DARKTHRONE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: DARKTHRONE

18-04-2010, 12:42

mad pisze:nie potrafię zrozumieć, jak fan metalu może olewać NILE a wynosić pod niebiosa ;)
o, to jest doprawdy bardzo proste.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

18-04-2010, 13:17

twoja_stara_trotzky pisze:
mad pisze: Trocki - Nie dostrzegasz różnicy międy Darkthrone a Burzum? Nie chodzi nawet o brzmienie, klimat i takie tam. To zupełnie inne podejście do kompozycji i struktury.
dostrzegam, Burzum jest znacznie bardziej prostackie pod tym względem. dwa riffy na krzyż i cały czas jedna konwencja. to dobra płyta, ale prostacka w chuj. na nowym Darkthrone masz często po kilka GATUNKÓW w jednym numerze, trudno więc, aby był tak samo prostacki, skoro sama liczba aluzji i celowych nawiązań jest ogromna, a wszystkie one celowe...
Wszystko pięknie... tylko, czy:
- łatwiej zbudować ciekawy utwór mieszając różne style, riffy czy używając ascetycznej formy stosując jeden dwa riffy?
- łatwiej stosować cytaty czy zachować swój oryginalny styl nagrywając dobra płytę?

Pozostając w kręgu muzyki tylko (bez warstwy lirycznej i tzw. ideologii).
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-04-2010, 13:20

napisac DOBRY utwor zawsze jest tak samo trudno. zaufaj ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

18-04-2010, 13:21

ale nie wiem o czym do mnie rozmawiasz, dla mnie i Burzum i Darkthrone nagrały dobre płyty i pozostały wierne swoim ideałom grając w 100 proc. w SWOIM stylu. tyle, że Darkthrone zrobiło to odważnie a Burzum zachowawczo.
Awatar użytkownika
trup

18-04-2010, 13:35

Riven pisze:napisac DOBRY utwor zawsze jest tak samo trudno. zaufaj ;)
ok. powiedzmy, że masz rację... biorąc pod uwagę cytaty z Hellhammer/Celtic Frost stosowane przez liczne kapele (Unpure, Apocaliptic Raids, Warhammer, Darkthrone) stosowane w swoich utworach z lepszym bądź gorszym skutkiem, a samych Celtic Frost, który nagrał słabsze płyty ale nagrał też "Monotheist", która jest monumentem, inspiracją a nie zainspirowana muzyką innych metalowców.

Dobry utwór zawsze jest ciężko nagrać, skomponować. tak jest. Jednak znacznie trudniej z wykorzystaniem własnych pomysłów, nie inspirując się innymi artystami stworzyć coś co zainspiruje innych (mówię o oryginalnym stylu, muzyce która wypływa nie z chęci zmiksowania najfajniejszych riffów które się w życiu słyszało, tylko riffów które dźwięczą Ci w głowie, sercu, które "odbierasz z kosmosu", jeśli wiesz co mam na myśli....)
Darkthrone to co zrobił na "Circle..." jest ciekawe, fajne. I nic ponadto. Burzum nagrał coś co powstało w nim a nie gdzieś na zewnątrz i tylko to wymieszał. Tu jest różnica. I pod tym względem wg mnie jest to trudniejsze.
Prostactwo a prostota to nie to samo... Prostota=Burzum, prostactwo=punk
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

18-04-2010, 13:38

twoja_stara_trotzky pisze:ale nie wiem o czym do mnie rozmawiasz, dla mnie i Burzum i Darkthrone nagrały dobre płyty i pozostały wierne swoim ideałom grając w 100 proc. w SWOIM stylu. tyle, że Darkthrone zrobiło to odważnie a Burzum zachowawczo.
Burzum - konsekwentnie (to jest trudniejsze)
Darkthrone - frywolnie (niech się dzieje co chce)

... tak bym to ujął :)
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

18-04-2010, 13:43

trup pisze: Prostactwo a prostota to nie to samo... Prostota=Burzum, prostactwo=punk
Ojej biedny metalofczyk poczuł się lepszy, bo jest metalofczykiem a punk jest be...no ROTFL
Obrazek
Awatar użytkownika
trup

18-04-2010, 13:48

Zenek pisze:
trup pisze: Prostactwo a prostota to nie to samo... Prostota=Burzum, prostactwo=punk
Ojej biedny metalofczyk poczuł się lepszy, bo jest metalofczykiem a punk jest be...no ROTFL
Nie pierdol Misiu bo nie wiesz jakich rzeczy słucham :) rozmawiamy o muzyce a nie samopoczuciu i Twoich kompleksach.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

18-04-2010, 13:52

Po pierwsze primo, nie zwracaj się do mnie per Misiu bo wieje mi to Holandią
Po drugie secundo, na szczęście nie wiem jakich gówien ty tam sobie słuchasz
Po trzecie tertio prostactwo ma ewidentnie pejoratywny wydźwięk koleś
Obrazek
Awatar użytkownika
trup

18-04-2010, 14:01

Zenek pisze:Po pierwsze primo, nie zwracaj się do mnie per Misiu bo wieje mi to Holandią
Po drugie secundo, na szczęście nie wiem jakich gówien ty tam sobie słuchasz
Po trzecie tertio prostactwo ma ewidentnie pejoratywny wydźwięk koleś
...i wyłażą Twoje kompleksy i Twój nieuświadomiony homoseksualizm :D
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

18-04-2010, 14:03

Ciekawe czego jeszcze o sobie się dowiem od ciebie :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
trup

18-04-2010, 14:11

Raczej od samego siebie :D
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-04-2010, 15:05

:roll:
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

18-04-2010, 15:15

trup pisze: Burzum - konsekwentnie (to jest trudniejsze)

Moim zdaniem Darkthrone wykazuje znacznie większą konsekwencję niż Burzum. Weź sobie porównaj dwie ostatnie płyty Varga i ciągłość z kilku ostatnich płyt Darkthrone.
LOL... no proszę Cię. Czym się różni prostota Burzum od prostactwa punk rocka?
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-04-2010, 15:16

malo jest smieszniejszych rzeczy niz ludzie, ktorzy gardza punkiem i jednoczesnie sluchaja black metalu
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

18-04-2010, 15:18

Riven pisze:malo jest smieszniejszych rzeczy niz ludzie, ktorzy gardza punkiem i jednoczesnie sluchaja black metalu
O to to. Sedno sprawy.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trup

Re:

18-04-2010, 15:25

longinus696 pisze:
trup pisze: Burzum - konsekwentnie (to jest trudniejsze)

Moim zdaniem Darkthrone wykazuje znacznie większą konsekwencję niż Burzum. Weź sobie porównaj dwie ostatnie płyty Varga i ciągłość z kilku ostatnich płyt Darkthrone.
LOL... no proszę Cię. Czym się różni prostota Burzum od prostactwa punk rocka?
Dwie ostatnie płyty Varga... a gdzie one były nagrywane? ;-) Burzum zdecydowanie większa konsekwencja. Nie wiem gdzie Ty widzisz konsekwencję muzyczną u Darkthrone? takie skakanie od Death Metalu przez Black Metal po Punk Metal i Heavy Metal... mniejsza.

Wiesz... punk kiedyś określany był zdaniem "3 akordy darcie mordy". i nie mówię tu o całości kapel grający punk a o tej "najsroższej" jego odmianie czyli "stopa-werbel-stopa-werbel" i "wyrafinowanych" riffach.
Burzum w kazdym utworze ma jakiś zamysł muzyczny. Prosto bo prosto ale zamysł i konsekwetne jego wykonanie jest.
W punk rocku jest żywioł i anarchia muzyczna nacechowana prostactwem muzycznym.
Takie różnice widze.. tak w skrócie...
Awatar użytkownika
trup

18-04-2010, 15:27

longinus696 pisze:
Riven pisze:malo jest smieszniejszych rzeczy niz ludzie, ktorzy gardza punkiem i jednoczesnie sluchaja black metalu
O to to. Sedno sprawy.
bzdura jakaś...
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

18-04-2010, 15:31

longinus696 pisze:
O to to. Sedno sprawy.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-04-2010, 15:35

ROTFL. no kurwa, czlowieku...niech ktos inny mu wytlumaczy, bo ja mam kaca i nie mam sily. Nie wiem, lubisz A blaze in the northern sky np.?

wracajac do poprzedniej kwestii:
Dobry utwór zawsze jest ciężko nagrać, skomponować. tak jest. Jednak znacznie trudniej z wykorzystaniem własnych pomysłów, nie inspirując się innymi artystami stworzyć coś co zainspiruje innych (mówię o oryginalnym stylu, muzyce która wypływa nie z chęci zmiksowania najfajniejszych riffów które się w życiu słyszało, tylko riffów które dźwięczą Ci w głowie, sercu, które "odbierasz z kosmosu", jeśli wiesz co mam na myśli....)
absolutnie sie nie zgadzam. owszem , pozornie taka archeologia metalu moze wydawac sie latwiejsza do praktykowania niz tworzenie "oryginalnych" rzeczy. ale tylko pozornie, bo po pierwsze, trzeba wiedziec co wybrac - w jakim kontekscie umiejscowic, jakis srodkow uzyc - zeby nie wyszlo tandetnie, pretensjonalnie i zeby do tego zachowac SWOJ charakter. To wlasnie robi Darkthrone i swietnie im idzie. To wymaga MYSLENIA. Wiedzy, wyczucia i zastanowienia - bo inaczej wyjdzie jakis tani retro-klon jakich pelno. A co do tego grania "z kosmosu" - owszem, wiem co masz na mysli i jest to szalenie przyjemna rzecz, ale z drugiej strony pod pewnym wzgledem jest to latwiejsze niz tworcze reinterpretowanie innych rzeczy - jest tak jak piszesz, masz wene, bierzesz wioslo albo zagrasz cos przypadkiem - i jest. Git, fajna rzecz, ale przychodzi spontanicznie. A moim zdaniem sciezka obrana przez Darkthrone wymaga od Fenriza i Nocturno nieco wiecej refleksji i swiadomego dzialania.
ODPOWIEDZ