POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

08-09-2026, 19:13

NoGodsNoMasters pisze:
08-09-2026, 14:31
Tak, czy owak powstaje pytanie. Jak się to wszystko spina w tępych brunatnych łepetynach po obu stronach Odry i Nysy Łużyckiej?
Kawa i związki partnerskie są dla Zarządu.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
uglak

08-09-2026, 19:15

Matematyka po krakosku:
Obrazek

Na dodatek zarejestrowano też kandydata o którym już przed weekendem mówiło się, że skończy że zbiórką w prokuraturze. Zresztą ponoć jedno drugiego nie wyklucza, bo okazuje się, że do sprawdzenia dla komisji są konkretne wytyczne, a jak falszerstwo jest gdzie indziej to komisja mówi tylko a idze, idze bajoku... Nie wiedziałem, że zbieranie podpisów w Polsce to aż taki absurd.
:yoinks:
Guilty of being right
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

08-09-2026, 19:26

wygląda na to że wbrew propagandzie lewackiego mainstreamu to AFD to zwykła tolerancyjna partia na którą głosują normalni ludzie a nie zadni faszyści :?
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

08-09-2026, 19:30

uglak pisze:
08-09-2026, 19:15
Matematyka po krakosku:
Obrazek

Na dodatek zarejestrowano też kandydata o którym już przed weekendem mówiło się, że skończy że zbiórką w prokuraturze. Zresztą ponoć jedno drugiego nie wyklucza, bo okazuje się, że do sprawdzenia dla komisji są konkretne wytyczne, a jak falszerstwo jest gdzie indziej to komisja mówi tylko a idze, idze bajoku... Nie wiedziałem, że zbieranie podpisów w Polsce to aż taki absurd.
:yoinks:

Obrazek
Awatar użytkownika
Hatefire
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-09-2026, 19:49

My educated guess jest taki, że to pierwsze referendum w tak dużym mieście, z tak dużą ilością mieszkańców przyjezdnych. Za pracą, na studia. Stąd te problemy, bo podpisał ktoś, kto mieszka w Krakowie, ale formalnie w Dupnej Małej.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

08-09-2026, 20:01

Hatefire pisze:
08-09-2026, 19:49
My educated guess jest taki, że to pierwsze referendum w tak dużym mieście, z tak dużą ilością mieszkańców przyjezdnych. Za pracą, na studia. Stąd te problemy, bo podpisał ktoś, kto mieszka w Krakowie, ale formalnie w Dupnej Małej.
Też do tej pory myślałem, że ktoś tam się dopiszę za kogoś, żeby było więcej, tutaj się coś przepisze, ale jeśli niedoszły kandydat i wieloletni radny miejski urządza sobie takie pogaduchy z jednym z ważniejszych i aktywniejszych lokalnych dziennikarzy (a nie tylko oni mieli przecieki i nie tylko takie) to jednak coś jest grubo nie tak:

Obrazek

Obrazek

Mimo tego:

Obrazek

:lol:
Guilty of being right
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

08-09-2026, 20:31

No ale przecież cała ta inba została nakręcona głównie przez mieszkańców Dupnej Małej. Stękanie o strefę czystego transportu , drogie (?!) bilety na komunikację, czy zadłużenie. Najbardziej pruły się jakieś klocki spod Wieliczki, Zielonek, czy innego Jasła. Głównie oni mieli z tym ból pleców. Potem ten smutny kałowski team wymyślił genialną taktykę na "nie" i poszło. Kuriozalna sytuacja. To co oni odstawili wcale nie jest mniej debilne, niż działania kompromitacji. To znaczy konfabulacji pana Sławomira i pana Krzysia. :D
Awatar użytkownika
Hatefire

08-09-2026, 20:41

uglak pisze:
08-09-2026, 20:01
Też do tej pory myślałem, że ktoś tam się dopiszę za kogoś, żeby było więcej, tutaj się coś przepisze, ale jeśli niedoszły kandydat i wieloletni radny miejski urządza sobie takie pogaduchy z jednym z ważniejszych i aktywniejszych lokalnych dziennikarzy (a nie tylko oni mieli przecieki i nie tylko takie) to jednak coś jest grubo nie tak:

Obrazek

Obrazek

Mimo tego:

Obrazek

:lol:
Obrazek

Widmo Majchrowskiego krąży nad Krakowem ;-)

Natomiast no widać, że jest problem. Skoro podpisy są weryfikowane tylko pod względem formalnej zgodności danych, to zachęca to do handlu danymi, w tym zakresie. Jak to rozwiązać nie wiem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

08-09-2026, 21:32

DST pisze:
08-09-2026, 15:30
Potwierdza to tylko moją teorię - żadni z nich fanatycy (w większości), tylko stare elity, które kapitalizują fobie ludu i gadają co chcą biedaki usłyszeć, żeby potem wyjebać ich na ostatniego euro centa (vide Donald Trump).
u nas jest identycznie.
Awatar użytkownika
DST
zahartowany metalizator

08-09-2026, 21:41

empir pisze:
DST pisze:
Potwierdza to tylko moją teorię - żadni z nich fanatycy (w większości), tylko stare elity, które kapitalizują fobie ludu i gadają co chcą biedaki usłyszeć, żeby potem wyjebać ich na ostatniego euro centa (vide Donald Trump).
u nas jest identycznie.
No nie. Partie centrum nie pozują specjalnie na przyjaciół ludu i nie gadają non stop o narodowych traumach. Dlatego są często na straconej pozycji.
Nie żebym to jakoś popierał, ale chyba wolę to niż ten rozemocjonowany ton prawicy. Zresztą pisałem o tym jakiś czas temu chyba tutaj.

edit: chyba źle Cię zrozumiałem. "U nas jest identycznie" oznacza "partie prawicowe w PL robią to samo" czy "u nas (po innej stronie barykady) stosuje się te same triki"? Odpowiadałem na to drugie, ale chyba chodziło Ci o pierwsze.
Awatar użytkownika
uglak

08-09-2026, 21:52

NoGodsNoMasters pisze:
08-09-2026, 20:31
No ale przecież cała ta inba została nakręcona głównie przez mieszkańców Dupnej Małej. Stękanie o strefę czystego transportu , drogie (?!) bilety na komunikację, czy zadłużenie. Najbardziej pruły się jakieś klocki spod Wieliczki, Zielonek, czy innego Jasła. Głównie oni mieli z tym ból pleców.
Oni zaczęli, zwłaszcza Wieliczka, ale zostali użyci instrumentalnie przez bardziej wytrawnych graczy, a potem wyrzuceni na śmietnik historii :)
Hatefire pisze:
08-09-2026, 20:41
Natomiast no widać, że jest problem. Skoro podpisy są weryfikowane tylko pod względem formalnej zgodności danych, to zachęca to do handlu danymi, w tym zakresie. Jak to rozwiązać nie wiem.
Rozwiązanie jest dość proste - weryfikacja poparcia mObywatelem. To nawet ułatwiłoby zbiórkę tym, którzy są na tyle naiwni, żeby robić to uczciwie, bo ludzie generalnie boją się podawać swój PESEL. Trzeba jak najszybciej wdrożyć zbieranie poparcia mObywatelem zarówno podczas wyborów jak i do głosowania nad Budżetami Obywatelskimi, bo tam też miliony są wyciągane przez różnych wałkarzy.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

08-09-2026, 21:55

DST pisze:
empir pisze:
DST pisze:
u nas jest identycznie.
No nie. Partie centrum nie pozują specjalnie na przyjaciół ludu i nie gadają non stop o narodowych traumach. Dlatego są często na straconej pozycji.
Nie żebym to jakoś popierał, ale chyba wolę to niż ten rozemocjonowany ton prawicy. Zresztą pisałem o tym jakiś czas temu chyba tutaj.

edit: chyba źle Cię zrozumiałem. "U nas jest identycznie" oznacza "partie prawicowe w PL robią to samo" czy "u nas (po innej stronie barykady) stosuje się te same triki"? Odpowiadałem na to drugie, ale chyba chodziło Ci o pierwsze.
Chodziło mi o nasze konserwy typu Kamysze, konfy i pisuary
Awatar użytkownika
DST
zahartowany metalizator

empir pisze:
DST pisze:
empir pisze:

u nas jest identycznie.

Chodziło mi o nasze konserwy typu Kamysze, konfy i pisuary
A, to tak. Jasna sprawa.
Awatar użytkownika
Hatefire

08-09-2026, 22:04

uglak pisze:
08-09-2026, 21:52
Rozwiązanie jest dość proste - weryfikacja poparcia mObywatelem. To nawet ułatwiłoby zbiórkę tym, którzy są na tyle naiwni, żeby robić to uczciwie, bo ludzie generalnie boją się podawać swój PESEL. Trzeba jak najszybciej wdrożyć zbieranie poparcia mObywatelem zarówno podczas wyborów jak i do głosowania nad Budżetami Obywatelskimi, bo tam też miliony są wyciągane przez różnych wałkarzy.
Spoko. Tylko jedna uwaga. Ta sama jak przy głosowaniu za pomoxą mObywatela. Tajność. I tu jest problem, bo rząd ma dostęp do łatwo przeszukiwalnych danych, kto komu podpisał itp.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

08-09-2026, 22:16

Nie jest pewne, czy tylko rząd.
Awatar użytkownika
uglak

08-09-2026, 22:39

Hatefire pisze:
08-09-2026, 22:04
Spoko. Tylko jedna uwaga. Ta sama jak przy głosowaniu za pomoxą mObywatela. Tajność. I tu jest problem, bo rząd ma dostęp do łatwo przeszukiwalnych danych, kto komu podpisał itp.
Czyli dokładnie do tego samego co w przypadku papierowych list? :jezyk: A i to tylko wtedy kiedy chcemy to wdrożyć to w taki sposób, żeby miał do tego dostęp, bo rozwiązania informatyczne dają dużo więcej możliwości niż papier i długopis - chociaż naprawdę konkretne rzeczy będą dostępne dopiero po zintegrowaniu mObywatela z unijnym EUDI Wallet, bo on jest bardziej nakierowany na anonimizujące rozwiązania.
Guilty of being right
ODPOWIEDZ