PENTAGRAM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

Re: PENTAGRAM

12-05-2011, 11:31

Pteroczłek pisze:Kurwa, ta dyskusja pokazuje w sumie jaką krzywdę robi muzyce pakowanie wszystkiego w szufladki i etykietki. W życiu by mi nie przyszło do głowy porównywanie "Last rites" ze Sleep, Electric Wizard, Deceased czy Darkthrone. Przecież to zupełnie inne światy muzyczne.
Ha ha, dokładnie. Kurwa, w ogóle najlepsza akcja - ktoś tam kogoś prosi o wymienienie 10 lepszych płyt z heavy metalem od jakiejś tam płyty, a ten wymienia:
Drone pisze:Niech będzie, pierwsze 10 płyt z brzegu:
DARKTHRONE Circle The Wagons
GHOST Opus Eponymous
DEVIL'S BLOOD The Time Of No Time
DECEASED Supernatural Addiction
DECEASED As The Weird Travel On
DECEASED Surreal Overdose
IRON MAIDEN Brave New World
HIGH ON FIRE Surrounded By Thieves
HIGH ON FIRE Blessed Black Wings
HIGH ON FIRE Death Is This Communion
Co tu się dzieje? :D
Triceratops pisze:Teraz wiesz dlaczego nawet nie probuje sie wiklac w te ich pojebane wyliczanki. To zwykle, reaktywne pustaki, ktore i tak reaktywnie zjebia twoja liste, napisza, ze w ogole z dupy bo nie pasuje gatunkowo i w ogole, a potem stosujac moralnosc Kalego wkleja tez cos zupelnie innego i to bedzie pasowac. :)
No właśnie. :D
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

12-05-2011, 11:35

Pentagram nagral naprawde dobra plyte, ale polozenia biegunow nia nie zmienili. Czesto wracam, np. dzisiaj juz leciala.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

12-05-2011, 11:41

Glene pisze:Pentagram nagral naprawde dobra plyte ale polozenia biegunow nia nie zmienili,
W muzyce - nie. W mojej głowie - jak najbardziej.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

12-05-2011, 12:30

Raf pisze: To teraz ja poproszę 10 płyt heavy metalowych wydanych w ostatnich 10 latach, które uważasz za lepsze od np. Grand Magus "Iron Will". ;D
Drone pisze:Niech będzie, pierwsze 10 płyt z brzegu:

DARKTHRONE Circle The Wagons
GHOST Opus Eponymous
DEVIL'S BLOOD The Time Of No Time
DECEASED Supernatural Addiction
DECEASED As The Weird Travel On
DECEASED Surreal Overdose
IRON MAIDEN Brave New World
HIGH ON FIRE Surrounded By Thieves
HIGH ON FIRE Blessed Black Wings
HIGH ON FIRE Death Is This Communion
hehe he
he
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

12-05-2011, 12:35

Pierwsze przesłuchanie za mną. Półkule mózgu wciąż na swoich miejscach. Bardzo dobra płyta. Wolę "Show 'em How". Dziękuję za uwagę i oddaję głos do studia.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Karkasonne

12-05-2011, 13:08

Drone pisze:A co, może złe płyty wymieniłem? A może za mało heavymetalowe? Ostatni DARKTHRONE to może nie heavy metal? Ostatnie płyty DECEASED to nie heavy metal? Pięć razy bardziej heavy od gównianego, powermetalowego "Iron Will".
Nie, to nie heavy metal, to hybrydy.
Raf
w mackach Zła

12-05-2011, 17:47

No właśnie, pytanko proste - heavy metal lepszy od "Iron Willl" Grand Magus, a Drone wrzucił doom/stoner czy speed/thrash, w zasadzie jedno takie pytanko i od razu wiadomo czy człowiek coś łapie czy nie. ;)
"Iron Will" stylowo odpowiada gdzieś pomiędzy klasycznym Dio, a Manowar, żaden tam power metal, LOL.
Drone pisze:Tylko jeśli ktoś napisał, że nowy PENTAGRAM niczym się nie wyróżnia, ani nie jest wyjątkowy, to chciałem po prostu zapytać, jakie płyty są wyjątkowe czy też wyróżniają się na jego tle. Bardzo proste.
Ja też się pytam jakim to cudem płyta wtórna, nic nie wnosząca do gatunku poza TYLKO I WYŁĄCZNIE dobrym jego odegraniem, zostaje tu nazwana przez niektórych genialną, wyjątkową i najlepszą płytą ostatniego dziesięciolecia. Jak dla mnie to srogi przypał po prostu.
Raf
w mackach Zła

12-05-2011, 17:58

Kurt pisze:
Pteroczłek pisze:Ta płyta to po prostu kawał soczystej, dobrej muzyki - może nieszczególnie odkrywczej, ale zagranej z feelingiem nieosiągalnym dla większości epigonów grających w podobnej konwencji. Szkoda, że zamiast rozmawiać o muzyce, prowadzi się tu takie apaszkowo-meblościankowe dywagacje. :)
Ująłeś sedno tej dyskusji. Mam wrażenie, że dla niektórych samo upchnięcie muzyki w danej szufladzie, opisanie jej i znalezienie trzech milionów odniesień do różnych innych płyt, twórców a także konkretnego zjawiska w muzyce jest ważniejsze od samej muzyki. Bo oczywiście można, tylko po co ? ;)
Umówmy się, aby sobie wrzucić płytę do odtwarzacza i się delektować jakąkolwiek muzyką nie potrzeba żadnych szufladek podziałów itp, zupełnie jest to zbędne, ALE jeśli stara się ją porównać do innych zespołów i pobawić w analizę, która jest lepsza, wartościowa, wpływowa w ramach określonej stylistyki to trzeba już precyzyjniej odnieść się do konkretnej stylistyki i wtedy w grę wchodzą szufladki podziały itd. więc albo-albo.
Drone pisze:ROTFL
SROTFL
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

12-05-2011, 18:51

Bawisz nadal wybornie. To taka Twoja kreacja-"podpierdółka" czy naprawdę jesteś jebnięty??
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-05-2011, 18:53

Drone pisze:Wskrzeszanie trupa heavy metalu z lat 80-tych nie powinno polegać na kopiowaniu jego najbardziej wieśniackich patentów
Wypisz wymaluj plyta Ghost, klaunie
woodpecker from space
Maria Konopnicka

12-05-2011, 19:04

Raf pisze:odpowiada gdzieś pomiędzy klasycznym Dio, a Manowar, żaden tam power metal, LOL.
Dla mnie to słabizna, lepsze płyty heavy metalowe nagrane w ciągu ostatnich 10 lat?

1. ACCEPT - Blood of the Nations
2. JUDAS PRIEST - Angel of Retribution
3. HALLOWEEN - Horror Fire
4. HELSTAR - wszystko co nagrali w tym czasie
5. UDO - wszystko co nagrał w tym czasie
6. ENFORCER - Diamonds
7. FIREWIND - Days of Defiance
8, CAGE - Hell Destroyer
9. KING DIAMOND - wszystko co nagrał w tym czasie
10. GAMMA RAY - No World Order

To takie podstawowe rzeczy, przychodzi mi jeszcze do głowy kolejne 10-20 lepszych pozycji. Co oczywiście nie oznacza, że wszystkie z nich są bardzo dobre. Ogólnie kondycja heavy metalu jest słaba - a taki Grand Magus tylko to potwierdza. Nie twierdzę jednak, że to ostatnia kupa. W końcu są też kapele takie jak Sabaton, których popularność jest dla mnie już zupełnie niedorzeczna.
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

12-05-2011, 19:10

Raf pisze:Ja też się pytam jakim to cudem płyta wtórna nic nie wnosząca do gatunku poza TYLKO I WYŁĄCZNIE dobrym jego odegraniem zostaje tu nazwana przez niektórych genialną wyjątkową i najlepszą płytą ostatniego dziesięciolecia, jak dla mnie to srogi przypał po prostu.
O, bardzo przepraszam. ODGRYWANIE gatunku to jest na "The devil you know", gdzie Iommi i spółka próbowali sobie przypomnieć jak to kiedyś fajnie im się wspólnie komponowało (pary starczyło na 4 kawałki). ODGRYWAŁA stare patenty Metallica na "Death Magnetic" (ze skutkiem opłakanym). Na "Last rites" nikt niczego nie odgrywa. To jest 100% esencja gatunku. Tak mogą grać tylko goście, którzy go współtworzyli. IMO punktem odniesienia dla "Last rites" w większym stopniu może być "Mob rules", lub, dajmy na to "Crystal logic", aniżeli "Opus eponymous" czy nagrania High on Fire. To w porównaniu do wspomnianych staroci, nowy Pentagram nie stoi na straconej pozycji. Taki strzał w roku 2011 jest czymś wyjątkowym, co potwierdza casus większości płyt wydawanych przez inne zespoły o podobnym stażu.
Awatar użytkownika
Triceratops

12-05-2011, 19:17

IRONMIL pisze:dla mnie to słabizna
Ciezko mi Maria uwierzyc, ze ty - fan metalu - takie brednie piszesz. Nalykales sie czegos? Ktos cie zahipnotyzowal? To jest niby chujowe? Nie pojmuje, ni chuja.
IRONMIL pisze:lepsze płyty heavy metalowe nagrane w ciągu ostatnich 10 lat?

1. ACCEPT - Blood of the Nations
2. JUDAS PRIEST - Angel of Retribution
3. HALLOWEEN - Horror Fire
4. HELSTAR - wszystko co nagrali w tym czasie
5. UDO - wszystko co nagrał w tym czasie
6. ENFORCER - Diamonds
7. FIREWIND - Days of Defiance
8, CAGE - Hell Destroyer
9. KING DIAMOND - wszystko co nagrał w tym czasie
10. GAMMA RAY - No World Order
Tak jak mowilem, te wasze listy sa jakies nie wiem skad, z dupy na stowe. Takie Helstar czy Cage to power metal w desen Nevermore, momentami zahaczajacy o thrash nawet, a Halloween czy Gamma Ray to jakis lol, lacznie z Kingiem Diamondem i U.D.O.. No jestes kurwa reaktywny az do bolu albo nie przesluchales tego Grand Magus i zwyczajnie pierdolisz. Widac zle checi i szpanowanie jakas encyklopedyczna wiedza nie majaca pokrycia w faktach.
woodpecker from space
Maria Konopnicka

12-05-2011, 19:19

Raf pisze:Ja też się pytam jakim to cudem płyta wtórna, nic nie wnosząca do gatunku poza TYLKO I WYŁĄCZNIE dobrym jego odegraniem zostaje tu nazwana przez niektórych genialną, wyjątkową i najlepszą płytą ostatniego dziesięciolecia? Jak dla mnie to srogi przypał po prostu.
Dla mnie ta płyta jest tak dobra, że musiałbym się nieźle napocić, żeby w ogóle wymienić dziesięć lepszych w tym gatunku - niezależnie od tego kiedy zostały nagrane.
Awatar użytkownika
Triceratops

12-05-2011, 19:36

He he wiesz, jakbym sie obawial, ze mi to ktos zarzuci to bym nie pisal, ale fakt, ze zarzuca mi to akurat koles jarajacy sie najbardziej kiczowatymi elementami tworczosci Dworzaka, rzewnymi koncertami fortepianowymi Chopina dla ciot i pizdowatym Ghost to jest jakis mega dowcip he he he

Grand Magus>>>>>>>Ghost
Ostatnio zmieniony 12-05-2011, 19:54 przez Triceratops, łącznie zmieniany 2 razy.
woodpecker from space
Maria Konopnicka

12-05-2011, 19:36

Triceratops pisze:Takie Helstar czy Cage to power metal w desen Nevermore, momentami zahaczajacy o thrash nawet, a Halloween czy Gamma Ray to jakis lol
Ostatnie dwie płyty Helstar rzeczywiście są mocniejsze, ale dla mnie to jednak bardziej heavy niż thrash. Halloween to nie przypuszczam żebyś znał, więc nie wiem czemu się wypowiadasz - a wspomniana przeze mnie płyta Gamma Ray jest świetna.
Triceratops pisze:lacznie z Kingiem Diamondem i U.D.O.
Tak, Morbid Angel i Cannibal Copse to też chujnia. Slayer jest przereklamowany, a Satyricon wciąż gra black metal (otwierając mistrzostwa dla narciarzy. :)
Triceratops pisze:No jestes kurwa reaktywny az do bolu albo nie przesluchales tego Grand Magus i zwyczajnie pierdolisz. Widac zle checi i szpanowanie jakas encyklopedyczna wiedza nie majaca pokrycia w faktach.
Dlaczego reaktywny? Po prostu mi się nie podoba - wcześniejsze płyty Grand Magus były fajne, a ostatnie dwie to dla mnie słabizna. Jakie szpanowanie encyklopedyczną wiedzą? Mało słucham heavy metalu, wybieram jakieś pojedyncze płyty i zwykle jestem nimi rozczarowany. King Diamond nie nagrał płyty, która by mnie naprawdę zachwyciła od czasów "The Graveyard", ale i tak wszystkie jego albumy trzymają poziom dużo wyższy niż to co prezentuje Grand Magus. U.D.O. kiedyś był dla mnie średniakiem, ale dziś - na tle współcześnie nagrywanych płyt, jego albumy błyszczą jak diamenty.
Triceratops pisze:Grand Magus>>>>>>>Ghost
Bez przesady - nie jestem wielkim fanem GHOST, ale uważam, że grają dość oryginalnie. Grand Magus to przeciętny heavy metal z chujowymi wokalami i plastikowym brzmieniem.
Awatar użytkownika
Triceratops

12-05-2011, 19:46

IRONMIL pisze:Ostatnie dwie płyty Helstar rzeczywiście są mocniejsze, ale dla mnie to jednak bardziej heavy niż thrash.
No to je porownajmy:

No kurwa, faktycznie dla ciebie Helstar to heavy metal, ktory mozna porownac z Grand Magus... to moze ja pojde uszy wyszorowac
a Nevermore... Nevermore ci np. do glowy nie przyszlo? - heavy metal jak chuj.
A moze uwazasz jeszcze cos za heavy metal, moze Slayer, Cannibal Corpse, nagrali przeciez Zero To Hero. Jak juz isc to na calosc...
IRONMIL pisze:Tak, Morbid Angel i Cannibal Copse to też chujnia. Slayer jest przereklamowany, a Satyricon wciąż gra black metal (otwierając mistrzostwa dla narciarzy. :)
Tzn. o co chodzi?
IRONMIL pisze:
Triceratops pisze:Grand Magus>>>>>>>Ghost
Bez przesady - nie jestem wielkim fanem GHOST, ale uważam, że grają dość oryginalnie. Grand Magus to przeciętny heavy metal z chujowymi wokalami i plastikowym brzmieniem.
Ja przesluchalem ten Ghost ze 2 razy na fali spustow i fajnej okladki, a spodziewalem sie jakiegos fajnego revivalu starego hard/rocka typu np. Jex Thoth. Pierwszy raz myslalem, ze to fake, wiec sciagnalem drugi raz ale nie, to sie okazalo tak pizdowato chujowe, a te wokale to jakis szczyt ciotowatosci, ze nie zdzierzylem i rzyglem. Tyle ze mnie.

A jezeli uwazasz brzmienie sekcji na Iron Will za plastikowe to nie mam pytan... moze czas wyrzucic kasetowego Kajtka na smietnik i zainwestowac w cos lepszego?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

12-05-2011, 19:59

Tylko co to ma wspólnego z ostatnią płytą Pentagram?
Awatar użytkownika
Triceratops

12-05-2011, 20:04

koles ktory sie odlewal na plyte ghost mial naszywke z pentagramem.....
woodpecker from space
Maria Konopnicka

12-05-2011, 20:05

Triceratops pisze:No kurwa, faktycznie, dla ciebie Helstar to heavy metal , ktory mozna porownac z Grand Magus......to moze ja pojde uszy wyszorowac
Przecież napisałem, że na ostatnich dwóch grają ostrzej, na pograniczu heavy i thrashu. Coś się tak czepnął? Tak, są tam niektóre kawałki stricte thrashowe. Dlatego na wszelki wypadek wymieniłem więcej niż 10 pozycji. Nevermore to też kapela grająca na pograniczu thrash i heavy.
Triceratops pisze:Ja przesluchalem ten Ghost ze 2 razy na fali spustow i fajnej okladki, a spodziewalem sie jakiegos fajnego revivalu starego hard/rocka typu np. Jex Thoth. Pierwszy raz myslalem, ze to fake, wiec sciagnalem drugi raz ale nie, to sie okazalo tak pizdowato chujowe, a te wokale to jakis szczyt ciotowatosci, ze nie zdzierzylem i rzyglem. Tyle ze mnie.
Dość specyficzne - rozumiem, że nie każdemu może się podobać. Dziwię się tylko, że akurat Tobie przeszkadzają te wokale - stawiałbym, że kto jak kto, ale Ty przyjmiesz je z otwartym sercem. :)
ODPOWIEDZ