Układanie, sortowanie, liczenie, macanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- mad
- weteran forumowych bitew
- FENIKS
- w mackach Zła
Re: Układanie, sortowanie, liczenie, macanie
co do regałów i słuchania muzyki to bardzo mi się podobało podejście w filmie Mechanik z tego roku. Koles miał nie przeciętnej klasy wzmacniacz i odtwarzacz do tego kolekcja vinyli. Pierwszy raz w filmie widziałem pokazanie takiego szacunku do muzyki i sprzęt takiej klasy :)
Swoją droga sam film też bardzo dobry.
Swoją droga sam film też bardzo dobry.
- Xapapote
mam jedną płytę której za chuja nie sprzedam
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- mad
A za dwa chuje?
-
- rasowy masterfulowicz
Lipcowy magazyn "Cztery kąty" strona 80-81. Rozwiązanie referencyjne, może nieco zbyt sterylne, ale wygląda to imponująco. Niestety nie mam możliwości zeskanowania tego zdjęcia, ale jest na co popatrzeć. Na oko tak z 1000 CD lekko.
Celem życia nie jest przeżycie.
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
Ja jestem obecnie zabezpieczony na około 1500 CD's, mniej więcej mam zapełnione w ponad 1/3, także jeszcze parę lat powinno posłużyć, na winyle i kasety (jak sobie skręcę na nie trzeci regał....) miejsca też powinno na jakiś czas wystarczyć. Howgh!
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Metal Archives się nie nadaje?Drone pisze:Mam zamiar skatalogować swą kolekcję i zobaczyć, czy mogę stawać w szranki z Marianem, czy może dopiero za 25 lat. Pytanie brzmi: RateYourMusic czy Discogs?
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
RYM.Drone pisze:Mam zamiar skatalogować swą kolekcję i zobaczyć, czy mogę stawać w szranki z Marianem, czy może dopiero za 25 lat. Pytanie brzmi: RateYourMusic czy Discogs?
- Maleficio
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
ja kataloguje na Discogs, tam tez sprzedaje wiec jest mi latwiej
- Morbid Marcin
Maleficio, Trocak, mozecie podac kilka za i przeciw wyboru RYM albo Discogs do skatalogowania kolekcji? czy to trzeba recznie wybrac wszystko aby dodac do kolekcji czy jest jakis latwiejszy sposob? ;-)
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
- twoja_stara_trotzky
ręcznie. RYM jest bardziej czytelne, intuicyjne.
- Bloodcult
ja mam konta na obu serwisach. Na RYM uzupełniam stan kolekcji skrupulatnie a na discogs pobieżnie.
co do wad i zalet:
RYM:
+ baza jest naprawdę bogata, ale nie jest szczegółowa jeśli chodzi o detale poszczególnych wydań
+ system oceniania dzięki któremu możemy wyświetlić najwyżej oceniane albumy z danych lat, gatunków
+ listy użytkowników gdzie znaleźć można mniej znane perełki
Discogs:
+ baza niekompletna, ale dodane pozycje zawierają niekiedy istotne szczegóły (numery matryc, kody kreskowe, zdjęcia, różnice pierwszych wydań, info o bootlegach)
- problemy ze znalezieniem właściwego wykonawcy, jeżeli jest kilku o tej samej nazwie
co do wad i zalet:
RYM:
+ baza jest naprawdę bogata, ale nie jest szczegółowa jeśli chodzi o detale poszczególnych wydań
+ system oceniania dzięki któremu możemy wyświetlić najwyżej oceniane albumy z danych lat, gatunków
+ listy użytkowników gdzie znaleźć można mniej znane perełki
Discogs:
+ baza niekompletna, ale dodane pozycje zawierają niekiedy istotne szczegóły (numery matryc, kody kreskowe, zdjęcia, różnice pierwszych wydań, info o bootlegach)
- problemy ze znalezieniem właściwego wykonawcy, jeżeli jest kilku o tej samej nazwie
- Morbid Marcin
faktycznie na discogs jest duzo mniejsza baza, nie ma w ogole bootow, ale sa lepiej opisane, z podzilame na wydania. trudna decyzja.
-
- rasowy masterfulowicz
Nie wiem czy jest taka możliwość na discogs, ale na rym można dodać wydanie.
-
- rasowy masterfulowicz
Na RYM można zarówno dodawać wydania jak i całe płyty, a także zrobić wydruk całości. (czy też części kolekcji, podzielonej np. na winyl/cd/dvd) Z Discogs nie korzystałem, więc nie wiem jak to wygląda.
- Bloodcult
W Discogs możesz dodać do swojej kolekcji tylko konkretne wydanie, nie ma możliwości dodania po prostu albumu bez zaznaczania jakie to wydanie. W RYM jest to możliwe.Drone pisze:Czy można dodawać wydania i całe płyty?
Dodawanie nowych wydań jest trochę prostsze w RYM, ale to szczegół.
Z wydrukiem jak to dokładnie jest to Ci teraz nie powiem bo go nigdy nie robiłem, wydaje się że łatwiej dzielić kategoriami w RYM.Drone pisze:Z którego serwisu można uzyskać wydruk całości bądź zaznaczonej części?
- Morbid Marcin
wlasnie tez zaczalem katalogowac w obu jednoczesnie. w discogs wszystko wyglada bardzo przejrzyscie, mozna robic dopiski o nr matrixa, stanie plyty itp. co z tego, skoro doszedlem do Ab i juz nie ma kilku tytulow :( w RYM jest chyba kazda mozliwa plyta, ale uklad tego wyglada slabo, w sensie za malo informacji, szczegolnie o wydaniu. za to sa praktycznie wszystkie booty, choc patrzylem wyrywkowo. teraz jeszcze wlazlem na metal archives, gdzie tez mozna robic spis kolekcji, ale tam takze nie ma bootow, za to jesli chodzi o oficjalne wydawnictwa, to chyba nie ma plyty, ktorej by tam nie bylo. sam juz nie wiem, jak to czynic :)))
- Morbid Marcin
mozna. nie wiem tylko jak dlugo to trwa.
- Maleficio
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
Ja tak się właśnie staram robić na Discogs... i nie trwa to wcale długo, bo pojawia się od razu. Tylko tam jacyś panowie redaktorzy piszą do ciebie jakie poprawki trzeba zrobić według ich manualu:) Ale można się przyzwyczaić. Generalnie mi idzie wolno wpisywanie i katalogowanie bo len.
- mysticcum
- postuje jak opętany!
Ale przecież jest dział "Unofficial" i to z podziałem na single, "albumy" itd.Morbid Marcin pisze:faktycznie na discogs jest duzo mniejsza baza, nie ma w ogole bootow, ale sa lepiej opisane, z podzilame na wydania. trudna decyzja.
Tu np: bootlegi Burzum:
http://www.discogs.com/artist/Burzum#t= ... All&q=&p=1