PENTAGRAM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

Re: PENTAGRAM

09-05-2011, 21:53

Triceratops pisze:
Drone pisze:Ale skoro dla ciebie płyta nie jest wyjątkowo dobra
Erystycznych fikolkow widze ciag dalszy hehe, otoz jest dosc zasadnicza miedzy "wyjatkowa" a "wyjatkowo dobra". Z tym drugim okresleniem moglbym sie nawet zgodzic hehe
Ta płyta jest wyjątkowa. Po prostu wyjątkowa. Wyróżniająca się z masy innych. Niezwykła, inna i oryginalna.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Maria Konopnicka

09-05-2011, 21:59

twoja_stara_trotzky pisze:ale jaki jest sens porównywania płyty nagranej w estetyce lat 70/80 do dzisiejszych realiów?
A co to są "dzisiejsze realia"? Przecież dzisiaj nagrywa się wszystko - także muzykę w estetyce lat 70/80. Czy obecne czasy w ogóle mają jakąś estetykę? Na tej płycie piękne jest to, że oni wcale się nie silą na jakąś estetykę, ta muzyka wydaje się płynąć w sposób naturalny - prosto z serca. Dla mnie to w ogóle jedna z najlepszych płyt w tej estetyce - nie tylko ostatnich pięciu lat, ale w ogóle.
Xapapote pisze:riffy, brzmienie, teksty, bekgrand, wokal, fajne kompozycje, zero ewidentnych zapchajdziur (na tej płycie nie ma słabych momentów), oldskul całkowicie naturalny. i ten wspaniały "Windmills and Chimes", akurat w idealnym momencie. tak aranżowano układ utworów w czasach winylu. ta płyta jest wyjątkowa, bo jednocześnie mocno tkwi w latach 70, a przy tym jest kurewsko świeża (ewidentnie jest to zasługa Victora Griffina). i jeszcze jedno - tej muzy nie da się jednoznacznie zaklasyfikować gatunkowo.

"Last Rites" jest jak miód półtorak. fajnie się pije, delikatnie wchodzi, bez jakiś stanów euforycznych jak po śliwowicy łąckiej, ale swoje robi. i ma smak.
Witam w gronie tych, którzy zrozumieli "Last Rites". Zakładam, że musisz mieć więcej niż 30 lat, a współczynnik inteligencji powyżej 150. :))))
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-05-2011, 22:07

Drone pisze:Zamiast kłótni z tobą wybieram PENTAGRAM i zimny porter!
Co prawda klotni nie zauwazylem ale dobre wyjscie wybrales w obliczu kompletnego braku argumentow. A szkoda, mialem jeszcze w zanadrzu ciekawa historyjke o pewnym francuskim inteligencie.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

09-05-2011, 22:23

IRONMIL pisze:witam w gronie tych, którzy zrozumieli "Last Rites". Zakładam, że musisz mieć więcej niż 30 lat, a współczynnik inteligencji powyżej 150 :))))
Inteligencji nie mierzyłem. za to metrykę zweryfikowałem dwa dni temu. rocznik mundialowy, ba! medalowy. Grzegorz Lato* królem strzelców.

*) swoją drogą jak można się tak zeszmacić ... from hero to 0 ... ech ;-)
Maria Konopnicka

09-05-2011, 22:55

jedna pozytywna rzecz się z tej dzisiejszej dyskusji wykluła - poszedłem do Żabki i przyniosłem sobie pięć porterków :)
Maria Konopnicka

09-05-2011, 23:24

Cóż za piękna, wspaniała i doskonała jest ta płyta - gdyby kwitła to musiała by być kwiatem paproci, gdyby była koniczyną miałaby siedem liści, gdyby była politykiem to by nie kłamała....
Leci właśnie sobie trzeci kawałek - "Into The Ground" z tego co pamiętam. Tak prosty, tak poruszający, tak doskonały! Jeśli nie jest to płyta wybitna, to z pewnością jest to płyta wybitna dla mnie. Jeśli płyty, podobnie jak kobiety wytwarzają jakieś feromony, poruszają jakieś ukryte zmysły to "Last Rites" wprost mnie paraliżuje i obezwładnia. Odbiera mi zdolność myślenia i zamienia mnie w psa, który skomle u jej drzwi. Ciężar, wyniosłość, arystokratyczna siła i nieludzka moc, która płynie z każdą sekundą tej płyty zamienia mnie w wyprawioną skórą dzika, leżącą koło jej łoża, czerpiącą chwilę rozkoszy gdy wraz pierwszymi promieniami słońca stawia na mnie swe bose stopy, pozostawiając ciepło i zapach, którym muszę upajać się aż do zmierzchu. Zdecydowanie jedna z najlepszych płyt, jakie słyszałem w życiu. Jestem na kolanach! Muszę ten album mieć na CD i LP!!! Choćbym miał zabić, a zwłoki zjeść. :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

09-05-2011, 23:26

Marian, gdybyś wydawał periodyk muzyczny i pisał do niego recenzje, to być oceniał w nim płyty w skali od 10/12 do 12/12. ;)
Maria Konopnicka

09-05-2011, 23:31

Gdybym wydawał periodyk muzyczny to oczywiście zaprosiłbym Cię do współpracy. :) Wypełniałbyś lukę od 1/12 do 9/12. :)
Drone pisze:A, Maria, pytałeś w Mysticu, czy będą mieli to w sprzedaży?
No właśnie dzisiaj płaciłem im za trzy zamówienia i jakoś wyszło mi z głowy. :) Jutro zamówię nową płytę U.D.O. i przy okazji zapytam. :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-05-2011, 23:35

o słabych płytach piszę tylko, jak je sprzedaję ;)
Arisowicz
w mackach Zła

10-05-2011, 02:58

Xapapote pisze:
IRONMIL pisze:witam w gronie tych, którzy zrozumieli "Last Rites". Zakładam, że musisz mieć więcej niż 30 lat, a współczynnik inteligencji powyżej 150 :))))
Inteligencji nie mierzyłem. za to metrykę zweryfikowałem dwa dni temu. Rocznik mundialowy, ba! Medalowy. Grzegorz Lato* królem strzelców.

*) swoją drogą jak można się tak zeszmacić ... from hero to 0 ... ech ;-)
Swoją drogą jak można.... być tak starym. ; )))))))))
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

10-05-2011, 06:52

IRONMIL pisze:jedna pozytywna rzecz się z tej dzisiejszej dyskusji wykluła - poszedłem do Żabki i przyniosłem sobie pięć porterków :)
Swoją drogą to skandal, że w Polsce tak mało browarów warzy portera. Na studiach moim ulubionym był łódzki. Teraz mam do wyboru Żywiec albo Okocim. Innego na wiosce nie uświadczysz... :(
Arisowicz pisze:Swoją drogą jak można.... być tak starym. ; )))))))))
Nie wiem, ale pracuję nad tym.

Co to za zwrot - "swoją drogą"? :P
535

10-05-2011, 07:45

IRONMIL pisze:jedna pozytywna rzecz się z tej dzisiejszej dyskusji wykluła - poszedłem do Żabki i przyniosłem sobie pięć porterków :)
Ty uważaj z tymi PORTERAMI :))), jak radzisz sobie z "bulem" nad ranem?
Xapapote pisze:Swoją drogą to skandal, że w Polsce tak mało browarów warzy portera. Na studiach moim ulubionym był łódzki. teraz mam do wyboru Żywiec albo Okocim. innego na wiosce nie uświadczysz... :(
Tak łódzki PORTER - pancerny materiał, łagodniejszy w smaku niż Żywiec, bijący bezwzględnie i znienacka...

Prezes królem strzelców powiadasz - to wiele wyjaśnia... :)
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

10-05-2011, 10:05

535 pisze:Prezes królem strzelców powiadasz - to wiele wyjaśnia...:)
No ba! 7 sit, 7 na plecach. z 7 grali najlepsi. Eric Cantona np. ten się nie pierdolił tylko walił z kopa w ryło. Chociaż też miał momenty "zmęczenia materiału".

Prezes leśnych dziadków. Jak można tak zniszczyć legendę?
535

10-05-2011, 10:09

Ale sam, poniekąd sobie to uczynił..., ale je nie do TEGO piłem. :))))))
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

10-05-2011, 10:48

aaa do TEGO prezesa? ;-)
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

10-05-2011, 15:58

Drone pisze: To nie jest li tylko płyta retro, to nie jest wyłącznie stylistyka lat 70-tych. To jest dźwignięcie ówczesnych pomysłów na nowy poziom, te utwory są jak wino, które nadawało się do picia już 30 lat temu, ale dopiero teraz wypełniło się do końca smakiem i aromatem.
To chyba najlepiej ujmuje paradoks, jakim w gruncie rzeczy jest ta płyta. Niby nie dzieje się tu nic odkrywczego, ale przy pierwszych kilku przesłuchaniach czułem podobny dreszcz emocji, jak dawno temu, przy odkrywaniu "Mob rules". Pomimo, że mamy 2011 rok, ta płyta niesie podobne wibracje. Casus powrotnej płyty Black Sabbath z Dio pokazał, że takie osiągnięcie nie przychodzi łatwo nawet najlepszym. "Last rites" jest jednocześnie staroświeckie oraz pełne świeżości i polotu. IMO coś wyjątkowego w tym jest. :)
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

10-05-2011, 16:31

Pteroczłek pisze:"Last rites" jest jednocześnie staroświeckie oraz pełne świeżości i polotu. IMO coś wyjątkowego w tym jest. :)
Nie nazwałbym tego staroświeckością. Staroświeckość śmierdzi grzybem i starymi kobietami. Na "LR" słychać ducha czasów, bo przecież lwia część tych kawałków - a przynajmniej ich zręby - ma swoje lata. To nie jest "staroświeckość". To tradycja w najlepszym tego słowa znaczeniu. Korzenie, które są przecież częścią większej całości. I takie jest "LR". płyta mocno tkwiąca w epoce, ale to co w niej najpiękniejsze rozkwita w całkiem nową jakość.

Tu nie ma żadnego paradoksu. Ta muzyka to suma doświadczeń muzyków. Cały bagaż i tych negatywnych i tych pozytywnych. To decyduje o sile tego albumu. Radzę wczytać się w teksty. W wywiadach Bobby może ściemniać, w swojej sztuce jest szczery jak dziecko.
Awatar użytkownika
Skaut

10-05-2011, 17:01

Xapapote pisze:
Pteroczłek pisze:"Last rites" jest jednocześnie staroświeckie oraz pełne świeżości i polotu. IMO coś wyjątkowego w tym jest. :)
Ta muzyka to suma doświadczeń muzyków. Cały bagaż i tych negatywnych i tych pozytywnych. To decyduje o sile tego albumu.
Samo sedno. Pisałem już o tym wcześniej.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

10-05-2011, 19:00

Xapapote pisze:To nie jest "staroświeckość". To tradycja w najlepszym tego słowa znaczeniu. Korzenie, które są przecież częścią większej całości.
Słusznie, słusznie. Trochę zabrakło mi odpowiedniego słowa. ;) To właśnie chciałem wyrazić.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-05-2011, 23:12

A czemu ty Drone słuchasz tak mało muzyki z lat 70., skoro tak lubisz te klimaty? Dla mnie to jest jakaś zagadka...
ODPOWIEDZ