Słuchawki kupuję..

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Słuchawki kupuję..

29-05-2009, 16:37

Warcrimer pisze:Kurwa, nigdy nie myślałem, że kupno słuchawek będzie jak kupowanie samochodu :( Sie wkurwie to kupie w media markt za 200zl, może wtedy będę miał pewność...
Te są z konsbudu, a więc na 100 orgi.
Give birth to something dead
Give birth to something old
DCI Hunt

29-05-2009, 16:52

Morph pisze:
Warcrimer pisze:Kurwa, nigdy nie myślałem, że kupno słuchawek będzie jak kupowanie samochodu :( Sie wkurwie to kupie w media markt za 200zl, może wtedy będę miał pewność...
Spoko, pojechałem do tego mp3store i kupiłem sennheiser cx300 (też z konsbudu) i zapłaciłem 129zł. Teraz jeszcze tylko odtwarzacz zmienić, bo jak podłączyłem do kompa jest naprawdę git, ale ten mp3 creative co wyżej wkleiłem to jednak trzeszczy jak przy wiekszej głośności zapodałem morbid angel.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

29-05-2009, 19:51

Warcrimer pisze:
Morph pisze:
Spoko, pojechałem do tego mp3store i kupiłem sennheiser cx300 (też z konsbudu) i zapłaciłem 129zł. Teraz jeszcze tylko odtwarzacz zmienić, bo jak podłączyłem do kompa jest naprawdę git, ale ten mp3 creative co wyżej wkleiłem to jednak trzeszczy jak przy wiekszej głośności zapodałem morbid angel.
Może być też kwestia mp3-ek. A z odtwarzaczy zdecydowanie polecam iAudio7. Dobry dźwięk i do 60h na jednym ładowaniu.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-06-2009, 17:35

Moje sennki zaczynaja trzeszczec na potencjometrze i czasem gubic glosnosc na jacku, wiec czas na zakupy. W zwiazku z tym prosze o rade obeznanych w temacie bardziej niz ja.
Na czym mi zalezy?
-musza byc dziwki trwale, zeby nie rozjebaly sie po miesiacu
-w jednym kawalku-bez zadnych odlaczanych kabli czy sluchawek
-najchetniej miekki kabel-podobny jak w ipodowych
-kable rownej dlugosci,i tylko kable,zadnych nausznikow,zausznikow itp gowien
-glosne i dobrze znoszace maksymalne glosnosci-zadnych trzaskow,ale to chyba oczywiste
-no i jakosc dzwieku,czyli zebym 'uslyszal roznice':) miekkie,zywe,przestrzenne brzmienie bym chcial najbardziej.
Nie jestem zdecydowany co do tego,czy wole konstrukcje otwarta czy zamknieta.
Budzet powiedzmy okolo 100 euro.
Na co ewentualnie zwracac uwage,a czego sie wystrzegac?
Linki do roznorakich aukcji czy strm mile widziane.
Z gory dzieki.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

22-06-2009, 17:50

Będziesz ampił czy nie? Do domu czy "ogólne".

"Nie jestem zdecydowany co do tego,czy wole konstrukcje otwarta czy zamknieta." - decyzja dość kluczowa :D

Jak chcesz kompletnie uniwersalne to polecam Audio Technica ATH-ES7, jak się boisz że porysujesz to ATH-M50. Jak chce Ci

Ampowane - Sennki 595 albo używane 580 (nie robią już).

Jak chce Ci się poczekać to lada dzień premiera Shure SRH440. Zawsze porządane są Ultrasone (HFI-680 powinieneś w tej cenie trafić). Sprecyzuj się bardziej to bardziej pomogę :P
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-06-2009, 18:20

Do ipoda chce. W domu na skuchawkach bardzo rzadko slucham,wlasciwie to w ogole(do snu chyba ze,ale to wraz z playera a nie kompa czy wiezy),zakladam tylko jak sobie sam cos dlubie swojego.
Ja wiem,ze decyzja otwarte czy zamkniete ma pierwszorzedne znaczenie,ale tak-z jednej strony milo by bylo w takim autobusie nie slyszec jak te stare kurwy gdacza,ale z drugiej choc troche kontaktu z rzeczywistoscia dla orientacji lubie miec :) wiec biore pod uwage obydwa rozwiazania.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

22-06-2009, 21:41

Jak do iPoda/ czyli na miasto w zasadzie to odradzam otwarte, zero przyjemności.

No to w zasadzie pełen przekrój wygląda tak (Cenowo 75-120€):
AKG:
- K450: zamknięte, nauszne (siedzą na uchu, nie wokół), przyjemny i zrównoważony dźwięk, w zasadzie świetne all-roundery. ca. 100€
- K518DJ: jw. tylko sporo lepiej w każdym zakresie, koło 120€ chyba.

AUDIO TECHNICA
- ATH-ES7 - zamknięte, nauszne. Mam, posiadam, absolutnie świetny sprzęt, w zasadzie od kiedy je kupiłem nie słucham żadnych "dużych". Genialny bas, przecudny środek i wciągająca góra - zonk jest taki że trzeba się przemęczyć jakieś 200h z basem "zjadającym" wszystko, potem nabierają genialnego brzmienia. Minusem dla niektórych może być wykończenie (szlifowana stal, łapie rysy i odciski jak skurwysyn). Cena koło 100€ chyba.
- ATH-M50 - podobnie, trochę gorzej, ale "wykonczenie" normalne, grają chyba trochę słabiej.

ULTRASONE
- HFI-680 (ca. 100€) lub 780 (używki koło 130€) - podobno topowe do metalu. Wokóluszne, zamknięte.
- HFI-2200 - otwarte, ciepłe, muzykalne.

SENNHEISER i SHURE wprowadza nowe serie wydajnych dużych słuchawek wycelowanych też w urządzenia przenośne - możesz poczekać i rozważyć.

Względnie rozważ dokanałówki - Ultimate Ears super.fi 5 Pro lub Shure SE210/SE310, Względnie Westone UM1.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

22-06-2009, 22:04

EDIT: Te nowe Sennki (HD 448): http://www.sennheiser.com.pl/index.php5 ... ct_id=2950

Myślę że warto rozważyć, zwłaszcza że wyglądają na wygodne i w zasadzie cena mocno przystępna. W sumie sam nie wiem czy nie sprawdzę.

A podsumowując, to co potrzebujesz to:
Obrazek
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-06-2009, 23:27

ahhh no tak, jestem idiotą i zapomniałem dodać, że z róźnych względów interesują mnie tylko dokanałówki, przepraszam.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-06-2009, 23:43

takie na ten przykład shure scl2 albo se210. dobre to to czy lipa?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

23-06-2009, 00:11

Scaarph pisze:ahhh no tak, jestem idiotą i zapomniałem dodać, że z róźnych względów interesują mnie tylko dokanałówki, przepraszam.
To ja się produkuję... :D

Twój przedział cenowy to:
---mam/słyszałem/testowałem---
Shure SE210 - Długo testowałem, ciepłe, ale mało szczegółowe. Plusem jest überwygoda. Jak Ci kasy nie żal to raczej dorzuć do SE310. Zajebista izolacja!
Ultimate Ears Super.fi 5 Pro - Mam i polecam (za 120GBP możesz bez problemu wyciągnąć). Przy małych kanałach usznych mogą być niewygodne. Zaletą są dwa drivery dające sporą precyzję. Przy dobrym dopasowaniu tipsów izolacja lepsza niż w Shure.
---nie mam/rzucam propozycje.
Sennheiser IE6/IE7 - Podobno świetne (zwłaszcza IE7), muszę wreszcie sprawdzić. Pewną zaletą jest to, że driver jest dynamiczny a nie armaturowy, co trochę niweluje "IEM shock" (prezentowanie muzyki przez IEMy mocno się różni)
Klipsch Image X5 - Wyglądają na superwygodne, grają _podobno_ ciepło i przyjemnie
Westone UM1 - Rzekomo niesamowite muzycznie.

Ja w tej cenie brałbym Westone'y lub IE7. Względnie możesz próbować łapać 2nd handa z wyższej półki (końcówki są wymienne więc element "niehigieniczności" odpada) - Westone UM2, Shure SE420, Klipsch Image X10

Sam byłem kiedyś koszmarnie "na nie" w stosunku do dokanałówek, ale po trzech modelach znalazłem swoje i stwierdzam że nie ma nic lepszego "na miasto"/do autobusu.
Ujmę
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

23-06-2009, 00:33

dzięki wielkie, obadam sprawę, poszukam i popatrzę.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

23-06-2009, 00:35

Jak coś to swoje Super.fi 5 Pro mam do sprzedania za 75€ + wysył ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

23-06-2009, 00:53

patrzę na egaju i właściwie nie widzę nawet potrzeby brania używek - westone um3 (czyli zakładam lepsze jeszcze niż um 1 i 2) za 400 zielonych można zgarnąć.
http://cgi.ebay.com/WESTONE-3-New-Seale ... 1|294%3A50

albo te:
http://cgi.ebay.com/Ultimate-Ears-Tripl ... 1|294%3A50

lub też te:
http://cgi.ebay.com/Sennheiser-CX6-Nois ... 2|294%3A50

albo może te:
http://cgi.ebay.com/NEW-Shure-E5-SCL5-S ... 2|294%3A50

w każdym przypadku cena mnie zadowala, pewnie nawet taniej można wyrwa, bo wkleiłem linki pierwsze z brzegu.
z powyższych które w twoim mniemaniu są najlepsze? czy może wszystkie chujowe? :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

23-06-2009, 07:51

No, jak się bierzesz za topowe IEMy to tylko lepiej :D.
- "Trójkę" Westone'ów wszyscy w zasadzie chwalą. Sam bym sobie kupił ale trochę drogawa. Jakbyś dorwał UM3X (chyba tak to się nazywa) to jeszcze lepiej.
- Triple.fi to moje aktualne dokanałówki, zajebiście jestem z nich zadowolony. W zasadzie nie mają słabych punktów, no może poza potencjalną niewygodą
- SCL5? Nie, w tej cenie dorwiesz trzydriverowe SE530.
- Sennheisery to przy pozostałych "nie ta klasa". Jak Sennki to IE8.

Generalnie jak celujesz w topowe modele to wybór masz następujący (trzydriverowe armaturki, poza sony i senn, które są dynamiczne):
- Audio-Technica ATH-CK100
- Sennheiser IE8
- Shure SE530
- Sony EX700SL/EX700LP
- Ultimate Ears Triple.fi 10 Pro
- Westone 3
- Westone UM3X

I tu w zasadzie nie możesz trafić źle, po prostu kupujesz inne wersje bardzo dobrego. Ale jak chcesz już rzucać cash na "da' best" to bym wybierał między Westone 3, Westone UM3X a Sennkami IE8, względnie Triple.fi.

EDYTA: W UK siedzisz o ile dobrze pamiętam? Dobre ceny mają na iheadphones.co.uk ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

23-06-2009, 12:12

nie w uk, ale zaraz obok :)
co do iheadphones.co.uk - może to i dobre ceny, ale na ebay.com cyferki podobne tylko zamiast £ stoi $ a to jest gruba różnica jednak :D
muszę się zdecydować na któryś z powyższych modeli, skoro wszystkie są uber, to pewnie zdecyduje wygoda noszenia czy coś takiego. w sumie shure ma u mnie fory, choć ich słuchawek nigdy nie używałem, to z mikrofonów byłem więcej niż zadowolony. chociaż westone 3 też mnie kuszą :)
nic to, obadamy w chwili wolnego czasu a tymczasem, borem lasem. dzięki wielkie za pomoc.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

23-06-2009, 16:37

Scaarph pisze:co do iheadphones.co.uk - może to i dobre ceny, ale na ebay.com cyferki podobne tylko zamiast £ stoi $ a to jest gruba różnica jednak :D
Jak masz dobrze z import taxem to na pewno, w moim przypadku ceny się w zasadzie wyrównują :D
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

23-06-2009, 18:15

Bo trzeba sie dogadac zeby zadeklarowali jako low value gift przy wysylce ;)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

23-06-2009, 18:18

U mnie się low value kończy na ~15$ :D.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

24-06-2009, 11:49

no i git - sprzedający deklaruje wtedy wartość przesyłki jako 15 czy 10 $ i wszystko działa.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
ODPOWIEDZ