MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: MGŁA

19-07-2012, 17:39

Maria Konopnicka pisze:To chyba już koniec Trotzkiego na tym forum. Straszna kompromitacja. Musi się teraz wylogować i skasować wszystkie swoje posty. Później wróć pod nickiem Ironiotr, by przekonać do siebie użytkowników tego forum. Jak wrócisz pod swoim starym nickiem to wszyscy będą myśleli, że nie wróciłeś tylko ja piszę pod Twoim nickiem. Ot, garść porad od kolegi z czystej sympatii :))
Marian, no dajesz odpowiedź na pytanie, dajesz :D
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

19-07-2012, 17:44

Kurwa, nie śmiem prosić, ja, mucha, ale jakbyście obydwaj, Panowie, udzielili odpowiedzi na zadane Wam pytania, to zyskałbym wiedzę o tym, jak świat się kręci.
Edit: przecinek, kurwa.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

19-07-2012, 17:47

no przeca odpowiedziałem :D
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-07-2012, 17:51

Ten temat jest niezwykle interesujacy pod wieloma wzgledami oprocz merytorycznego :D . Rozmowy pytaniami bez odpowiedzi, ignorowanie niewygodnych wypowiedzi tak jakby slepy z gluchym chcieli sie dogadac czy filmy von triera sa lepsze od almodovara :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

19-07-2012, 17:52

Triceratops pisze: czy filmy von triera sa lepsze od almodovara :D
No ba!
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

19-07-2012, 17:59

no raczej :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Bambi
rasowy masterfulowicz

19-07-2012, 18:12

chyba każdy film jest lepszy od almodovara :D
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

19-07-2012, 18:15

stare filmy Almodovara są ok, nowe są najgorsze na świecie, to znaczy odkąd przestał kręcić komedie i zaczął kręcić dramaty :D
Maria Konopnicka

19-07-2012, 18:28

Triceratops pisze:Ten temat jest niezwykle interesujacy pod wieloma wzgledami oprocz merytorycznego :D . Rozmowy pytaniami bez odpowiedzi, ignorowanie niewygodnych wypowiedzi tak jakby slepy z gluchym chcieli sie dogadac czy filmy von triera sa lepsze od almodovara :D
zapomniałeś jeszcze o platońskich dialogach :)
Bambi
rasowy masterfulowicz

19-07-2012, 18:36

twoja_stara_trotzky pisze:stare filmy Almodovara są ok, nowe są najgorsze na świecie, to znaczy odkąd przestał kręcić komedie i zaczął kręcić dramaty :D
czyli zostaje pepi, luci i labirynt namiętności, a i te są chuja warte tak naprawdę ;)
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
Triceratops

19-07-2012, 18:37

Maria Konopnicka pisze:
Triceratops pisze:Ten temat jest niezwykle interesujacy pod wieloma wzgledami oprocz merytorycznego :D . Rozmowy pytaniami bez odpowiedzi, ignorowanie niewygodnych wypowiedzi tak jakby slepy z gluchym chcieli sie dogadac czy filmy von triera sa lepsze od almodovara :D
zapomniałeś jeszcze o platońskich dialogach :)
Nie zapomnialem. Tematy ci sie pojebaly :D
woodpecker from space
Maria Konopnicka

19-07-2012, 19:08

twoja_stara_trotzky pisze:Marian, no dajesz odpowiedź na pytanie, dajesz :D
Ale tu nie ma co odpowiadać - Mgła jednym - dla Ciebie melodyjnym i tandetnym - riffem kasuje całą dyskografię Behemotha. Mam wrażenie, że Nergal zbiera różne wpływy, zasłyszane patenty, riffy i z tego wszystkiego na chłodno lepi jedną (dla mnie dość pokraczną) całość. Ma to dużą wartość komercyjną bo dzięki temu zespół wciąż się zmienia i wciąż jest na czasie. Rozumiem też, że dla mniej wyrobionych słuchaczy może to robić wrażenie. Mnie razi jak stoją sobie podczas ich koncertu i nagle (nie pytaj w jakim utworze, bo nie wiem) słyszę riff Anthrax - toczka w toczkę, fragment kompozycji Amerykanów, za chwilę słyszę coś z Nile, za chwilę znów coś co brzmi mi znajomo, ale nie mogę skojarzyć. To nie jest kwestia braku oryginalności (bo paradoksalnie Behemoth jest rozpoznawalny i bez trudu wymieniłbym kilka mniej oryginalnych kapel, które lubię bardziej), ale raczej tego w jaki sposób to wszystko zostało podane.
Stojąc pod sceną na koncercie Mgły czuć było szczere emocje, które zespół wyraża poprzez muzykę. Oczywiście ich inspiracje też są słyszalne, ale ja jako odbiorca nie zaprzątam sobie nimi głowy bo komunikat, który do mnie dociera jest wstrząsająco prawdziwy i przytłaczający. Mgła uosabia to co kocham w muzyce (bez względu na jej stylistykę) - to muzyka, która mnie porusza, zmienia i w jakiś sposób inspiruje. Muzyka, która zostaje gdzieś w świadomości nie w postaci riffu czy melodii, którą mogę zanucić przy goleniu ale na płaszczyźnie emocjonalnej i duchowej. Behemoth to przedstawienie, ciekawostka, bezrefleksyjna rozrywka - na dodatek uzurpująca sobie jakieś głębsze znaczenie. Nergal - jak sam wielokrotnie podkreślał porusza się w pewnej konwencji, w ramach zastanej, określonej estetyki.
Nawet głupio to tłumaczyć - to się po prostu albo czuje albo nie.
Maria Konopnicka

19-07-2012, 19:10

Triceratops pisze:Nie zapomnialem. Tematy ci sie pojebaly :D
Ja tak w ogóle o forum - tematy to właściwie tylko pretekst :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

19-07-2012, 19:13

Maria Konopnicka pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:Marian, no dajesz odpowiedź na pytanie, dajesz :D
Ale tu nie ma co odpowiadać - Mgła jednym - dla Ciebie melodyjnym i tandetnym - riffem kasuje całą dyskografię Behemotha. Mam wrażenie, że Nergal zbiera różne wpływy, zasłyszane patenty, riffy i z tego wszystkiego na chłodno lepi jedną (dla mnie dość pokraczną) całość. Ma to dużą wartość komercyjną bo dzięki temu zespół wciąż się zmienia i wciąż jest na czasie. Rozumiem też, że dla mniej wyrobionych słuchaczy może to robić wrażenie. Mnie razi jak stoją sobie podczas ich koncertu i nagle (nie pytaj w jakim utworze, bo nie wiem) słyszę riff Anthrax - toczka w toczkę, fragment kompozycji Amerykanów, za chwilę słyszę coś z Nile, za chwilę znów coś co brzmi mi znajomo, ale nie mogę skojarzyć. To nie jest kwestia braku oryginalności (bo paradoksalnie Behemoth jest rozpoznawalny i bez trudu wymieniłbym kilka mniej oryginalnych kapel, które lubię bardziej), ale raczej tego w jaki sposób to wszystko zostało podane.
Stojąc pod sceną na koncercie Mgły czuć było szczere emocje, które zespół wyraża poprzez muzykę. Oczywiście ich inspiracje też są słyszalne, ale ja jako odbiorca nie zaprzątam sobie nimi głowy bo komunikat, który do mnie dociera jest wstrząsająco prawdziwy i przytłaczający. Mgła uosabia to co kocham w muzyce (bez względu na jej stylistykę) - to muzyka, która mnie porusza, zmienia i w jakiś sposób inspiruje. Muzyka, która zostaje gdzieś w świadomości nie w postaci riffu czy melodii, którą mogę zanucić przy goleniu ale na płaszczyźnie emocjonalnej i duchowej. Behemoth to przedstawienie, ciekawostka, bezrefleksyjna rozrywka - na dodatek uzurpująca sobie jakieś głębsze znaczenie. Nergal - jak sam wielokrotnie podkreślał porusza się w pewnej konwencji, w ramach zastanej, określonej estetyki.
Nawet głupio to tłumaczyć - to się po prostu albo czuje albo nie.
no fajnie, ale nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, nie pytam się o twoje odczucia, tylko o to, który z tych kawałków, które wkleiłem jest obiektywnie bardziej melodyjny i łatwo przyswajalny :D

NIE OBCHODZĄ MNIE TWOJE EMOCJE, pytanie ich nie dotyczy :D
Awatar użytkownika
Triceratops

19-07-2012, 19:14

Maria Konopnicka pisze:[Mgła uosabia to co kocham w muzyce (bez względu na jej stylistykę)
Mariano, ale co w takim razie wspolnego ma Mgla z np, Cianide, Queen, Firewind i Enforcer? Co uosabiaja? A czego nie ma np Behemoth, Prodigy, Vader czy Turbowolf? Wydaje mi sie , ze sam sie pakujesz w bagna :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig

19-07-2012, 19:15

Drone pisze:Oddajmy szacunek pionierom, nawet temu Nergalu i Darkenu (choć moim zdaniem VADER i ARMAGEDON byli lata świetlne przed nimi), ale nie deprecjonujmy teraźniejszości, która jest pełniejsza, bardziej wyrazista i świadoma swojej wartości. Zaczynają pojawiać się na polskiej scenie zespoły i twórcy, którzy swoją dojrzałością wyrastają ponad to, czym karmiono nas przez lata.
Ja tam nie wiem, ale generalnie zgadzam się z twierdzeniem, że polski metal z XXI kasuje swego odpowiednika z lat 80 / 90, zdecydowanie więcej i lepszych rzeczy można wygrzebać, rośnie też średni poziom aranżacyjny / techniczny / produkcyjny także nic tylko się cieszyć.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

19-07-2012, 19:18

Pani Mariu, odpowiedz Pan! Pani Ttocka, Pan też!
Kerosene keeps me warm.
Bambi
rasowy masterfulowicz

19-07-2012, 19:18

Nikt nie odpowiada, wszyscy tylko pytają!
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

19-07-2012, 19:20

83koper83 pisze:Pani Mariu, odpowiedz Pan! Pani Ttocka, Pan też!
Ale na jakie pytanie?
Awatar użytkownika
Triceratops

19-07-2012, 19:20

kto pyta nie bladzi...a najgorzej jest bladzic jak dzieci we....mgle
woodpecker from space
ODPOWIEDZ