Neo-folk, dark wave, ambient - rekomendacje

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

15-06-2007, 21:19

[quote][i]Wysłane przez cumchrist[/i]
O Sigur Ros słyszę wszędzie na około i to jest raczej spuszczanie się nad jego zajebistością, niż olewanie.
[/quote]

Bo SR JEST zajebisty. O, z podobnych, północnych, klimatów przypomniały mi się jeszcze dwie rzeczy - duński Under Byen i solowa muzyczka Annbjoerg Lien, bardzo fajne rzeczy, zdecydowanie polecam.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

15-06-2007, 21:28

Thievery Corporation i plyta "Cosmic Game". chill-outowa elektronika. absolutnie znakomita

to chyba jest szufladkowane jako 'lounge music'. cokolwiek to znaczy
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

15-06-2007, 21:36

jak idziemy w takie rejony to nic nie zastąpi składanek Coffeeshop i Buddha Bar
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

15-06-2007, 22:17

No to ja się wypowiem tak jak kolega Trojan.
Co ma wspólnego neo-folk albo dark ambient z muzyką relaksacyjną?
Muzyka relaksacyjna to zwykły "zapychacz" dla zmęczonych życiem ludzi, albo jakiś pseudo-uduchowiony podkład pod ćwiczenia aerobowe.
Muzyka, o którą pytasz niesie ze spobą sporo materiału do przemyśleń, a przede wszystkim przepełniona jest znaczeniami. Przy kapelach ze wspomnianych nurtów większość metalu to muzyka relaksacyjna, nie wymagająca głębszej refleksji.

Generalnie sram na wszelką muzykę relaksacyjną - nadaje się do Radia Maryja.
Neo-folk, ambient, dark-wave itp. itd - uwielbiam.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

15-06-2007, 22:23

Dzis w sloneczne poludnie usiadlem sobie na laweczce, zapalilem papierosa, wypilem piwo i przesluchalem wspomniany wczesniej przeze mnie album Steve'a Roacha i Roberta Richa - Strata. Pelen relaks ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
cumchrist
zaczyna szaleć

15-06-2007, 22:57

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
No to ja się wypowiem tak jak kolega Trojan.
Co ma wspólnego neo-folk albo dark ambient z muzyką relaksacyjną?
Muzyka relaksacyjna to zwykły "zapychacz" dla zmęczonych życiem ludzi, albo jakiś pseudo-uduchowiony podkład pod ćwiczenia aerobowe.
Muzyka, o którą pytasz niesie ze spobą sporo materiału do przemyśleń, a przede wszystkim przepełniona jest znaczeniami. Przy kapelach ze wspomnianych nurtów większość metalu to muzyka relaksacyjna, nie wymagająca głębszej refleksji.

Generalnie sram na wszelką muzykę relaksacyjną - nadaje się do Radia Maryja.
Neo-folk, ambient, dark-wave itp. itd - uwielbiam. [/quote]

Nosz kurwa, przeca już wyjaśniłem co miałem na myśli. Jeżeli to zbyt trudne, zaraz zmienię tytuł i nie będzie żadnego halo :)
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

15-06-2007, 23:21

Nosz kurwa, przeca już wyjaśniłem co miałem na myśli. Jeżeli to zbyt trudne, zaraz zmienię tytuł i nie będzie żadnego halo :) [/quote]
Ja wiem, co miałeś na myśli, ale w głowie mi się nie mieści, jak mogłeś dokonać takiej profanacji, utożsamiając te gatunki z muzyką relaksacyjną. Ten błąd można wybaczyć, ale nie da się go zapomnieć
Awatar użytkownika
cumchrist
zaczyna szaleć

15-06-2007, 23:32

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
Nosz kurwa, przeca już wyjaśniłem co miałem na myśli. Jeżeli to zbyt trudne, zaraz zmienię tytuł i nie będzie żadnego halo :) [/quote]
Ja wiem, co miałeś na myśli, ale w głowie mi się nie mieści, jak mogłeś dokonać takiej profanacji, utożsamiając te gatunki z muzyką relaksacyjną. Ten błąd można wybaczyć, ale nie da się go zapomnieć [/quote]

Hahaha, ten patos...
Ja nigdy nie kreowałem się na znawcę tego gatunku, więcej - nie mam kurwa pojęcia co to jest muzyka relaksacyjna (ni w łapie tego nie miałem, ni ucho moje nieskalane), na którą tak jebiesz. Określenia tego użyłem dla zobrazowania i jednocześnie zawężenia pewnego stylu w muzyce, o który pytam a który w ten sposób (może mylnie wg ciebie) odbieram. Żadna tam profanacja.
Nadinterpretujesz użyte przeze mnie sformułowania :) Dawaj lepiej jakieś przykłady (możesz je opisać w tym swoim fajnym stylu)
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

16-06-2007, 11:18

Może coś z nazw, które jeszcze nie padły.
Jeśli to ma być coś relaksującego, a przy tym nietuzinkowego to polecam jedno z ważnych nazwisk tej dziedziny - BRIAN ENO. Nie ma to nic wspólnego z rzeczami wydawanymi przez WOP, jest natomiast najbliżej określenia "ambient". Utwory Eno są często pozbawione rytmu, oparte jedynie na plamach dźwiękowych. Wycieczka w lata 70. Bierzesz np. "Another Green World" albo "Ambient 1: Music For Airports", albo jeszcze lepiej "Apollo: Atmospheres & Soundtracks" i jedziesz z tym koksem.
A skoro lata 70. to kapele wrzucane w szufladkę pt. "electronica" lub "krautrock". Pierwsze płyty Tangerine Dream (klimat momentami jak ze starych filmów SF, albo z programów naukowych o fizyce kwantowej i budowie odległych gwiazd, ale generalnie wolę nie dookreślać tej muzy - broni się sama na poziomie abstrakcyjnym). Solowe płyty Klausa Schulze - "Irrlicht", "Cyborg" itd.
Na pewno z 'nowszych' rzeczy Aphex Twin - "Selected Ambient Works vol. II". Większość tych nazw padła już w temacie "Nie tylko metal".
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

16-06-2007, 12:00

Robert Rich
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

16-06-2007, 12:39

Tak jak longinus.

A jak masz zamiar zrobić zamówienie w WOP i wolisz bardziej "muzyczny" stuff, to łyknij z tego co wydali, np. Cold Fusion "Occupatria" , Rukkanor "Deora" lub Haven "Naos". Spokojne, rytmiczne(zwłaszcza Rukkanor) płyty.

W nazwę tematu wrzuciłeś neofolk, więc nie obędzię się bez wielkiej trójcy, czyli Death in June, Current 93 i Sol Invictus. Z DiJ bierzesz "But What Ends When The Symbols Shutter?", często mówi się, że to najbardziej reprezentatywna płyta Pierce'a oraz bardziej militarną odsłonę, czyli "Operation Hummingbird". Co do C93, to trudno powiedzieć, bo Tibet wydał sporo płyt, które dosyć różnią sie od siebie. Możesz zrobić tak jak ja, czyli zacząć od "Lucifer Over London" i "Thunder Perfect Mind". Przy Sol Invictus możesz równie dobrze zacząć od ostatniej "The Devil's Steed", no problem.

Tak właściwie, to temat rzeka. Równie dobrze może Ci podejść bardziej elktroniczny stuff, więc możesz spróbować pomacać Kraftwerk. Warto też rozglądnąć się za projektami z nurtu EBM(electronic body music). Posłuchaj płyt Front 242, Fixmer/McCarthy lub Nitzer Ebb.
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

16-06-2007, 12:41

Lol, z ebm to chyba przesadziles.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-06-2007, 12:43

przy Sol Invictus to zaczynać (i kończyć) należy na genialnych: Trees In Winter, Killing Tide, Lex Talionis, In The Rain i The Blade - reszta to lektura nadobowiązkowa, no może jeszcze solowy Le Croix Wakeforda.
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

16-06-2007, 12:45

[quote][i]Wysłane przez zekke[/i]
Lol, z ebm to chyba przesadziles. [/quote]

ebm jest ok
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-06-2007, 12:46

mocnu homoseksualny nurt ;)
mówiąc delikatnie ;)
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

16-06-2007, 12:53

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
przy Sol Invictus to zaczynać (i kończyć) należy na genialnych: Trees In Winter, Killing Tide, Lex Talionis, In The Rain i The Blade - reszta to lektura nadobowiązkowa, no może jeszcze solowy Le Croix Wakeforda. [/quote]

w sumie zawsze lepiej iść chronologicznie. Ale chodziło mi o to, że ostatnia jest bardzo przystępna, nie ustępując przy tym poprzednim.
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

16-06-2007, 12:55

mówiąc delikatnie ;) [/quote]

Coil, Death in June ;)
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-06-2007, 13:02

[quote][i]Wysłane przez Trojan[/i]
mówiąc delikatnie ;) [/quote]

Coil, Death in June ;) [/quote]

są geje i geje ;)
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

16-06-2007, 13:14

coil to ebm? ;;

jest ok czy nie, to nie ma znaczenia - totalnie nie pasuje do tego tematu:
[quote]
Chodzi mi o takie klimatyczne, akustyczne bądź ambientowe podejście do muzyki, w stylu (...) Tenhi (...) czy wręcz uspokajających klimatów[/quote]
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

16-06-2007, 13:18

geje i pedały, hehehe

ebm, to lekkie, wpadające w ucho plumkanie. Jak cumchrist chciał spokojnych dźwięków, to je będzie miał. ;)
Down the bottle's nest
ODPOWIEDZ