Motoryzacja ogółem
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Motoryzacja ogółem
a spaliny z benzyny nie powoduja? :D
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Morph
- Kontakt:
Nagrody Engine of the Year przyznane, w zeszłym roku Fiat zownował prawie wszystko, w tym roku trochę większa konkurencja. Z ciekawostek - 1.6 THP z PSA-BMW niepokonany w swojej kategorii od 2007.
Silnik Roku: 1.0 EcoBoost, 3-cylindrowy, turbodoładowany (Ford)
Nowy silnik: 1.0 EcoBoost, 3-cylindrowy, turbodoładowany (Ford)
Ekologiczny silnik: 1,4-litrowy motor użyty w Chevrolecie Volt i Oplu Ampera
Silnik o najlepszych osiągach: 4.5 V8 (Ferrari)
Jednostka poniżej 1-litra: 1.0 EcoBoost, 3-cylindrowy, turbodoładowany (Ford)
Jednostka od 1-litra do 1,4-litra: 1.4 TSI (VW)
Jednostka od 1,4-litra do 1,8-litra: 1.6 turbo (BMW-PSA)
Jednostka od 1,8-litra do 2-litrów: 2.0, 4-cylindrowy, podwójnie doładowany (BMW)
Jednostka od 2-litrów do 2,5-litra: 2.5, 5-cylindrów, turbo (Audi)
Jednostka od 2,5-litra do 3-litrów: 3.0, bi-turbo, 6-cylindrów (BMW)
Jednostka od 3-litrów do 4-litrów: 4.0 V8 (BMW M GmbH)
Jednostka powyżej 4-litrów: 4.5 V8 (Ferrari)
Jednostka od 1,8-litra do 2-litrów: 2.0, 4-cylindrowy, podwójnie doładowany (BMW)
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Morph
- Kontakt:
Ot, Volkswagen :D :D :D
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
-
- weteran forumowych bitew
powiem ,ze evoque robi wrazenie.jeden beznynowy silnik, 240KM, bardzo przestronny w wersji 5 drzwiowej ( wersja 3 drzwiowa to nieporozumienie ) , w standardzie automat, napęd na 4, biksenony , niesamowite wrażenie robi nieotwierany panoramiczny szklany dach, mimo felg 19 czułem sie jakbym jechał normalnym komfortowym sedanem.
cenowo np w porównaniu do bmw wychodzi też dosc korzystnie, na ta chwilę powaznie o nim myslę.
cenowo np w porównaniu do bmw wychodzi też dosc korzystnie, na ta chwilę powaznie o nim myslę.
- Morph
- Kontakt:
Pod jakim względem? Bo wizualnie bije na łeb 5-drzwiową.kakademona pisze:wersja 3 drzwiowa to nieporozumienie
-
a gdzie montują ten 1,6 turbo ? w tej nowej jedynce np?Morph pisze:Nagrody Engine of the Year przyznane, w zeszłym roku Fiat zownował prawie wszystko, w tym roku trochę większa konkurencja. Z ciekawostek - 1.6 THP z PSA-BMW niepokonany w swojej kategorii od 2007.
- Morph
- Kontakt:
BMW:
116i - bez turbo
118i - z turbo
Mini (wszystkie warianty):
Cooper - bez turbo
Cooper S - z turbo
No i naturalnie w Peugeot i Citroenach, zarówno bez turbo (VTI) jak i z turbo (THP).
Nowa 208 niszczy obiekty, z tym THP pod maską musi być miszczostwem świata. Bardzo mnie wpadła w oko, na tyle że przestałem żałować że Mini Cooper S jest poza moim zasięgiem :D.
116i - bez turbo
118i - z turbo
Cooper - bez turbo
Cooper S - z turbo
No i naturalnie w Peugeot i Citroenach, zarówno bez turbo (VTI) jak i z turbo (THP).
Nowa 208 niszczy obiekty, z tym THP pod maską musi być miszczostwem świata. Bardzo mnie wpadła w oko, na tyle że przestałem żałować że Mini Cooper S jest poza moim zasięgiem :D.
-
faktycznie w 3-drzwiowej wersji dach opada niżej o 10 cm przez co auto wygląda bardziej sportowo , ale sorry nie ma miejsca z tyłu.no po prostu nie ma.też myslałem ,że bije na głowę pięciodrzwiową , ale niekoniecznie.to raczej kwestia dodatków i dobrego wystylizowania tej wersji 5 drzwiowej.Morph pisze:Pod jakim względem? Bo wizualnie bije na łeb 5-drzwiową.kakademona pisze:wersja 3 drzwiowa to nieporozumienie
generalnie auto klasa.nie ma lewarka wogóle od automata, tak jak to juz od jakiegos czasu w jaguarze, pokrętło.cos jak idrive w bmw.
-
moja zona konfigrowała 208 kilka dni temu i wyszło jej zrobione tak na mega mega chyba ponizej 80.000.Morph pisze:BMW:
116i - bez turbo
118i - z turbo
Cooper - bez turbo
Cooper S - z turbo
a to nie wiedziałem ,że to ten silnik własnie, ale czegos tu nie kumam...jak to 116i bez turbo...jest tylko turbo w jedynce,
- Morph
- Kontakt:
Czyli (przynajmniej z mojego punktu widzenia) rzecz zupełnie bez znaczenia. W zeszły weekend oglądałem chyba z 10 różnych potencjalnych wozideł, pomysł sprawdzenia "jak się siedzi z tyłu" wpadł mi może w dwóch (i to raczej z nudów) :D.kakademona pisze: sorry nie ma miejsca z tyłu.no po prostu nie ma.
Rzeczywiście, tylko turbo. 136 i 180KM po prostu wersje.kakademona pisze: moja zona konfigrowała 208 kilka dni temu i wyszło jej zrobione tak na mega mega chyba ponizej 80.000.
a to nie wiedziałem ,że to ten silnik własnie, ale czegos tu nie kumam...jak to 116i bez turbo...jest tylko turbo w jedynce,
@208 - z THP pod maską:
wyjściowo 66.300, lakier + alarm 2.500, szklany dach 1.600, pakiet skóra+elektryczne pierdoły 2.000. Razem 72.400, przed rabatami. W zasadzie wiele więcej się nie da dołożyć.
ED: ewentualnie +1500 za głośniki JBL, ale niestety z subem do bagażnika.
ED2: "Bazowe" 208 THP jest tylko w najwyższej wersji wyposażenia, więc większość fajnostek w standardzie.
-
ta 208-ka to pierwszy pełgeot jaki podoba mi sie od lat.bardzo urzekaja mnie tez te nowe DS od Citroena.chyba wszystkie.3,4,5.może najmniej 4.zreszta nie wiem.wszystkie sa fajne.
narazie szukam minusów jesli chodzi o tego Evoqe , bo jak wiadomo jakies musza byc.jezeli sie zdecyduję to musze pozbyc sie jednej beemki wiec bedzie E90 na zbyciu gdyby ktos chciał.
co do 3drzwiowego Evoque to tak jak morph mowisz.to kwestia co kto potrzebuje.ja jak wyniosłem sie z domu to zaczałem jeździć 2 osobowym autem.
jeżeli lubisz naprawde coopera S to powiem ci nie szukaj dalej.to było pierwsze auto mojej zony.bardzo je wspomina do dzis.
jezeli jexdzisz sam lub góra w 2 osoby to idz w tym kierunku.wez koła 18stki,bedzie "taczka" , ale taki juz urok tego auta.myslę ,że wyszukasz w cenie nowego pełgeota.my kupiliśmy wtedy z salonu tzw roczniaka i kosztował równe sto.
narazie szukam minusów jesli chodzi o tego Evoqe , bo jak wiadomo jakies musza byc.jezeli sie zdecyduję to musze pozbyc sie jednej beemki wiec bedzie E90 na zbyciu gdyby ktos chciał.
co do 3drzwiowego Evoque to tak jak morph mowisz.to kwestia co kto potrzebuje.ja jak wyniosłem sie z domu to zaczałem jeździć 2 osobowym autem.
jeżeli lubisz naprawde coopera S to powiem ci nie szukaj dalej.to było pierwsze auto mojej zony.bardzo je wspomina do dzis.
jezeli jexdzisz sam lub góra w 2 osoby to idz w tym kierunku.wez koła 18stki,bedzie "taczka" , ale taki juz urok tego auta.myslę ,że wyszukasz w cenie nowego pełgeota.my kupiliśmy wtedy z salonu tzw roczniaka i kosztował równe sto.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
sa zajebiste, choc mozna sie doszukac w kazdym jakiego mankamentu wizualnego... ale DS - najładniejsza linia aktualnie w motoryzacjikakademona pisze:bardzo urzekaja mnie tez te nowe DS od Citroena.chyba wszystkie.3,4,5.może najmniej 4.zreszta nie wiem.wszystkie sa fajne.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
wszędzie się doszukać mozna defektu wizualnego.nawet u mnie.
- Morph
- Kontakt:
Chcę nówkę, to raz, dwa - konfigurowałem sobie Coopera S - Countrymana i Coupe ("standardowe" mini aż tak mi się nie podoba), w obu przypadkach wychodziło mi ~120k zł, nawet jeśli w Mini można coś utargować to poniżej 100 nie zejdę. 208THP mam za ~65. Ot, subtelna różnica :Dkakademona pisze: jeżeli lubisz naprawde coopera S to powiem ci nie szukaj dalej.to było pierwsze auto mojej zony.bardzo je wspomina do dzis.
Są, w sobotę "macałem" DS3 i byłbym zachwycony, ale na szczęście mi się nie kalkuluje :DAdrian696 pisze:sa zajebiste, choc mozna sie doszukac w kazdym jakiego mankamentu wizualnego... ale DS - najładniejsza linia aktualnie w motoryzacjikakademona pisze:bardzo urzekaja mnie tez te nowe DS od Citroena.chyba wszystkie.3,4,5.może najmniej 4.zreszta nie wiem.wszystkie sa fajne.
BTW - stary, właśnie DS4 jest najładniejsze z tej serii ;)
-
no za nowy nie, ale porozglądaj się za nowym , ale rocznym , z salonu, wyprzedaz rocznika.spokjnie urwiesz 20% jeśli nie wiecej.oczywiscie to ma mankamenty bo jestes skazany na to co jest, czesto czegos tam nie ma co chciałbys miec itd itd ,ale da sie z tym zyc.zrób sobie liste tego co bezwględnie musi byc , a co niekoniecznie.przy konfigurowaniu auta zawsze wpisuje sie wszystko.ja miałem kiedys parcie na szyberdach.wziałem do mercedesa dach panoramiczny.czekałem na auto prawie 4 miesiące tylko przez to.nie załuję, ale teraz nie mam wcale szyberdachu bo E90 stało juz gotowe, roczne z przebiegiem 7 tys w salonie i da się zyc bez szyberdachu.
przykładowo ten evoque-stoi w Poznaniu w saloniu.2011 rocznik.bez przebiegu.czarny, jasna skóra, poza tym wszystko, nawet dach szklany, słowem wszystko, cena 206 tys.wiesz...wolałbym nie jasną skórę bo mam w Z4 i wiem jak ona sie brudzi, wolałbym jakąs łączona , bo w Evoque masz dziesiątki konfiguracji jak np w Mini, itd itd , ale jak zaczne konfigurowac to auto plus za rocznik 2012 to mi wyjdzie dokładnie to samo auto ale 250-270 tys a za tyle juz nie kupię.czasami jednak trzeba isc na kompromisy.
swoja droga mini coupe kozackie jest.
coutryman tez fajny.pochodzisz poszperasz też wyrwiesz z salonu za 100.ja widziałem w Inchcape w Warszawie za 105 ale był np czerwony.jak mowiłem-wyrwie sie zawsze cos taniej , ale bierzesz to co jest.
przykładowo ten evoque-stoi w Poznaniu w saloniu.2011 rocznik.bez przebiegu.czarny, jasna skóra, poza tym wszystko, nawet dach szklany, słowem wszystko, cena 206 tys.wiesz...wolałbym nie jasną skórę bo mam w Z4 i wiem jak ona sie brudzi, wolałbym jakąs łączona , bo w Evoque masz dziesiątki konfiguracji jak np w Mini, itd itd , ale jak zaczne konfigurowac to auto plus za rocznik 2012 to mi wyjdzie dokładnie to samo auto ale 250-270 tys a za tyle juz nie kupię.czasami jednak trzeba isc na kompromisy.
swoja droga mini coupe kozackie jest.
coutryman tez fajny.pochodzisz poszperasz też wyrwiesz z salonu za 100.ja widziałem w Inchcape w Warszawie za 105 ale był np czerwony.jak mowiłem-wyrwie sie zawsze cos taniej , ale bierzesz to co jest.
-
pojadę pomacać te ds w takim razie jeszcze raz.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
DSy maja ceny troche z kosmosu - ale w Citroenie sa bardzo chetni na targowanie sie ;)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- Morph
- Kontakt:
@stary - dalej mówimy o samochodzie w cenie 6cyfrowej ;). Nie kalkuluje mi się, niby mogę, ale po co, skoro w 208 jest wszystko czego potrzebuję - zajebiste wykończenie, świetne prowadzenie ("gokartowa" kierownica \m/), DOSKONAŁY system multimedialny. To jest samochód, który spokojnie można wystawiać przeciw Mini.
@Adrian - żadne targowanie się, polazłem, zacząłem oglądać C3/DS3/C4, poprosiłem gościa o cennik, i zanim jeszcze cokolwiek powiedziałem usłyszałem "na C3 rabat 9500, na C4 9000". ZANIM zgłosiłem potencjalną chęć zakupu, ZANIM się umówiłem na testową. Targować można się potem, myślę że z 5000 w wyposażeniu spokojnie :D.
DSki raczej bez większych upustów.
@Adrian - żadne targowanie się, polazłem, zacząłem oglądać C3/DS3/C4, poprosiłem gościa o cennik, i zanim jeszcze cokolwiek powiedziałem usłyszałem "na C3 rabat 9500, na C4 9000". ZANIM zgłosiłem potencjalną chęć zakupu, ZANIM się umówiłem na testową. Targować można się potem, myślę że z 5000 w wyposażeniu spokojnie :D.
DSki raczej bez większych upustów.