NILE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

23-09-2009, 22:42

twoja_stara_trotzky pisze:chyba lepsza od poprzedniej, na pewno lepsza od trójki i czwórki, od dwóch pierwszych raczej słabsza, chociaż...
Jeszcze nie wiem, czy od poprzedniej, bo tamta przynajmniej była bardzo równa i trzymała poziom przez cały czas trwania.
Od trójki na pewno nie jest lepsza.
Riven pisze:edit2: w ogole nie wiem co mnie naszlo, ale mam straszna faze na ich muzyke.
To by się zgadzało. W końcu nowy Behemoth też Ci sie podobał.
Riven pisze: chyba zrewiduje swoje nie do konca pochlebne zdanie o wiekszosci ich rzeczy (bo pare utworow lubie nie od dzis)
Koniecznie dwie pierwsze. Są tak samo zajebiste jak trójka.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: Nile

23-09-2009, 23:04

trójka to ich najbardziej syntetyczny, przepitolony album.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

23-09-2009, 23:07

To by się zgadzało. W końcu nowy Behemoth też Ci sie podoba
jasne ze Nergal duzo rznie z Nile, ale nowy Behemoth ma z nim naprawde niewiele wspolnego. chyba nie sluchales tej plyty jeszcze.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

23-09-2009, 23:34

twoja_stara_trotzky pisze:trójka to ich najbardziej syntetyczny, przepitolony album.
Chyba słuchałeś go w trakcie borowania ściany, albo gotowania obiadu i połowa Ci umknęła.
Riven pisze:jasne ze Nergal duzo rznie z Nile, ale nowy Behemoth ma z nim naprawde niewiele wspolnego. chyba nie sluchales tej plyty jeszcze.
Oczywiście, że słuchałem. Pierwszy kawałek z "Evangelion" to praktycznie czysty Nile. Później może już mniej, ale w gruncie rzeczy oba zespoły grają ten sam odłam death metalu, tylko przebierają go w ciut inne ciuszki.

Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

23-09-2009, 23:37

chyba tobie umknęły te śmieszne klawiszki i plastikowa perkusja.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-09-2009, 23:38

co kurwa?? nie no, bez jaj :D tam sa moze ze 2 riffy w stylu Nile (ale to raczej w stylu "Behemoth rznie z Nile" niz samego Nile), reszta kawalka ma zupelnie inny klimat

leci Kefir, zaczyna sie ok.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

23-09-2009, 23:45

twoja_stara_trotzky pisze:trójka to ich najbardziej syntetyczny, przepitolony album.
Hmmm trójka może nie ale ostatnia zdecydowanie.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

23-09-2009, 23:49

twoja_stara_trotzky pisze:chyba tobie umknęły te śmieszne klawiszki i plastikowa perkusja.
Generalnie umówmy się, że masz źle opisany Nile, a tę płytę znasz z mp3 najwyżej.
Riven pisze:co kurwa?? nie no, bez jaj :D tam sa moze ze 2 riffy w stylu Nile (ale to raczej w stylu "Behemoth rznie z Nile" niz samego Nile)
No przecież nie chodzi mi o to, że ukradli żywcem utwór. Riffy w stylu Nile + aranżacja kawałka.
Weź posłuchaj jeszcze tego pochodu perkusyjnego pod koniec. Nile jak chuj.
Ostatnio zmieniony 23-09-2009, 23:56 przez longinus696, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-09-2009, 23:49

a ja wlasnie zaczalem sluchac i brzmienie gitary jest ok, same kompozycje ladnie nosza, cos czuje ze bedzie sporo hitow ; )
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

Re:

24-09-2009, 12:43

longinus696 pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:chyba tobie umknęły te śmieszne klawiszki i plastikowa perkusja.
Generalnie umówmy się, że masz źle opisany Nile, a tę płytę znasz z mp3 najwyżej.
Riven pisze:co kurwa?? nie no, bez jaj :D tam sa moze ze 2 riffy w stylu Nile (ale to raczej w stylu "Behemoth rznie z Nile" niz samego Nile)
No przecież nie chodzi mi o to, że ukradli żywcem utwór. Riffy w stylu Nile + aranżacja kawałka.
Weź posłuchaj jeszcze tego pochodu perkusyjnego pod koniec. Nile jak chuj.
no wlasnie chyba tylko 'jak chuj'. riffy w stylu Nile sa gora 2, a aranzacja? no nie wiem, jakos mi to nie bije po uszach totalnie, najwazniejsze jest, ze atmosfera jest zupelnie inna. Na Evangelion masz cala mase blackowych nalecialosci, czego w Nile nie ma wcale. Ten numer otwierajacy juz bardziej przypomina mi DSO (mowa glownie o pierwszym riffie) niz Nil.

co do nowej plyty Sandersa - powiem tak: jak na takie granie, to jest swietnie. tyle, ze to po prostu nie moje podworko. Slucha sie dobrze, Kafir (czy jaki tam kefir) to doskonaly, 'bujajacy' utwor, jest masa fajnych smaczkow i az milo sie robi od tego ultratechnicznego mielenia (a jak!), ale calosc mnie nuzy i meczy. Nie mniej na pewno bede wracal do tej plyty, tyle, ze co jakis czas. Entombed moge sluchac non stop, tutaj nie wyrabiam ;)
kakademona
weteran forumowych bitew

24-09-2009, 14:33

Riven pisze:a ja wlasnie zaczalem sluchac i brzmienie gitary jest ok, same kompozycje ladnie nosza, cos czuje ze bedzie sporo hitow ; )

słyszałem ,ze Eska juz zakupiła kilka hitów.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-09-2009, 14:42

swietnie!

btw nie wiem czy ten zespol nagral kiedys lepszy utwor niz Kafir
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

24-09-2009, 15:12

Riven pisze:no wlasnie chyba tylko 'jak chuj'. riffy w stylu Nile sa gora 2, a aranzacja? no nie wiem, jakos mi to nie bije po uszach totalnie, najwazniejsze jest, ze atmosfera jest zupelnie inna. Na Evangelion masz cala mase blackowych nalecialosci, czego w Nile nie ma wcale. Ten numer otwierajacy juz bardziej przypomina mi DSO (mowa glownie o pierwszym riffie) niz Nil.
Stary, mam wrażenie, że po prostu mało słuchałeś Nile i stąd takie wnioski. Zresztą o czym my tu rozmawiamy. Sam przyznajesz, że są dwa riffy pod Sandersa robione, jakiś jeden pod DsO. Dla mnie sprawa jest jasna Behemoth i Nile grają zbliżoną do siebie muzę i tyle. To raczej wszelkie porównania do DsO są na wyrost, bo to tylko mniejsze lub większe akcenty.
Riven pisze:btw nie wiem czy ten zespol nagral kiedys lepszy utwor niz Kafir
Nie no, proszę Cię....

Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

24-09-2009, 15:40

Nagrali kilka lepszych numerów, ale ten faktycznie jest doskonały.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

24-09-2009, 15:58

ARRA ARRA ARRA, DAGON DAGON DAGON \m/ fuckin hell!!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-09-2009, 16:46

longinus pisze:Stary, mam wrażenie, że po prostu mało słuchałeś Nile i stąd takie wnioski. Zresztą o czym my tu rozmawiamy. Sam przyznajesz, że są dwa riffy pod Sandersa robione, jakiś jeden pod DsO. Dla mnie sprawa jest jasna Behemoth i Nile grają zbliżoną do siebie muzę i tyle. To raczej wszelkie porównania do DsO są na wyrost, bo to tylko mniejsze lub większe akcenty.
Nile znam od jakis 5-6 lat, swego czasu mocno katowalem trojke, jedynka tez mi sie podobala. Annihilation tez nie jeden raz przesluchalem. Wierz mi, co nieco wiem o ich brzmieniu. I Behemoth na nowej plycie oddala sie od Nile, idzie w innym kierunku. Wracaja blackowe zagrania, jest mniej skali harmonicznej, mniej technicznego mielenia (chociaz to akurat pewnie kwestia umiejetnosci, bo nie sadze, zeby Nergal dal rade zagrac 8 minutowy utwor z tak popierdolonymi riffami; Nile to pod wzgledem techniki absolutna elita)

a ktos juz rozszyfrowal co oni spiewaja w refrenie Kefiru? "There is no god -- " i co potem? tak czy inaczej, ten fragment to miazga. kupie sobie te plyte :P
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

24-09-2009, 16:51

Dobra ta płyta. Ciężar, intensywność, technika, wstawki - jak to u Nile. Na szczęście w całym tym przepychu i technicznej rzezi znalazło się miejsce na fragmenty, które zapadają w pamięć.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-09-2009, 16:57

no wlasnie to jest chyba jedyny zespol z kategorii 'brutal technical death metal', ktory do mnie przemawia. przy czym graja na tyle charakterystyczna muzyke, ze nie do konca jestem za wrzucaniem ich do tego wora
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-09-2009, 18:04

wlasnie wrocilem do tej plyty po dlugiej rozlace i dopiero teraz zauwazylem, jaka piramidalna (hehe) bzdura palnales. no dobra - perkusja pod wzgledem produkcji nie jest wybitna i na slabych glosnikach brzmi faktycznie kiepsko (na sluchawkach z dobrym basem nie mam natomiast wiekszych zastrzen), ale nie jest to wcale jakis skrajny plastik, jak np. na przedostatnim VR. smieszne klawiszki? znowu przesadzasz strasznie. jasne, ze nie jest to mistrzostwo, ale z drugiej strony, tak pod wzgledem brzmienia, jak i aranzacji nie widze w nich nic 'smiesznego'. zajebiscie dopelniaja napierdol, w paru miejscach sa znakomite (w Unas Slayer of the Gods czy totalnie dojebanym I whisper in the ear of the dead, z mocarnym wyciszeniem i perkusja). nic na sile, dali je tam gdzie potrzeba i brzmia wystarczajaco wiarygodnie.

poza tym jest od groma zajebistych riffow, ktore do tego zapadaja w pamieci, a to rzadkosc w tej niszy death metalu. ogolnie jest to swietna plyta i koniec kropka.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

24-09-2009, 18:08

a dla mnie najsłabszy NILE. słuchałem ich od początku i jak pierwszy album uznałem po prostu za dobry, fajny, w miarę świeży nawet, i jak drugi album uznałem za zajebisty, tak na tej płycie diametralnie zmieniło się ich brzmienie i jest to fakt. tobie się podoba - ok. mi się nie podoba i tyle.
ODPOWIEDZ