Dobre i kiepskie okładki v.2

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
helpme
weteran forumowych bitew

Re: Dobre i kiepskie okładki v.2

08-10-2026, 10:36

Jednak dobrze pamiętałem i mi się nie przywidziało - jak ktoś mógł to w ogóle puścić w obieg?!
Obrazek
Okładka Seagrave'a oczywiście dobra w oryginalnym kontekście, chociaż kompozycyjnie nie tak dobra jak "Testimony" czy "Spheres".
Obrazek
helpme
weteran forumowych bitew

10-10-2026, 10:50

Europejscy fani Cioci Koli ad 1974 i 1976
ObrazekObrazek
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-10-2026, 16:14

helpme pisze: ↑
08-10-2026, 10:36
Jednak dobrze pamiętałem i mi się nie przywidziało - jak ktoś mógł to w ogóle puścić w obieg?!
Obrazek
Okładka Seagrave'a oczywiście dobra w oryginalnym kontekście, chociaż kompozycyjnie nie tak dobra jak "Testimony" czy "Spheres".
Obrazek

Jeśli zostało to uzyte bez wiedzy Seagrave'a to sądzę, że w chwili kiedy dotrze to do niego pewnie złoży jakiś pozew o naruszenie dóbr osobistych czy jak ten paragraf się zwie. Ktoś wykorzystuje jego pracę bez jego wiedzy i akceptacji - no chyba że przyłożył do tego rekę, ale nie wydaje mi się. W przeszłości już się zdarzało, że jedna okładka zdobiła frony kilku różnych albumów ( Morbid Angel i blessed, Mercilles, Hate eternal z debiutem ), zawsze jednak była to praca jakiegoś artysty który nie będzie się dopominał o prawa autorskie. Tutaj jednak jest inna sprawa. Ciekawe co z tego wyjdzie, choć szczerze powiedziawszy, nie wiem czy sie dowiemy.
helpme
weteran forumowych bitew

10-10-2026, 17:49

Nasum pisze: ↑
10-10-2026, 16:14
Jeśli zostało to uzyte bez wiedzy Seagrave'a to sądzę, że w chwili kiedy dotrze to do niego pewnie złoży jakiś pozew o naruszenie dóbr osobistych czy jak ten paragraf się zwie. Ktoś wykorzystuje jego pracę bez jego wiedzy i akceptacji - no chyba że przyłożył do tego rekę, ale nie wydaje mi się. W przeszłości już się zdarzało, że jedna okładka zdobiła frony kilku różnych albumów ( Morbid Angel i blessed, Mercilles, Hate eternal z debiutem ), zawsze jednak była to praca jakiegoś artysty który nie będzie się dopominał o prawa autorskie. Tutaj jednak jest inna sprawa. Ciekawe co z tego wyjdzie, choć szczerze powiedziawszy, nie wiem czy sie dowiemy.
W całej sprawie intrygujące jest to, że malunek zawiera emblematyczną sferę wykorzystywaną na potrzeby Pestilence - w tym konkretnym przypadku w 1994 r., natomiast płytę pod znakiem zapytania wydało w 2000 r. Pulverised, czyli zdawałoby się nie debiutanci. Z kolei zespół Unmoored jest (i cóż, że) ze Szwecji, podobno nawet death metalowy, a i wcale nie najmłodszy. Pozostaje więc pytanie czy to po prostu nieogarnięci w swej dziedzinie metaloffcy, którym ktoś sprytnie wcisnął kit "sprzedając" tę sztukę po raz drugi (zmanipulowananie obrazu w stosunku do oryginału raczej wskazuje na celowe działanie). Koniec całej historii jest taki, że na skutek interwencji Roadrunnera wytwórnia wypuściła ponownie płytę rzeczonej bandy jeszcze w tym samym 2000 roku, ale już z jakimś budżetowym komputerobohomazem.
ODPOWIEDZ