Gdzie pracujecie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Random Apex
- weteran forumowych bitew
Re: Gdzie pracujecie
Jak znajdziesz coś fajnego na temat SAP to daj cynka - czy jakieś szkolenie, kursy, czy cokolwiek, też chętnie się tym zainteresuję bardziej.
You've got nothing to lose but your lives.
- Block69
- zahartowany metalizator
- Random Apex
Najbliższy urlop to w grudniu, na święta
- Block69
Ja w tym roku wykorzystałem cały 1 dzień urlopu i grudzień bydzie w sam raz by sie troche poopierdalać.
PENIS METAL
- Mol
dostales sie na stanowisko, na ktorym wymagana byla znajomosc SAPa?Morph pisze:Szkolenia możesz robić, ale dopiero operacja na żywej tkance da Ci pogląd jak to naprawdę wygląda. Jak zacząłem pracować to wcześniej nie widziałem SAPa na oczy.
- Random Apex
http://praca.money.pl/oferta/specjalist ... 99830.html
Człowiek-orkiestra w ramach wolontariatu, nic tylko brać!
Człowiek-orkiestra w ramach wolontariatu, nic tylko brać!
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Dostałem się na stanowisko, gdzie zacząłem pracować z rozwiązaniami pod SAP. 95% rzeczy pierwszy raz na oczy widziałem. Pierwszy miesiąc-dwa to było w zasadzie tylko przeglądanie dokumentacji, robienie tutoriali, zadawanie miliarda pytań.Mol pisze:dostales sie na stanowisko, na ktorym wymagana byla znajomosc SAPa?Morph pisze:Szkolenia możesz robić, ale dopiero operacja na żywej tkance da Ci pogląd jak to naprawdę wygląda. Jak zacząłem pracować to wcześniej nie widziałem SAPa na oczy.
W wymaganiach nic o SAPie nie było, szukali człowieka ze znajomością SQLa, generalnie baz danych i jakimiś tam "programming skills".
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Herne the Hunter
- postuje jak opętany!
Drodzy szanowni Użytkownicy Masterfula, nie wiem czy znajdzie się tu jakiś odzew na tę prośbę, poszukuję kogoś, kto doradzi mi/nauczy jak pozycjonować strony internetowe. Generalnie zupełnie nie wiem jak do tego się zabrać. Czy są jakieś uczelnie, które to wykładają, czy trzeba by jakieś lekcje u pozycjonera wziąć (z Poznania najlepiej) odpłatnie. Zajmuję się ogólnie czym innym w życiu i nie miałem z tą działką do czynienia. Coś tam tylko wiem w teorii, ale pewnie niewiele. Inaczej mówiąc jestem w tej dziedzinie raczej zielony, ale chciałbym taką umiejętność nabyć w praktyce (być może trwać to będzie długo), bo będzie mi to być może potrzebne. Czy ktoś coś kuma, byłby chętny?
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
-
- w mackach Zła
w tym kraju jest mało pracy dla ludzi z różnym wykształceniem
- Mol
@ Morph - aaa, takie buty. pytam bo jak sam mowisz, najlepiej uczyc sie takich rzeczy w praktyce, ale czesto jest tak, ze wymagania zwiazane ze SAPem sa dla mnie przeszkoda, pomimo tego, ze z systemem ERP mam do czynienia codziennie w robocie. no chyba, ze ktos ma kupe siana i moze zafundowac sobie szkolenie (ktore i tak nie umywa sie do wiedzy zdobytej przez praktyke).
- Morph
- Kontakt:
Osobiście nie widzę innej opcji jak zaczęcie od jakiejś niskiej pozycji związanej z obsługą ERP i pięcie się w górę, bo szkolenia są cholernie drogie (nie wiem czy w ogóle ktoś się na nie prywatnie zapisuje). Ja np. w życiu nie byłem na żadnym szkoleniu i na 99.99% nie będę. Wszystko zależy od posady i zakresu potrzebnych umiejętności.Mol pisze:@ Morph - aaa, takie buty. pytam bo jak sam mowisz, najlepiej uczyc sie takich rzeczy w praktyce, ale czesto jest tak, ze wymagania zwiazane ze SAPem sa dla mnie przeszkoda, pomimo tego, ze z systemem ERP mam do czynienia codziennie w robocie. no chyba, ze ktos ma kupe siana i moze zafundowac sobie szkolenie (ktore i tak nie umywa sie do wiedzy zdobytej przez praktyke).
Na pewno warto cokolwiek (=dużo) robić w tym kierunku, bo pracy dużo, a fachowców (czy nawet względnie oblatanych) mało.
- Mol
problem polega na tym, ze w tym przypadku musisz dostac kredyt zaufania zeby chapnac posade, bledne kolo.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Ale Morfie, osoba która nie miała doczynienia z IT jako takim raczej nie dostanie się do roboty związanej z pracą w SAPie bez posiadanego przeszkolenia (a o poradzeniu sobie już nie mówię). Dlatego na początku zapytałem czy ten system jest raczej dla "wybranych" którzy skończyli kierunki informatyczne i mają wiedzę na ten temat, czy może osoba która nie miała styczności z informatyka na takim poziomie będzie w stanie ogarnąc to na jakimś kursie/szkoleniu.Morph pisze: Osobiście nie widzę innej opcji jak zaczęcie od jakiejś niskiej pozycji związanej z obsługą ERP i pięcie się w górę, bo szkolenia są cholernie drogie (nie wiem czy w ogóle ktoś się na nie prywatnie zapisuje). Ja np. w życiu nie byłem na żadnym szkoleniu i na 99.99% nie będę. Wszystko zależy od posady i zakresu potrzebnych umiejętności.
Na pewno warto cokolwiek (=dużo) robić w tym kierunku, bo pracy dużo, a fachowców (czy nawet względnie oblatanych) mało.
Łatwo powiedzieć "nauczyć się w praktyce", ale bez wcześniejszych kompetencji pozwalających zdobyć stanowisko jest to raczej nierealne.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Mol
-
- rasowy masterfulowicz
jaka branza?est pisze:I dla równowagi u mnie cały czas tragedia:)
KVLT lizania CZASZKI
- Morph
- Kontakt:
Sorry, ale dla mnie jakiś kredyt zaufania to podstawa. No ale nie mam żadnego doświadczenia z rodzimym rynkiem pracy.Mol pisze:problem polega na tym, ze w tym przypadku musisz dostac kredyt zaufania zeby chapnac posade, bledne kolo.
- Mol
dla mnie tez, choc bywa roznie. moim zdaniem generalnie problem ten dotyka wielu branz. nie wiadomo jakie wymagania na wejscie, tymczasem lwia czesc wiedzy mozna zdobyc tylko w praktyce. pewnych rzeczy nie da sie inaczej poznac i nauczyc.
-
- rasowy masterfulowicz
Ale jaką wiedze chcesz konkretnie ogarniać? Piszesz o pracy w SAPie bez przeszkolenia. Czy chcesz podejść do tego od strony endusera takiego systemu, bo wtedy nie wydaje mi się, żebyś potrzebował jakiś płatnych kursów, czy też masz ambicję byc adminem takiego oprogramowania? Wtedy takie szkolenie rzeczywiście może Ci coś rozjaśnić, choć IMO w przypadku ERP najwieksze znaczenie ma szybkość przyswajania i pojmowania wiedzy i znajomość procesów zachodzących w firmach klientów. Pisze to siedząc własnie nad wdrożeniem i sparametryzowaniem w firmie w której pracuje systemu ERP, a moja wiedza jeśli chodzi o ogólnie pojętą informatyke jest mikra.Alsvartr pisze:
Ale Morfie, osoba która nie miała doczynienia z IT jako takim raczej nie dostanie się do roboty związanej z pracą w SAPie bez posiadanego przeszkolenia (a o poradzeniu sobie już nie mówię). Dlatego na początku zapytałem czy ten system jest raczej dla "wybranych" którzy skończyli kierunki informatyczne i mają wiedzę na ten temat, czy może osoba która nie miała styczności z informatyka na takim poziomie będzie w stanie ogarnąc to na jakimś kursie/szkoleniu.
Łatwo powiedzieć "nauczyć się w praktyce", ale bez wcześniejszych kompetencji pozwalających zdobyć stanowisko jest to raczej nierealne.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Chodzi mi tylko i wyłącznie o możliwość porazdenia sobie z podstawowymi zadaniami i procesami przebiegającymi w przedsiębiorstwie przedstawionymi w tym systemie. Do tej pory myślałem, że takie szkolenie może polegać na czymś w stylu: "aby wykonac operację taką i taką muszą państwo odnaleźc moduł ten i ten, wprowadzić wartości i zatwierdzić" i tak dalej i tak dalej. Ale widzę że jest to raczej bardziej rozwinięte zagadnienie.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Morph
- Kontakt:
A, to chyba, że tak. To wtedy szkolenie typu:Alsvartr pisze:Chodzi mi tylko i wyłącznie o możliwość porazdenia sobie z podstawowymi zadaniami i procesami przebiegającymi w przedsiębiorstwie przedstawionymi w tym systemie.
Może być OK.Alsvartr pisze:Do tej pory myślałem, że takie szkolenie może polegać na czymś w stylu: "aby wykonac operację taką i taką muszą państwo odnaleźc moduł ten i ten, wprowadzić wartości i zatwierdzić" i tak dalej i tak dalej. Ale widzę że jest to raczej bardziej rozwinięte zagadnienie.