DISSECTION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: DISSECTION

24-11-2012, 11:20

Drone pisze:Wzywam wszystkich ludzi o wyrafinowanych podniebieniach na pomoc! Atakują smakowi daltoniści!
Przeciez sam napisales, ze Dissection to torcik wedlowski. Bardziej sie tej plyty nie da obrazic :D
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

24-11-2012, 11:21

Uwielbiam torcik wedlowski.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

24-11-2012, 11:21

Riven pisze: o, i to jest wlasnie dyskusja o Dissection. spektakularne figury jezykowe zamiast jakiejkolwiek rzeczowej dyskusji. nie dziwie sie, tego melodyjnego gowna po prostu nie da sie racjonalnie obronic. zamiast tak jak ja, uczciwie przyznac ze sie czasem lubi zrec gowno, caly czas probojecie wmowic swiatu, ze to dobry stek.
To jest płyta z bardzo dobrymi kompozycjami, każdy kawałek jest charakterystyczny i posiada wyrazistą melodię. Same konstrukcje niektórych riffów są dość oryginalne, mimo nawiązań do tradycyjnej heavy metalowej melodyki. Do tego odegrane jest to bez zarzutu i słychać, że to nie banda amatorów z podwórka. Produkcja płyty też jest właściwie nienaganna. Trudno więc "obiektywnie" nazwać to gównem. Można jedynie powiedzieć, że nie lubi się tego rodzaju melodii czy tekstów, że jest to zbyt proste lub nachalne w swojej melodyjności. W obrębie swojej niszy jest to rzecz bardzo dobra i nie odbiega specjalnie od założeń gatunku.
Vitriol
weteran forumowych bitew

24-11-2012, 11:23

ja to nie wiem po co w ogóle ta dyskusja, przecież reinkaos jest bezbłędny i żadne narzekania tego nie zmienią:)
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2012, 11:25

ale ja uwielbiam Iron Maiden. tylko to jest cos na zasadzie: lubie kwiatki ale wiosna. w Iron Maiden, ktore zdefiniowalo (chyba) ten rodzaj melodyki w metalu to pasuje i przyprawia o ciary, w black metalu to jest lukrowane gowno. no tak to widze - sorry. Zgadzam sie, kompozycje sa doskonale, tak samo BARDZO podoba mi sie brzmienie, uwazam, ze to jest jedna z lepiej wyprodukowanych plyt ostatnich lat. A teksty sa zenujace nawet w kontekscie ogolnej zenuly jaka prezentuje w tej materii black metal. Chociaz moze ja rzadko kiedy zawracam sobie glowe tekstami i spiewanie o jakims czarnym smoku z kosmosu to jest standard. Mam nadzieje, ze nie.

Jesli chodzi o sam rodzaj melodii, dla mnie to jest dokladnie ten sam sort co Arch Enemy. A umowmy sie, ich nowe plyty to jest gowno i chyba tutaj nie potrzeba sie przekonywac.
Awatar użytkownika
Drone

24-11-2012, 11:26

Riven - muszę Ci tu zarzucić brak osłuchania. Nie można porównywać takich rzeczy, zbyt się różnią.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2012, 11:29

sluchalem reinkaos dziesiatki razy. lubie te plyte. iron maiden wielbie religijnie. arch enemy sluchalem rzadko bo momentalnie chce mi sie rzygac od takiego grania.

dziwi mnie Twoja postawa - z jednej strony zainspirowales cale forum a wiec i mnie do patrzenia na muzyke w sposob obiektywny, nie w ramach jakiegos zalosnego relatywizmu ktory redukuje wartosc do osobistych preferencji - to jest naprawde super. ale jesli nie slyszysz na reinkaos rzeczy o ktorych mowie, to jest to po prostu dziwne. cos jak najezdzanie na mgle bo melodie, podczas gdy paluje sie nad starymi nagraniami.
est

24-11-2012, 11:34

A propos Arch Enemy, słuchał już ktoś solowej płyty młodszego z braci Amott?
Awatar użytkownika
Drone

24-11-2012, 11:36

Riven pisze: dziwi mnie Twoja postawa - z jednej strony zainspirowales cale forum a wiec i mnie do patrzenia na muzyke w sposob obiektywny, nie w ramach jakiegos zalosnego relatywizmu ktory redukuje wartosc do osobistych preferencji - to jest naprawde super. ale jesli nie slyszysz na reinkaos rzeczy o ktorych mowie, to jest to po prostu dziwne.
Nie słyszę. Albo inaczej: słyszę te melodie, ale nie wartościuję ich ujemnie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2012, 11:41

No dobra, tutaj uderzamy o gust i nie ma co dalej pierdolic. W ogole 90% dyskusji na tym forum by nie bylo, gdyby ludzie rozumieli na czym polega roznica miedzy jezykiem prywatnym (ktory nie istnieje, ale funkcjonuje, cos jak bog) a publicznym :P Wittgenstein byl prawdziwym (:D) geniuszem. Po Kancie i Nietzschem moj ulubiony filozof.

tak w temacie, cytujac wikipedie:
Badanie języka codziennego uświadamia, wg Wittgensteina, jak wiele problemów wynika jedynie z niewłaściwego użycia pewnych pojęć, z pomyłek w "grach językowych". Co może znaczyć zdanie takie jak "uczucia są prywatne"? Nadajemy tu jakieś wyjątkowe znaczenie słowu "prywatne", ignorując to, że słowo "uczucie" zawiera w sobie pewną prywatność, a fakt, że mówimy o uczuciach, znaczy, że widocznie mamy o czym mówić i że owa "prywatność" nie oznacza żadnej tajemniczej własności tychże. Problem prywatności, którą widzi jako twór po części mityczny, wynikający z ignorancji roli wspólnoty w kształtowaniu się języka u każdego z nas, jego "argument języka prywatnego", uznany jest za rodzaj obalenia kartezjańskiej wizji pewności zbudowanej na introspekcji. "Nic tu nie jest ukryte"[6], mówi jeden z najsławniejszych cytatów z Wittgensteina
+1000 to powinnismy sobie kurwa powiesic nad lozkiem (skoro i tak nie mamy zycia i tylko forum wypelnia pustke egzystencjalna)
Awatar użytkownika
Drone

24-11-2012, 11:49

@Riven

Nie do końca, bo ja jestem świadomy, że mi się ta melodyka dużo mniej podoba niż gluty nagrywane przez np. EYEHATEGOD. Ale - jak dobrze wiesz - to nie powód, by pisać EYEHATEGOD > DISSECTION.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2012, 11:50

no spoko :)
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

24-11-2012, 12:03

Vitriol pisze:piszta co chceta a reinkaos i tak bedzie najlepszym albumem 21 wieku :)
To oczywiste!!!
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

24-11-2012, 12:26

Problem tkwi w braku osluchania tych ktorzy pluja na Reinkaos nazywajac ten album cukierkowym pitoleniem a'la In Flames etc.Jon zrobil figla nagrywajac plyte bez blastów,w zupelnie innej stylistyce niz dotychczas.Tu jest mnóstwo Heavy Metalu,w melanzu z black metalowa atmosfera.Slychac wiele fascynacji Iron Maiden,Metallica czy z innej beczki Tormentor,zreszta Jon wiele razy mowil o tych kapelach jako o swych favorites.Dla mnie jest to arcydzielo Heavy Black Metal i kropka! Przyznam jednoczesnie,ze sam psioczylem na te plyte zaraz po premierze,czekalem na chlód w stylu Storm of the Lights Bane.Zajelo mi chwile,zeby zrozumiec i poczuc energie i magie tej plyty.
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

24-11-2012, 13:21

Duvelor pisze:
Vitriol pisze:piszta co chceta a reinkaos i tak bedzie najlepszym albumem 21 wieku :)
To oczywiste!!!
Dobra rzecz, ale stawiania tego ponad Monotheist, FAS/SMRC, oba longi Funeral Mist, WWE czy Blood Libels nigdy nie byłem i chyba nie będę w stanie zrozumieć ;D.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Drone

24-11-2012, 13:24

Też wyżej cenię te płyty, aczkolwiek nie lokuję "Reinkaos" jakoś daleko za nimi.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

24-11-2012, 13:27

Z ww. od Reinkaos lepsze naturalnie tylko i wyłącznie SMRC i Salvation.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2012, 13:28

Monotheist to nie wypada wymieniac w jednym wierszu z tym melodyjnym patatajcem
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

24-11-2012, 13:30

Riven pisze:Monotheist to nie wypada wymieniac w jednym wierszu z tym melodyjnym patatajcem
Tak zacytuję, żeby nie zaginęło.

E: oczywiście to nie ironia, czy dokumentacja na potrzeby Złotych War, tylko prawda najprawdziwsza. R. to dobra płyta, ale nie żartujmy sobie :D :D :D
Ostatnio zmieniony 24-11-2012, 13:33 przez witchfinder, łącznie zmieniany 1 raz.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

24-11-2012, 13:31

Fakty są takie - Reinkaos to Monica Belucci black metalu. Ergo, kto sądzi inaczej ten ma coś nie tak z gustem :D
Give birth to something dead
Give birth to something old
ODPOWIEDZ