"On the Powers of the Sphinx"

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

"On the Powers of the Sphinx"

14-04-2010, 19:34

Niedawno - nakładem The Ajna Offensive - ukazał się bardzo ciekawy split, a mianowicie:

Obrazek
On the Powers of the Sphinx

Na tenże krążek składają się cztery części:
1. To Know (Saturnalia Temple)
2. To Will (Nightbringer)
3. To Dare (Nihil Nocturne)
4. To Keep Silent (Aluk Todolo)

Ujmę to tak - o ile To Will i To Dare są całkiem przewidywalne i nie odbiegają od tego do czego te zespoły przyzwyczajały na swoich wydawnictwach, tak To Keep Silent, a zwłaszcza To Know są tak obłąkane że głowa mała. Przy okazji wyłania się projekt na który trzeba rzucić kiedyś uchem - Saturnalia Temple.

Całości dopełnia całkiem estetyczne wydanie (booklet 12"x12", srebrny winyl). Kto nie słuchał temu polecam.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

Re: "On the Powers of the Sphinx"

14-04-2010, 19:37

Jak nigdzie nie ma jak kupiłem :lol:.
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

14-04-2010, 19:56

Morph pisze:Niedawno - nakładem The Ajna Offensive - ukazał się bardzo ciekawy split, a mianowicie:

Obrazek
On the Powers of the Sphinx

Na tenże krążek składają się cztery części:
1. To Know (Saturnalia Temple)
2. To Will (Nightbringer)
3. To Dare (Nihil Nocturne)
4. To Keep Silent (Aluk Todolo)

Ujmę to tak - o ile To Will i To Dare są całkiem przewidywalne i nie odbiegają od tego do czego te zespoły przyzwyczajały na swoich wydawnictwach, tak To Keep Silent, a zwłaszcza To Know są tak obłąkane że głowa mała. Przy okazji wyłania się projekt na który trzeba rzucić kiedyś uchem - Saturnalia Temple.

Całości dopełnia całkiem estetyczne wydanie (booklet 12"x12", srebrny winyl). Kto nie słuchał temu polecam.
Lepiej późno, niż wcale - "UR" praktycznie od daty premiery wkradł się w kanon doom metalowych perełek. Dużo nawiązań do Electric Wizard, Reverend Bizarre - trochę podobne wibracje co The Wounded Kings, z tą różnicą, że zdecydowanie mniej tu elementów prog rocka, klawiszy itp. Jeśli nic się nie zmieniło, to można ten materiał ("UR") dostać za grosze (okolice 30 zł) w np. SelfMadeGod.
No a Aluk Todolo wspominać chyba nie trzeba - kto nie ma limitowanej edycji najnowszego krążka, ten przegrał życie ;)

Pozycja nr 2 i 3 to raczej przeciętniacy (sądząc po ich wcześniejszych dokonaniach), więc jakoś mnie specjalnie nie zdziwiło chłodne przyjęcie ich utworów. Całości jeszcze nie słyszałem, jednak mam nadzieję, że wyjdzie to na CD i wtedy sobie spokojnie posłucham.
That's what she said !
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-04-2010, 20:34

Drone pisze:Bat łer?
NED
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-04-2010, 20:36

ryszard pisze:Pozycja nr 2 i 3 to raczej przeciętniacy (sądząc po ich wcześniejszych dokonaniach), więc jakoś mnie specjalnie nie zdziwiło chłodne przyjęcie ich utworów. Całości jeszcze nie słyszałem, jednak mam nadzieję, że wyjdzie to na CD i wtedy sobie spokojnie posłucham.
Nie przyjąłem ich chłodno, obie części są bardzo dobre, po prostu nie zaskoczyli mnie bo program nie odbiega znacząco od "Entheogen" czy longa Nightbringer, którego tytułu niepomnym.

CD wyjdzie niebawem.
Awatar użytkownika
Skaut

14-04-2010, 20:41

Morph pisze:
ryszard pisze:Pozycja nr 2 i 3 to raczej przeciętniacy (sądząc po ich wcześniejszych dokonaniach), więc jakoś mnie specjalnie nie zdziwiło chłodne przyjęcie ich utworów. Całości jeszcze nie słyszałem, jednak mam nadzieję, że wyjdzie to na CD i wtedy sobie spokojnie posłucham.
Nie przyjąłem ich chłodno, obie części są bardzo dobre, po prostu nie zaskoczyli mnie bo program nie odbiega znacząco od "Entheogen" czy longa Nightbringer, którego tytułu niepomnym.

CD wyjdzie niebawem.
No to też sobie obadam. Jeśli z tym Nightbringer jest tak jak piszesz to trochę szkoda, bo to zespół z potecjałem był. W tym roku ma wyjść (albo już się pojawił) ich nowy album, ale sample na myspace mnie lekko zniechęciły.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

14-04-2010, 20:45

Morph pisze:

CD wyjdzie niebawem.
a to ciekawie - słyszałem jakieś nagrania Nihil Nocturne (chyba właśnie "Entheogen", bo okładka mi w pamięć zapadła) i generalnie to to cienkie było. z tym większa ciekawością posłucham całości. jak będzie dostępne w jakiejś przyzwoitej cenie, nie omieszkam kupić :)

PS - raz jeszcze polecam (jak nie znasz) demo Saturnalia Temple i wszystko co wyszło spod skrzydeł Aluk Todolo.
That's what she said !
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-04-2010, 20:52

ryszard pisze: PS - raz jeszcze polecam (jak nie znasz) demo Saturnalia Temple i wszystko co wyszło spod skrzydeł Aluk Todolo.
No właśnie ST pierwszy raz słyszałem, a AT tak mi przeleciało przez uszy, muszę obadać więcej.
Awatar użytkownika
Drone

25-05-2013, 10:42

Jakiś czas temu ten uroczy split wyszedł na cd - tak tytułem przypomnienia.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

25-05-2013, 11:08

Gdzie wyszedł? Ajna?
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Drone

25-05-2013, 11:29

Tak, Ajna + rosyjski Kunsthauch.
http://www.theajnaoffensive.com/blogs/n ... the-sphinx

Kupiłem sobie cd na koncercie ALUK TODOLO, bardzo pięknie wydane, chyba nawet ładniej niż LP. I nie digi, tylko normalny jewelcase.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
ODPOWIEDZ