MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

Re: MGŁA

13-03-2012, 15:56

maciek z klanu pisze:cdr to bot byl prawda?
Tak, tak samo jak Arkona, North itd.
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

13-03-2012, 23:52

Wreszcie odsłuchana ta nowa płyta. Na razie tylko 2 razy i z pewnością będzie więcej, choć do 60 pewnie nie dobiję. Pierwsze wrażenie: Bicie piany w sumie o nic. Nie jest aż tak genialna jak co poniektórzy piszą, ani tak słaba jak twierdzi uczony w piśmie :) Ale wchodzi gładziutko w przeciwieństwie do takiej Grozy gdzie potrzebowałem trochę czasu żeby "załapało". Fajne, melodyjne bardzo optymistyczne granie, mała dawka depresji dobrze by jej zrobiła. Bo M. jest jakoś bardziej przekonujący gdy ma doła niż triumfuje. A takie właśnie nastroje na nowym dziele zdają się dominować.
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

13-03-2012, 23:55

Herezjarcha pisze: Fajne, melodyjne bardzo optymistyczne granie, mała dawka depresji dobrze by jej zrobiła. Bo M. jest jakoś bardziej przekonujący gdy ma doła niż triumfuje. A takie właśnie nastroje na nowym dziele zdają się dominować.
Za to w warstwie tekstowej nie jest już tak wesoło, IMO ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

14-03-2012, 00:13

A to dopiero pewnie w weekend się zabiorę za poznawanie całokształtu.
Niemniej jak na razie za dużo Dissection za mało Burzum, W pierwszym utworze jest to nawet irytujące, później się jakoś rozmywa i te melodyjki schodzą na dalszy plan. Mam nadzieję, że KSM zarządzi jednak konkretniej. Od czasu kiedy Mgła jest projektem regularnie nagrywającym poziom ekstremy w ich (ksm) muzyce wzrósł. A na WHTN brakuje jednak trochę wkurwienia, tej negatywnej emocji obecnej na poprzedniczce.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

14-03-2012, 00:14

Sybir pisze:
Herezjarcha pisze: Fajne, melodyjne bardzo optymistyczne granie, mała dawka depresji dobrze by jej zrobiła. Bo M. jest jakoś bardziej przekonujący gdy ma doła niż triumfuje. A takie właśnie nastroje na nowym dziele zdają się dominować.
Za to w warstwie tekstowej nie jest już tak wesoło, IMO ;)
To tylko muzyka, tutaj tekstów się nie czyta ;)
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
Sybir

14-03-2012, 00:30

Herezjarcha pisze:Mam nadzieję, że KSM zarządzi jednak konkretniej.
Nadzieję podzielam. Ciekaw jestem, czy i jak na nowy materiał będzie rzutował ten z Transfigurations.
Herezjarcha pisze:A na WHTN brakuje jednak trochę wkurwienia, tej negatywnej emocji obecnej na poprzedniczce.
Też się początkowo zdziwiłem, że jakieś takie pozytywne są niektóre nowe numery. Posłuchałem trochę i - przynajmniej na razie - wszedłem w remisję, jeśli o to chodzi. Teksty trochę mi w tym pomogły, takie skrzywienie. ;)
beastov23 pisze:To tylko muzyka, tutaj tekstów się nie czyta. ;)
Czyli to "You're doing it wrong" w moim wydaniu. :D
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

14-03-2012, 00:40

Sybir pisze:Nadzieję podzielam. Ciekaw jestem, czy i jak na nowy materiał będzie rzutował ten z Transfigurations.
Ciężko się spodziewać czegoś konkretnego po zespole który płodzi 5 numerów w 6 lat :) Kawałki z Transfigurations w sumie też łagodniejsze niż te ze splitu ze Szronem, więc może to już pewna tendencja u tego artysty.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

14-03-2012, 00:44

Niestety wszystko na to wskazuje. Dlatego nie spodziewam się trzęsienia ziemi jak na debiucie.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Sybir

14-03-2012, 00:47

Herezjarcha pisze:płodzi 5 numerów w 6 lat
Pytanie jeszcze, kiedy KSM wypluje nowy materiał? ;) Poza tym, tam jest więcej głów do kombinowania, niż w zespole na M, przynajmniej teoretycznie.
Only_True_Believers pisze:Niestety wszystko na to wskazuje. Dlatego nie spodziewam się trzęsienia ziemi jak na debiucie.
Ja bym nie pogardził trzęsieniem nieba. ;)
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

14-03-2012, 01:08

Herezjarcha pisze:
Sybir pisze:Nadzieję podzielam. Ciekaw jestem, czy i jak na nowy materiał będzie rzutował ten z Transfigurations.
Ciężko się spodziewać czegoś konkretnego po zespole który płodzi 5 numerów w 6 lat :) Kawałki z Transfigurations w sumie też łagodniejsze niż te ze splitu ze Szronem, więc może to już pewna tendencja u tego artysty.
Łagodniejsze, czy nie - jeśli drugi pełen album będzie na poziomie kawałków ze splitu z IW to będzie zajebiście.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

14-03-2012, 22:39

nie mogę się przekonać do tej nowej mgły i już raczej się nie przekonam. jedynie kawałek nr II mi się bardzo podoba, reszta średnio, a III nawet tragikomicznie.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

14-03-2012, 22:59

Ja rozmawiałem z żoną Marii i mówiła, ze nowa Mgła jest taka sobie, ponoć nowy Napalm Death lepszy
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

14-03-2012, 23:19

Morph pisze:
Herezjarcha pisze:Malignant Voices prezentują "Polish Black Metal Underground Classic Series"
To by nie było głupie, zamiast jakieś reedycje Furii wydawać :D. Zaraz beastov machnie flyery. ;)
Eh, nie było jak, bom zarobiony. Vitriol coś tam pichci dla Sovy, więc nie bój.
Dobrze, że Sova przemyślał sprawę i stwierdził, że z tymi bluzami to nie ma żartów. Muszą być!
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

14-03-2012, 23:35

Mental pisze:nie mogę się przekonać do tej nowej mgły i już raczej się nie przekonam. jedynie kawałek nr II mi się bardzo podoba, reszta średnio, a III nawet tragikomicznie.
Akurat trójka to w prostej linii spadkobierca "Mdłości" w dodatku z fajnym paradajsowym klimatem i czymś jeszcze czego na chwilę obecną nie zidentyfikowałem a o czym jestem przekonany że już też kiedyś gdzieś było.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-03-2012, 23:36

o właśnie, paradajsowy klimat :D
wieś wsią wieś pogania :D
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

14-03-2012, 23:39

Herezjarcha pisze:
Mental pisze:nie mogę się przekonać do tej nowej mgły i już raczej się nie przekonam. jedynie kawałek nr II mi się bardzo podoba, reszta średnio, a III nawet tragikomicznie.
Akurat trójka to w prostej linii spadkobierca "Mdłości" w dodatku z fajnym paradjsowym klimatem i czymś jeszcze czego na chwilę obecną nie zidentyfikowałem a o czym jestem przekonany że już też kiedyś gdzieś było.
no właśnie pisałem na samym początku, że mi się ten motyw z paradajsami kojarzy mocno. :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

14-03-2012, 23:50

Black metalowe "Draconian Times" nasterydowane "Maranathą"? Bo ten klimat jest nie tylko w trójce. Tak w ogóle to bardzo wciągająca jest ta płyta, człowiek nie może przestać.
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

15-03-2012, 22:57

Wreszcie skojarzyłem to coś z III, "Elegy" Edge of Sanity. Jakby ktoś przed premierą mi powiedział do czego będę porównywał tę płytę to bym się puknął w czoło.
Holi
w mackach Zła

16-03-2012, 07:30

Herezjarcha pisze:Black metalowe "Draconian Times" nasterydowane "Maranathą"? Bo ten klimat jest nie tylko w trójce. Tak w ogóle to bardzo wciągająca jest ta płyta, człowiek nie może przestać.
Podoba mi się ta teza z Draconian Times; coś w tym jest i to naprawdę.
Holi
w mackach Zła

16-03-2012, 07:32

Herezjarcha pisze:Wreszcie odsłuchana ta nowa płyta. Na razie tylko 2 razy i z pewnością będzie więcej, choć do 60 pewnie nie dobiję. Pierwsze wrażenie: Bicie piany w sumie o nic. Nie jest aż tak genialna jak co poniektórzy piszą, ani tak słaba jak twierdzi uczony w piśmie :) Ale wchodzi gładziutko w przeciwieństwie do takiej Grozy gdzie potrzebowałem trochę czasu żeby "załapało". Fajne, melodyjne bardzo optymistyczne granie, mała dawka depresji dobrze by jej zrobiła. Bo M. jest jakoś bardziej przekonujący gdy ma doła niż triumfuje. A takie właśnie nastroje na nowym dziele zdają się dominować.
Właśnie klimat takiego zwycięstwa faktycznie nad tą płyta się unosi, to podobnie jak na ostatnim Azarath, w muzie przecież nie muszą być same doły, różnorodność taka też jest ciekawa.
ODPOWIEDZ