DARKTHRONE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

Re: DARKTHRONE

07-03-2010, 10:27

hcpig pisze:Nie no, tak jak nawet podobały mi się trzy poprzednie tak nowa to totalne przegięcie pały. To jest już w zasadzie hejvi metal, barkuje im tylko tyrolskich kapelusików. Po usłyszeniu "Those Treasures Will Never Befall You" i "Circle the Wagons" myślałem że kojfnę - rozumiem że to miałbyć dowcip? LOL z wokali zwłaszcza (tyrlałem się ze śmiecu przez kilka minut), bo wali jakimś RUNNING WILD z okresu gdy porzucili black metal na rzecz piracikowania. Jak na poprzednej nabijali się z MERCYFUL FATE to było okej, bo wyjątkowo akurat tych Duńczyków uwielbiam, ale tutaj to już cios poniżej pasa. Na plus natomiast świetny, punkrockowy "I Am the Working Class" i wypuszczony jakiś czas temu "Eyes Burst At Dawn". Generalnie jest to najbardziej radykalna i najdalej idąca płyta DARKTHRONE z rock'n'rollowego okresu i jak ktoś się brzydzi hejvi metalem to połowę odsłuchu zajmie mu zwalczanie torsji, chociaż pewnie zostanę w tych odruchach odosobniony bo pewnie nikt się nie przyzna to nielubienia heavy i nagle okaże się iż pełno tu rycerzy metalu w rajtuzach, galopujących na stalowych rumakach, do tego frajestwo odkrywające nagle płyty RUNNING WILD, GRAVE DIGGER, SAXON czy MANOWAR (z całym szacunkiem dla osób które tych zespołów naprawdę słuchają) - DARKTHRONE po raz kolejny wyznaczy trend, to trzeba przyznać. No sorry, tym razem panowie poszli za dalego, poza kilkoma wyjątkami nigdy nie było mi po drodze z hejvi graniem i nie będę udawał że jest inaczej - zupełnie nie odpowiada mi ten kierunek i siłą rzeczy dla mnie to póki co najsłabszy album tego tandemu. Odtruwałem się (oczywiście reakcyjnie do bólu, a jak) "Goatlordem" - ulga niczym wizyta w pisuarze po całodobowym trzymaniu moczu.
bardzo piękny post, zgadzam się z nim w całej rozciągłości. oczywiście na forum są pewne indywidua, które odczytują treści zawarte na tym kiepskim albumie jako udaną zabawę z własnym (tj. darkthrone'owskim) wizerunkiem, że już nie są tru, bezlitośni i źli, a teraz piją tanią łysky, fałszują na wokalu, biegają w przewiewnych gatkach po norweskich lasach, jeżdżą na nartach, są "working class heroes" (praca na poczcie, ogólnie ciężkie życie pracującego człowieka). oczywiście jednocześnie wytyczyli nowe trendy, odkryli na nowo kapele wymienione powyżej ale kurwa mać, gdzie jest wcześniejszy duch tego zespołu?
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-03-2010, 10:32

ultravox pisze:
Przypomnę tylko, że wspomniana kompilacja nazywa się "Fenriz Presents... The Best of Old-School Black Metal" a nie "Co mnie zainspirowało do nagrania Circle the Wagons".

I expect everyone to understand IMMEDIATELY what I am trying to do with this compilation; EDUCATE the roots of the black metal sound.

:wink:

Edit: a skoro już mowa o kompilacjach Fenriza, to tutaj dla zainteresowanych jeszcze dwie, wydane w nieco mniej tradycyjnej formie:

http://invisibleoranges.com/2009/07/met ... -vice.html
http://invisibleoranges.com/2009/10/met ... -vice.html
Cieszę się że przypominasz. ;-)
Przyjmuję, ze te dwie kompilacje są prawdziwe i że autorem jest Fenriz.

Czego to dowodzi? Że "Cyrkle w Waginach" są przekrojem przez te wszystkie 3 kompilacje? Że żadna z nich nie była bezpośrednią inspiracją a zarazem każda była do stworzenia tej płyty? Nie same kompilacje a zespoły na nich zawarte. Że Fenriz ma szerokie spektrum zainteresowań i "głębokie" korzenie? Okej. Ja nigdzie nie podważałem tego. Ja podważałem REWOLUCYJNOŚĆ i PRZEŁOMOWOŚĆ tej płyty. Jest pięknym podsumowaniem inspiracji Panów z DarkThrone i może pokazuje, że ciągle można nagrać coś fajnego używając podobnych środków, zmiksowanych wpływów wielu zespołów. No i fajnie. Płyta fajna... ale nie REWOLUCYJNA kurwa mać!
To taki trybjut dla starej muzy. To tak jakby tak NEOPUNKOMETAL, return to the roots of the genre.... Sam z nostalgii nieraz słucham Coven, Black Widow czy Death SS.... nawet Helloween, Elvisa Presleya i The Beatles czy nieziemskiego Led Zeppelin.... ale kapelę która zagrała by jak oni nigdy nie nazwę przełomową, czy rewolucyjną.

Może kurwa ja piszę jakoś niezrozumiale albo zawile? Pewnie dlatego że mam "wodogłowie" ;-)

Tak tez oceniam "Circle the Wagons" - jako czysta rozrywka, fajna muza 8,5/10. Jako materiał black metalowej legendy - 2/10.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

07-03-2010, 10:33

trup pisze:
Taką kompilację wydał Fenriz. Zapewne napocił się by wyrzucić inne ważne dla niego kawałki i zespoły. Być może te które wymieniłeś. Ale jednak się tego nie dowiemy dopóki nie przemówi sam F. (czy to kolejną kompilacją czy też wywiadem).
Cholera przecież Fenriz się cały czas na bieżąco wypowiada!
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

07-03-2010, 10:38

black_lava pisze:oczywiście na forum są pewne indywidua, które odczytują treści zawarte na tym kiepskim albumie jako udaną zabawę z własnym (tj. darkthrone'owskim) wizerunkiem, że już nie są tru, bezlitośni i źli, a teraz piją tanią łysky, fałszują na wokalu, biegają w przewiewnych gatkach po norweskich lasach, jeżdżą na nartach, są "working class heroes" (praca na poczcie, ogólnie ciężkie życie pracującego człowieka). oczywiście jednocześnie wytyczyli nowe trendy, odkryli na nowo kapele wymienione powyżej ale kurwa mać, gdzie jest wcześniejszy duch tego zespołu?
Heh, nie do końca mnie zrozumiałeś - oni są akurat szczerzy w tym co robią, ale ja się hejvi metalem (poza JP i MF) po prostu brzydzę a tutaj pojechali totalnie na całego w te rejony - dla mnie to już niestety nie do przyjęcia, mimo że wiem że ma nagranie takiej płyty ma wzbudzić dokładnie takie reakcje, oczywiście obok misji "tresowania" niedoedukowanych metalofców na heavy metal. Tylko niezła beka będzie z lolków którzy nagle zaczną odkrywać albumy wyżej wymienionych kapel hehe. Czekam na to z niecierpliwością i pewnie nie tylko ja.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
trup

07-03-2010, 10:39

Pewnie zawsze chciał być nauczycielem muzyki a nie listonoszem :D
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

07-03-2010, 10:41

może Fenriz tak, ale czy NC? proszę mi przypomnieć, czy jak grał koncerty z Satyrem to było już po "rewolucji muzycznej" czy też przed? jak na szczerość przekazu, to trochę długo dochodzili do odkrywania swojego drugiego "ja" (Sardonic Wrath to przecież czysty BM- a następna płyta to cios między oczy z zaskoczenia)
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

07-03-2010, 10:54

Drone pisze: KAŻDY, kto twierdzi, że ta płyta jest wtórna czy choćby taka sobie, automatycznie przykleja sobie łatkę troglodyty.
Ha, na szczęście uważam,że ta płyta jest chujowa więc się nie łapię pod tą wykładnie :D
Awatar użytkownika
YNKE
w mackach Zła

07-03-2010, 11:00

Drone pisze:Prawda jest taka, że nowy DARKTHRONE jest miernikiem muzycznego wyrobienia i hmm - pewnej wrażliwości :lol: KAŻDY, kto twierdzi, że ta płyta jest wtórna czy choćby taka sobie, automatycznie przykleja sobie łatkę troglodyty.
W pełni się zgadzam, część piszących w tym temacie i krytykujących ostatnie płyty Darkthrone zachowuje się trochę jak dziecko któremu mamusia zabrała ulubiony smoczek.
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
Awatar użytkownika
trup

07-03-2010, 11:02

Drone pisze:Prawda jest taka, że nowy DARKTHRONE jest miernikiem muzycznego wyrobienia i hmm - pewnej wrażliwości :lol: KAŻDY, kto twierdzi, że ta płyta jest wtórna czy choćby taka sobie, automatycznie przykleja sobie łatkę troglodyty.
"Łatki" to przyklejają tutaj pewni przyklejacze ;-)
Ale czy każdy meloman ma być muzycznym krytykiem? Po co? Ma być subiektywnym odbiorcą. Nie musi zgadzać się gustami ani Twoimi ani nikogo innego choćby to był Fenriz, Nocturno Culto czy inny Roman Rogowiecki czy Marek Sierocki....
Fenriz edukuje.... ale przecież co mnie jego gusta? Zdecydowanie wolę okres w którym inspirowali się Bathory, Venom, Celtic Frost, pluli na krzyż, i śpiewali o Katarach, czy Ukochanej Wiedźmie.... a wiesz... jakoś nie bardzo mnie interesuje, że Fenriz chce wszystkim pokazać, ze to jest esencja metalu czy muzyki rockowej, że fajnie jest jeździć na nartach, robić kupę w lesie i nie myć się przez tydzień, słuchać norweskich błękitnych papug... Nie on to odkrył. Doceniam że się cieszy swoim życiem i się chce dzielić ta radością z innymi. Fajne ma życie. (zaczynam się powtarzać).

Jasne, ze hasło "Death To False Metal" jest jak najbardziej aktualne, ale taka stylistyka DarkThrone mi nie pasi!
Pewnie znajda rzesze naśladowców... ale jak każdy trend i ten się skończy. A Ci co słuchali, słuchają lub zaczną słuchać takiej muzy, nie uczynią tego ze ślepego zapatrzenia w norwegów a własnej potrzeby i by zaspokoić własne gusta.

A historia i fani to ocenią.

"Zespoły tworzą trendy. Fani tworzą kult" - Varg Vikernes.
DeathDealer
rozkręca się

07-03-2010, 12:28

a najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że gdyby ta płyta wyszła z nazwą, powiedzmy, ARYAN FOREST "Screams from darkness" czy coś podobnie idiotycznego a okładka przedstawiałaby rycerza z mieczem w corpsepaincie i logo z wilkiem w tle to nikt z was tej płyty by nawet kijem nie ruszył. Ale nie, to jest darkthrone, a darkthrone trzeba ślepo wyznawać i nieważne co nagrają. Nie ma to jak być częścią mody, prawda?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-03-2010, 12:34

takie zarzuty zawsze padaja pod adresem wybitnych dziel sztuki wspolczesnej :lol:
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-03-2010, 12:36

kregozmyk pisze:Skoro nowa płyta jest bardzo retro (jeszcze nie słuchałem, czekam na premierę), to kolejną płytę mogliby nagrać analogowo, na starym sprzęcie, najlepiej lampowym, tak jak kiedyś Spite Extreme Wing, czy Lao Che. Ciekawe jak by to Norwegom wyszło? Szkoda, że bawią się w jakieś linki do cyfrowej wersji albumu.
masz probke takiego eksperymentu na FOAD w utworze SPLITKEIN FEVER - nie chce mi sie teraz isc po booklet na polke, ale afair nagrali to na jakims zajebiscie starym sprzecie. zreszta brzmieniowo odstaje od reszty. swoja droga z tym utworem bardzo dlugo sie meczylem - na poczatku zupelnie mi nie pasowal i dopiero teraz docenilem jaki jest wyjebiscie ZIMNY i LESNY :mrgreen:
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

07-03-2010, 12:36

Wiadomo tylko że jakby to nagrał Behemoth to by wszyscy jebali poza Trockim i Starym, a jakby to nagrał Satyricon to wszyscy by to chwalili poza Marią i Starym :lol:
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-03-2010, 12:38

pierdolony postmodernizm :lol:
DCI Hunt

07-03-2010, 13:25

Zajebista okładka :lol: :lol: :lol:
Jakby ktoś nie kojarzył to 'Scanners' Cronneberga się kłania :)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-03-2010, 13:27

haha, i podpisy tez mistrz
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

07-03-2010, 13:31

Fajna ta nowa płyta. Pytanie - zamawiał ktoś z Peaceville kiedyś i może mi powiedzieć ile się czeka na przesyłkę od nich?
Give birth to something dead
Give birth to something old
DCI Hunt

07-03-2010, 13:32

Riven pisze:haha, i podpisy tez mistrz
Obrazek
Awatar użytkownika
Skaut

07-03-2010, 13:49

DeathDealer pisze:a najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że gdyby ta płyta wyszła z nazwą, powiedzmy, ARYAN FOREST "Screams from darkness" czy coś podobnie idiotycznego a okładka przedstawiałaby rycerza z mieczem w corpsepaincie i logo z wilkiem w tle to nikt z was tej płyty by nawet kijem nie ruszył. Ale nie, to jest darkthrone, a darkthrone trzeba ślepo wyznawać i nieważne co nagrają. Nie ma to jak być częścią mody, prawda?
a najśmieszniejsze jest to, że zawsze rozpierdalały mnie argumenty w stylu, "gdyby to nagrało XXX pod szyldem 666, grające w stylu 88, czerpiące z garściami z YYY, to nikt by się tym nie zainteresował". No kurwa, co to za argument, w ogóle? Znajdź taką płytę, pokaż coś równie dobrego jak ostatni Darkthrone, bo samo gdybanie to takie typowe miałkie gadanie jak właśnie argumentów brakuje. A Darkthrone to nie moda, to trend i dodajmy - bardzo pozytywny.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-03-2010, 14:48

dokladnie. ktos tam wyzej pierdolil , ze bedzie 'lol' jak 'lolki' zaczna sluchac hewi metalu. no ja np. jestem w tym temacie calkowicie zielony, znam troche klasyki, ale nic wiecej. i ten edukacyjny program Fenriza zajebiscie mi sie podoba, zamierzam konsekwentnie poznawac wszystkie kapele podyktowane przez niego - najgorsze co mnie moze w zwiazku z tym spotkac to dezaprobata takich reaktywnych cweli jak jester.

dla niektorych lepiej jest siedziec w swojej obsranej norze i kreowac sie na wysublimowanych znawcow - ale chuj w takich ludzi.

Darkthrone kvlt.
ODPOWIEDZ