Z tego co widzę to są niezłe potwory - 46% i 48% bodajże. Wybór był spory (Liverpool), ale ceny mnie przekonały przede wszystkim (25 GBP za litra). Dziś wieczorem zbadam QC. Ardmore w dniach najbliższych.Morph pisze:Kurde, muszę sobie tego QC w końcu zanabyć, ale to chyba dopiero jak z wakacji wrócę. Jednak Alligator i Islayowskie specjały mają priorytet.
Swoją drogą - jak już otworzysz to daj znać jak ten Ardmore.
Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Re: Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Jakie tam potwory? Cask strength'y to są potwory, a i tak nie lubię ich rozcieńczać ;).Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: Z tego co widzę to są niezłe potwory - 46% i 48% bodajże.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
No właśnie miałem taki mały dylemat. Brać Jamesona czy innego podstawowego blenda, czy coś lepszego. A czemu? A temu, iż zajeżdżam dziś do wuja, a on colę będzie lał do szkockiej ;) Jednak stwierdziłem, że bardziej mnie interesuje to jak JA to zrobię, a on niech psuje, rozcieńcza, zabija, niszczy smaki i aromaty ;)Morph pisze:Jakie tam potwory? Cask strength'y to są potwory, a i tak nie lubię ich rozcieńczać ;).Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: Z tego co widzę to są niezłe potwory - 46% i 48% bodajże.
I dream of colour music,
- Morph
- Kontakt:
Jak żadnego dobrego Single Malt nie pił to może się przekona. Jak nie to po spróbowaniu jednej dawki Laphroaig'a z colą na pewno drugiej nie będzie.Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: No właśnie miałem taki mały dylemat. Brać Jamesona czy innego podstawowego blenda, czy coś lepszego. A czemu? A temu, iż zajeżdżam dziś do wuja, a on colę będzie lał do szkockiej ;) Jednak stwierdziłem, że bardziej mnie interesuje to jak JA to zrobię, a on niech psuje, rozcieńcza, zabija, niszczy smaki i aromaty ;)
BTW - mówiąc rozcieńczać miałem na myśli tylko i wyłącznie nieznaczne ilości wody (tak żeby spadło do ~40% vol.)
- Block69
- zahartowany metalizator
Jak dobrze pójdzie to w lipcu sie sprawdzi jak im to wyszło.Morph pisze:W JewSA już wyszło, a to co mnie smakowo interesuje to fakt, że "wyciskają" beczki, odzyskując trunek któren wsiąkł był w drewno.
Aż ochoty na burbona dostałem. Mam na celowniku Woodford Reserve.
PENIS METAL
- Morph
- Kontakt:
Just tried @Ardbeg:
- A Kildalton
- A 17
- A Corryvreckan
- A Lord of the Isles
- A 1978
- A Supernova 2010
- A Rollercoaster
+ wczoraj szklaneczka Alligatora.
I can die happy now ;)
- A Kildalton
- A 17
- A Corryvreckan
- A Lord of the Isles
- A 1978
- A Supernova 2010
- A Rollercoaster
+ wczoraj szklaneczka Alligatora.
I can die happy now ;)
- Block69
- Morph
- Kontakt:
I tak, i nie.
Te beczkowane przed zamknięciem w 1981 są autentycznie spektakularne (może poza LotI), Vintage 1978 pozbawiło mnie możliwości składnej wypowiedzi na dobre parę minut (jakością, nie mocą).
Z drugiej strony nie były/są tak dymno torfowe jak nowe. Te nowe z kolei za bardzo są do siebie podobne, w zasadzie są to różne wariacje na temat 10ki. Mieszkam aktualnie u byłego managera Ardbeg i w zasadzie tutaj też tak to widzą (do tego uważają że 10ka jest sporo za drogo wyceniona).
Bardzo fajny jest Rollercoaster, ale z oczywistych powodów normalnie niedostępny.
Małym cudeńkiem za to będzie krokodyl, normalnie jakbyś pił 10kę ze szklanki wyciosanej z węgla drzewnego. Według pracowników Ardbega ma wyjść na początku września w cenie minimalnie wyższej niż ta dla Ardbeg Committee.
Tyle o Ardbeg (byłem jeszcze w Laphroaig ale w zasadzie nic ciekawego bo się spieszyłem do A). Zaraz wydupiam do Bruichladdich gdzie mam nadzieję na parę fajnych smaków z Octomore i Infinity na czele ;).
Te beczkowane przed zamknięciem w 1981 są autentycznie spektakularne (może poza LotI), Vintage 1978 pozbawiło mnie możliwości składnej wypowiedzi na dobre parę minut (jakością, nie mocą).
Z drugiej strony nie były/są tak dymno torfowe jak nowe. Te nowe z kolei za bardzo są do siebie podobne, w zasadzie są to różne wariacje na temat 10ki. Mieszkam aktualnie u byłego managera Ardbeg i w zasadzie tutaj też tak to widzą (do tego uważają że 10ka jest sporo za drogo wyceniona).
Bardzo fajny jest Rollercoaster, ale z oczywistych powodów normalnie niedostępny.
Małym cudeńkiem za to będzie krokodyl, normalnie jakbyś pił 10kę ze szklanki wyciosanej z węgla drzewnego. Według pracowników Ardbega ma wyjść na początku września w cenie minimalnie wyższej niż ta dla Ardbeg Committee.
Tyle o Ardbeg (byłem jeszcze w Laphroaig ale w zasadzie nic ciekawego bo się spieszyłem do A). Zaraz wydupiam do Bruichladdich gdzie mam nadzieję na parę fajnych smaków z Octomore i Infinity na czele ;).
- Block69
Właśnie o to mi chodziło. Piłem ostatnio drugą edycję Supernovej i bardzo dobre to było, jednak ponad 500 zł za butelkę? Nigdy w życiu. Zawsze spróbuje ich nowości, ale pewnie najczęściej będę powracał do 10. Swoją drogą faktycznie jest coraz droższa.Morph pisze:Te nowe z kolei za bardzo są do siebie podobne, w zasadzie są to różne wariacje na temat 10ki.
A co do Bruichladdich to będziesz zachwycony Second Edition 12 YO i Infinity.
PENIS METAL
- Morph
- Kontakt:
Ta nowa Supernova średnio mi podeszła, zastanawiam się czy jeszcze jutro w barze (FENOMENALNY wybór) w Bowmore nie spróbować starej.
So far (further):
Kilchoman Winter 2009
Bruichladdich Waves
Bruichladdich Rocks
Bruichladdich Infinity 3rd
Bruichladdich Port Charlotte PC8
Bruichladdich - aktualny Valinch
Infinity zanabyte. Z Valinch jest fajna sprawa bo to single cask, który musisz sobie sam do butelki nalać, nakleić labele i zakorkować, ten jest absolutnie świetny, chyba pierwsza whisky finiszowana w Calvadosie jaką widziałem. Valinch takoż zanabyty.
I na koniec dnia w barze:
Port Charlotte PC6 - absolutne cudo, o miile całe lepsze od czegokolwiek innego co do tej pory próbowałem, od dzisiaj chyba będę kupował każdą butelkę którą zobaczę w przystępnej cenie ;)
Niestety Octomore'ów nigdzie nie stało, a z ciekawostek dowiedziałem się że aktualną partię (gotowa za 5-6) lat wydestylowali z fenolami na poziomie 320ppm (Supernova @100, aktualne Octomore ~160).
Jutro Lagavulin, może Bunna i finisz 8).
So far (further):
Kilchoman Winter 2009
Bruichladdich Waves
Bruichladdich Rocks
Bruichladdich Infinity 3rd
Bruichladdich Port Charlotte PC8
Bruichladdich - aktualny Valinch
Infinity zanabyte. Z Valinch jest fajna sprawa bo to single cask, który musisz sobie sam do butelki nalać, nakleić labele i zakorkować, ten jest absolutnie świetny, chyba pierwsza whisky finiszowana w Calvadosie jaką widziałem. Valinch takoż zanabyty.
I na koniec dnia w barze:
Port Charlotte PC6 - absolutne cudo, o miile całe lepsze od czegokolwiek innego co do tej pory próbowałem, od dzisiaj chyba będę kupował każdą butelkę którą zobaczę w przystępnej cenie ;)
Niestety Octomore'ów nigdzie nie stało, a z ciekawostek dowiedziałem się że aktualną partię (gotowa za 5-6) lat wydestylowali z fenolami na poziomie 320ppm (Supernova @100, aktualne Octomore ~160).
Jutro Lagavulin, może Bunna i finisz 8).
-
- rasowy masterfulowicz
W niedalekiej przyszłości będę miał okazję być w Barcelonie, co w temacie win i innych alkoholi powinno być przymusowym punktem programu?
- maciek z klanu
tyskie + wyborowa + goldeny lighty i tyle w temacie.
ewentualnie za wyborowa mozna podmieniac zołądkowa i jest impreza... a nie jakies rakije, apoeritiffy czy inne perfumy.
ewentualnie za wyborowa mozna podmieniac zołądkowa i jest impreza... a nie jakies rakije, apoeritiffy czy inne perfumy.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- witchfinder
- weteran forumowych bitew
Miałem dzisiaj okazję spróbować Dallas Dhu 1982, cudowna whisky! Dość nietypowa w smaku, najpierw wydaje się być bardzo mocna, potem natomiast ma niesamowity słodkawy posmak. Rewelacja.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
-
jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o cygara. ma ktoś jakieś rozeznanie co i jak,na początek?czasem jak tak człowiek siedzi z tą szklaną whiskey to myśli o tym zeby coś przypalić dobrego hehe.just for fun;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

PELLER ESTATES ICEWINE - VIDAL. Genialne wino. Jedno z najlepszych jakie do tej pory piłem, a na pewno najlepszy z Icewineów. Ten jest z Kanady (sic!), ale ani austriackie, ani niemieckie się do nich nie umywają. Mam jeszcze to samo tylko CABERNET FRANC. Poczeka chyba na lepsze czasy :-). Szkoda, że cena zabija...:-(
all the monsters will break your heart
- Morph
- Kontakt:
Peller dobry, u mnie butelka Inniskilin dla odmiany już prawie rok czeka na dobrą okazję.
- Morph
- Kontakt:
Pytanie do "winnych" - jest jakaś winna publikacja w stylu "Whisky Bible"? Czyli po prostu coś co mogę zabrać ze sobą do sklepu jako pomoc w zakupach?
- nicram
Polecałbym Ci tę: NEIL BECKETT - 1001 Wines You Must Try Before You Die, którą nawet ostatnio nabyłem także w wersji polskiej:

- Morph
- Kontakt:
Wygląda fajnie, ale to cegła wykluczająca zabranie. Musiałbym robić zakupy na zasadzie wytypować parę i szukać.
O Whisky Bible wspomniałem bo jest to książ(ecz)ka mniejsza wielkościowo od filmu na BD.
W temacie - kupiłem sobie dziś w półciemno hiszpańskie Gotin Del Risc Mencia 2007 - dobry był to wybór czy nie bardzo?
O Whisky Bible wspomniałem bo jest to książ(ecz)ka mniejsza wielkościowo od filmu na BD.
W temacie - kupiłem sobie dziś w półciemno hiszpańskie Gotin Del Risc Mencia 2007 - dobry był to wybór czy nie bardzo?
- nicram
Nie jest to oczywiście wino wybitne, ale do codziennego spożycia może być :-). O ile pamiętam (piłem chyba tylko raz) powinno być dobrze zrównoważone, dość delikatne z wyraźnymi nutami owocowymi. Ot, typowa mencia. Chociaż nie jestem ekspertem w hiszpańskich winach.
Co do książek to niestety nie znam takich malutkich. Mam jeszcze "Wina Świata" z kolekcji Wiedzy i życia i jest to książka bardziej o winnicach niż konkretnych winach, ale także w formacie duża i jeszcze droższa od wcześniej polecanej. Moim zdaniem mniej przydatna, choć warta poczytania dla opisów samych szczepów, ziem, upraw itd.
Co do książek to niestety nie znam takich malutkich. Mam jeszcze "Wina Świata" z kolekcji Wiedzy i życia i jest to książka bardziej o winnicach niż konkretnych winach, ale także w formacie duża i jeszcze droższa od wcześniej polecanej. Moim zdaniem mniej przydatna, choć warta poczytania dla opisów samych szczepów, ziem, upraw itd.