TYPE O NEGATIVE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Type O Negative

20-04-2010, 20:42

Skaut pisze:przecież napisałem "w zasadzie", nie "całkowicie". Hedzio, w ogóle jakieś dziwne teorie często głosi na masterfulu...
Czesto to znaczy , ze na niecale 30 postow przez ponad rok upchnal tam prawie 30 bzdur?
Skaut pisze: A tak zbaczając, z tego wątku, kiedy mi w końcu wyjaśnisz co to są przereklamowane opinie?
No dokladnie to co znaczy :lol:
hedzio pisze: Myślę, że obracając się w okolicach muzyki rockowo-metalowej .... to przedział wynosi 2 do 6 minut.

Wyrazistość dla krótszych utworów jest niewielka, bo skończą się zanim się zaczną,
Znasz taki zespol amerykanski Minutemen? Nie? Tak myslalem.

//Tak wiem, nie karmic trolla, ale nie moglem sie powstrzymac,
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

20-04-2010, 21:05

> Znasz taki zespol amerykanski Minutemen? Nie? Tak myslalem.

A co to ma do rzeczy? To jest jakiś argument? Za czym? Że są jakieś wyjątki? Zawsze są. Brawo ...

O czymś takim jak STATYSTYKA kiedyś slyszałeś?

"To że większość wypadków przydarza się na prostych drogach, a nie ma zakrętach, to nie efekt tego, że ludzie na prostych drogach jadą za szybko, a na zakrętach uważają, ale tego, że ilość kilometrów prostych dróg jest 100 razy większa niż zakrętów..."

//Tak wiem, nie karmic trolla, ale nie moglem sie powstrzymac
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Triceratops

20-04-2010, 21:42

hedzio pisze:> Znasz taki zespol amerykanski Minutemen? Nie? Tak myslalem.

A co to ma do rzeczy? To jest jakiś argument? Za czym? Że są jakieś wyjątki? Zawsze są. Brawo ...
To nie jest wyjatek, takich zespolow bylo mnostwo, to ze jestes skonczonym ignorantem nie oznacza , ze to jest podstawa do jakiejkolwiek sensownej teorii. Tak samo jest z utworami dluzszymi niz 8 minut, to nie sa wyjatki.

hedzio pisze:O czymś takim jak STATYSTYKA kiedyś slyszałeś?

"To że większość wypadków przydarza się na prostych drogach, a nie ma zakrętach, to nie efekt tego, że ludzie na prostych drogach jadą za szybko, a na zakrętach uważają, ale tego, że ilość kilometrów prostych dróg jest 100 razy większa niż zakrętów..."
Statystyke jak i w ogole matematyke w rozmowach o muzyce mozesz sobie wsadzic w odbytnice.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Edinazzu
weteran forumowych bitew

20-04-2010, 23:39

hedzio pisze:
gelO pisze:
hedzio pisze:- ...
za mało wyrazisty? oczywiście, bo 10 minutowy utwór nie może być wyrazisty...
rozmemłany? oczywiście, bo 10 minutowy utwór zawsze jest rozmemłany...
a iskra boża, bo ja wiem, może na przykład tu jest, nie wiem, ale przy powyższych wadach to lekko ona blednie ..
hehe, super argumenty. Ilu minutowe utwory są wyraziste? :D
Myślę, że obracając się w okolicach muzyki rockowo-metalowej .... to przedział wynosi 2 do 6 minut.

Wyrazistość dla krótszych utworów jest niewielka, bo skończą się zanim się zaczną,
natomiast utwór dłuższy albo
1) powtarza coś, co już było, a więc przynudza, tracąc wyrazistość, albo
2) wprowadza nowe elementy, co również prowadzi do zatracenia ekspresji przekazu.

Wyrazistość - jak zgaduję - najlepiej wychodzi utworom około 4 minutowym, co potwierdza Fakt, że Prawda leży zawsze gdzieś pośrodku, i że ja zawsze Prawdę ....

ale napisz jeszcze czy jak kawałek trwa 6.15 lub 6.30 to już nie jest wyrazisty czy może juz nie? wiesz co mysle ,że pierdolisz:)
Jak coś jest dobre to nie patrze na czasomierz, zresztą kiedyś słuchało się muzyki z winyli, kaset... Dodać także należy stylistykę, intensywność muzyki( inaczej jest z Death Metalem czy Grind Corem, a inaczej z Psychodelic Space Post Progressive Metalem :) Owszem czasem popatrzy sie czlowiek na licznik, ale raczej rzadko ( jak chce zapamietac gdzie dany motyw był). Poza tym dobre zespoły wydaja dobre całe płyty. no i jeszcze jedna rzecz: TON wydało kilka czy może nawet kilkanascie charakterystycznych, WYRAZISTYCH i chwytliwych kawałkow, wydanych na singlach :Christian Woman, Summer Breeze, Black No1, Christian Woman, (wersje singlowe) Cinammon Girl, My Girlfriends Girlfriend
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
aryman
postuje jak opętany!

21-04-2010, 17:41

hedzio pisze:- przekombinowany w sensie, że do takiej ekspresji to by się więcej prostoty przydało, a mniej kombinowania ...
- przegadany w sensie, że te refreny, zwrotki, za dużo tego, mniej a mocniej
- za mało wyrazisty w sensie, że te ich piosenki są mało wyraziste, mimo wokalu Petera
- rozmemłany w sensie, że Dead Again jest jakiś taki rozmemłany ...
- bez iskry bożej w sensie, że brak czegoś genialnego, niepowtarzalnego, zachwycającego - jest poprawne granie, mniej lub bardziej podobające się...

> bez iskry bożej? Masz iskrę bożą w "Christian Woman"

no i własnie ten kawałek weźmy na przykład ...

przekombinowany jest? jest.
przegadany jest? jest.
za mało wyrazisty? oczywiście, bo 10 minutowy utwór nie może być wyrazisty...
rozmemłany? oczywiście, bo 10 minutowy utwór zawsze jest rozmemłany...
a iskra boża, bo ja wiem, może na przykład tu jest, nie wiem, ale przy powyższych wadach to lekko ona blednie ..
Czy da się w głupszy sposób rozmawiać o muzyce?
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

21-04-2010, 20:35

Triceratops pisze:
Skaut pisze:przecież napisałem "w zasadzie", nie "całkowicie". Hedzio, w ogóle jakieś dziwne teorie często głosi na masterfulu...
Czesto to znaczy , ze na niecale 30 postow przez ponad rok upchnal tam prawie 30 bzdur?
no coś w ten deseń
Triceratops pisze:
Skaut pisze: A tak zbaczając, z tego wątku, kiedy mi w końcu wyjaśnisz co to są przereklamowane opinie?
No dokladnie to co znaczy :lol:
czyli, że lubisz jak inni się z Ciebie śmieją?
hedzio pisze:> Znasz taki zespol amerykanski Minutemen? Nie? Tak myslalem.
no w sumie jest więcej niż jeden wyjątek. Tak samo działa to w drugą stronę. Masz mnóstwo zespołów, które zdrowo poza 10 minutowe utwory wychodzą i ani sekunda nie jest mdła. Trzeba tylko poszukać nieco głębiej niż skupiać się tylko na Type O Negative. Zresztą, odnoszę wrażenie hedzio, że chciałbyś jakąś prostą matematykę do muzyki przypisać - tak się nie da. Podobnego babola strzeliłeś w LUSTRACJI pisząc:
hedzio pisze: Nikomu jak dotąd nie udało się poeksperymentować, a potem wypuścić killerski album. Może byc jakiś wyjątek lub dwa, ale to mocna reguła.
Jeśli ktoś eksperymentuje, to znaczy, że nie ma pomysłu na muzykę i próbuje to ukryć.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 21:39

Oczywiście, upraszczam i generalizuję, ale inaczej trzeba by było pisac 1000 zdaniowe posty, bo wszelkie skróty myślowe są nieprawdziwe i zawsze się znajdzie jakiś troll co zobaczy że pod jakimś kątem patrzenia na zielone widzimy czerwone ... Brawo ... Piję tu do tego kolesia z żółtą kaczuszką w awatarze.

Ale wróćmy do konkretów:

Nie wiem ile jest wyjątków, i mnie to nie interesuje, ale sądzę, że czas trwania utworu rockowego jest opisywany rozkładem normalnym ze średnią X i odchyleniem standardowym, nieznanym również,
Załózmy że średnia z wszystkich utworów rockowych (powiedzmy, że jest ich 10,000,000) to 4 minuty, a odchylenie standardowe to 1,5 minuty, wtedy:
w przedziale (0, 8.5) minut mieści się 99,7% wszystkich utworów rockowych,
w przedziale (1, 7) minut jest ich 95%.
w przedziale (2.5, 5.5) minut jest ich 68,3%. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_normalny)

Wygląda wiarygodnie?

Jeśli 4 minuty to średnia, to utworów powyżej 8.5 minut jest mniej niż 0.03% całości, a więc także utworów "wyrazistych" jest tam nie więcej jak 0,03% .... no comments ...

Oczywiście, można próbować pokazać, że średnia jest inna, mnie to nie interesuje, ja wiem, że jakbyśmy nie liczyli, to utwory poniżej 2 minut i powyżej 7-8 to MARGINES, o którym mozna zapomnieć, co też czynię ...
Ostatnio zmieniony 21-04-2010, 21:49 przez hedzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

21-04-2010, 21:47

a temu jak dziecko podrosło i może wrócić do trollowania ;)
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 21:50

ja tylko wyśmiewam, centralnie :)
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 21:59

hedzio pisze: Załózmy...
jakiś czas temu Maria Konopnicka wypisał swoją najlepszą dwudziestkę XXI wieku. Po czym stwierdził, że największy wysyp tych najlepszych miał miesjce w 2009 roku, bo aż 6 płyt z jego podsumowania było z tego rocznika. Tyle tytulem "założeń".
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

21-04-2010, 22:08

hedzio pisze:Oczywiście, upraszczam i generalizuję, ale inaczej trzeba by było pisac 1000 zdaniowe posty, bo wszelkie skróty myślowe są nieprawdziwe i zawsze się znajdzie jakiś troll co zobaczy że pod jakimś kątem patrzenia na zielone widzimy czerwone ... Brawo ... Piję tu do tego kolesia z żółtą kaczuszką w awatarze.

Ale wróćmy do konkretów:

Nie wiem ile jest wyjątków, i mnie to nie interesuje, ale sądzę, że czas trwania utworu rockowego jest opisywany rozkładem normalnym ze średnią X i odchyleniem standardowym, nieznanym również,
Załózmy że średnia z wszystkich utworów rockowych (powiedzmy, że jest ich 10,000,000) to 4 minuty, a odchylenie standardowe to 1,5 minuty, wtedy:
w przedziale (0, 8.5) minut mieści się 99,7% wszystkich utworów rockowych,
w przedziale (1, 7) minut jest ich 95%.
w przedziale (2.5, 5.5) minut jest ich 68,3%. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_normalny)

Wygląda wiarygodnie?

Jeśli 4 minuty to średnia, to utworów powyżej 8.5 minut jest mniej niż 0.03% całości, a więc także utworów "wyrazistych" jest tam nie więcej jak 0,03% .... no comments ...

Oczywiście, można próbować pokazać, że średnia jest inna, mnie to nie interesuje, ja wiem, że jakbyśmy nie liczyli, to utwory poniżej 2 minut i powyżej 7-8 to MARGINES, o którym mozna zapomnieć, co też czynię ...
R-O-T-F-L !!!
Muzyka w przeliczeniu na cyferki.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

21-04-2010, 22:12

ano tak to wygląda ...
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

Re:

21-04-2010, 22:16

Skaut pisze:
jakiś czas temu Maria Konopnicka wypisał swoją najlepszą dwudziestkę XXI wieku. Po czym stwierdził, że największy wysyp tych najlepszych miał miesjce w 2009 roku, bo aż 6 płyt z jego podsumowania było z tego rocznika. Tyle tytulem "założeń".
zaproponuj inny rozkład.

ale chyba wierzysz w to, że długość utworu, w danym gatunku, jest opisywana rozkładem normalnym ?

(mowa oczywiśce o rozkładzie w ramach jednego gatunku, bo jak ktoś chce uśredniać punk-rocka z jazzowymi bzdetami po 35 minut sztuka i dowodzić, że co prawda średnia to 20 minut, ale odchylenie standardowe to minut 19 i tak czy inaczej rozkład nie jest normalny, więc nie mam racji, to ja mu powiem, że jest idiotą ..)
Ostatnio zmieniony 21-04-2010, 22:26 przez hedzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 22:24

hedzio pisze:
Skaut pisze:
zaproponuj inny rozkład.

ale chyba wierzysz w to, że długość utworu jest opisywana rozkładem normalnym ?
nie wierzę w matematykę
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Triceratops

21-04-2010, 22:24

Skaut pisze:czyli, że lubisz jak inni się z Ciebie śmieją?
W sumie kolo pedzla mi to lata ale co ci mam tlumaczyc , ze zartowalem a ty nie zalapales? No przeciez samo zestawienie slow jest bez sensu hehe

hedzio pisze:Piję tu do tego kolesia z żółtą kaczuszką w awatarze.
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, zdaje sobie sprawe ze pewnie jedna noga kolyszesz dziecko i ci sie nudzi wiec pierdolisz bzdury i nakrecasz po prostu ten karmnik dla uciechy. Mi sie tam nie chce, bo najpierw musisz zdefiniowac wyrazistosc, potem okreslic prog percepcji, ktory okresla te wyrazistosc itp, jak chce ci sie robic dalej z siebie kretyna i pisac wzory matematyczne w odniesnieniu do muzykui to prosze bardzo.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

Re:

21-04-2010, 22:32

Skaut pisze: nie wierzę w matematykę
w matematykę się nie wierzy, matematyka to narzędzie do opisywania rzeczywistości, i używam właśnie tego narzędzia, a że mam stos płyt obok ...
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

Re: Re:

21-04-2010, 22:33

Drone pisze:
hedzio pisze:ale chyba wierzysz w to, że długość utworu jest opisywana rozkładem normalnym ?
Zadam klasyczne pytanie: czy kawaler ma maturę?
Niestety, nie jestem kawalerem ...
Ja zawsze Prawdę...
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 22:34

Triceratops pisze:
Skaut pisze:czyli, że lubisz jak inni się z Ciebie śmieją?
W sumie kolo pedzla mi to lata ale co ci mam tlumaczyc , ze zartowalem a ty nie zalapales? No przeciez samo zestawienie slow jest bez sensu hehe
o, to tak jak większość Twoich postów :D Załapać zalapałem, sądziłem, że znów odpowiesz jakimś wysublimowanym żartem.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

21-04-2010, 22:36

hedzio pisze:
w matematykę się nie wierzy, matematyka to narzędzie do opisywania rzeczywistości, i używam właśnie tego narzędzia, a że mam stos płyt obok ...
to że Ty opisujesz rzeczywistość matematycznie, nie oznacza, że muzycy przy każdym riffie mówią sobie ile ma on trwać.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
hedzio
starszy świeżak

Re:

21-04-2010, 22:39

Skaut pisze:
hedzio pisze:
to że Ty opisujesz rzeczywistość matematycznie, nie oznacza, że muzycy przy każdym riffie mówią sobie ile ma on trwać.
Człowiek też nie mówi sobie ile ma urosnąć, niemniej jednak rozkład normalny to dobre przybliżenie dla wzrostu człowieka, jego wagi i innych cech mierzalnych.

Jakbyś znał na przykład centralne twierdzenie graniczne, to byś wiedział, że to że muzycy nic między sobą nie ustalają, ani za bardzo nie myślą nad "czasem trwania" i co ile ma trwać, jeszcze bardziej wspomaga moje stwierdzenia ...
Ja zawsze Prawdę...
ODPOWIEDZ