Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

Re: Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów

20-08-2009, 23:13

kampeki pisze: Powtórzę, że nie mam możliwości próbowania win szwajcarskich od wielu producentów, ale te które piłem zrobiły na mnie b.pozytywne wrażenie.
Jeśli będziesz 29.08 na Vader w Wawie, to mogę Ci coś podrzucić ;)
kampeki pisze: Znamy się mało ;) .W ogóle nie traktuję ich jak wyroczni, znam ich słabe strony (m.in. zbytnie spoufalanie się z importerami), ale daleki jestem od tego by podważać ich kompetencje, imho robią dużo dobrego dla popularyzacji "kultury winnej" w Polsce.
Mniej więcej to miałem na myśli, wybór win określony rynkiem wykreowanym przez importerów, a nie ich kompetencje oceny wina same w sobie. Nie znam tych ludzi, a książki nie czytałem :)
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: Dlatego lubię czytać i uważam za kompetentny coroczny numer specjalny Decantera z wynikami ich World Wine Awards.
Ile to kosztuje? Interesowałyby mnie strony o szwajcarskich.
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

21-08-2009, 08:58

Kingu pisze:Jeśli będziesz 29.08 na Vader w Wawie, to mogę Ci coś podrzucić ;)
Wielkie dzięki, niestety...rodzina, robota, ja z tych nie koncertowych ;) no chyba, że Voivod gra ;)
Kingu pisze:Mniej więcej to miałem na myśli, wybór win określony rynkiem wykreowanym przez importerów, a nie ich kompetencje oceny wina same w sobie. Nie znam tych ludzi, a książki nie czytałem :)
Tutaj też pełna zgoda, w 90% importerzy w Polsce to chuje niemiłosierne, ale zdarzają się wśród nich pasjonaci, np. 101win.pl - ale oni tylko potwierdzają regułę.

Co do przewodnika to mimo wszystko jest w nim trochę więcej win spoza listy importowanych do PL ;)
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

21-08-2009, 09:11

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Istotny tu jest ten czynnik który wspomniałeś - rozpowszechnianie myśli i czynu winnego w Polsce ;) I dobrze, że komuś chce się tym zajmować.

Ja w związku z tym, iż od roku w Polsce bywam sporadycznie to raczej przestałem śledzić co się w kraju dzieje. Ale zgadzam się, że ceny przegięte, oferta to ułamek tego co zagranicą i wiedza w narodze żadna. Rozkręci się kiedyś :)
Co do tego, że się rozkręci to nie mam wątpliwości, jak sobie przypomnę ile było sklepów z winami jak zaczynałem zabawę i jak były zaopatrzone to aż mi się wierzyć nie chce. Wtedy nie pomyślałbym, że sytuacja może się zmienić w ciągu najbliższych kilku lat. Dziś nawet w biedronce ;) można kupić pijalne wina portugalskie do kotleta za 15-20 PLN, które są o klasę lepsze od wszystkich marketowych potworów z Chile, RPA i Australii za 30-40 PLN.

Ja większość zakupów robię w Berlinie i Vipiteno/Sterzing (granica austriacko - włoska), w Polsce z racji zamieszkania śledzę ofertę ale gdybym mieszkał jak Wy za granicą to olałbym temat.
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

21-08-2009, 14:42

Kingu pisze:Ile to kosztuje? Interesowałyby mnie strony o szwajcarskich.
Coś ze 30 zł w Empiku. Zwykle w październiku się ukazuje, dodaj empikowe opóźnienie to w późnym październiku możesz się rozejrzeć. Przeglądałem jednak zeszłoroczny numer i win szwajcarskich było bardzo niewiele i były wpakowane do jednego działu z winami z Europy Środkowej i Wschodniej (cała impreza opiera się na winach nadesłanych przez producentów, widać więc że w zeszłym roku było ich raptem kilkunastu, stąd nie tworzyli osobnej podgrupy dla Szwajcarii, Słowenii, Chorwacji czy też Czech). Może w tym roku bedzie ich więcej, nie wiem. Ewentualnie przejrzyj w Empiku czy Cię to zainteresuje.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-08-2009, 16:30

dochodzę do wniosku, że wina z chile na chwilę obecną oferują mi najwięcej, czyli smak, który najbardziej mi leży. jak już nawet nieświadomie chwytam za butelki z tegoż kraju, nie ma bata, żeby coś w tym nie było.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

22-08-2009, 16:34

A tyż tak ostatnio mam. Nawet te za 15zł np. półwytrawne El Sol Chile bardzo mi smakuje.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-08-2009, 16:46

ja już zgłupiałem i nie do końca wiem, co tak naprawdę znaczy termin "półwytrawne" :)
tylko w polsce zetknąłem się z takimi określeniami, jakoś mi teraz wygodniej posługiwać się jednak nazwami szczepów.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

22-08-2009, 21:18

Scaarph pisze:ja już zgłupiałem i nie do końca wiem, co tak naprawdę znaczy termin "półwytrawne" :)
tylko w polsce zetknąłem się z takimi określeniami, jakoś mi teraz wygodniej posługiwać się jednak nazwami szczepów.
W CH w ogóle nie ma etykietek typu półsłodkie, półwytrawne. Są wina i wina deserowe. Reszta jest przygodą ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-08-2009, 21:24

to też nie jest dobry temat na etykietkę, wina deserowe i nie. w m.in. stanach to się stosuje takie rozróżnienie. właściwie jedyna różnica( choć głęboko idąca) między nimi to zawartość alkoholu zdaje się, i na podstawie tylko tego czynnika są wina zaliczane do deserowych i nie deserowych. zupełnie nie tego jakby mnie ktoś pytał.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
długopisyyyyyyyyyy

22-08-2009, 22:12

Pamiętam jak kiedyś kupiłem wino u nas w sklepiku.. po prostu prytę, to były w niej jakieś kawałki czegoś na dole. Do tej pory nie wiem co to było, ale wypiłem prytę, a tych kawałków nie - zostały w butelce.
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

22-08-2009, 22:58

Scaarph pisze:to też nie jest dobry temat na etykietkę, wina deserowe i nie. w m.in. stanach to się stosuje takie rozróżnienie. właściwie jedyna różnica( choć głęboko idąca) między nimi to zawartość alkoholu zdaje się, i na podstawie tylko tego czynnika są wina zaliczane do deserowych i nie deserowych. zupełnie nie tego jakby mnie ktoś pytał.
Mówię o etykietkach sklepowych np. w Stokrotce czy innym hipermarkecie, a nie etykietach na butelkach.
Różnica między deserowymi a resztą dotyczy przede wszystkim słodkości smaku, a nie zawartości alkoholu.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-08-2009, 23:06

no ale zawartość alkoholu zależy przecież właśnie od słodkości.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

29-08-2009, 19:04

Absurd: zgubiłem korkociąg siedząc na fotelu dnia pewnego. Kilka dni później zdałem sobie sprawę z tego, więc rozprułem fotel. Korkociąga nie ma. Zalicytowałem na ebayu 4 korkociągi dźwigniowe (barmańskie), żeby mieć pewność iż któryś wygram. Teraz mam 4 korkociągi :lol:
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

30-08-2009, 13:18

:lol:
this is a land of wolves now
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

01-09-2009, 14:58

Wczoraj w macro zupełnie przypadkiem trafiłem na dział win i zakupiłem Shell Segal (Izrael) - egzotyka mnie zaciekawiła plus czarne jeżyny. I Argentyński Las Lenas (tutaj śliwki). Uwielbiam wina o tego typu aromatach, jeszcze nie piłem, ale z utęsknieniem czekam na wieczór.
Zdaję sobie sprawę, że jest to absolutnie niewysoka półka, ale na tym etapie mogę sobie pozwolić na niewiele więcej ;)
Awatar użytkownika
Edinazzu
weteran forumowych bitew

01-09-2009, 15:27

ja tam nie jestem znawcą, ale wino może byc tylko z winogron...:)a te wynalazki o których wspomniał poprzednik to co najwyżej trunkim winopodobne :)
A co do win to bardzo podchodza mi te z południowej Afryki( ichniejszy klimat ma chyba dużed znaczenie)z Chile także super
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

01-09-2009, 15:43

ale to są wina gronowe, mają jedynie tony śliwek , wiśni czy jeżyn.

btw. co polecilibyście szczególnie pod ser pleśniowy:) ?
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

01-09-2009, 17:18

streetcleaner pisze:ale to są wina gronowe, mają jedynie tony śliwek , wiśni czy jeżyn.

btw. co polecilibyście szczególnie pod ser pleśniowy:) ?
http://www.gourmetsleuth.com/cpairing.htm
http://www.2basnob.com/wine-cheese-pairings.html

Popróbuj tych kombinacji. Magii połączenia Sauternes + Roquefort nigdy nie zrozumiem, ale... ;)

A co do śliwek, to wal jednoszczepowe Carmenere z Chile - narodowy ich szczep (o dosyć burzliwej w zasadzie historii i europejskim rodowodzie). Same śliwki, ciemne-węgierki, jasne-renklody do tego dąb, kawa, tytoń...Dobrzy producenci dużo potrafią z niego wycisnąć.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

09-09-2009, 18:08

Hehe, Kampeki i Wodzu chyba utknęli z tym rankingiem polecanych gdzieś między butelkami, a mnie suszy, więc krótka lista:

RPA:
Zoulou Tentation: Chenin, Cinsault Pinotage
Cape Town Pinotage
Spier Discover

USA Kalifornia:
Carlo Rossi

Chile:
Santa Angelica: Carmenere , Chardonnay
Carta Vieja Cabernet Sauvignon
Casillero Del Diablo: Merlot, Cabernet, Sauvignon
Gran Rapa
Sol De Chile: Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay
Misiones De Rengo Carmenere

Argentyna:
Otra Vida Malbec
Otra Vida Viognier
Pampas Del Sur

Urugwaj:
Traversa Tannat
Traversa Sauvignon Blanc

Australia:
Cudgee Creek: Chardonnay, Shiraz
Riddle Creek Reserve Shiraz
Bear Crossing: Cabernet Merlot, Chardonnay

Najtańsze z najtańszych, 9-30 zł. Oceńcie, w skali 0-10, które mniej więcej mogą się nadawać do spożycia :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

09-09-2009, 18:14

Ano utknęli, nieproste zadanie ;)

Z mojej strony Casillero i Misiones. Niezłe rzeczy w tych ramach cenowych. Niezłe, czyli ładnie zrobione, bez jakichś wrednych defektów (dżemowatość nadmierna, szalona kwasowość, nachalny alkohol, etc.). Po prostu w porządku wina. Casillero jak zwykle w rankingu Decantera wysoko...
I dream of colour music,
ODPOWIEDZ