SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

23-12-2006, 17:50

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
jakoś nie widzę dyskusji o pierwszych 3 płytach Satyricn, które są raczej przeciętne ;) [/quote]

trotzky, widzę że koniecznie chcesz aby temat dobił do 50-ciu stron ;)
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

23-12-2006, 17:51

To niedługo będzie "Czego teraz słuchacie part 2' ;)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
stary

23-12-2006, 18:02

jakoś nie widzę dyskusji o pierwszych 3 płytach Satyricn, które są raczej przeciętne ;) [/quote]

bo sa przeciętne, takich płyt jak tamte jest mnóstwo
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

23-12-2006, 18:20

[quote][i]Wysłane przez stary[/i]

bo sa przeciętne, takich płyt jak tamte jest mnóstwo [/quote]

Ciekawe czy to samo mówiłeś jak wychodziły? Ja nie widzę zbyt wielu płyt black metalowych na podobnym poziomie. Kilkanaście lat temu te płyty były bardziej poważane niż dzisiaj krążki Watain czy innego Funeral Mist.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

23-12-2006, 19:24

były WAŻNE, ale nie poważne. i tego nie neguję, tyle, że dziś brzmią śmieszne, a w zasadzie od czasu, jak ukazało się RE tak brzmią.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

23-12-2006, 20:09

były WAŻNE, ale nie poważne. i tego nie neguję, tyle, że dziś brzmią śmieszne, a w zasadzie od czasu, jak ukazało się RE tak brzmią. [/quote]

Nie pisałem, że były poważne, tylko poważane. Zgoda, "Rebel..." jest płyta dużo dojrzalsza od "Nemesis..", że już o wcześniejszych nie wspomnę. Tym niemniej dla mnie te płyty nie zestarzały się. Zgoda, niektóre fragmenty brzmią śmiesznie (pseudo folkowe melodyjki na klawiszach itp) ale ja tych płyt słucham z równie dużą przyjemnoscia jak kiedyś. Co by nie mówić jest to pierwszorzędny black metal, jeżeli te płyty brzmia dzisiaj zabawnie, to w sumie niewiele nieśmiesznych płyt z tamtego okresu przychodzi mi do głowy. Mimo wszystko jest tam masa doskonałych riffów, bardzo dobre brzmienie i umiejętnie wykreowana atmosfera. Właściwie jedyne co mnie śmieszy to okładka "Dark Medieval Times". Nie twierdze, że pierwsze trzy płyty sa najlepsze (bo najlepsza jest "Rebel...":-), ale też nigdy nie powiedziałbym, że były albo są przeciętne.
stary

23-12-2006, 20:49

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]

bo sa przeciętne, takich płyt jak tamte jest mnóstwo [/quote]

Ciekawe czy to samo mówiłeś jak wychodziły? Ja nie widzę zbyt wielu płyt black metalowych na podobnym poziomie. Kilkanaście lat temu te płyty były bardziej poważane niż dzisiaj krążki Watain czy innego Funeral Mist. [/quote]

jak wychodziły to mówilem ,że i tak daleko im do darkthrone tak jak i dzis mówię -wtedy satyricon to był zespoł jakich wtedy było wiele, teraz się wyróznia
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

23-12-2006, 21:53

wtedy satyricon to był zespoł jakich wtedy było wiele, teraz się wyróznia [/quote]

Mayhem, Emperor, Enslaved, Darkthrone, Immortal, Burzum, Satyricon i dopiero daleko za nimi cała reszta. Naliczyłem siedem kapel, które mógłbym zaliczyć do ówczesnej pierwszej ligi, to nie tak dużo.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

23-12-2006, 22:04

Mayhem, Emperor, Enslaved, Darkthrone, Immortal, Burzum, Satyricon, Gorgoroth , Ulver , Borknagar , Dimmu Borgir (wczesne).
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

23-12-2006, 22:21

wtedy satyricon to był zespoł jakich wtedy było wiele, teraz się wyróznia [/quote]
Ładnie, ładnie, podoba mi się to stwierdzenie. Zapiszę sobie w kalendarzyku.
[quote][i]Wysłane przez NifelheiM[/i]
Dimmu Borgir (wczesne). [/quote]
Wiem co chcesz powiedzieć, ale to zwyczajnie nieprawda.
Dimmu było zwykłą papką i nawet jeśli jest nią ciągle (z czym bez trudu mogę się zgodzić) to od czasu SBD nagrywają przynajmniej klasowe grzańsko (komunikatywne i z pomysłem).
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

24-12-2006, 00:09

Gorgoroth , Ulver , Borknagar , Dimmu Borgir (wczesne). [/quote]

Gorgoroth to była zawsze raczej druga liga, choć mieli swoje przebłyski ("Antichrist", "Under...");Ulver grał black metal właściwie tylko na pierwszej i trzeciej płycie, z czego tylko trzecią zaliczyłbym do pierwszej ligi (ale głównie ze wzgledu na własny gust, bo raczej nie byli nigdy do niej zaliczani - mówię o black metalu);Borknagar to był taki projekt- ciekawostka i pozycję miał mniej wiecej taką jaką ma teraz, mimo udziału znanych postaci z innych kapel. A wczesne Dimmu, pomijając jakość ich pierwszych płyt (jak dla mnie mizerną) było raczej mało znaną kapelką, aż do momentu podpisania kontraktu z Nuclear Blast, co wyszło im na dobre (zespołowi, wytwórni niekoniecznie).
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

24-12-2006, 00:31

Podtrzymuje swoje zdanie , 3 Pierwsze płytki gorogoroth to klasa sama w sobie w norweskim bm , 1 płyta Borknagar zrobiła na mnie kolosalne wrażenie, uwielbiam ją , Dimmu Borgir - Stormblast , tez uwielbiam ale nie mogę być w tym przypadku obiektywny , a Ulver to kto jak chce :)
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
vomit

24-12-2006, 00:38

Gorgoroth , Ulver , Borknagar , Dimmu Borgir (wczesne). [/quote]

A wczesne Dimmu, pomijając jakość ich pierwszych płyt (jak dla mnie mizerną) było raczej mało znaną kapelką, aż do momentu podpisania kontraktu z Nuclear Blast, co wyszło im na dobre (zespołowi, wytwórni niekoniecznie). [/quote]

ja myślę, że gdyby nie "Enthrone Darkness Triumphant" to Nuclear Blast byłoby mało znaną wytwórnią
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

24-12-2006, 01:22

ROTFL
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

24-12-2006, 06:59

[quote][i]Wysłane przez vomit[/i]
ja myślę, że gdyby nie "Enthrone Darkness Triumphant" to Nuclear Blast byłoby mało znaną wytwórnią [/quote]
ROTFL^2

NB juz mialo ugruntowana pozycje rynkowa zanim ktokolwiek w ogole uslyszal o burgerach

niniejszym zglaszam ten cytat do masterfulowych war
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

24-12-2006, 10:11

ny tu gadu gadu a na allegro" a blaze in..." poszło za 135 zł, satyricon nie osiaga takich cen, często nawet 3 płyty naraz tyle nie kosztują [/quote]

Ceny egzemplarzy danych plyt na portalach aukcyjnych nie dowodza niczego zwiazanego z wartoscia muzyki na nich zawartej. To tak jak z winami, rzadkie i stare osiagaja bajonskie ceny placone przez snobow, choc w smaku bywaja chujowe niczym ocet.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

24-12-2006, 10:32

A wczesne Dimmu, pomijając jakość ich pierwszych płyt (jak dla mnie mizerną) było raczej mało znaną kapelką, aż do momentu podpisania kontraktu z Nuclear Blast, co wyszło im na dobre (zespołowi, wytwórni niekoniecznie). [/quote]
A jakie są priorytety wytwórni? Czy nie przypadkiem zarabianie kasy na zespołach? Wytwórni opłaciło sie jak najbardziej.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

24-12-2006, 10:36

ja myślę, że gdyby nie "Enthrone Darkness Triumphant" to Nuclear Blast byłoby mało znaną wytwórnią [/quote]

NB wydawało w tym czasie jedne z najlepszych i najbardziej wtedy znanych kapel, wystarczy wspomnieć o Dismember, Sinister czy Pungent Stench. Obok Earache była to chyba najbardziej znana wytwórnia, no jeszcze może Century Media. Po wydaniu "Enthroned..." odniesli duży sukces finansowy no i niestety w dużym stopniu zmienili swój profil na cukierkowo-gówniany, choć do samego Dimmu nic nie mam.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

24-12-2006, 10:38

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
A jakie są priorytety wytwórni? Czy nie przypadkiem zarabianie kasy na zespołach? Wytwórni opłaciło sie jak najbardziej. [/quote]

Zgoda, ale w sensie finansowym, niekoniecznie artystycznym. Rozumiem, ze celem wytwórni jest przede wszystkim zarabianie pieniędzy, ale można to robić na różne sposoby, czego przykładem jest Relapse.
vomit

24-12-2006, 11:55

NB wydawało w tym czasie jedne z najlepszych i najbardziej wtedy znanych kapel, wystarczy wspomnieć o Dismember, Sinister czy Pungent Stench. Obok Earache była to chyba najbardziej znana wytwórnia, no jeszcze może Century Media. Po wydaniu "Enthroned..." odniesli duży sukces finansowy no i niestety w dużym stopniu zmienili swój profil na cukierkowo-gówniany, choć do samego Dimmu nic nie mam. [/quote]

o tym właśnie mówię
ODPOWIEDZ