WOJCIECH JARUZELSKI

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
olo1972
postuje jak opętany!

Re: WOJCIECH JARUZELSKI

06-07-2012, 18:49

535 pisze:
olo1972 pisze:
535 pisze:Za to pojawił się płonący Feniks...
Ale najpierw był śnieg:)
Powiem Ci tak. Moi Rodzice mieli taki telewizor, że śnieg był ostatnim zjawiskiem, które mogło nas zaskoczyć... Choć faktem jest, że zwykle atakował, gdy chcieliśmy z Ojcem obejrzeć jakiś mecz.
He,he.A ja biegałem ustawiać antenę.Jaja były,gdy moi starsi krzyczeli:''Dobra,tak zostaw!Nie,znowu śnieży...''
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

06-07-2012, 18:56

Herezjarcha pisze:Drone, z całym szacunkiem lubię czytać twoje posty o BM ale tu jesteś idiotą. Co to znaczy, że lepiej żeby wkroczyły? Marzą ci się krew i trupy na ulicach? Kolejna rujnacja kraju w którym żyjesz? I może jeszcze komunizm by upadł wcześniej? Jeśli nawet, chociaż nie wiem niby dlaczego to ilu Polaków byś poświęcił? 10 tys? 100 tys? milion? Walnij się w łeb człowieku.
Zamiast się denerwować, przeczytaj lepiej tę pozycję: Jerzy Łojek "Kalendarz historyczny". Łojek z perspektywy zaledwie kilku lat (pierwsze wydanie w 1986 roku) potrafił ogarnąć i czytelnie opisać ówczesną sytuację, a także możliwe scenariusze, łącznie z interwencją wojsk sprzymierzonych. Pospolita wyobraźnia pobudzana strachem widzi od razu trupy i ruiny, tymczasem rachunek zysków i strat mógł wyglądać inaczej.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

06-07-2012, 18:59

nicram pisze:
535 pisze:Człowiek - symbol. Kto wie, czy nie najbardziej wpływowa postać tamtych lat.
Otóż to! ;-)

Lubię go. Naprawdę. Za kulturę i klasę, której w większości nie ma żaden ze współczesnych polityków. Nie bardzo chcę się wdawać w dywagacje co by było gdyby, albo oceniać jego czyny z czasów w którym bynajmniej nie żyłem (albo na które przypadło moje dzieciństwo), bo to zostawiam historykom. I zdaje się, że trudno im dzisiaj wskazać czy była to postać jednoznacznie negatywna czy też pozytywna. Tym niemniej, z opowiadań ludzi w wieku moich rodziców i ich samych (55-60 lat) wyłania się ocena w większości pozytywna.

-1

Taa... kultura i klasa... Jaki to był refren w kampanii Kwaśniewskiego w 1995 (a może też w 2000): "Wybierzmy przyszłość oraz styl?" Nigdy nie oceniam polityków po wyglądzie, prezencji. Też nie po tym, czy mówi słodko, czy posiada szeroki uśmiech i bierze dzieciątka na ręce. Mam wręcz awersję do czegoś takiego.
Powinny liczyć się tylko efekty, a one są miażdżące: Jaruzel zrobił sobie jaja ze swojego narodu, umiejętnie wciągnął w to michnikowszczyznę - i stąd cała bieda. Żadnych rozliczeń, ale kraść było im wolno. Oczywiście kradli w białych rękawiczkach, z kultura i klasą...
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

06-07-2012, 19:26

Ojej, Drone naczytałeś się jakiś historii alternatywnych. Co by było gdyby Jagiełło postał te 3 dni dłużej pod Malborkiem... możliwe scenariusze... IV Rzesza... A najbardziej prawdopodobne są właśnie trupy i ruiny. Tu wystarczy policzyć czołgi i samoloty, paliwo i amunicję do nich dodać studenta który pieprznie butelką z benzyną w ruski czołg i będzie buba.
Nawet bez interwencji mogło dojść do rozlewu krwi. Nastroje części Solidarności też były bojowe. Zamieszki, płonący komitet, jakiś powiatowy sekretarzyna na latarni i władza zaczęłaby się bronić.
W sumie solidaruchy powinni Jaruzelskiemu dać medal że ich bezpiecznie przechował przez parę lat, towarzysze radzieccy by się nie opieprzali, zawsze też mógł się znaleźć rodzimy beton który wprowadziłby stan wojenny śląc parę tysięcy ludzi do piachu.
Awatar użytkownika
Drone

06-07-2012, 19:39

Nie chodzi o historię alternatywną, lecz o rzeczową ocenę ówczesnych sił i środków. Oczywiście można post factum bronić najbardziej tchórzliwego rozwiązania, jakie podjął Wojciech J., jednakże splendoru nie przynosi to ani jemu, ani jego obrońcom.
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

06-07-2012, 19:56

Czytałem fragmenty jego książki "Stan wojenny. Dlaczego...". Przedstawia ona obraz człowieka bardzo zatroskanego o losy kraju, rozważającego wszystkie za i przeciw, w pewnym momencie nawet myślącego o samobójstwie.
Jakoś mnie to nie przekonało, za dużo w tej książce "dżeksonizmu", czyli wybielania się...
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

06-07-2012, 19:58

Dobry wojak Szwejk generałów o aparycji i temperamencie Jaruzelskiego pieszczotliwie nazywał "poczciwym starym pierdołą"
Awatar użytkownika
KAKAESIAK
rasowy masterfulowicz

06-07-2012, 20:09

płatny zdrajca pachołek ruskich, tyle w temacie
In a world of compromise...some don't
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

06-07-2012, 20:12

mad pisze:
Taa... kultura i klasa... Jaki to był refren w kampanii Kwaśniewskiego w 1995 (a może też w 2000): "Wybierzmy przyszłość oraz styl?" Nigdy nie oceniam polityków po wyglądzie, prezencji. Też nie po tym, czy mówi słodko, czy posiada szeroki uśmiech i bierze dzieciątka na ręce. Mam wręcz awersję do czegoś takiego.
No, pamiętam, że bardziej przekonujący dla Ciebie był Kaczyński i jego świta...
mad pisze: Powinny liczyć się tylko efekty, a one są miażdżące: Jaruzel zrobił sobie jaja ze swojego narodu, umiejętnie wciągnął w to michnikowszczyznę - i stąd cała bieda.
Bieda to się wzięła z Jałty drogi Panie Mad.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Aron
postuje jak opętany!

06-07-2012, 20:23

Nie potrafię sobie wytłumaczyć pewnej sprawy - jak człowiek pochodzący ze szlacheckiej, nastawionej patriotycznie rodziny, zostaje zesłany na Sybir i wraca stamtąd rozmiłowany w komuniźmie? Każdy na jego miejscu by ten system znienawidził!
A może to prawda że ruscy po wszystkich krajach satelickich rozesłali sobowtórów?
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.

z forum fanów Metalliki
Awatar użytkownika
SOWIX666
postuje jak opętany!

06-07-2012, 20:31

Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

06-07-2012, 20:36

nicram pisze: Bieda to się wzięła z Jałty drogi Panie Mad.
Ale rozmawiamy o latach 80-tych i samym początku 90-tych, gdy Jałta zaczęła się już chwiać.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

06-07-2012, 20:55

SOWIX666 pisze:
chciałem obejrzec, ale Gontarczyk i Cenckiewicz.... to historyczne oszołomy - takie Macierewicze historii bym powiedział
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Klemens
zaczyna szaleć

06-07-2012, 21:11

Adrian696 pisze:
SOWIX666 pisze:
chciałem obejrzec, ale Gontarczyk i Cenckiewicz.... to historyczne oszołomy - takie Macierewicze historii bym powiedział
Spoko - Eleonora Syzdek i wczesna Maria Turlejska będą dla Ciebie w sam raz.
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

06-07-2012, 21:15

Mój teściu pod koniec 81 sam wystąpił z solidarności bo, jak mówi, atmosfera wśród ludzi "szła na wojnę domową". Ludzie byli tak nakręceni powiewem wolności, że powszechne było przekonanie "wjebiem ruskom, niech no tylko się pokażą". A to były czasy, gdy ruskie się nie pierdolili w tańcu, tylko wysyłali komandosów do Afganistanu. Skoro byli skołoni wysłać armię w dupę świata to tym bardziej nie zawahaliby się interweniować w centrum Europy, skąd tylko rzut kapciem do DDR i innych demoludów. A w jakim stylu ruskie interweniowali to widzieliśmy w Budapeszcie i Pradze.

Nie chcę bronić Jaruzela, bo nie byłem na jego miejscu ( i bardzo się z tego cieszę, bo facet był pod zajebistym ciśnieniem ). Tak se tylko postuluję schłodzenie osądów. On był wśród ruskich, wiedział jaką mają fantazję i metody - a my to sobie możemy popierdolić w letnim upale z piwkiem w ręku przed monitorami komputerów
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

06-07-2012, 21:19

Klemens pisze:
Adrian696 pisze: chciałem obejrzec, ale Gontarczyk i Cenckiewicz.... to historyczne oszołomy - takie Macierewicze historii bym powiedział
Spoko - Eleonora Syzdek i wczesna Maria Turlejska będą dla Ciebie w sam raz.
widze ze znasz sie niesamowicie na historii :) dajesz przykłady identycznych oszołomów tylko z drugiej strony barykady - no ale tak to ejst jak zamiast sie uczyc w szkole to sie wiedze czerpie z biuletynów partyjnych lolku
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
535

06-07-2012, 21:40

antek_cryst pisze:... a my to sobie możemy popierdolić w letnim upale z piwkiem w ręku przed monitorami komputerów
Tak właśnie jest. Do tej pory nikt się nie wygadał jak to naprawdę było. Dla mnie jednak istotne jest jedno. To były ponure, czarno-białe czasy. Gdzie biel to śnieg. Zimno w blokach i do gara też za bardzo nie było co włożyć. Na szczęście mieliśmy ziemniaki, więc z głodem wygraliśmy, ale za moje zjebane dzieciństwo generałowi i jego przydupasom nie wybaczę.
Awatar użytkownika
Drone

06-07-2012, 21:46

535 pisze:
antek_cryst pisze:... a my to sobie możemy popierdolić w letnim upale z piwkiem w ręku przed monitorami komputerów
Tak właśnie jest. Do tej pory nikt się nie wygadał jak to naprawdę było. Dla mnie jednak istotne jest jedno. To były ponure, czarno-białe czasy. Gdzie biel to śnieg. Zimno w blokach i do gara też za bardzo nie było co włożyć. Na szczęście mieliśmy ziemniaki, więc z głodem wygraliśmy, ale za moje zjebane dzieciństwo generałowi i jego przydupasom nie wybaczę.
Słuszna uwaga - może czas posłuchać ludzi, którzy w tamtym czasie przeżyli dzieciństwo, zaczynali chodzić do szkoły czy szli na studia. Czy było łatwo, czy dobrze to wspominają. Czy to im coś dało. Może to jest ważniejsze dzisiaj niż przepychanki prawych i lewych kombatantów.

Druga sprawa - teorie o stacjonujących wojskach radzieckich i możliwej interwencji wykwitły generalnie w drugiej połowie lat 90-tych. Być może też było tak (jak podają niektóre źródła), że Jaruzel nie wybłagał pomocy w Moskwie, choć o nią prosił, a w rezultacie ze swojej porażki zrobił patriotyczną zasługę.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

06-07-2012, 21:55

tylko co uwazasz za źródło w tej sprawie - wspominki jakiegos partyjniaka, wspominki solidarucha, któremu cos sie tam wydaje, czy dokumenty
z dokumentów jakie zostały ujawnione (zupełnie przypadkowo zreszta) wynika, ze jednak wojska radzieckie stacjonowały niedaleko granicy z Polska i nie były to tylko jednostki które stacjonowały tam zawsze, a przerzucone jednostki w wiekszosci pancerne, kwestia tylko czy fakt przygotowywania w okresie zimowym cwiczeń dla pancerniaków i to w taka zime, uznamy za całkiem normalny, czy zasłone dymna dla prawdziwego celu
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

06-07-2012, 22:03

Ale na dobrą sprawę oni nie musieli wchodzić. Oni już tu byli. Wystarczyłoby żeby wyszli z koszar.
Co do zjebanego dzieciństwa to nie wiem, miałem 3 lata a potem z czasów które pamiętam to nie były zjebane było nawet fajnie ale cieszę się że zamiast ruskich stały polskie czołgi na ulicach. Może matka miała spokojniejszą drogę do i z pracy.
ODPOWIEDZ