Inna forma. Ja zawsze byłem sceptycznie nastawiony do Watain, ale po ich koncercie mój sceptycyzm legł w gruzach. Polecam wszystkim skonfrontowanie wyobrażeń opartych na fotkach i wywiadach z rzeczywistością. I żeby było jasne, nie pisze tu o muzykach Watain (którzy mało mnie obchodzą), tylko o muzyce.trup pisze:Drodzy forumowicze, oczywiście, że Watain ma się nijak do Deathspell Omega. Lubię, podziwiam, ale to jednak inny poziom głebi zarówno muzycznej jak i przekazowej.
DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- ultravox
- zahartowany metalizator
Re: DEATHSPELL OMEGA
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
ja do nowego Watain bylem jak najlepiej nastawiony - a to zasluga tej zajebistej epki (glownie rewelacyjnego coveru Bathory). spodziewalem sie czegos na takim poziomie. a plyta wyszla rozlazla, jakas taka cukierkowa (to glownie zasluga pozal sie boze solowek), no i do tego przy dluzszym materiale slychac, ze przegieli z produkcja i jest po prostu zbyt czysta. koncerty pewnie graja swietne, nie przecze, ale ta plyta kompletnie mnie nie przekonala.
dla czystego sumienia dam jej jeszcze szanse, ale stawianie tego kolo DSO to naprawde jakies ciezkie nieporozumienie.
dla czystego sumienia dam jej jeszcze szanse, ale stawianie tego kolo DSO to naprawde jakies ciezkie nieporozumienie.
this is a land of wolves now
- trup
Widziałem ich przed DISSECTION w Metal Cave. To co mówisz to jest prawda. Rozjebali.ultravox pisze:Inna forma. Ja zawsze byłem sceptycznie nastawiony do Watain, ale po ich koncercie mój sceptycyzm legł w gruzach. Polecam wszystkim skonfrontowanie wyobrażeń opartych na fotkach i wywiadach z rzeczywistością. I żeby było jasne, nie pisze tu o muzykach Watain (którzy mało mnie obchodzą), tylko o muzyce.trup pisze:Drodzy forumowicze, oczywiście, że Watain ma się nijak do Deathspell Omega. Lubię, podziwiam, ale to jednak inny poziom głebi zarówno muzycznej jak i przekazowej.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- ultravox
Mnie nie zachwyciła ani epka, ani album. Dam im jednak jeszcze szansę. Nie rozumiem jednak zarzutu, ze produkcja jest "zbyt czysta". To nie jest jakiś garażowy rzęch, tutaj nie pasowałaby "piwniczna" produkcja. Powiedziałbym raczej, że cały ten "radykalny" nurt został już częściowo wchłonięty przez metalowy mainstream, ale to normalna kolej rzeczy.Riven pisze:ja do nowego Watain bylem jak najlepiej nastawiony - a to zasluga tej zajebistej epki (glownie rewelacyjnego coveru Bathory). spodziewalem sie czegos na takim poziomie. a plyta wyszla rozlazla, jakas taka cukierkowa (to glownie zasluga pozal sie boze solowek), no i do tego przy dluzszym materiale slychac, ze przegieli z produkcja i jest po prostu zbyt czysta. koncerty pewnie graja swietne, nie przecze, ale ta plyta kompletnie mnie nie przekonala.
Moim zdaniem ma sensu porównywanie Watain z Deathspell Omega, bo oba zespoły używają diametralnie różnych środków do osiągnięcia tego samego celu.Riven pisze:dla czystego sumienia dam jej jeszcze szanse, ale stawianie tego kolo DSO to naprawde jakies ciezkie nieporozumienie.
- Riven
- Kontakt:
1) ja nie mam nic przeciwko jakiemukolwiek rodzajowi brzmienia per se. czyste brzmienie moze byc zajebiste w pewnych okolicznosciach (jak np. na ostatnich plytach DSO, gdzie mimo klinicznej precyzji i selektywnosci nie ma IMO cienia sztucznosci), ale tutaj po prostu...nie wiem no, mam przeczucie, ze ten album brzmialby lepiej (mocniej), gdyby bylo w nim troche wiecej jakiegos paskudnego jadu. usunac jeszcze polowe solowek i byloby ciekawiej
2) no ale tu chodzilo o teorie jakoby DSO i wlasnie Watain staly na czele nurtu, czyli slaby zart.
2) no ale tu chodzilo o teorie jakoby DSO i wlasnie Watain staly na czele nurtu, czyli slaby zart.
- trup
A gdzie ja porównałem Watain i Deathspell Omegę? Zestawiłem te dwa zespoły jako jedne z ważniejszych aktualnie. I jestem, przekonany, że spora grupa tych, którzy na nich psioczą, że "komercha" i "lipa" "nowy dimmu borgir", będzie na ich koncercie "wzdychała" pod sceną...
- ultravox
Sek w tym, że stoją. Jeśli weźmiesz pod uwagę całościowy dorobek i wpływ jaki wywierają na tak zwaną scenę, to są najważniejsze nazwy w tym nurcie na dzień dzisiejszy. No chyba, ze chodzi Ci wyłącznie o jakość muzyki... Problem w tym, ze muzyka Watain ma na żywo podobna siłę oddziaływania jak DsO na płytach - oba zespoły osiągają maksymalny efekt, ale na różnych płaszczyznach. Jeśli porównamy same płyty, to DsO robi na mnie o wiele większe wrażenie.Riven pisze: 2) no ale tu chodzilo o teorie jakoby DSO i wlasnie Watain staly na czele nurtu, czyli slaby zart.
- Riven
- Kontakt:
Ale nie uwazasz, ze lepiej byloby w tym miejscu ustawic Funeral Mist z "Salvation" ?
- trup
ultravox pisze:Sek w tym, że stoją. Jeśli weźmiesz pod uwagę całościowy dorobek i wpływ jaki wywierają na tak zwaną scenę, to są najważniejsze nazwy w tym nurcie na dzień dzisiejszy. No chyba, ze chodzi Ci wyłącznie o jakość muzyki... Problem w tym, ze muzyka Watain ma na żywo podobna siłę oddziaływania jak DsO na płytach - oba zespoły osiągają maksymalny efekt, ale na różnych płaszczyznach. Jeśli porównamy same płyty, to DsO robi na mnie o wiele większe wrażenie.Riven pisze: 2) no ale tu chodzilo o teorie jakoby DSO i wlasnie Watain staly na czele nurtu, czyli slaby zart.
Ufff... głos rozsądku. Jak miło.
- ultravox
Bardziej mi się widzi "Maranatha". Ale na pewno postawiłbym Funeral Mist i Katharsis obok wymienionych wcześniej. A potem długo, długo nic.Riven pisze:Ale nie uwazasz, ze lepiej byloby w tym miejscu ustawic Funeral Mist z "Salvation" ?
- trup
...a Teitanblood?
- ultravox
Bardzo lubię, ale to moim zdaniem inna bajka.trup pisze:...a Teitanblood?
- Riven
- Kontakt:
w tej chwili przychodzi mi do glowy jeszcze na pewno Antaeus i Kriegsmaschine.ultravox pisze:Bardziej mi się widzi "Maranatha". Ale na pewno postawiłbym Funeral Mist i Katharsis obok wymienionych wcześniej. A potem długo, długo nic.Riven pisze:Ale nie uwazasz, ze lepiej byloby w tym miejscu ustawic Funeral Mist z "Salvation" ?
- ultravox
A to już według mnie nie ta liga. Ale co kto lubi...Riven pisze: w tej chwili przychodzi mi do glowy jeszcze na pewno Antaeus i Kriegsmaschine.
-
- weteran forumowych bitew
Drone pisze:Ale ja przez postawienie znaku równości chciałem po prostu powiedzieć, że Bóg jest Szatanem, że to są "two faces of the Divine". Oczywiście to są ludzkie projekcje na istotę bóstwa, które - koniec końców - są właśnie ograniczające. Co do walentynizmu, to nie byłbym taki pewien... Czy mamy gdzieś jakieś bliższe wskazówki w tekstach DsO?mietek_fog pisze:to by się zgadzało z tym fragmentem:olgims pisze:wydaje mi sie, ze w filozofii, ktora prezentuje dso chodzi nie tyle o postawienie znaku rownosci miedzy Bogiem i Szatanem, a raczej uzyciem tych chrzescijanskich symboli do przedstawienia masom Demiurga - robotnika (ktory posiada cechy obydwu) i za jego pomoca uswiadomienia, ze skupianie sie na tych symbolach jest z zalozenia bledne.
If there is to be a multiplicity of forms, can one thing be worse
Unless another is better, or one be better unless another is worse...
Those who would eliminate the worse from the universe would eliminate
Providence itself
Interrogate the patterns of the prophetic mode,
Perceive the two faces of the Divine
And shed the just, divine retribution
Quantified, a suppurating cross, alike in blood and scoria
Wydaje mi sie, ze tak - doskonalym przykladem jest Kenose, a raczej powinnismy uzywac greckiego Kenosis i walentynianskiego Kenoma. W tym tekscie znajduja sie bezposrednie odwolania do nauk gloszonych przez tych gnostykow -np. Pleroma.
"The advent of Plerosis is the destiny of Man and shall shatter up to the Heavens,
A savage aperture to the High Mass of the Comforter:"
Comforter = Parakletos emanujacy z Czlowieka (Anthropos) i Kosciola/Wspolnoty(Ekklesia).
Np. na wewnetrznej stronie okladki Chaining the Katechon, znajduje sie grafika przedstawiajaca istote powstajaca z wody - co moim zdaniem jest nawiazaniem do Ogdoady czyli koncepcji bostw wystepujacych w praoceanie - ekipskiej personifikacji
cech pierwotnego Chaosu. A dokładnie mit powstania Ra - jaja zlozonego na kpcu wylaniajacym sie z oceanu/wody.- Na ogdoadzie zbudowany jest walentynianski system Eonow.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
I laugh as I cast the first stones at Christ
- trup
Moim zdaniem nie. Jest to coś wyjątkowego.ultravox pisze:Bardzo lubię, ale to moim zdaniem inna bajka.trup pisze:...a Teitanblood?
Podsumowując mamy:
Deathspell Omega
Watain
Funeral Mist
Kthrss
.
.
.
.
.
Kriegsmaschine
Teitanblood
Anteus
i Nie daje mi spokoju Mgła i Marduk (ostatnia płyta wyśmienita)
.
.
.
.
.
Dalej można wymieniać, resztę (Orcustus, Drastus, Malign, Aosoth, Hell Militia (choć tu jest biednie muzycznie), zaryzykuję, że Archgoat.... Mocno nie doceniany jest wg mnie Blaze of Perdition, choć zdecydowanie jest to tylko czołówka naszego kraju.
- Riven
- Kontakt:
OK - niech bedzie, chodzilo mi raczej o to, ze miedzy czolowka, a 'dlugo dlugo nic' jest jeszcze miejsce dla tych kapel. KSM postawilbym wlasnie niedaleko za awangarda. No i mogliby juz wydac nowe cd.ultravox pisze:A to już według mnie nie ta liga. Ale co kto lubi...Riven pisze: w tej chwili przychodzi mi do glowy jeszcze na pewno Antaeus i Kriegsmaschine.
- ultravox
No masz rację, trochę przesadziłem z tym dystansem. Nie chcę zresztą tworzyć tutaj jakiejś "obiektywnej" wykładni, piszę tylko o tym, jak sam to widzę. KSM i Antaeus to dobre kapele, ale według mnie nie wniosły do gatunku tyle, co te wymieniane wcześniej jako czołówka. To nie jest jednak takie oczywiste, bo czasem gdzieś w drugim czy trzecim szeregu mogą powstawać rzeczy wybitne, tak jak w każdym innym gatunku. Nie warto więc moim zdaniem tracić czasu na spory która kapela jest "ważniejsza", bo to będzie można ocenić dopiero z perspektywy czasu, a i tak zdania będą zawsze podzielone. Warto natomiast więcej czasu poświecić samej muzyce.Riven pisze: OK - niech bedzie, chodzilo mi raczej o to, ze miedzy czolowka, a 'dlugo dlugo nic' jest jeszcze miejsce dla tych kapel. KSM postawilbym wlasnie niedaleko za awangarda. No i mogliby juz wydac nowe cd.
- Nerwowy
No dokładnie - Blood Libels i Altered States of Divinity nie były może tak nowatorskie jak rzeczy DsO czy FM, ale są to albumy również liczące się w tym nurcie no i słucha się ich wprost zajebiście.ultravox pisze:No masz rację, trochę przesadziłem z tym dystansem. Nie chcę zresztą tworzyć tutaj jakiejś "obiektywnej" wykładni, piszę tylko o tym, jak sam to widzę. KSM i Antaeus to dobre kapele, ale według mnie nie wniosły do gatunku tyle, co te wymieniane wcześniej jako czołówka. To nie jest jednak takie oczywiste, bo czasem gdzieś w drugim czy trzecim szeregu mogą powstawać rzeczy wybitne, tak jak w każdym innym gatunku.Riven pisze: OK - niech bedzie, chodzilo mi raczej o to, ze miedzy czolowka, a 'dlugo dlugo nic' jest jeszcze miejsce dla tych kapel. KSM postawilbym wlasnie niedaleko za awangarda. No i mogliby juz wydac nowe cd.

De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- boroowa
- weteran forumowych bitew
co za zjeb.So_It_Is_Done pisze:Nie przejmuj się, ja nie przesłuchałem żadnej płyty Watain, piszę w oparciu o ich śmieszne fotki i kilka fragmentów z gayspace czy skądś tam.
tak jakby ktoś miał oceniać smak sandacza w migdałach podanego z krokietami i bukietem warzyw na podstawie wyglądu kompozycji talerza i skosztowawszy wyłącznie surówki z marchwi.
po prostu zjeb
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right