THE DEVIL'S BLOOD - Come, Reap EP [2008]

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

THE DEVIL'S BLOOD - Come, Reap EP [2008]

20-11-2008, 18:40

Obrazek

Okładka, logo, mordy umazane krwią, tytuły kawałków i teksty - wszystko to wskazywałoby na jakiś black metalowy wykurw albo, w najgorszym wypadku, na jakąś death metalową rzeźnię z Peru... a tu NI CHUJA.

Nie wiem, jak nazwać muzykę zawartą na debiutanckiej epce THE DEVIL'S BLOOD. Po prostu nie wiem. Za to wiem, że już drugi dzień łażę wszędzie z tą muzyką na uszach i nucę jak głupi te ultramelodyjne wsiowe refreny. I banana permanentnego mam na mordzie od tego słuchania i nucenia. No po prostu leżę i kwiczę.

No ale co to w ogóle jest? Oni sami twierdzą, ze Occult Rock... dodają też, że są fueled by: JEFFERSON AIRPLANE, BLACK WIDOW, COVEN czy ROKY ERICKSON (ten od wind) oraz całą armię kapelek z psychodelicznego undergroundu przełomu lat 60 i 70. No i niech im będzie, coś w tym jest. Tyle tylko, że to absolutnie nie jest rockowa psychodelia z lat 60 (mimo zajebistego coveru rzeczonego wyżej Ericksona).

No i chuj... Mam napisać, co to w takim wypadku jest i nie wiem... Powoli... Gruba baba umazana krwią na wokalu... Ładnie, czysto, ale też potężnie śpiewa, czasem wyje jak opętana, a czasem pięknie wchodzi w górki. Muzyka... No kurwa nie wiem. W zasadzie każdy numer jest inny, chociaż całość jest zajebiście spójna. Jest w tym coś z NWOBHM. Takie specyficzne podejście do spuścizny lat 70 - ten charakterystyczny miarowy rytm, lekko wsiowa melodyka i sporo patosu. Taka psychodelia na koce zamiast LSD. Jest coś z wczesnogotyckiego grania - czasem pojawią się zagrywki rodem z FOTN czy The MISSION. Jest oczywiście space-rock, kiedy większość PIOSENEK, podkreślam, PIOSENEK zamienia się w psychodeliczne potwory i pojawiają się gigantyczne pogłosy i inne akcesoria charakterystyczne dla ram gatunku... no słychać HAWKWIND, ukryć się nie da. Słychać też ...PINK FLOYD - a konkretnie Gilmoura - ostatni numer ma ponad 10 minut, z czego 8 to pierdolona czysto-gilmourowska niekończąca się solówka. No moc po prostu. Jest w tym też coś z łobuzerii HELLACOPTERS, przynajmniej momentami. Jest też taki fajny klimat, jak z świetnej King Fear BABYLON WHORES. No i jest oczywiście ta cała ich wymyślona psychodelia.

Mówiąc krótko: poziom wsi równa się tu poziomowi zajebistości. Odbieram to nieco jak THE COFFINSHAKERS. i tyle.

Tu łapcie próbki:

http://www.myspace.com/thedevilsblood

słuchać tylko genialnego THE HEAVENS CRY OUT (FOR THE DEVIL'S BLOOD) z EPki, reszta numerów jest z demówek i ni chuja nie oddają tego, co się na epce dzieje.

Ament.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: THE DEVIL'S BLOOD - Come, Reap EP [2008]

20-11-2008, 18:56

Zero oryginalności, sztampowe rockowe granie bazujące na patentach sprzed 20-30 lat. Słyszałem tego typu banalne rzeczy już tysiąc razy i ten tysiąc pierwszy nie zaskoczył mnie niczym. Po tym jednym kawałku jestem kupiony, fajne :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 19:01

Kurwa, wkurwia mnie brzmienie strasznie, nie wiem dokladnie czemu, cos spieprzyli na linii gitary-wokal. Jak reszta epki stoi w stosunku do tego tracku bo opisales to lepiej niz jest w rzeczywistosci, przynajmniej po tym tracku.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

20-11-2008, 19:04

zekke pisze:Kurwa, wkurwia mnie brzmienie strasznie, nie wiem dokladnie czemu, cos spieprzyli na linii gitary-wokal. Jak reszta epki stoi w stosunku do tego tracku bo opisales to lepiej niz jest w rzeczywistosci, przynajmniej po tym tracku.
ten kawałek jest GENIALNY, najlepszy z epki. jak ci się nie podoba, to wypierdalaj. a oceniać brzmienie na podstawie gejspejsa to sobie kurwa możesz :lol: :lol: :lol: :lol:
vulture

20-11-2008, 19:12

4m pisze:Zero oryginalności, sztampowe rockowe granie bazujące na patentach sprzed 20-30 lat. Słyszałem tego typu banalne rzeczy już tysiąc razy i ten tysiąc pierwszy nie zaskoczył mnie niczym.
jw.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 19:13

twoja_stara_trotzky pisze:ten kawałek jest GENIALNY, najlepszy z epki. jak ci się nie podoba, to wypierdalaj. a oceniać brzmienie na podstawie gejspejsa to sobie kurwa możesz :lol: :lol: :lol: :lol:
No chyba sobie podyskutujemy czy jest najlepszy, bo właśnie przesłuchałem sobie po minucie z każdego kawałka i na pierwszy rzut uchem więcej ognia słyszałem w innym :) Ale za chwilę posłucham całości, bo muszę mieć pewność ;)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

20-11-2008, 20:03

vulture pisze:
4m pisze:Zero oryginalności, sztampowe rockowe granie bazujące na patentach sprzed 20-30 lat. Słyszałem tego typu banalne rzeczy już tysiąc razy i ten tysiąc pierwszy nie zaskoczył mnie niczym.
jw.
to daj mi namiary na jakieś 5 podobnych płyt, z chęcią posłucham :lol:
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 20:06

twoja_stara_trotzky pisze:
zekke pisze:Kurwa, wkurwia mnie brzmienie strasznie, nie wiem dokladnie czemu, cos spieprzyli na linii gitary-wokal. Jak reszta epki stoi w stosunku do tego tracku bo opisales to lepiej niz jest w rzeczywistosci, przynajmniej po tym tracku.
ten kawałek jest GENIALNY, najlepszy z epki. jak ci się nie podoba, to wypierdalaj. a oceniać brzmienie na podstawie gejspejsa to sobie kurwa możesz :lol: :lol: :lol: :lol:
ta, myspace moze zmienic kbps samego pliku ale nie przesunie mi gitar i wokali tam gdzie wolalbym zeby byly, zamiast pierdolic przeczytalbys co napisalem. do coffinshakers sie nie umywaja, jebac.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

20-11-2008, 20:10

a gdzie niby miałyby być gitary a gdzie wokal? co ty pierdolisz? :lol:
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

20-11-2008, 20:17

muzyka git, na razie wokal mi nie pasi ale moze to dlatego, ze slucham z laptopowych pierdziawek - zara obczaje na glosnikach\

edit: hahha, tytul 4 numeru na majpejs zajebisty ;d
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 20:36

twoja_stara_trotzky pisze:a gdzie niby miałyby być gitary a gdzie wokal? co ty pierdolisz? :lol:
no jakos kurwa do przodu, wyeksponowany bardziej cos kurwa w tym stylu no
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

20-11-2008, 20:40

zekke pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:a gdzie niby miałyby być gitary a gdzie wokal? co ty pierdolisz? :lol:
no jakos kurwa do przodu, wyeksponowany bardziej cos kurwa w tym stylu no
ale wokal czy gitary?
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 20:46

wokal. dupa fajnie spiewa a jakis schowany jest, napierdala piaskiem z gitar, caly czas mam wrazenie jakby byl za wioslami.
ma ktos namiary na calosc?
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 21:00

vulture pisze:
jw.
Przecież to analogiczny wyciąg jak Witchcraft czy Spiritual Beggars, ale z heavy psychedelic jak w mordę strzelił :) Jeżeli popatrzysz na to co działo się po Hawkind, czyli jego bardzo silny wpływ -> post-punk -> new-wave & gothic to te "zagrywki rodem z FOTN czy The Mission", Hellacopters czy Babylon Whores wszystkie wywodzą się w linii prostej z heavy psychedelic.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

20-11-2008, 21:04

4m pisze: Przecież to analogiczny wyciąg jak Witchcraft czy Spiritual Beggars, ale z heavy psychedelic jak w mordę strzelił :) Jeżeli popatrzysz na to co działo się po Hawkind, czyli jego bardzo silny wpływ -> post-punk -> new-wave & gothic to te "zagrywki rodem z FOTN czy The Mission", Hellacopters czy Babylon Whores wszystkie wywodzą się w linii prostej z heavy psychedelic.
no to ja głuchy jestem, bo dla mnie i Witchcraft i Spiritual Beggars grają ZUPEŁNIE inną muzykę (i od siebie i od The Devil's Blood). jaki wpływy czuć w tym Diabelskiej Krwi to ja doskonale wiem, natomiast nie miałem okazji słuchać wcześniej podobnego miksu, czyli np. NWOBHM + Roky Erickson :lol:
vulture

20-11-2008, 21:29

vulture pisze:
jw.
sam sobie je podałeś w opisie.tyle tylko że tamtych rzeczy słucha sie wspaniale a opisywana tu kapelka nie wywołuje nawet w przybliżeniu takich emocji.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 21:38

4m pisze: Przecież to analogiczny wyciąg jak Witchcraft czy Spiritual Beggars, ale z heavy psychedelic jak w mordę strzelił :) Jeżeli popatrzysz na to co działo się po Hawkind, czyli jego bardzo silny wpływ -> post-punk -> new-wave & gothic to te "zagrywki rodem z FOTN czy The Mission", Hellacopters czy Babylon Whores wszystkie wywodzą się w linii prostej z heavy psychedelic.
no to ja głuchy jestem, bo dla mnie i Witchcraft i Spiritual Beggars grają ZUPEŁNIE inną muzykę (i od siebie i od The Devil's Blood). jaki wpływy czuć w tym Diabelskiej Krwi to ja doskonale wiem, natomiast nie miałem okazji słuchać wcześniej podobnego miksu, czyli np. NWOBHM + Roky Erickson :lol:
Przeczytaj jeszcze raz to wyboldowane, zrozumiesz ;) Analogiczny wyciąg (ekstrakt, metoda), ale z innej gałęzi. A ten Roky i jego 13th Floor Elevators to przecież jakby nie patrzeć sam start psychedelic. Te wszystkie wpływy to jest jedna prosta linia czasu na gałęzi heavy psychedelic. Btw - Witchcraft i Hellacopters są na składance Tribut To Roky E. ;)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 21:41

posluchalem reszty, zgadzam sie z vulture. no i faktycznie heavens cry out to najlepszy kawalek bo pozostale sa bardziej przecietne, nie wiem gdzie te chwytliwe refreny.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

20-11-2008, 21:51

Drone pisze:A jeśli chodzi o dzisiejsze kapele z nurtu retro 60/70, no to chociażby EARTHLING SOCIETY czy JOSIAH / THE BEGINNING.
No dobra, a jak u nich z latami '80? :) Posłuchaj sekcji rytmicznej w Come, Reap albo początku Voodoo Dust. Moim zdaniem NWOBHM to błędny trop, choć nie zaprzeczę, że echa NWOBHM tam słychać, ale wynika to raczej z wspólnych korzeni.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

20-11-2008, 22:30

w teraz sluchane juz kiedys wymienialem ten zespol przy okazji swietnego numeru z "The Graveyard Shuffle" .
bardzo mnie wkrecilo wtedy, wiec teraz tez bardzo chetnie zabiore sie za ta epke. :mrgreen:
ODPOWIEDZ