Chyba przegapiłem moment, kiedy mainstreamowe festiwale zaczęły być "renomowanymi wydarzeniami dla miłośników alternatywy"...Anzhelmoo pisze: ↑30-09-2026, 23:17Zgadzam się z tym, że pasują do Innych Brzmień, nie cena świadczy o jakości festiwalu.
Takie wydarzenia jak Roskilde, czy Primavera, to renomowane wydarzenia dla miłośników alternatywy. Z ciekawości zerknąłem na skład z 2025 (pierwszy, który mi się włączył) i totalnie nie dziwi mnie czemu akurat tam zostali zaanonsowani. Oczywiście, że nie zadecydowało podobieństwo stylistyczne, tylko alternatywna estetyka.RippingHeadache pisze: ↑30-09-2026, 20:40W uzupełnieniu tych rozkmin - Neurosis grają na ArcTanGent a wcześniej na... Roskilde (tak, tak, to jest zespół, który raczej "nie zagra wszędzie").
MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
RippingHeadache
- weteran forumowych bitew
Re: MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Re: MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk
Rozumiem co masz na myśli, ale zerknąłem i moim okiem skład zdecydowanie się broni. Czy są mainstreaowe nazwy? Oczywiście, że tak, ale jest ich kilka, a cała reszta to niszowe zespoły z naprawdę bardzo różnych scen. Na tym screenie poniżej jest Arca, Amenra, Lyra Pramuk, Astrid Sonne, Anohni, AG Cook, Thou i masa innych, których nie kojarzę. W Polsce jest tylko jeden festiwal, który oferuje podobną różnorodność jeśli chodzi o alternatywe i jest to OFF Festival. Wymienione wyżej zespoły mogłyby tez trafić na Unsound, ale oczywiście bez towarzystwa headlinerów. Roskilde w swojej kategorii naprawdę prezentuje się godnie. Jest tu duży festiwal, ale jednak alternatywy, a nie masówka-masowka jak Sziget. Oczywiście brzmienia rockowe i metalowe są tam mniejszością i kapele typu Neurosis/Amenra to pojedyncze rodzynki tam. W tym roku na OFFie grało Chat Pile, kilka lat temu Boris, czy Om - to jest dokładnie ten sam casus. A zarazem specyfczna grupa zespołów około-metalowych, które są mile widziane nie tylko na Hellfeście, Brutalu, Mysticu, Wacken itpRippingHeadache pisze: ↑01-10-2026, 21:51Chyba przegapiłem moment, kiedy mainstreamowe festiwale zaczęły być "renomowanymi wydarzeniami dla miłośników alternatywy"...

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.