SLAYER vs METALLICA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
535
Re: SLAYER vs METALLICA
Nic nie pamiętam, zwykle jestem i byłem pijany, nie wiem. Był taki czas, że SLAYER to było życie, a METALLICA to przeboje w radio......
- ultravox
- zahartowany metalizator
Tak już zupełnie poważnie, to gdyby nie Metalllica to pewnie nigdy nie sięgnąłbym po nagrania Slayer i na pewno wszystko potoczyłoby się zupełnie inaczej. Także głos na tych pierwszych.
-
Heretyk
- mistrz forumowej ceremonii
no właśnie - niezła. a nie gówniana, jak to niektórzy twierdzą. ze skrajności w skrajność.Riven pisze: 535, pelna zgoda w temacie rocka, natomiast Load to tak przereklamowana plyta ze ja jebe. jest niezla, ale robienie z tego jakiegos arcydziela rock n rolla to grube nieporozumienie.
- empir
ja za to nigdy nie spotkałem się z określeniem że load to jakieś arcydzieło rocka.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
no jak to , bardzo czesto padaly tu glosy ze to jakies wielkie objawienie. spytaj [v] :))
this is a land of wolves now
-
Heretyk
sęp się tu kiedyś mocno zachwycał, ale czy tam padło określenie "arcydzieło"? chyba nie. tak poza tym spotykałem się parę razy z opiniami, że jest zajebista, znakomita etc.
- empir
przyznaję że pierwszy raz przeczytałem w Twoim poście. No jak ktoś uważa tą bardzo fajną płytę za arcydzieło rocka to ja jebieRiven pisze:no jak to , bardzo czesto padaly tu glosy ze to jakies wielkie objawienie. spytaj [v] :))
-
[V]
zajebista,znakomita,bardzo dobra,wszystko prawda.ale arcydzielo?chyba az tak sie nie zapedzilem hehehe..Heretyk pisze:sęp się tu kiedyś mocno zachwycał, ale czy tam padło określenie "arcydzieło"? chyba nie. tak poza tym spotykałem się parę razy z opiniami, że jest zajebista, znakomita etc.
wisi gdzie kilka zdan skleconych w encyklikach.Riben widze nie ustaje w wysilkach przyklejenia innym swoich spostrzezen hehehe ;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Riven
- Kontakt:
takie wrazenie odnioslem. mea meaaaaaa culpaaaa ;D
zajebista tez nie jest ;dd
zajebista tez nie jest ;dd
this is a land of wolves now
-
[V]
[V] pisze:
METALLICA - Load [1996]
"Nie tkwimy w jakimś jednym, konkretnym miejscu. Mogę słuchać Mudy Watersa i Oasis. James i ja możemy się pałować Thin Lizzy. Wcale nie katujemy się Slayerem po całych dniach. To nie stąd czerpiemy inspirację. Wcześniej czy później nadchodzi taki moment w życiu, że czujesz się na tyle komfortowo, by się rozluźnić i absolutnie niczym nie przejmować."
Chcialoby sie powiedziec,ze po tym poznajemy dojrzalego muzyka,takiego,który nie drepce w kólko cale pieprzone zycie ale próbuje wciaz nowych rzeczy,przyglada sie innym gatunkom i ma ambicje aby jakos zreflektowac swojá twórczosc,wzgledem samego siebie,swoich aktualnych potrzeb,ale takze wzgledem stale sie zmieniajacego swiata,w którym nic nie jest na zawsze i na pewno.
Load pojawia sie w bardzo ciekawym momencie. Minal hype na muzyke z Seatle,minal czas tradycyjnie pojmowanego thrash metalu,w koncu minelo 5 dlugich lat od premiery czarnego albumu który okazal sie wielkim komercyjnym sukcesem i wywindowal zespól do ligii w której graja ekstra gwiazdy muzyki popularnej.Wydaje sie,ze w takiej sytuacji najlatwiejszym wyjsciem byloby powtórzenie formuly która uprzednio tak znakomicie sie sprawdzila.Ale nic z tego..
Jaki jest Load? Load jest inny,odbija sie czkawka dawnym zwolennikom zespolu,jest mniej sensu stricte metalowego ciezaru i agresywnosci,wiecej rockowego pazura, prostych,urzekajacych,ocierajacych sie o bluesa melodii,Pozbywamy się wszystkich barier. Wchodzimy w brudniejszy, luźniejszy klimat, bez komponowania w stylu: "oto wielki, wspaniały riff".
Album wywolal mieszane uczucia,jednak z perspektywy czasu widac,ze ta plyta jest po prostu bardzo dobra,ma wiele porywajacych momentów,jest niezwykle dopracowana,zapieta na ostatni guzik i wlasciwie o ile jeszcze kilka lat temu mialem jakies ale,to dzisiaj juz nie potrafilbym wskazac ani jednego slabego utworu. O zaletach tego krazka mozna by dyskutowac dlugo i brac go pod lupe z kazdej strony,np. warto sie zastanowic ile zespolów które gralo thrash metal i (pózniej ten styl porzucilo) nagralo równie doskonale krazki jak Load?
Takich interesujacych aspektów zwiazanych z tym albumem jest wiele; wokal Jamesa,solówki Kirka, oprawa audio/ video,okladka,zdjecia Corbijna,wszystko to,mnie osobiscie ,bardzo satysfakcjonuje,podoba mi sie ta wielopoziomowa komunikacja,od zmian w muzyce poczawszy na zmianach wizualnych skonczywszy trafia w nasze rece gotowy produkt,solidny,mocny rockowy album ,idealny tak samo do nocnych szalenstw przy kilku butelkach czego ulubionego jak i do samotnej kontemplacji.
Oczywiscie,jest gdzies tam masa ludzi którzy tego krazka (i pewnie zespolu) nienawidzi z zasady,no ale jak ktos jest uparty jak osiol to nie uslyszy dobrej muzyki nawet jak ta go ugryzie w dupe;)
Jedna z bardziej interesujacych i zjawiskowych plyt lat 90tych.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Mistrz
- postuje jak opętany!
"Load" to niezła płytka (ale tylko niezła), nigdy nie uważałem jej za jakieś gówno. "Bleeding Me" to jeden z moich ulubionych numerów Mety, najlepszy na tej płycie.
- nicram
+1ultravox pisze:Tak już zupełnie poważnie, to gdyby nie Metalllica to pewnie nigdy nie sięgnąłbym po nagrania Slayer i na pewno wszystko potoczyłoby się zupełnie inaczej. Także głos na tych pierwszych.
Poza tym Kill'em All>>>>>>>>>>>>cały Slayer
all the monsters will break your heart
-
nightspiryt
load to fajny album, ale nie za takie krążki się ich kocha(ło)
sentymenty i "wartość historyczna" na bok. mi ten zespół dostatecznie obrzydziły wpadki w rodzaju lulu, st.anger (tyle lat oczekiwania na taką kupę...) i some kind of monster, gdzie zobaczyłem jak faceci, którzy kiedyś byli ikonami metalu stali się sfrustrowanymi pizdeczkami potrzebującymi psychologa, żeby wziąć się porządnie do roboty
a slayer? cały czas klasa.
sentymenty i "wartość historyczna" na bok. mi ten zespół dostatecznie obrzydziły wpadki w rodzaju lulu, st.anger (tyle lat oczekiwania na taką kupę...) i some kind of monster, gdzie zobaczyłem jak faceci, którzy kiedyś byli ikonami metalu stali się sfrustrowanymi pizdeczkami potrzebującymi psychologa, żeby wziąć się porządnie do roboty
a slayer? cały czas klasa.
-
[V]
wlasnie dlatego jest to ciekawy dokument,znika ta maska macho i widac kilku facecików którzy odniesli oszalamiajacy sukces który chyba troche ich przerósl,miliony dolarów na koncie,morze alkoholu i kokainy i legiony fanów gotowych zjesc twoje gówno moga troche poprzelaczac kabelki. fajnie jest ukazany totalny brak komunikacji w zespole.nightspiryt pisze: some kind of monster, gdzie zobaczyłem jak faceci, którzy kiedyś byli ikonami metalu stali się sfrustrowanymi pizdeczkami potrzebującymi psychologa, żeby wziąć się porządnie do roboty
- Adrian696
ale to w końcu Load zrobiły z Metki KANON ROCKA czy nie??
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
[V]
A ktos Ci wpycha pod kapelusz cos takiego? :D
- Adrian696
Jest tu taki jeden misio. :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
[V]
Kraft? eeee...
- Adrian696
Tez go nie biore na powaznie. ;)
Szczególnie po wywodach na temat, odpowiadam na posty o BS, ale mam na mysli za kazdym razem co innego
miły LOLo - w sumie taki THRASH KRIEG METAL ;)
Szczególnie po wywodach na temat, odpowiadam na posty o BS, ale mam na mysli za kazdym razem co innego
miły LOLo - w sumie taki THRASH KRIEG METAL ;)
-
[V]
Wczoraj bezlitosnie obnazyles jego slabosci. ;)
Jest cienka czerwona linia miedzy jakas trzezwa ocena sytuacji, a byciem zaslepionym fanboyem. ;))
Jest cienka czerwona linia miedzy jakas trzezwa ocena sytuacji, a byciem zaslepionym fanboyem. ;))