CHRIST AGONY

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
aryman
postuje jak opętany!

Re: christ agony - condemnation

27-02-2010, 11:54

Widzę, że płyta przeszła właściwie bez echa, a przecież to dobry materiał jest. Taki korzenny, jeśli chodzi o Cezara. Jedyny zarzut - jest o jakieś 10 minut za długi; gdyby nie ten fakt, to album wchodziłby bez popitki. (I nie chodzi tu o "The LevithaSuite", który trwa ponad 10 minut, bo to akurat numer, który się wyróżnia na plus.) Oprawa graficzna dopracowana. Czuć w tej muzyce sporo negatywnych emocji. Podoba mi się.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

27-02-2010, 14:44

Płyta jest zajebista. Na koncertach nowe kawałki też dają radę.
Co do koncertów to szkoda że nie grają materiału z Darkside. Byłem na bardzo wielu ich koncertach i nie kojarzę aby kiedykolwiek coś z tej zajebistej płyty grali.
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

27-02-2010, 20:36

Condemnation uważam za najlepszą rzecz jaką Cezar skomponował od czasu kapitalnych Moonlight i Darkside.
Styl, właściwa produkcja i totalna masa emocji. Chyba najbardziej chwytające za serce wokale jakie zrobił, obok Darkside. Aranże dwóch różnych wokali w The LeviThan'Suite są zajebiste! Esencja emocji obecnych od początku Christ Agony.
Materiał również uważam za przydługi na raz, dla mnie mógłby się zaczynać od MarchManifesto.
Jak patrzę na katalogi syntetycznych ładnie opakowanych gówien bez treści i emocji, jakie wciskają i duże i mniejsze wytwórnie, to aż trudno uwierzyć, że nie ma chętnego do zainwestowania w promocję tak wartościowej muzyki.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-02-2010, 23:00

Christ Agony od momentu od wydania Darkside jakoś tak się tuła wydawniczo... nie wiem z czego to wynika. Może z kapryśnego charakteru Cezara, może jakiegoś pecha, a może z powodu długich przerw kompozytorskich? jedno jest pewne.
Christ Agony jest oryginalne. Ma swój klimat. Ducha. Rozpoznawalną muzykę. I tak jak powiedziałeś... gówno wydawane jest a nikt poważnie nie zajmie się Christ Agony. Reyash nie da rady promować własnego Supreme Lord przez "pracę" w Vader. A tym bardziej innych zespołów. Choć i tak mocno daje radę z promocją. Jakaś iskierka jest że Witching Hour biorąc pod swoje skrzydła MOON może pomoże też Christ Agony choćby w organizacji koncertów, może jakieś wznowienia, a może w końcu Christ Agony wyjdzie na winylu!!!!! Dlaczego do tej pory to się nie stało - dla mnie zagadka.

"Condemnation" (8/10) jest bardzo dobrą płytą. Dużo lepszą niż "Elysium". Lepszą niż "Christ Agony".
A dla mnie w tej kolejności ich dyskografia:
"Unholyunion" Act I
"Moonlight" Act III
"Deemoonseth Act II"
""Epitaph Of Christ"
"Sacronocturn"
"Condemnation"
"Christ Agony"
"Trilogy"

"Demonology"
"Live - Apocalypse"
"Darkside"
"Elysium"

A kawałek z "Trilogy" pt. "Downfall" mnie rozpierdala ilekroć go słucham!
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
DCI Hunt

28-02-2010, 07:19

Wciąż bardzo lubię wszystko do 'Darkside' włącznie. 'Trilogy' mnie nie ruszało, a 'Elysium' nie byłem nawet w stanie wysłuchac do końca. Późniejszych płyt jako Union i tej nowej nie słyszałem, ale przy okazji chętnie posłucham.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

28-02-2010, 09:17

Condemnation jest bardzo dobrą płytą. Na żywo brzmią jeszcze lepiej.
Awatar użytkownika
trup

28-02-2010, 09:33

Conflagrator pisze:Wciąż bardzo lubię wszystko do 'Darkside' włącznie. 'Trilogy' mnie nie ruszało, a 'Elysium' nie byłem nawet w stanie wysłuchac do końca. Późniejszych płyt jako Union i tej nowej nie słyszałem, ale przy okazji chętnie posłucham.
Mam podobnie z wyjątkiem "Trilogy" które jest nienajlepsze, ale 2 utwory są ok. "Condemation" polecam. Nie jest to szczyt formy ale czuć powiew właściwej energii.

Tak na marginesie, w IW macie radykalniejszy przekaz. Zastanawia mnie czy nie przeszkadzał Ci nigdy ten, jak ktoś kiedyś nazwał "jęczący satanizm Cezara"? Dla mnie jest to swoista poezja, symboliczna, taka młodopolska trochę... ale zdecydowanie odmienna od wielu zadeklarowanych wojennie zespołów. Jak do tego podchodzisz?
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
DCI Hunt

28-02-2010, 11:14

Wiesz, jak poznawałem najlepsze płyty Christ Agony to byłem jeszcze w podstawówce, więc to co wtedy sobie myślałem nie ma dziś większego znaczenia, ale wtedy robiło to na mnie spore wrażenie, wydawało sie takie zaangażowane i w ogóle. Później miałem lekki dylemat czy może mi się to podobać, bo już wiedziałem, że wraz z Mastiphal to wrogowie polskiego black metalu i trzeba ich zabić :lol: A tak poważnie to ani mnie to ziębi ani grzeje - nie jest to coś z czym bym się w jakikolwiek sposób utożsamiał, ale nie przeszkadza mi. Na poezji sie nie znam, ale jak patrzę na teksty z 'Moonlight' czy 'Act II' to wydaja mi się straszliwie pretensjonalne (i raczej nie było to zamierzone). Nie zmienia to jednak faktu, że te krótkie, powtarzane w kółko teksty wraz ze sposobem śpiewania Cezara były jednymi z najbardziej charakterystycznych elementów stylu Christ Agony.
Awatar użytkownika
trup

28-02-2010, 18:54

Conflagrator pisze:Wiesz, jak poznawałem najlepsze płyty Christ Agony to byłem jeszcze w podstawówce, więc to co wtedy sobie myślałem nie ma dziś większego znaczenia, ale wtedy robiło to na mnie spore wrażenie, wydawało sie takie zaangażowane i w ogóle. Później miałem lekki dylemat czy może mi się to podobać, bo już wiedziałem, że wraz z Mastiphal to wrogowie polskiego black metalu i trzeba ich zabić :lol: A tak poważnie to ani mnie to ziębi ani grzeje - nie jest to coś z czym bym się w jakikolwiek sposób utożsamiał, ale nie przeszkadza mi. Na poezji sie nie znam, ale jak patrzę na teksty z 'Moonlight' czy 'Act II' to wydaja mi się straszliwie pretensjonalne (i raczej nie było to zamierzone). Nie zmienia to jednak faktu, że te krótkie, powtarzane w kółko teksty wraz ze sposobem śpiewania Cezara były jednymi z najbardziej charakterystycznych elementów stylu Christ Agony.
Hmmm... Muzyka w oderwaniu od tych specyficznych tekstów, nie miała by chyba takiej siły. Taka analogia mi się nasunęła, o podobnym zestawieniu tekstów i muzyki w KAT. Gdyby to nie były te pisane i śpiewane przez Kostrzewskiego.. zmienił by się charakter przekazu.
Wracając do Christ Agony... Mimo, że jak to nazwałeś teksty wydają się być pretensjonalne, to czuć, że są autentyczne w swoim wyrazie. Taka forma bardziej opisania uczuć niż gotowe przesłanie ideologiczne... Miotanie się w nieświętym przymierzu. Może pierdolę, a Cezar by się uśmiał jakby to czytał, ale... chuj tam ;-) Tak to widzę.

Mam sentyment jak rzadko do której kapeli. Cezar trzyma się swojej drogi i miota się w swoim nieświętym przymierzu ale krzesa ciekawe dźwięki. Ciekawy jestem nowego Moon'a.

Ciekawe jak odbierzesz "Condemnation".
DCI Hunt

28-02-2010, 21:05

trup pisze: Hmmm... Muzyka w oderwaniu od tych specyficznych tekstów, nie miała by chyba takiej siły. (...) czuć, że są autentyczne w swoim wyrazie. Taka forma bardziej opisania uczuć niż gotowe przesłanie ideologiczne...
Oczywiście, nie neguję tego. Nie miałem zamiaru stawiać żadnych zarzutów. Generalnie cały przekaz Christ Agony wydawał mi się zawsze bardzo osobisty, oparty na słowach kluczach. To jego zespół i jego koncept. Ja (stare, bo nowego nie znam, a środkowe mi nie podchodzi) Christ Agony bardzo lubię, ale przecież nie muszę się utożsamiać ze wszystkim czego słucham. 'Condemnation' sprawdzę.
Awatar użytkownika
trup

28-02-2010, 21:22

Nie, zdecydowanie nie chodziło mi o utożsamianie się mentalne czy ideologiczne z każdym słuchanym wykonawcą, bo to jest wręcz niemożliwe! ;-) A twórczość Cezara po prostu trzeba poczuć.
Jakby np wszyscy słuchający tzw. suicidal black metalu identyfikowali się w pełni z przekazem to w końcu nie miałby kto słuchać tej muzyki :D
Z drugiej strony np. nie jestem ws tanie słuchać Creation of Death czy chociażby Horde bo przekaz mi przeskadza... różnie to bywa.

Ok. Dzięki za wymianę opinii. Zdrówko! ;-)
Skrobnij coś o "Condemnation" jak Ci się będzie chciało!

Aaa jeszcze miałem zapytać. Miałeś okazję może oglądać Christ Agony na starym S'thrash'ydle? Piękny koncert.
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

01-03-2010, 09:01

trup pisze: A dla mnie w tej kolejności ich dyskografia:
"Unholyunion" Act I
"Moonlight" Act III
"Deemoonseth Act II"
""Epitaph Of Christ"
"Sacronocturn"
"Condemnation"
"Christ Agony"
"Trilogy"

"Demonology"
"Live - Apocalypse"
"Darkside"
"Elysium"

A kawałek z "Trilogy" pt. "Downfall" mnie rozpierdala ilekroć go słucham!
Mam podobne wrażenia a propo płyt jedynka to MISTRZOSTWO! dla mnie jedna z najlepszych płyt w polskim metalu w ogóle, genialny klimat, potem tez "Moonlight" która kruszy zęby, w zasadzie w ten sam sposób traktuje Daemoonseth act II, szkoda że nie grają coś więcej na koncertach z tej płyty niż nieśmiertelny Prophetical Part III :) potem jednak wolę Darkside w przeciwieństwie do Ciebie, dla mnie świetna płyta, może niepotrzebnie dwa razy jest My Spirit Seal... Demówki to inna bajka , szorstkie, brudne i ociekające smołą:) bardziej lubię epitaph od sacronocturn, Trilogy to nie do końca przemyślany eksperyment ale parę numerów niszczy jak np.Hellspawn czy eternal desire. Condemnation to dla mnie jak najbardziej udany powrót Christ Agony, długo czekałem na taka płytę, moze i nie dorównuje pierwszym trzem płytą ale jest to nad wyraz dobry stuff. Elysium to ciekawe kompozycje ubrane w biedne brzmienie, nie ma w ogóle powera, ciekawy ejstem jakby te kawałki brzmiały z brzmieniem z "moonlight". Union kompletnie mi się nie podobał wiec zamilczę na temat tej płyty...
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

01-03-2010, 09:25

Realista pisze: nie dorównuje pierwszym trzem płytą
Jebnąć Cię płytom? :lol: :lol: :lol:

A w temacie:

Unholyunion
Deemoonseth Act II
Moonlight

to moim zdanie pozycje klasyczne dla polskiego metalu. Kolejne wydawnictwa to spadek formy. Christ Agony pod szyldem Union i Demonology to zwyżka formy, natomiast Condemnation to najlepszy chrystus od czasów Moonlight.
DCI Hunt

01-03-2010, 19:32

Jestem po pierwszym odsłuchu 'Condemnation' i na pewno jest to najlepszy materiał Christ Agony od czasu 'Darkside'. Płyta jest trochę przydługa i na pewno krótszy czas trwania niektórych utworów zwiększyłby siłę jej rażenia, ale jestem jak najbardziej na tak.
Awatar użytkownika
trup

01-03-2010, 19:58

:-))))
Rzeczywiście długość to jest jakiś tam mankament, ale Cezar zawsze lubił rozbudowane utwory:-) Ale czucia artystycznego nie stracił, więc następna płyta może być jeszcze lepsza.
Awatar użytkownika
wombat
zaczyna szaleć

01-03-2010, 20:31

No ba, wydaje mi sie, ze Condemnation to b. niedoceniana płyta.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

01-03-2010, 20:37

Bardzo niedoceniana? nie spotkałem się z negatywnymi recenzjami czy nawet opiniami fanów - wszyscy zgodnie twierdzą, że wrócili z klasą... z resztą słusznie
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

03-11-2010, 17:03

Dzis łazilem sobie po saturnie w katowicach. Pomyslalem no coz moze sie mile zaskocze i cos sobie kupie *(choc wiadomo ze z tym ciezko strasznie). Patrze logo Christ Agony. Mówie WTF? Przeciez nic nowego nie nagrali. Czytam co mamy w plycie a to reedycja 3ech albumow kultowych o nazwie UnholyDeaMoon. Wziolem i jak otworzylem to musze stwierdzic ze robi wrazenie niesamowite (digi 3cd otwierane w krzyz). Muzycznie wiadomo ze klasyka i kult.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

03-11-2010, 17:15

maciek z klanu pisze:Dzis łazilem sobie po saturnie w katowicach. Pomyslalem no coz moze sie mile zaskocze i cos sobie kupie *(choc wiadomo ze z tym ciezko strasznie). Patrze logo Christ Agony. Mówie WTF? Przeciez nic nowego nie nagrali. Czytam co mamy w plycie a to reedycja 3ech albumow kultowych o nazwie UnholyDeaMoon. Wziolem i jak otworzylem to musze stwierdzic ze robi wrazenie niesamowite (digi 3cd otwierane w krzyz). Muzycznie wiadomo ze klasyka i kult.
jutro też wybiorę się do saturna, może też uda mi się to wyhaczyć. Co prawda ma dwie pierwsze Christy jako wznowienie 2CD z Pagan Records, ale "Moonlight" nie mam wcale (nie licząc przegrywanej kasety). Ile dałeś za to??
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

03-11-2010, 18:14

kupiłem ostatnio na koncercie za 38, fajnie wydane, choć wydaje mi się że coś było przy tym majstrowane bo jakoś inaczej mi brzmi, albo mi się wydaje ...
ODPOWIEDZ