnie na tym właśnie polega jego autentyzm. szczerze walą mnie jego opinie na temat polityki. większość artystów dużej rangi ma swoje odchyły i zboczenia :) pod względami czysto muzycznymi jest nietykalną ikoną
ależ piękny hymn:
Oi!
ależ piękny hymn:
Oi!
w czerwcu wyjdzie wielki box z całą dyskografią The Clash. Razem z demówkami i innymi bonusami...
óki co, opłaca się nabyć ten zestaw:
http://www.popmarket.com/the-clash-cd-b ... s/27245414
160 zł z przesyłką!
p.s. pierwszy krążek to rockowa płyta wszechczasów
óki co, opłaca się nabyć ten zestaw:
http://www.popmarket.com/the-clash-cd-b ... s/27245414
160 zł z przesyłką!
p.s. pierwszy krążek to rockowa płyta wszechczasów
-
- postuje jak opętany!
Punk to dla mnie przede wszystkim Exploited, "Troops of tomorrow" to osobisty punkowy nr 1 wszechczasów. Sex Pistols jakoś nigdy mi nie wchodziło, ale bardzo ich szanuję i doceniam, przede wszystkim za to, że na ich koncercie spotkali się panowie z Joy Division ;)
Z nowych polskich rzeczy w ucho wpadło mi ostatnio Nancy Regan, fajne staroszkolne granie, dobra energia i milutki kobiecy wokal, dający coś z klimatu Pixies/Breeders/Sonic Youth. Ogólnie pozytywnie:
Z nowych polskich rzeczy w ucho wpadło mi ostatnio Nancy Regan, fajne staroszkolne granie, dobra energia i milutki kobiecy wokal, dający coś z klimatu Pixies/Breeders/Sonic Youth. Ogólnie pozytywnie:
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
a tak w ogóle to PUNK >>>>> metal
- twoja_stara_trotzky
co więcej, wszystkie najlepsze zespoły metalowe, od Motorhead, przez Venom, Slayter, po Hellhammer i Voivod, aż do Napalm Death i Darkthrone, to tak naprawdę PUNK ROCK. uświadom to sobie :D
-
jeżeli Motorhead to punk to by się zgadzało:-)twoja_stara_trotzky pisze:a tak w ogóle to PUNK >>>>> metal
- twoja_stara_trotzky
"Slayter" auto LOL
-
po części tylkotwoja_stara_trotzky pisze:co więcej, wszystkie najlepsze zespoły metalowe, od Motorhead, przez Venom, Slayter, po Hellhammer i Voivod, aż do Napalm Death i Darkthrone, to tak naprawdę PUNK ROCK. uświadom to sobie :D
- twoja_stara_trotzky
to teraz podaj mi jakiś lepszy zespół metalowy od w/w, który nie ma nic wspólnego z punkiem :D
-
myślę, że każdy zajebisty zespół metalowy ma coś wspólnego z punkiem. nie neguję tego przecież. ale nie pierdol mi, że Immolation, Morbid Angel, Entombed, Celtic Frost, Bathory czy Mayhem to punk rock. bez jaj
- Plastek
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
Ja pierdolę, czapka chyba mocno uciska na kaczan? Co za fragles.twoja_stara_trotzky pisze:co więcej, wszystkie najlepsze zespoły metalowe, od Motorhead, przez Venom, Slayter, po Hellhammer i Voivod, aż do Napalm Death i Darkthrone, to tak naprawdę PUNK ROCK. uświadom to sobie :D
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
- Adrian696
- zahartowany metalizator
no w Bathorym i Entombed to punka masz na tonyHeretyk pisze:myślę, że każdy zajebisty zespół metalowy ma coś wspólnego z punkiem. nie neguję tego przecież. ale nie pierdol mi, że Immolation, Morbid Angel, Entombed, Celtic Frost, Bathory czy Mayhem to punk rock. bez jaj
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.