SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

Re: SATYRICON

28-02-2011, 19:59

pewnej rzeczy nie jestem w stanie zrozumieć. Motorhead ma prawo nagrywać muzykę do piwka i na motor i to jest wartościowe, a Lemmy to pierdolony Bóg.
ale jak ktoś sobie w młodości pomalował ryj i coś tam podpalił to już na zawsze ma zostać jebanym leśnym smutasem, a jak po latach rozwoju doszedł do punktu kiedy zagrywa po prostu dobrego rokendrola to wtedy nagle jest to mało wartościową rozrywką do piwa.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

28-02-2011, 20:04

Xapapote pisze:pewnej rzeczy nie jestem w stanie zrozumieć. Motorhead ma prawo nagrywać muzykę do piwka i na motor i to jest wartościowe, a Lemmy to pierdolony Bóg.
ale jak ktoś sobie w młodości pomalował ryj i coś tam podpalił to już na zawsze ma zostać jebanym leśnym smutasem, a jak po latach rozwoju doszedł do punktu kiedy zagrywa po prostu dobrego rokendrola to wtedy nagle jest to mało wartościową rozrywką do piwa.
Bo założenia obu zespołow u podstaw były całkowicie inne, podobnie jak oczekiwania co do dalszej ewolucji muzyki, imydżu, liryków i całej otoczki. Jakby Coppola nagrał teraz film w stylu "Resident Evil" to też sprowokowałby niemałe kontrowersje.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

28-02-2011, 20:07

ile razy można wałkować to samo?
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

28-02-2011, 20:09

gdyby to byl Resident Evil na poziomie jego najlepszych filmow, to byloby zajebiste :D
Now, Diabolical i The Age of Nero to zimna, minimalistyczna i wykalkulowana do granic muzyka (podobnie zreszta jak Rebel Extravaganza, która notabene ma wiele pierwiastków wspolnych z ostatnimi dwoma wydawnictwami a co mało kto zdaje się zauważać)
dokladnie tak. i nie rozumiem naprawde jak mozna tego nie slyszec. przeciez to jest oczywiste. ich muzyka jest teraz szlachetna, dostojna i zajebiscie oryginalna.

Trotzky -> z szesc albo siedem.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

28-02-2011, 20:12

Alsvartr pisze:
Xapapote pisze:pewnej rzeczy nie jestem w stanie zrozumieć. Motorhead ma prawo nagrywać muzykę do piwka i na motor i to jest wartościowe, a Lemmy to pierdolony Bóg.
Bo założenia obu zespołow u podstaw były całkowicie inne, podobnie jak oczekiwania co do dalszej ewolucji muzyki, imydżu, liryków i całej otoczki. Jakby Coppola nagrał teraz film w stylu "Resident Evil" to też sprowokowałby niemałe kontrowersje.
czyli powinni cały czas siedzieć w ciemnej dupie i ewentualnie zmieniać pozycję żeby nogi nie ścierpły, tak? sory, ale jak ma się naście lat to założenia są inne niż jak ma się 37. owszem są tacy artyści, którzy w nich trwają, ale tylko nieliczni z nich nie są śmieszni.

poza tym jak ktoś już wcześniej napisał artysta to nie zakład usługowy, jak zaczyna robić sztukę na zamówienie publiczności to staje się zwykłym chałturnikiem.
Karkasonne

28-02-2011, 20:18

Byle pedofil rucha dzieci i jest tylko kolejnym pedofilem który jest mało interesujący. Papież w młodości był świątobliwy i już na zawsze ma pozostać świątobliwy, a jak po latach rozwoju doszedł do punktu w którym sobie po prostu rucha dzieci to wtedy nagle jest to wielkie halo. Fakt, to dość skomplikowane - nie jestem pewien, jak to się w ogóle dzieje.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

28-02-2011, 20:22

Wszystko ok, tylko że Satyricon nie nagrywają dobrego rock n rolla, a tandetne gówno. Od biedy Darkthrone możnaby określić dobrym rock n rollem, ale ja zachowam milczenie w tej kwestii, bo przestałem sluchać ich wypocin.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 20:24

moze tez bez przesady z tym rock n rollem. owszem jest tam taka motoryka i podejscie do kompozycji, ale to nie jest tak mocno rockowe jak powiedzmy Entombed w death metalu. maja wchuj unikalnych patentow, no nie mozna ich brzmienia z nikim pomylic.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

28-02-2011, 21:07

So_It_Is_Done pisze:
Wszystko ok, tylko że Satyricon nie nagrywają dobrego rock n rolla, a tandetne gówno. Od biedy Darkthrone możnaby określić dobrym rock n rollem, ale ja zachowam milczenie w tej kwestii, bo przestałem sluchać ich wypocin.
Kwestia gustu. mnie ich rokendrol się podoba.
Riven pisze:moze tez bez przesady z tym rock n rollem. owszem jest tam taka motoryka i podejscie do kompozycji, ale to nie jest tak mocno rockowe jak powiedzmy Entombed w death metalu. maja wchuj unikalnych patentow, no nie mozna ich brzmienia z nikim pomylic.
Wiesz, nie chodzi mi tylko o muzykę sensu stricte.
Maria Konopnicka

28-02-2011, 22:09

Bóg takiego grania, ale powiedzmy sobie szczerze - żadnych emocjonalnych uniesień przy muzyce Motorhead nie przeżyłem i raczej nie przeżyję :) Ot, zajebista muza do piwa i do słuchania w domu podczas zmywania naczyń. Tak po prostu... zajebista w swoje klasie, ale nie jest to muzyka, która daje coś więcej. Zresztą jak ktoś porównuje Motorhed do black metalu, to albo rzeczywiście nigdy nie zrozumiał czym ten black metal jest, albo zrozumiał Motorhead tak dobrze, jak ja nigdy nie byłem w stanie zrozumieć. :)))
Xapapote pisze:ale jak ktoś sobie w młodości pomalował ryj i coś tam podpalił to już na zawsze ma zostać jebanym leśnym smutasem, a jak po latach rozwoju doszedł do punktu kiedy zagrywa po prostu dobrego rokendrola to wtedy nagle jest to mało wartościową rozrywką do piwa.
Nigdy mnie specjalnie nie zajmował pomalowany ryj Satyra, a że coś podpalił to szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Niech sobie gra co chce - dla mnie to jest mniej wartościowe, tak jak mniej wartościowe jest Judas Priest od Deathspell Omega, a ostatnia płyta AC/DC od ostatniej płyty Flaming Lips. Oczywiście zarówno Judas Priest jak i AC/DC uwielbiam.
twoja_stara_trotzky pisze:ile razy można wałkować to samo?
Też nie wiem, ale dopóki nie chcą przyznać mi rację to napierdalam. :)
Awatar użytkownika
maciek z klanu

28-02-2011, 22:13

co to jest ten caly black metal?

ps. czy ten merch nowy burzum (oryginalny) nie kojarzy wam sie troche z layoutem ostatniego primordial?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Maria Konopnicka

28-02-2011, 22:20

Xapapote pisze:czyli powinni cały czas siedzieć w ciemnej dupie i ewentualnie zmieniać pozycję żeby nogi nie ścierpły, tak?
Ale dlaczego rozwój musi być tożsamy z graniem muzyki łatwiejszej, bardziej banalnej i pozbawionej ładunku emocjonalnego? Dlaczego uważasz, że z wiekiem powinno się zacząć traktować muzykę jako zabawę i rozrywkę? Ok - 37 letni Satyr z tapetą na twarzy i sztucznym ptakiem na ramieniu trąciłby o groteskę, ale przecież niektóre kapele pokazują, że wszystkie te skrajnie negatywne emocje, które powinny cechować black metal da się wyrazić w sposób dojrzalszy, a przez to jeszcze bardziej przekonujący.
Xapapote pisze:sory, ale jak ma się naście lat to założenia są inne niż jak ma się 37. owszem są tacy artyści, którzy w nich trwają, ale tylko nieliczni z nich nie są śmieszni.
I dobrze byłoby jakby Satyricon należał do tych nielicznych...
Xapapote pisze:poza tym jak ktoś już wcześniej napisał artysta to nie zakład usługowy, jak zaczyna robić sztukę na zamówienie publiczności to staje się zwykłym chałturnikiem.
Ależ niech sobie artysta robi co chce - absolutnie nie odmawiam mu do tego prawa, tak jak on nie może mi odmawiać prawa do dezaprobaty drogi, którą sobie obrał.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 22:23

ale dlaczego rozwój musi być tożsamy z graniem muzyki łatwiejszej, bardziej banalnej i pozbawionej ładunku emocjonalnego
Nowy satyricon jest sto razy bardziej wymagajacy niz ich lesne wydanie. czego zreszta jestes potwierdzeniem - nie jestes w stanie tego zalapac. za malo ornamentyki, za malo efekciarstwa, a zamiast tego asceza, oszczednosc i chlodna precyzja. naprawde nie rozumiem jak mozna mylic te atrybuty z jakimis przejawami komercjalizacji. Satyr w Wolfpack i okularach a'la Eldritch jest sto razy bardziej evil niz Satyr w jakiejs zbroji z szyszek spiewajacy do bobrow i wiewiorek.

(Nie, ze lesny black metal jest zly, przeciwnie, oni po prostu wcale nie byli w tej dziedzinie zajebisci)

Zeby nie bylo: nic mnie tak nie drazni jak nachalne proby sprzedawania swojej muzyki jak najwiekszej ilosci gawiedzi. popatrzcie co zrobilo z soba Keep of Kalessin. to jest wlasnie tania komercha, dawanie dupy i zaprzepaszczenie jakiegokolwiek potencjalu na rzecz latwego zysku. w MUZYCE Satyricon tego po prostu nie ma.
Ostatnio zmieniony 28-02-2011, 22:28 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

28-02-2011, 22:27

IRONMIL pisze:jak ktoś porównuje Motorhed do black metalu, to albo rzeczywiście nigdy nie zrozumiał czym ten black metal jest, albo zrozumiał Motorhead tak dobrze, jak ja nigdy nie byłem w stanie zrozumieć :)))
Nigdzie nie porównałem Motorhead do black metalu. na pewno nie w aspekcie muzycznym. zestawiłem pewne postawy. chodziło mi o wciskanie artystów w ciasne ubranka. za ciasne z czasem.
Ale fakt, nie za bardzo rozumiem czym TEN bleck metal jest. jeśli masz na myśli jakieś ideologiczne pierdoły to ja wysiadam z tego czarnego tramwaju na przystanku 'piwo, panienki i rokendrol'.
IRONMIL pisze:żadnych emocjonalnych uniesień przy muzyce Motorhead nie przeżyłem i raczej nie przeżyję :)
No widzisz, a ja przeżyłem.
IRONMIL pisze:nigdy mnie specjalnie nie zajmował pomalowany ryj Satyra, a że coś podpalił to szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Niech sobie gra co chce - dla mnie to jest mniej wartościowe, tak jak mniej wartościowe jest Judas Priest od Deathspell Omega, a ostatnia płyta AC/DC od ostatniej płyty Flaming Lips. Oczywiście zarówno Judas Priest jak i AC/DC uwielbiam.
No i git. ja nie zamierzam rozdzierać szat broniąc Satyricon. a co do wartościowania to każdy wartościuje po swojemu i niech tak zostanie.
Ostatnio zmieniony 28-02-2011, 22:30 przez Xapapote, łącznie zmieniany 1 raz.
Pelson
rasowy masterfulowicz

28-02-2011, 22:28

2442 posty, z czego połowa nabita przez Marię piszącego to samo o tym samym. No ile jeszcze można?
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Maria Konopnicka

28-02-2011, 22:28

Riven pisze:
dokladnie tak. i nie rozumiem naprawde jak mozna tego nie slyszec. przeciez to jest oczywiste. ich muzyka jest teraz szlachetna, dostojna
No proszę, weź posłuchaj jak ogromny potencjał komercyjny ma ten kawałek, jakie wszystko w nim ładne, przejrzyste, skoczne, rytmiczne, łatwe:

a posłuchaj choćby tego, ile dzieje się w tym kawałku:

no do dobra... kwestia gustu.

Riven pisze: i zajebiscie oryginalna.
.
z tym się zgodzę :)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 22:31

Pelson pisze:2442 posty, z czego połowa nabita przez Marię piszącego to samo o tym samym. No ile jeszcze można?
no ja sie staram jakos dotrzec bo ja nie wierze, ze on slyszy komerche w takich utworach jak A new enemy, The Pentagram Burns czy Wolfpack. Rozumiem jeszcze KING (ot zajebisty, zimny jak malo co black n roll) albo Fuel for hatred, no ale bez jaj...zeby sprzedac sie masom, ktore z metalem ekstremalnym nie maja nic wspolnego, trzeba nagrac akustyczna ballade a nie thrashowy kawalek z kurewnie ciezkim interludium.
Awatar użytkownika
Skaut

28-02-2011, 22:42

Dżizaz, ileż można?

Maria, weż Ty już lepiej nic nie pisz na temat nowego Satyricon i "Now, Diabolical" w szczególności, tylko sobie jeden z szablonow przeklejaj:
Maria Konopnicka pisze: Gdzie tu miejsce na rock and roll? Satyra z żelem na głowie i pedalskie, taneczne, bity z ostatnich płyt Norwegów? Black metal to muzyka dla elit, a nie jakaś pierdolona papka dla chłopców, którzy codziennie wieczorem mierzą sobie kutasa i czekają aż na ich mosznie pojawi się pierwszy włos.
Maria Konopnicka pisze: LOL Co tam jest mniej przystępnego. Jak pierwszy raz usłyszałem kawałek z Volcano - na koncercie, jeszcze przed premierą płyty, to myślałem, że to cover Venom zagrany na rock and rollową nutę. Volcano to płyta banalna i śmieszna przy ND.
Maria Konopnicka pisze:Ja na pewno tego nie pisałem - od początku stwierdziłem, że Satyricon gra aktualnie muzykę łatwą, lekką w odbiorze - przeznaczoną dla szerokiego grona słuchaczy
Wysłane przez Maria Konopnicka
teledysk taki jak i cała płyta - młodzieżowy :) szkoda, że taki potencjał się marnuje na takie infantylne pioseneczki ....
Wysłane przez Maria Konopnicka
Satyricon nie wszedł "na salony" dlatego, że wzniósł swoją muzykę ponad poziom prezentowany przez kapele podziemne, ale dlatego, że przyjął stylistykę, która jest akceptowana przez szersze grono odbiorców
...
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

28-02-2011, 22:46

Racji nigdy za wiele.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2011, 22:48

no ja nie rozumiem jak ktos kto zalapal current 93, death in june i jeszcze do tego lubi mase zajebistych rzeczy moze byc tak gluchy ;D mi tu cos powaznie nie gra, wyglada na to, ze Maria dla zasady miesza te plyty z blotem, bo glupio mu sie przyznac, ze kiedys tam palnal glupote :P trudno, ja pasuje, juz wszystkie argumenty padly, nie raz zreszta.
ODPOWIEDZ