The Young Person's Guide to Industrial Music wersja 2.0

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: The Young Person's Guide to Industrial Music wersja 2.0

09-06-2010, 21:31

twoja_stara_trotzky pisze:
Triceratops pisze:widac jestem malo elastyczny ale toma waitsa, motorhead i vanilla fidge to nie potrafie sobie jakos wyobrazic w tym konteskcie
ale mnie problemy twojej ograniczonej wyobraźni nic a nic nie interesują.
ale proszę cię bardzo, mogę rozwinąć. TEN album Vanilla Fudge dałem, bo jest on jednym z pierwszych krążków, przynajmniej w obrębie muzyki rockowej, gdzie na taką skalę użyto technik opartych na idei czegoś, co uznać można za wczesną wersję samplingu. mogę się mylić, ale gdzie wcześniej masz muzykę opartą np. o zapętlone słowa Hitlera? :lol: ten Motorhead, to, jak już pisałem, płyta dość wyjątkowa, bo pokazująca, jak pewne trendy, głównie produkcyjne, związane właśnie z industrialem, szybko zaczęły przenikać do zupełnie innych muzycznych światów. Waits znalazł się tu na podobnej zasadzie - zobacz jak pięknie uwidoczniają się na tym krążku patenty, też głównie produkcyjne i brzmieniowe, zaczerpnięte prosto od Kapitana Wołowe Serce. idealny przykład na to, że wychodząc z zupełnie innych pozycji można dojść do podobnych wniosków artystycznych. i tyle. ja ni chcę definiować gatunków, ja staram się raczej pokazywać, że wszystkie granice są płynne.
W koncu zaczales cos z sensem mowic, jezeli ujawniasz kontekst to wtedy jest juz inaczej, przynajmniej wiadomo o co chodzi w tej liscie ze snu wariata jak to ksiadz mowi. Byc moze jako preludium do sensu zrozumienia to mozna to zaakceptowac, choc predzej bym uzyl White Noise osobiscie, widzisz pioter czasami potrafisz z sensem jak sie cie przysicsnie hehe
woodpecker from space
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

09-06-2010, 21:34

Triceratops pisze: W koncu zaczales cos z sensem mowic, jezeli ujawniasz kontekst to wtedy jest juz inaczej, przynajmniej wiadomo o co chodzi w tej liscie ze snu wariata jak to ksiadz mowi. Byc moze jako preludium do sensu zrozumienia to mozna to zaakceptowac, choc predzej bym uzyl White Noise osobiscie, widzisz pioter czasami potrafisz z sensem jak sie cie przysicsnie hehe
a to sorry, byłem pewien, że taki znawca i koneser jak ty domyśli się, że dałem ten akurat album Vanilla Fudge, bo praktycznie cały jest oparty o sampling... przepraszam, przeceniłem cię... może po prostu nie znasz tej płyty... w końcu co to za klasyka takie Vanilla Fudge? zupełnie jak jakiś Coil czy inne Nurse With Wound - jakiś mało znaczący zespół, nie to, co Duran Duran...
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

09-06-2010, 21:42

streetcleaner pisze:Poza tym Waits parę razy w wywiadach wspominał jak to lubi nagrywac dzwięki "miasta",
"robót drogowych" na swój dyktafon, a potem ich słuchać i próbować odnaleźć w tym muzykę. Patrząc trochę szerzej te fascynacje w niektórych jego kompozycjach da się odnaleźć.
To nie jest industrial, tylko muzyka konkretna czy też field recordings :) A że sampling - w takim razie cały hip-hop musiałby się znaleźć w takim przewodniku po industrialu :lol: Pomyśl sam i nie daj się temu manipulantowi :D Odpowiedz krótko - czy Tom Waits, Motorhead, John Coltrane, czy kogo tam jeszcze profesor wypisał grają wg Ciebie industrial? Tyle w temacie.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-06-2010, 22:06

harry harry pisze: Ale co z tego,ze komus sie podoba Duran Duran?Douglas P.inspirowal się Pet Shop Boys i co z tego?Przynajmniej nikt nie gada glupot o jakichs zwiazkach z industrialem lol (no chyba,że-idac tropem pewnych osob tutaj-uzna ktos,ze skoro DIJ inspiruje sie PSB,to oczywiscie zwiazki PSB z industrialem są,hehe)
ależ ty się misiu kłócić lubisz :lol:

ile razy mam ci mówić, że nie interesują mnie definicje, a jedynie zacieranie sztucznych granic?
zgadzasz się z nim, że można się znać na industrialu nie znając płyt Coil, Current 93 (starych), Death in June czy Nurse With Wound?
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-06-2010, 22:08

4m pisze:
streetcleaner pisze:Poza tym Waits parę razy w wywiadach wspominał jak to lubi nagrywac dzwięki "miasta",
"robót drogowych" na swój dyktafon, a potem ich słuchać i próbować odnaleźć w tym muzykę. Patrząc trochę szerzej te fascynacje w niektórych jego kompozycjach da się odnaleźć.
To nie jest industrial, tylko muzyka konkretna czy też field recordings :) A że sampling - w takim razie cały hip-hop musiałby się znaleźć w takim przewodniku po industrialu :lol: Pomyśl sam i nie daj się temu manipulantowi :D Odpowiedz krótko - czy Tom Waits, Motorhead, John Coltrane, czy kogo tam jeszcze profesor wypisał grają wg Ciebie industrial? Tyle w temacie.
ile razy mam ci jeszcze napisać, że nie wypisywałem tylko i wyłącznie artystów industrialnych, abyś w końcu zrozumiał to proste polskie zdanie?
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

09-06-2010, 22:09

4m pisze:
Oczywiście, że nie grają industrialu, ale w pewnych momentach nachodzą na 'rekinów' gatunku i te pewne elementy można sobie mniej lub bardziej ułożyć.
Przede wszystkim fascynująca jest tu ta płynność muzyki. Chodzi mi o zbadanie całkiem naturalnego rozwoju, próba odpowiedzenia na pytanie - dlaczego Motorhead tak brzmiało na tej płycie, jakie były przyczyny, że Tom Waits ze smutnych pieśni barowych, przeszedł do mechanicznych uderzeń o motoryce Einstürzende Neubauten, co takiego jest w Meditations, że jest to płyta inna niż wszystkie, że wymyka się poza sam jazz i do dziś szokuje.
To że nie mieści wam się w to palę, żeby Św. Industrial nie mógł być naruszony przez poetę pijaczynę, rocknrollowca czy Johna Coltrane'a :lol: to wasz problem. Różnica jest taka, że skupiam się na udekorowaniu całego domu, gdzie wy martwicie się o jedną szufladę ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-06-2010, 22:12

harry harry pisze:
harry harry pisze: Ale co z tego,ze komus sie podoba Duran Duran?Douglas P.inspirowal się Pet Shop Boys i co z tego?Przynajmniej nikt nie gada glupot o jakichs zwiazkach z industrialem lol (no chyba,że-idac tropem pewnych osob tutaj-uzna ktos,ze skoro DIJ inspiruje sie PSB,to oczywiscie zwiazki PSB z industrialem są,hehe)
ależ ty się misiu kłócić lubisz :lol:

ile razy mam ci mówić, że nie interesują mnie definicje, a jedynie zacieranie sztucznych granic?
zgadzasz się z nim, że można się znać na industrialu nie znając płyt Coil, Current 93 (starych), Death in June czy Nurse With Wound?
A da się tak?
nie czytałeś tego, co pisał powyżej?
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-06-2010, 22:13

streetcleaner pisze:
4m pisze:
Oczywiście, że nie grają industrialu, ale w pewnych momentach nachodzą na 'rekinów' gatunku i te pewne elementy można sobie mniej lub bardziej ułożyć.
Przede wszystkim fascynująca jest tu ta płynność muzyki. Chodzi mi o zbadanie całkiem naturalnego rozwoju, próba odpowiedzenia na pytanie - dlaczego Motorhead tak brzmiało na tej płycie, jakie były przyczyny, że Tom Waits ze smutnych pieśni barowych, przeszedł do mechanicznych uderzeń o motoryce Einstürzende Neubauten, co takiego jest w Meditations, że jest to płyta inna niż wszystkie, że wymyka się poza sam jazz i do dziś szokuje.
To że nie mieści wam się w to palę, żeby Św. Industrial nie mógł być naruszony przez poetę pijaczynę, rocknrollowca czy Johna Coltrane'a :lol: to wasz problem. Różnica jest taka, że skupiam się na udekorowaniu całego domu, gdzie wy martwicie się o jedną szufladę ;)
DOKŁADNIE O TO CHODZI.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

09-06-2010, 22:16

4m pisze:
ile razy mam ci jeszcze napisać, że nie wypisywałem tylko i wyłącznie artystów industrialnych, abyś w końcu zrozumiał to proste polskie zdanie?
Ależ doskonale rozumiem co napisałeś, tylko Twoje wyjaśnienia to śmiech na sali :D
gdybyś się mnie zapytał, jakich płyta masz posłuchać (POSŁUCHAĆ, nie ściągnąć, przelecieć raz i wrzucić do folderu "słuchane"), aby skumać czym jest industrial i zrozumieć historię, prehistorię i teraźniejszość gatunku, to bym ci dał taką listę:
LISTA
tak z pamięci... na oko... pewno zapomniałem o kilku rzeczach, lista też jest subiektywna - są na niej rzeczy na pozór nawet z industrialem w ogóle nie związane, ale tylko na pozór. jak masz jakieś wątpliwości, chętnie ci wyjaśnię co i dlaczego.
Na tej zasadzie musisz słuchać PET SHOP BOYS (SŁUCHAĆ, nie ściągnąć, przelecieć raz i wrzucić do folderu "słuchane"), aby skumać czym jest industrial i zrozumieć historię, prehistorię i teraźniejszość gatunku :lol:
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

09-06-2010, 22:30

Odezwał się podnóżek Trocaka, który to Trocak jest z kolei podnóżkiem Nergalka, który to Nergalek... :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-06-2010, 23:10

harry harry pisze: Temat Coltrane`a czy uscislając free jazzu to kolejny "kontrowersyjny" temat o jego wplywie na muzyczną estetykę industrialną.Z calą pewnością wplyw mialo tzw free improvisation (niektorzy ten termin myla z free jazzem,co jest wielkim bledem,dlatego o tym wspominam).Kolejna kwestia do przedyskutowania,ale komu chcę się o tym dyskutowac...:)
mi się nie chcę, bo nie widzę żadnych kontrowersji. nawet konkretne hymny masz na Meditations te same, co na jednej z kanonicznych płyt z klasycznym industrialem.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-06-2010, 23:31

harry harry pisze:No ale czego to ma niby dowodzic?
i znowu patrzysz kompletnie jednowymiarowo. nie chodzi o dowody, a o powiązania.
Idac tym tropem-jezeli C93 wykorzystalo np fragment kawalka Simon & Gurfunkel to też trzeba ich uwzglednic jako jeden z kluczowych zespolow,ktore mialy wplyw na nurt?
to dobry trop, ale do The Residents, a nie do S&G
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-06-2010, 23:35

harry harry pisze:Ja to bym chcial zobaczyc wasze opinie na temat artystow takich jak Francisco Lopez,Scott Foust,Kevin Drumm,Alfredo Costa Monteiro,Joe Colley czy Daniel Menche czyli takich ktorzy tworczo rozwineli/rozwijaja/maja korzenie w gatunku badz silnie do niego nawiazuja i podyskutować jaki waszym zdaniem oni mieli wplyw na rozwoj gatunku,co waszym zdaniem wniesli/lub nie,ulubione plyty itd, a nie wiecznie Motorhead,Tom Waits i inne z dupy przyklady i tak w kolko...
Triceps, śmiało, nie krępuj się :lol:
ja bym się od ciebie najchętniej dowiedział, bo ja przecież laik, co tam najbardziej Daniela Menche polecasz, bo ja to ledwo jeden album jego mam, a chętnie bym sobie poszperał w innych.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-06-2010, 00:12

ciekawe, czy się triceps z tobą zgadza ;)

mam debiut. mocno hałaśliwy.
Awatar użytkownika
Triceratops

10-06-2010, 00:26

Drone pisze:
4m pisze: Na tej zasadzie musisz słuchać PET SHOP BOYS (SŁUCHAĆ, nie ściągnąć, przelecieć raz i wrzucić do folderu "słuchane"), aby skumać czym jest industrial i zrozumieć historię, prehistorię i teraźniejszość gatunku :lol:
Można Tricepsowi zarzucać to czy tamto, ale przeróbka 4m-a na podnóżek udała mu się doskonale.
kurde musialem wypasc na pare browarow wiec troche tego jest zeby ogarnac ale tutaj moge od reki powiedziec : jestes przewidywalny i reaktywny jak typowy sluchacz radia maryja, za trockim powtarzsz o Duran Duran, za trockim powtarzasz o new romentic, za trockim powtarzasz o podnozku , za kazdym razem beznamietnie i bezwolnie, bez zastanowienia dlaczego, po prostu dlatetgo ze trocki powiedzial. O ile trocki jakas histrorie przegladarki ze mna a to ty zupelnie nie wiesz dlaczego tak i dlatego tym bardziej w tym kontekscie jestes smieszny, no ale to nie dziwne , 2 razy trocki piernal ze jest inaczej i 2 razy zmieniles zdanie, z watain i z hell militia, wiec wez sie oddal zalosny tworze i tworz swoje fantazje w innych rejonach moze :lol:

wyzszoszc 4m na toba polega na tym ze on mysli a nie powtarza
Ostatnio zmieniony 10-06-2010, 00:36 przez Triceratops, łącznie zmieniany 1 raz.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

10-06-2010, 00:33

Triceratops pisze: to co piszesz wnyka w glownejmierze z twoch fascynacji a nie obiwktywizmu jhak zaznaczyl harry, i zdecyduj sie czy raz bazujesz na zalozeniach i manifestach czy na muzyce bo wybierasz jak ci pasuje w zalznosci od toru rozmowy. to ze Throbbimg Gristle i te bla bla bla
odpowiedz sobie na pytanie, skąd się wzięło w ogóle określenie "industrial" i przestań już pierdolić te głupoty, bo o ile w życiu nie będę negować twojej znajomości tematu, jeżeli chodzi o muzykę taneczną czy inne new romantic, to na industrialu znasz się jak świnie na mandarynkach.
znaczy co, mam teraz zmierzyc swojego chuja i porownac a twoim?robisz to samo co robi longinus, on z kulturoznawstwem a ty s filozofia, wychodzac z zalozenia ze podstawy filozoficzne typu zalozenia czy manifesty daja ci jakas przewage na muzycznym gruncie a to gowno prawda. widac wizje industrialu twojego i mojego sa dosc inne
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig

10-06-2010, 06:21

Triceratops pisze:2 razy trocki piernal ze jest inaczej i 2 razy zmieniles zdanie, z watain i z hell militia, wiec wez sie oddal zalosny tworze
+TWILIGHT +BURZUM, ale ciekawie to wygląda przynajmniejObrazek Dziwne jest tylko to że Hipopotam nie reaguje na takie bezeceństwo.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-06-2010, 07:20

Triceratops pisze:widac wizje industrialu twojego i mojego sa dosc inne
ale ja mówię teraz akurat o faktach, a nie o żadnych wizjach. skąd wzięła się nazwa "industrial" i co oznaczała? to nie jest żadna wizja, to czysta historia. FAKTY.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-06-2010, 07:23

Triceratops pisze:
Drone pisze:
4m pisze: Na tej zasadzie musisz słuchać PET SHOP BOYS (SŁUCHAĆ, nie ściągnąć, przelecieć raz i wrzucić do folderu "słuchane"), aby skumać czym jest industrial i zrozumieć historię, prehistorię i teraźniejszość gatunku :lol:
Można Tricepsowi zarzucać to czy tamto, ale przeróbka 4m-a na podnóżek udała mu się doskonale.
kurde musialem wypasc na pare browarow wiec troche tego jest zeby ogarnac ale tutaj moge od reki powiedziec : jestes przewidywalny i reaktywny jak typowy sluchacz radia maryja, za trockim powtarzsz o Duran Duran, za trockim powtarzasz o new romentic, za trockim powtarzasz o podnozku , za kazdym razem beznamietnie i bezwolnie, bez zastanowienia dlaczego, po prostu dlatetgo ze trocki powiedzial. O ile trocki jakas histrorie przegladarki ze mna a to ty zupelnie nie wiesz dlaczego tak i dlatego tym bardziej w tym kontekscie jestes smieszny, no ale to nie dziwne , 2 razy trocki piernal ze jest inaczej i 2 razy zmieniles zdanie, z watain i z hell militia, wiec wez sie oddal zalosny tworze i tworz swoje fantazje w innych rejonach moze :lol:

wyzszoszc 4m na toba polega na tym ze on mysli a nie powtarza
a ten jak broni swojego podnóżka :lol:
Awatar użytkownika
Triceratops

10-06-2010, 08:18

Triceratops pisze:widac wizje industrialu twojego i mojego sa dosc inne
ale ja mówię teraz akurat o faktach, a nie o żadnych wizjach. skąd wzięła się nazwa "industrial" i co oznaczała? to nie jest żadna wizja, to czysta historia. FAKTY.
Piotrusiu ale ja tego nie neguje przeciez, mowie o tym co chcesz zaimputowac ze znajomoscia tematu, od strony muzycznej, ideologie znam ale mnie ona nie interesuje a na pewno nie tak jak ciebie chocby z racji twoich zainteresowan czy kierunku stiudiow. Mowie o tym ze mocno sie dziwisz, ze mnie nie interesuje calosciowo Coil czy Death in June tak samo jak ciebie nie obchodzi Cabaret Voltaire, Chrome czy Sielwolf. Kwestia preferencji i czerpania ze zrodla.
harry harry pisze:Ale co z tego,ze komus sie podoba Duran Duran?Douglas P.inspirowal się Pet Shop Boys i co z tego?Przynajmniej nikt nie gada glupot o jakichs zwiazkach z industrialem lol (no chyba,że-idac tropem pewnych osob tutaj-uzna ktos,ze skoro DIJ inspiruje sie PSB,to oczywiscie zwiazki PSB z industrialem są,hehe)
hehe fajnie napisane, zapamietam to sobie, przyda sie nieraz jeszcze, jednak okazuje sie, ze sa osoby ktore mysla
Ostatnio zmieniony 10-06-2010, 09:19 przez Triceratops, łącznie zmieniany 1 raz.
woodpecker from space
ODPOWIEDZ