OBITUARY
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: OBITUARY
Wszystko to kwestia proporcji - to porównanie do MORGOS, PANDŻENT STENCZ czy ESFYKS zasadne jak najbardziej. Ale na pewno nie można mówić, że nawet fani metalu o nich nie słyszeli. Tu protestuję.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
ja równiez dorastałem w otoczeniu gdzie hype na Obituary był dużo większy niż na Autopsy... na 10 okolicznych metalowczyków kasety Obituary miało 8 osób, zaś Autopsy dwie.
-
535
Z tym nikt (chyba) nie dyskutuje. Ja sprzeciwiam się twierdzeniu, jakoby nazwa AUTOPSY nie funkcjonowała w obiegu. Jak mocno, to już zależało od otoczenia, ale nie trzeba było być strasznie zaangażowanym podziemnym maniakiem, by ekipę Krzysztofa poznać, choćby przy okazji wydania SS. Tego mi nikt nie wmówi.Analripper pisze:ja równiez dorastałem w otoczeniu gdzie hype na Obituary był dużo większy niż na Autopsy...
- Rattlehead
Tak, choć w moim środowisku wyżej wymienione kapele były jednak znane. Może w nie tak dużym stopniu jak kapele, które zostały wymienione jeszcze wyżej.Maria Konopnicka pisze:Jak ktoś słuchał death metalu na początku lat 90-tych to Autopsy znał, niemniej jednak Obituary, Deicide, Morbid Angel czy Cannibal Corpse kojarzyli także ludzie, którzy w death metalu nie siedzieli. W moim środowisku Autopsy było kapelą, którą postawiłbym bardziej obok Morgoth, Asphyx czy Pungent Stench, a więc kapel doskonale znanych osobom, które siedziały w cięższej muzyce, ale nic nie mówiące pozostałym.
support music, not rumors
-
535
EEE tam okładkę Been Caugth Buttering znali najbardziej niewyedukowani muzycznie osobnicy, a nawet nauczyciele..., przynajmniej ci w moim liceum...
- moonfire
Kurna, pamiętam ten artykuł. :)Maria Konopnicka pisze:BRAVO "Death metal - krwawa powaga czy zły żart?"
Co do spraw tutaj poruszonych, rzeczywiście, Obituary i Autopsy były prawie tak samo popularne wśród ludzi, na małą korzyść Obituary. Na toruńskich osiedlach częściej spotykało się wymalowane nazwy kapeli na O. Nawiasem mówiąc, z mojej roboty widać jeszcze przyblakłe logo Gorefest (GF) namalowane na zabytkowym murze.
Co do drugiej sprawy, blackowych konotacji Dark Tranquillity oraz Pyogenesis, zgodzę się z Dronem. Tak to było przedstawiane. Po pierwsze wokale w DT. Nie pasowały do ówczesnych standardów dm, były darte, wysokie. Gdy kupowałem pierwszą kasetę "Tranquillity" wydaną przez Carnage, sprzedawca w sklepie mówił, że to jest death metal, ale z nietypowym wokalem, bo blackmetalowym. Teraz kwestia Pyogenesis. "Ignis Creatio" było specyficznym, dość tajemniczym materiałem, chbya w TEA była recka pisana z pozycji kolan, w której gość widział duży kult w tym materiale. Co więcej, blackowe konotacje przypisywano Pan.Thy.Monium. Kupiłem ich debiut na kasecie jako płytę blackmetalową, tak sprzedawca przedstawiał i tak ja ją odbierałem. W rzeczy samej słyszałem w tej muzyce dużo diabła, black metal był, ale dość nietypowy. Z dzisiejszej perspektywy, gdy widać, że była to kapela braci Swano, tajemniczość biorąca się z braku wszelkich informacji we wkładce poszła w diabły i dziś nikt nie powie o "Dawn of Dreams", że to black metal, ale raczej awangardowy death metal. A pamięta ktoś kampanię reklamową w TEA i zinach przed wydaniem debiutu Nightfall? Również padało słowo "kult", a ono zarezerwowane było do rzeczy blackmetalowych lub takich z pogranicza blacku.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
No ba! Ja go jeszcze gdzieś mam! ;-)moonfire pisze:Kurna, pamiętam ten artykuł. :)Maria Konopnicka pisze:BRAVO "Death metal - krwawa powaga czy zły żart?"
all the monsters will break your heart
-
ROBIN
- zaczyna szaleć
Absolutnym miszczostwem jest Cause of Death, potem Slowly We Rot, a potem ... nie ma nic godnego uwagi.
- Najprzewielebniejszy
temat o skuchach tu:
viewtopic.php?f=13&t=12301
viewtopic.php?f=13&t=12301
- Sgt. Barnes
Ja spotkałem kiedyś laskę, która wyglądała jak John Tardy. No, może Tardy był trochę ładniejszy...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- maciek z klanu
Nie zaruchałeś w tym odcinku, jak sądze? :))
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Sgt. Barnes
Może po 6 browarach bym się skusił. W sumie baty miała ładne, kręcone, po samą dupę. W sam raz, żeby w nie chuja wytrzeć"-)
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
- moonfire
Ale nie na głowie?
- Blackwinged
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Wczoraj po kilku miesiącach mimo,ze mam na cd znalazłem w sieci i odpaliłem ripa z winyla `Cause Of Death`.Masakra.Nie to brzmienie co na oryginalnym cd.Obok `Cursed` i `You`ll Never See...` to chyba najlepszy starooldskulowy death metal z kapitalnym klimatem co kojarzę.Może jeszcze `Mortal Throne Of Nazarene`.Oczywiście nie wliczam do tego kapel ze sceny doom metal co tworzą klimatyczną muzę i też wyszło kupa świetnych rzeczy z tego rodzaju.Ale akurat jakoś te albumy wyryły mi się w pamięci i mam do nich sentyment.
Destroy your life for Noisecore!
- KreatoR
- weteran forumowych bitew
"Cause of death" w gęstości brzmienia i "przytłumionych" blachach stoi na tym samym poziomie co "Harmony Corruption". W końcu to ND chcieli nagrać płytę w Morrisound Recorning, Tampa, FL. Do tego Twardy Dżon i Blenn Genton, o czym każdy wie.
-
Nasum
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Offtopując nieco, "Unfit earth" to chyba jeden z najlepszych kawałków na "Harmony...".
- Harlequin
Az zabije sie w pierś - jak zawsze uważałem że Obituary to nuda i klepanie 5 riffów na krzyz, tak teraż uważam ,że debiut to prawdziwa dzicz i pasja, a cause of death to naprawdę przemyslany, dobrze napisany materiał :) moze niedługo polubie reszte
-
Heretyk
no jakaś pierdolona nowa moda, bez kitu. niedługo ze świecą będzie można szukać osoby, która nie uwielbia Obituary....
-
Karkasonne
Lubię tego spowolnionego Slayera słyszalnego w ich pierwszym wyjściu z podziemia. Resztę oczywiście też znam, ale nie hailuję dla nich.
- Harlequin
Czy ja wiem czy moda. W koncu chłopaki z Florydy byli, to i wakacyjna muza. ;)Heretyk pisze:no jakaś pierdolona nowa moda, bez kitu. niedługo ze świecą będzie można szukać osoby, która nie uwielbia Obituary....