Show your desktop!

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

Re: Show your desktop!

24-05-2011, 18:41

streetcleaner pisze:LibreOffice lepszy niż Open?
Nie wiem, nie zastanawiałem się nad tym. :)
Riven pisze:ja mam wrazenie, ze Ty za bardzo nie wiesz o czym mowisz niestety ;]
przeslanki za kupnem apple'a sa zupelnie inne i jestem w stanie je zrozumiec , ale rzekoma 'kompatybilnosc', przynajmniej w kontekscie naszej dotychczasowej rozmowy - raczej do nich nie nalezy.
Możliwe. To takie niezbadane wody dla mnie. Bazując na opinii kumpla zdecydowałem się zmierzyć z Makiem jak tylko będę miał możliwość. Zachęcił mnie stwierdzeniem, iż jest to kompletnie bezproblemowy, stabilny, konfigurowalny i kompatybilny (w tym wypadku mam na myśli zarówno soft jak i hard) system. Nie będę cwaniakował, że mam jakiekolwiek o tym pojęcie, bo nie mam (jeszcze). ;)

Z kolei w linuxach siedzę od 2006 i niewiele jest mnie w stanie zadziwić. ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

24-05-2011, 18:45

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: Ciekawy - zawiera kilka drobnych rozwiązań, których nie widziałem w innych dystrybucjach (w sumie kosmetyka, ale...), na przykład instalacja pakietów, etc.
packagekit jest calkiem wygodny ale imo ubuntowy manager aktualnie bije wszystko na glowe pod wzgledem przyjaznego interfejsu. Wyjebano bioblioteki do synaptica, dodano screeny, filmiki, komentarze uzytkownikow a teraz nawet podobniez testowanie aplikacji na wirtualnej maszynie. W dobra strone z tym ida - szkoda ze interfejs postanowili zmienic na sile.
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: W momencie gdy większość dystrybucji i tak trybi na Gnomie (Ubunciak, SUSE, Fedora) to jakiekolwiek różnice są minimalne, ale jednak są. Zobaczymy jak będzie dalej.
Bierz pod uwage ze fedora ma bardzo mocne cisnienie na gnome. Sa traktowani jako flagowa dystrybucja tego DE, byly nawet spiecia miedzy developerami fedory a redhata zeby wrzucic domyslna tapetke z gnoma do F15, w celu propagowania gnome. Zreszta live-cd gnome3 tez byl oparty o fedore. Dlatego teraz po wyjsciu wszystkie rzeczy paczowane w upstream gnome beda trafialy od razu do F15. Ubuntu ma osobne repozytorium (PPA) zeby zainstalowac gnome 3 robione przez oddzielnych developerow niezaleznych od glownej dystrybucji. Nie wiem jak Suse (jak ostatnio sie tym bawilem to domyslnie mial KDE3)
LibreOffice lepszy niż Open?
OpenOffice jest juz nierozwijany natomiast libre to fork, ktory wspiera min google, cannonical, novell i redhat.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

24-05-2011, 18:50

kompatybilny z czym? pojecie kompatybilny bez dopelnienia jest pozbawione znaczenia.
z myszka apple'a? z iphonem?

no daj spokoj. to ze jakis fanboy apple'a Ci cos wmawia to nie znaczy ze trzeba to potem powtarzac :)
przez kompatybilnosc, jak rozumiem, chodzi o mozliwosc korzystania z popularnych aplikacji, czyli de-facto aplikacji windowsowych. no to masz jakis tam bootcamp (dualboot) albo rzeczy na ksztalt wirtualnej maszyny, ale to nie ma nic wspolnego z korzystaniem z takiego softu jak na natywnym dla niego windowsie.

co to znaczy konfigurowalny? bezproblemowy? a ktory POWAZNY wspolczesny system nie jest bezproblemowy (w codziennym uzytkowaniu)? to sa jakies nic nie znaczace truizmy. w przypadku decyzji "linux - nie linux" to nie ma wiekszego znaczenia, bo linux jest darmowy. a macosa raczej watpie zebys odpalal bez hardware'u apple'a.

odkad macos jest unixem i dziala na intelach nie ma zadnej realnej roznicy miedzy ich komputerami a zwyklym pc (dlatego pierdoly na temat ich predyspozycji w dziedzinach grafiki czy dzwieku mozna od dawna wlozyc miedzy bajki, ale to juz tu przerabialismy w innym topicu:)).

jest natomiast masa kwestii typu piekna obudowa (mowie to bez cienia sarkazmu, chcialbym miec laptopa rownie porzadnego jak macbook - no tylko bez tego pedalskiego jablka ;)), wytrzymalosc, czynnik 'stylu' (w mojej opinii glowne zrodlo dochodu tej firmy), dobry serwis itp. ale nie ma sensu tego rozwazac w kontekscie systemu operacyjnego.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

24-05-2011, 19:14

http://www.osx86project.org/ - ale przeciez mozna sprawdzic maca na normalnym desktopie. Testowalem to nawet - nie zachwycilo wiec dalem sobie spokoj. Polowa rzeczy ktora mnie interesowala byla dostepna w platnych aplikacjach natomiast druga nie dzialala jak trzeba. Za glupi "focus follow mouse" trzeba bylo zaplacic $5USD wiec podziekowalem.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-05-2011, 19:17

prawda jest taka, ze Wodz po prostu chce miec ladnego laptopa z jablkiem ;)
po czesci to rozumiem
Awatar użytkownika
Havoc
zaczyna szaleć

24-05-2011, 21:46

choc przyznam sie, że uprzątnąłem burdel ;d
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

24-05-2011, 22:05

De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

25-05-2011, 11:39

Riven pisze:no daj spokoj. to ze jakis fanboy apple'a Ci cos wmawia to nie znaczy ze trzeba to potem powtarzac :)
przez kompatybilnosc, jak rozumiem, chodzi o mozliwosc korzystania z popularnych aplikacji, czyli de-facto aplikacji windowsowych. no to masz jakis tam bootcamp (dualboot) albo rzeczy na ksztalt wirtualnej maszyny, ale to nie ma nic wspolnego z korzystaniem z takiego softu jak na natywnym dla niego windowsie.
Nie fanboy. Poważny zawodnik. W tych kwestiach mu ufam. Właśnie o takiej kompatybilności mówię. Nie wiem jak jest to tam rozwiązane, prawdę mówiąc, ale mam dziwne wrażenie, że odpalić tam windowsowy program (Cubase na przykład) jest łatwiej. Ot, taki przykład.
Riven pisze:co to znaczy konfigurowalny? bezproblemowy? a ktory POWAZNY wspolczesny system nie jest bezproblemowy (w codziennym uzytkowaniu)? to sa jakies nic nie znaczace truizmy. w przypadku decyzji "linux - nie linux" to nie ma wiekszego znaczenia, bo linux jest darmowy. a macosa raczej watpie zebys odpalal bez hardware'u apple'a.
Mówię: ciekaw jestem jak to działa w praktyce, co oferuje, jakie daje możliwości.
Riven pisze:jest natomiast masa kwestii typu piekna obudowa (mowie to bez cienia sarkazmu, chcialbym miec laptopa rownie porzadnego jak macbook - no tylko bez tego pedalskiego jablka ;)), wytrzymalosc, czynnik 'stylu' (w mojej opinii glowne zrodlo dochodu tej firmy), dobry serwis itp. ale nie ma sensu tego rozwazac w kontekscie systemu operacyjnego.
W sumie coś porządnego by mi się przydało bo mój Dell po 3 latach jest poprzecierany, gubi śrubki, etc.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-05-2011, 15:23

ale mam dziwne wrażenie, że odpalić tam windowsowy program (Cubase na przykład) jest łatwiej. Ot, taki przykład.
Znaczy sie WINDOWSOWY Cubase? No to dawaj, sprecyzuj to wrazenie, bo nie wiem jak mozna aplikacje windowsowa odpalic na uniksie, ot tak po prostu. :)

Operujesz ogolnikami i niewiele mowiacymi tezami. Jesli ciekawi Cie mac - to jest kompletnie inna brocha i w tym nie widze problemu, ale to co nakresliles w poprzednim poscie nic konkretnego nie mowi.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

25-05-2011, 16:52

Riven pisze:Znaczy sie WINDOWSOWY Cubase? No to dawaj, sprecyzuj to wrazenie, bo nie wiem jak mozna aplikacje windowsowa odpalic na uniksie, ot tak po prostu. :)
Zartownis.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-05-2011, 16:55

http://www.apple.com/macosx/compatibility/

Have a Windows application you need to use once in a while? No problem. Every new Mac lets you install and run Windows at native speeds, using a built-in utility called Boot Camp.

Setup is simple and safe for your Mac files. After you’ve completed the installation, you can boot up your Mac using either Mac OS X or Windows. (That’s why it’s called Boot Camp.) Or if you want to run Windows and Mac applications at the same time — without rebooting — you can install Windows using VMware or Parallels software.

no, tak jak mowilem.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

25-05-2011, 17:10

dobra, OK, zle zrozumialem :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

25-05-2011, 22:40

zgrabnie i powabnie
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

26-05-2011, 10:23

kroda :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

26-05-2011, 11:50

tak mam w pracy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-06-2011, 03:10

zajebistosc:
Obrazek
tutaj 1080
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

04-06-2011, 11:59

A tutaj to może nie ma cyfry hę? ;)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-06-2011, 12:05

O_o

gdzie tu masz cyfre? a nawet jesli, to jest troche innego sortu cyfra niz zjebane hdry
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

04-06-2011, 12:13

http://i23.photobucket.com/albums/b377/ ... 0x1024.jpg

No jeżeli to jest zjebany HDR to ja już nie wiem.
Moja wypowiedź była lekko zaczepna, bo fota jak najbardziej mi sie podoba, przy czym na pierwszy rzut oka widac że przesła niezłą obróbkę w PSie.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
ODPOWIEDZ