DIES IRAE (Nor)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

DIES IRAE (Nor)

06-02-2008, 10:55

Znam trzy (Marian Konopnicki pewnie ze 20:) zespoły, które obrały sobie tę nazwę - przeciętny all-stars-band z Polski, melodyjne gówno z Meksyku oraz norweski Dzień Gniewu, o który traktuje ten topic.
Tajemniczy zespół, który wydał tylko jedno demo - "Circle of Leth" (1994) , ale za to JAKIE !!!. Genialne połączenie surowego i black metalu, muzyki klasycznej i szczypty odhumanizowanego industrial-BM a'la Mysticum. Klawisze tutaj naprawdę grają, a nie tworzą jedynie tła mającego zmiękczyć samą muzykę. Nad tym wszystkim unosi się posępny skrzek wokalisty, którego melodeklamacje przyprawiają o CIARY.

Ostatnio nabyłem drogą kupna re-edycję demka na jedynie słusznym nośniku (LP - Painiac Rec), swoją dogą dość ubogo wydaną.

Z dzisiejszej perspektywy w/w materiał robi wciąż wrażenie, choć, przyznaję, ze mniejsze niż -naście lat temu. Dostrzegam kulejącą produkcję i dość plastikowo brzmiące klawisze (mimo wszystko to casio). Ale pamiętajmy o tym, że to tylko demo i do tego pierwsze. Z pewnoscią, gdyby nie decyzja o zawieszeniu działalności, debiut nagrany w profesjonalnym studio i z prawdziwymi klawiszami (tzn nie z syntezatora) byłby niemałą sensacją.

a tutaj trochę więcej o zespole:
http://www.metal-archives.com/band.php?id=11510
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
DCI Hunt

06-02-2008, 11:00

Zajebiste. Mimo słabego brzmienia wciąż robi na mnie spore wrażenie za sprawą atmosfery, której na próżno szukać na 99% dzisiejszych płyt BM.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

19-02-2008, 12:04

no tak.. aż jedna odpowiedź (której się zresztą spodziewałem). aż tak słabo ze znajomością tego zespołu?
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

19-02-2008, 12:42

Ja słyszałem coś, ale w chuj dawno i nie pamiętam, to nie chcę się tu wymądrzać. Zresztą chyba to jakiegoś wielkiego wrażenia na mnie nie wywarło.
Awatar użytkownika
Belfegorek
rozkręca się

22-02-2008, 11:07

ale te francuskie monologi to mogli sobie już darować, takie to ni do tańca, ni z dupy różańca;

za to ostatni numer, ten najdłuższy, jest rewelacyjny, to podchodzi pod stylistykę drone doom jak nic!
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: DIES IRAE (Nor)

25-08-2008, 20:47

boroowa pisze:Genialne połączenie surowego i black metalu, muzyki klasycznej i szczypty odhumanizowanego industrial-BM a'la Mysticum. Klawisze tutaj naprawdę grają, a nie tworzą jedynie tła mającego zmiękczyć samą muzykę. Nad tym wszystkim unosi się posępny skrzek wokalisty, którego melodeklamacje przyprawiają o CIARY.
Prawie jak Summoning :)
boroowa pisze:Z dzisiejszej perspektywy w/w materiał robi wciąż wrażenie, choć, przyznaję, ze mniejsze niż -naście lat temu. Dostrzegam kulejącą produkcję i dość plastikowo brzmiące klawisze (mimo wszystko to casio).
Dokładnie jak Summoning :)
boroowa pisze:Z pewnoscią, gdyby nie decyzja o zawieszeniu działalności, debiut nagrany w profesjonalnym studio i z prawdziwymi klawiszami (tzn nie z syntezatora)...
... Summoning miałby konkurencję ;)

Nie wiem czy im się coś na uszy wtedy rzuciło, ale te klawisze strasznie kaleczą niezłą nawet muzykę :?
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

25-08-2008, 22:03

4m pisze: Summoning
:shock:
pudło, minus siedem dioptrii
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

25-08-2008, 22:15

boroowa pisze:
4m pisze: Summoning
:shock:
pudło, minus siedem dioptrii
Muzykę się słucha, a nie ogląda ;) Pierwszy i czwarty kawałek wg Ciebie nie zalatują podobieństwem? A tak w ogóle najlepszy moment to druga część drugiego kawałka. Gdyby tylko zdjęli te dwie warstwy klawiszy z gitar :?
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
ODPOWIEDZ