METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

Re: METALLICA

25-05-2012, 18:58

i mieli najlepsze brzmienie gitar
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

25-05-2012, 19:04

Kraft pisze: FFWF niszczy

Bez żartów. Wskaż zespół który tak nakurwiał w '84
prosze bardzo

a i jeszcze jeden

a i jeszcze dodam
Ostatnio zmieniony 25-05-2012, 19:09 przez Adrian696, łącznie zmieniany 1 raz.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

25-05-2012, 19:09

Adrian696 pisze:prosze bardzo
Świetny wałek, ale sporo wolniejszy i przede wszystkim mniej agresywny.
I podobnie z resztą konkurencji. Kiedy inni uprawiali worship Venoma i Judasów na sterydach, Meta na FFWF miała już estetykę dużo bliższą temu co potem zwano death metalem. Brzmienie, sposób artykulacji, ciężar adoptowany w późniejszych produkcjach metalu śmierci jest dla mnie ewidentny.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

25-05-2012, 19:37

Herezjarcha pisze:Z faktami jest jak z prawdą. Każdy ma swoje fakty i swoją prawdę. Fakty są takie że Metka i Slayer to ten sam poziom.
Bardzo kontrowersyjny pogląd, delikatnie mówiąc. Załóżmy jednak, że jest w tym trochę prawdy. Zdecydowanie na korzyść Slayera przemawia co innego: metal bez Metallici poradziłby sobie bez problemu. Wystarczy wymienić zespoły, w muzyce których odnajdujemy inspirację twórczoscia autorów "Master of Puppets". Gdzie słyszymy Metallicę? Właściwie tylko część sceny thrash. Co innego Slayer! Jest to fundament całej sceny. Slayera słyszymy u zespołów z gatunków thrash, death, black, sludge, a nawet grindcore czy odbijając trochę dalej na scenie hardcore.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
[V]
mistrz forumowej ceremonii

25-05-2012, 19:41

Takie rzeczy pisze sie gdy sie slyszalo w zyciu tylko troche plyt i 90% to byl metal.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Pacjent

25-05-2012, 19:47

Takie rzeczy pisze się gdy się słyszało w życiu tylko trochę płyt i 90% to był niemetal.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
[V]

25-05-2012, 19:52

Herezjarcha pisze:
[V] pisze:kurwa,lato sie zbliza sezon metallica vs slayer w pelni,znowu mam deja vu,rok temu to samo bylo:D
Cóż poradzić? Takie czasy że na co niby ma być sezon? Tortorum vs Deus Mortem?
W najlepszych latach METALLICA = SLAYER.

ale METALLICA dzierzy palme pierwszenstwa. Za to ze oni to zaczeli, to SLAYER przychodzil na ich koncerty i otwieral jape ze zdziwienia, nie odwrotnie. To METALLICA otworzyla oczy przemyslu muzycznego na ten gatunek w latach 80-tych, to METALLICA miala wielki wplyw na muzyke rockowo/metalowa, to METALLICA zawojowala mainstream i odniosla wielki spektakularny sukces komercyjny i sprzedala 100 milionów plyt. To Metallica zapelnia stadiony, to Metallica sprawia ze tysiace nastoletnich pisiorów zaczelo sluchac tej muzyki, a czesc z nich zalozyla zespoly. To Metallica nagrywala róznorodne plyty i pierdolnela z wysokosci nagrywajac film o który nikt by ich nie posadzal. A mimo to wciaz sa kurewsko wielkim i rozpoznawalnym zespolem.

Metallica to byl fenomen, zespól zjawiskowy i jedyny w swoim rodzaju,jedynym zespolem który im dorównywal byl SLAYER ale ich zasieg razenia to tylko metal i okolice, gdzie ten wplyw jest olbrzymi, ale to nie wszystko.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

25-05-2012, 19:53

Pacjent pisze:Bardzo kontrowersyjny pogląd, delikatnie mówiąc. Załóżmy jednak, że jest w tym trochę prawdy. Zdecydowanie na korzyść Slayera przemawia co innego: metal bez Metallici poradziłby sobie bez problemu. Wystarczy wymienić zespoły, w muzyce których odnajdujemy inspirację twórczoscia autorów "Master of Puppets". Gdzie słyszymy Metallicę? Właściwie tylko część sceny thrash. Co innego Slayer! Jest to fundament całej sceny. Slayera słyszymy u zespołów z gatunków thrash, death, black, sludge, a nawet grindcore czy odbijając trochę dalej na scenie hardcore.
To dopiero jest kontrowersyjny pogląd... Jeśli już o faktach mówimy, to Metallica jest największym zespołem metalowym świata i na ich koncerty przychodzi pewnie z 10 razy więcej ludzi niż na koncerty Slayer, że już o ilości sprzedanych płyt nie wspomnę. Prywatnie można oczywiście bardziej cenić twórczość Kinga/Hannemana, ale pisanie, że Metallica zainspirowała wyłącznie część (!) sceny thrash świadczy jak dla mnie o pewnym oderwaniu od rzeczywistości. Każdy szanujący się fan metalu/muzyk metalowy zna klasyczne płyty Metallica. Nie wspominając już o tym, że wpływ ich twórczości wykracza daleko poza scenę metalową.
Nie przeceniałbym też wpływu Slayer na nurt sludge, no i z tym hardcorem to chyba jednak bardziej w drugą stronę działa. ;)
[V]

25-05-2012, 19:55

Pacjent pisze:
[V] pisze:takie rzeczy pisze sie gdy sie slyszalo w zyciu tylko troche plyt i 90% to byl metal.
Takie rzeczy pisze się gdy się słyszało w życiu tylko trochę płyt i 90% to był niemetal.
no takie sa fakty,jestes kundlem zdzierajacym metalowe nowosci z blogspotów i tluczesz ten metal az do zajebania.
A w ocenie Bogów potrzebna jest szersza perspektywa.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

25-05-2012, 19:59

Pacjent pisze:Gdzie słyszymy Metallicę? Właściwie tylko część sceny thrash.
Chyba kpisz. Pierwszy z brzegu Schuldiner... sam przyznał, że Meta inspirowała go bardziej niż Slayer. I to jest zrozumiałe, bo oni nigdy nie przystawali do tego łańcuszka ze Slayerem, teutońskim thrashem, Dark Angel itd. Kiedy inni zapierdalali na złamanie karku oni woleli zwolnić, zejść sześć stóp pod ziemię w The Thing czy Lepper Messiah. A że podrobić ich ciężko, to fakt, ale ja to przyjmuję za dodatkowy plus, dowód unikalności.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

25-05-2012, 20:05

[V] pisze: no takie sa fakty,jestes kundlem zdzierajacym metalowe nowosci z blogspotów i tluczesz ten metal az do zajebania.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Pacjent

25-05-2012, 20:07

ultravox pisze:
Pacjent pisze:Bardzo kontrowersyjny pogląd, delikatnie mówiąc. Załóżmy jednak, że jest w tym trochę prawdy. Zdecydowanie na korzyść Slayera przemawia co innego: metal bez Metallici poradziłby sobie bez problemu. Wystarczy wymienić zespoły, w muzyce których odnajdujemy inspirację twórczoscia autorów "Master of Puppets". Gdzie słyszymy Metallicę? Właściwie tylko część sceny thrash. Co innego Slayer! Jest to fundament całej sceny. Slayera słyszymy u zespołów z gatunków thrash, death, black, sludge, a nawet grindcore czy odbijając trochę dalej na scenie hardcore.
To dopiero jest kontrowersyjny pogląd... Jeśli już o faktach mówimy, to Metallica jest największym zespołem metalowym świata i na ich koncerty przychodzi pewnie z 10 razy więcej ludzi niż na koncerty Slayer, że już o ilości sprzedanych płyt nie wspomnę. Prywatnie można oczywiście bardziej cenić twórczość Kinga/Hannemana, ale pisanie, że Metallica zainspirowała wyłącznie część (!) sceny thrash świadczy jak dla mnie o pewnym oderwaniu od rzeczywistości. Każdy szanujący się fan metalu/muzyk metalowy zna klasyczne płyty Metallica. Nie wspominając już o tym, że wpływ ich twórczości wykracza daleko poza scenę metalową.
Nie przeceniałbym tez wpływu Slayer na nurt sludge, no i z tym hardcorem to chyba jednak bardziej w drugą stronę działa ;)
Wprowadźmy do Twojego rozumowania trochę logiki. Argument demokratyczny nie ma żadnego sensu. Fakt, że dużo ludu wali na Metallicę świadczy raczej o pospolitości wykonywanej przez nich muzyki i medialności nazwy. Dzięki temu prawie wszyscy Metallicę znają, ale niewielu się nią inspiruje, bo i po co? Slayer jest bardziej elitarny, a wykonywany przez niego thrash metal jest - oczywiście w granicach metalu - uniwersalny. Dlatego od początku inspiruje i inspirował będzie. Argument o wpływie Metallici na muzykę niemetalową g... mnie obchodzi, pisałem przecież o wpływie obu kapel na metal.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-05-2012, 20:08

[V] pisze:
Herezjarcha pisze:
[V] pisze:kurwa,lato sie zbliza sezon metallica vs slayer w pelni,znowu mam deja vu,rok temu to samo bylo:D

ale METALLICA dzierzy palme pierwszenstwa.Za to ze oni to zaczeli,to SLAYER przychodzil na ich koncerty i otwieral jape ze zdziwienia,nie odwrotnie.To METALLICA otworzyla oczy przemyslu muzycznego na ten gatunek w latach 80tych,to METALLICA miala wielki wplyw na muzyke rockowo/metalowa ,to METALLICA zawojowala mainstream i odniosla wielki spektakularny sukces komercyjny i sprzedala 100 milionów plyt.To Metallica zapelnia stadiony,to Metallica sprawia ze tysiace nastoletnich pisiorów zaczelo sluchac tej muzyki a czesc z nich zalozyla zespoly.To Metallica nagrywala róznorodne plyty i pierdolnela z wysokosci nagrywajac film o który nikt by ich nie posadzal.A mimo to wciaz sa kurewsko wielkim i rozpoznawalnym zespolem.

Metallica to byl fenomen ,zespól zjawiskowy i jedyny w swoim rodzaju,jedynym zespolem który im dorównywal byl SLAYER ale ich zasieg razenia to tylko metal i okolice ,gdzie ten wplyw jest olbrzymi,ale to nie wszystko.
albo mi sie wydawalo albo pozytywnie oceniasz some kind of monster ; ))
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-05-2012, 20:12

[V] pisze:
Herezjarcha pisze:

ale METALLICA dzierzy palme pierwszenstwa.Za to ze oni to zaczeli,to SLAYER przychodzil na ich koncerty i otwieral jape ze zdziwienia,nie odwrotnie.To METALLICA otworzyla oczy przemyslu muzycznego na ten gatunek w latach 80tych,to METALLICA miala wielki wplyw na muzyke rockowo/metalowa ,to METALLICA zawojowala mainstream i odniosla wielki spektakularny sukces komercyjny i sprzedala 100 milionów plyt.To Metallica zapelnia stadiony,to Metallica sprawia ze tysiace nastoletnich pisiorów zaczelo sluchac tej muzyki a czesc z nich zalozyla zespoly.To Metallica nagrywala róznorodne plyty i pierdolnela z wysokosci nagrywajac film o który nikt by ich nie posadzal.A mimo to wciaz sa kurewsko wielkim i rozpoznawalnym zespolem.

Metallica to byl fenomen ,zespól zjawiskowy i jedyny w swoim rodzaju,jedynym zespolem który im dorównywal byl SLAYER ale ich zasieg razenia to tylko metal i okolice ,gdzie ten wplyw jest olbrzymi,ale to nie wszystko.
no i ja się z tym zgadzam (właściwie ciężko się nie zgodzić, bo to są fakty), ale o ile mało mnie obchodzi ile osób przychodzi dzisiaj na ich koncerty czy jak często ich w radiu puszczają, tak jest to zespół, który również i mnie wkręcił w metal. i pomimo tego, że uznaję jednak tylko pierwsze cztery płyty mety, tak w mojej prywatnej gablotce zawsze będzie ona stać na wyższej półce niż slayer. z całym szacunkiem dla tych drugich oczywiście, totalnie doceniam i szanuję cały ich dorobek i pracę, oczywiście slayer=metal i tak dalej, ale dla mnie metallica jest po prostu ważniejszym zespołem.
a zajechanej do białości taśmy wideo z cliff'em all nie wyprze mi z pamięci nawet odegrane z bliska w całości reign in blood z trylionem litrów padającej krwi.
nie bij adrian :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Pacjent

25-05-2012, 20:12

[V] pisze:
Pacjent pisze:
[V] pisze:takie rzeczy pisze sie gdy sie slyszalo w zyciu tylko troche plyt i 90% to byl metal.
no takie sa fakty,jestes kundlem zdzierajacym metalowe nowosci z blogspotów i tluczesz ten metal az do zajebania.
A w ocenie Bogów potrzebna jest szersza perspektywa.
Jesteś rasową suką, której szersza muzyczna perspektywa przesłoniła metal, o którym piszę w kontekście Metallici i Slayera, więc po co szczekasz? Mam wyjść poza metal by docenić wpływ Metallici na metal?!
Awatar użytkownika
hvk
rozkręca się

25-05-2012, 20:17

http://www.youtube.com/rockinrio?feature=inp-lt-rop
Zobaczymy jak już niedługo zaprezentują się panowie na Rock In Rio, na razie na scenie rozgrzewacze ;)
"And only the locusts shall sing / At the end of the day"
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-05-2012, 20:19

[V] pisze:
Herezjarcha pisze:

albo mi sie wydawalo albo pozytywnie oceniasz some kind of monster ; ))
535

25-05-2012, 20:21

Kraft pisze:
Adrian696 pisze:prosze bardzo
Świetny wałek, ale sporo wolniejszy i przede wszystkim mniej agresywny.
I podobnie z resztą konkurencji. Kiedy inni uprawiali worship Venoma i Judasów na sterydach, Meta na FFWF miała już estetykę dużo bliższą temu co potem zwano death metalem. Brzmienie, sposób artykulacji, ciężar adoptowany w późniejszych produkcjach metalu śmierci jest dla mnie ewidentny.
W uzupełnieniu, bo coś mi się nie zgadza.
DCI Hunt

25-05-2012, 20:22

Some Kind Of Monster jest zajebisty :) Jeden z najśmieszniejszych dokumentów jakie widziałem. Trzeba tylko potrafić cieszyć się z czyjegoś nieszczęścia :D
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-05-2012, 20:25

Dziwnym nie jest :D

Obrazek

nie piszą już o Burzumie i MayheMie, tylko znowu o nas, yeaaaah
maximum walrus yields maximum walrus

:3
ODPOWIEDZ