Po prostu JAZZ!

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

Re: Po prostu JAZZ!

21-08-2026, 17:42

DST pisze: edit: Włączyłem właśnie. To jest mikrotonalne? Wiecie coś na ten temat? Tak jakoś mi nie stroi :D
Na żywo mieli normalne instrumenty, ale Halvorson na pewno gra atonalnie - momentami bardzo. Strasznie dziwne dzwieki wydobywa z gitary, faktycznie to brzmi tak "nie tak" jak trzeba.
długopisyyyyy pisze:]odezwał się największy black metalowiec. Miastowy krawaciarz co chodzi na 8 godzin do budynku z rurami i rozmawia w przerwach z grubymi dziewczynami na papierosa i sie tam hihoczą wszyscy do ziebie jakby kartofla mieli w dupie
kmarmaz
postuje jak opętany!

21-08-2026, 18:49

Wypłynął ten temat na wierzch więc pozwolę sobie dodać: reaktywowane Kilimanjaro Darkjazz Ensemble w Gdańsku 25 października . W 2010 r. w warszawskim ( nieistniejącym już) Powiększeniu ludzi było odpowiednio do klubu i popularności zespołu.
Awatar użytkownika
Kilgore
rasowy masterfulowicz

21-08-2026, 19:44

Harlequin pisze:
21-08-2026, 16:37
DST pisze:
21-08-2026, 10:23
Harlequin pisze:
21-08-2026, 08:02

Tomeka jako liderka chyba tylko ten kwartet obsługiwała. O tej tutaj było troche szumu, więc badaj.
Buk zapłać

edit: Włączyłem właśnie. To jest mikrotonalne? Wiecie coś na ten temat? Tak jakoś mi nie stroi :D
Nie wiem, słyszałem 1 kawałek, dla mnie gitara w jazzie to zło, wyłączając Dereka Baileya i Sonnyego Sharrocka :D
A to znasz?

Mark Ribot
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

30-08-2026, 20:35

RippingHeadache pisze:
19-06-2026, 23:50
Widziałem ten skład niedawno w Żaku i nie mogę powiedzieć nic dobrego o jego występie. Każdy z muzyków grać potrafi, ale razem tworzą nudę. Taki skład - wydmuszka.
Widziałem dzisiaj ROYBER TRIO po raz drugi, bo grali za darmo niedaleko mojej skromnej rezydencji, więc uznałem, że dam Trzasce kolejną szansę. Było lepiej, ale to nie znaczy, że było dobrze. Po prostu trzech kolesi, którzy sobie grają, nie wychodzą poza swoją strefę komfortu, niczego specjalnie nie komunikują. W dodatku całość skupiona jest nie na interakcji trzech osobowości, tylko jednak głównie na Trzasce, który popadł już chyba w permanentny stan zachwytu nad samym sobą. To, co gadał między kawałkami, to już były takie kocopoły, że miałem ochotę schować się do kapelusza. Gdy grał, wtedy było nieco lepiej, ale jednak bez specjalnych wzruszeń. Widły i piec :ban:

Obrazek
długopisyyyyy pisze:]odezwał się największy black metalowiec. Miastowy krawaciarz co chodzi na 8 godzin do budynku z rurami i rozmawia w przerwach z grubymi dziewczynami na papierosa i sie tam hihoczą wszyscy do ziebie jakby kartofla mieli w dupie
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

30-08-2026, 21:14

kmarmaz pisze:
21-08-2026, 18:49
Wypłynął ten temat na wierzch więc pozwolę sobie dodać: reaktywowane Kilimanjaro Darkjazz Ensemble w Gdańsku 25 października . W 2010 r. w warszawskim ( nieistniejącym już) Powiększeniu ludzi było odpowiednio do klubu i popularności zespołu.
Bilety jeszcze są, więc zachęcam do w miarę szybkiego zakupu. Sala mała, a promocja na razie taka sobie, ale sądzę, że to się jednak wyprzeda, nie grają aż tak wiele w tym roku. Na co dzień jazz to mi tam raczej nie robi za bardzo, ale ta kapela ma w sobie coś, czego szukam obecnie w muzyce.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

31-08-2026, 21:07

Taka mała ta sala to nie jest, a sold out to będzie chyba tylko w przypadku koncertu "na siedząco". ;) Ale bilet od jakiegoś czasu już jest. ;)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

31-08-2026, 21:26

RippingHeadache pisze:
Taka mała ta sala to nie jest, a sold out to będzie chyba tylko w przypadku koncertu "na siedząco". ;) Ale bilet od jakiegoś czasu już jest. ;)
Być może, trudno mi to ocenić, bo po prostu nie siedzę w tej scenie. Ale zanim Żak zmienił lekko wystrój sklepu internetowego, to wyglądało tak, że w dwa tygodnie poszła prawie połowa biletów. Całkiem nieźle. W ogóle wydaje mi się, że jest ostatnio pewne ciśnienie w Polsce na takie dziwniejsze klimaty. A skoro nie wiem, jak jest realnie, to profilaktycznie zakupiłem bilet, jak tylko się pojawił :sarcasm2:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

31-08-2026, 21:52

Lukass pisze:
31-08-2026, 21:26
RippingHeadache pisze:
Być może, trudno mi to ocenić, bo po prostu nie siedzę w tej scenie. Ale zanim Żak zmienił lekko wystrój sklepu internetowego, to wyglądało tak, że w dwa tygodnie poszła prawie połowa biletów. Całkiem nieźle. W ogóle wydaje mi się, że jest ostatnio pewne ciśnienie w Polsce na takie dziwniejsze klimaty. A skoro nie wiem, jak jest realnie, to profilaktycznie zakupiłem bilet, jak tylko się pojawił :sarcasm2:
Kiedy jest większe zapotrzebowanie potrafią zmienić koncert z "siedzącego" na "stojący" i jest wtedy ponad 2 razy więcej biletów w sprzedaży. Tu akurat wyjątkowo wolałbym imprezę z krzesełkami. ;)
W Polsce od kilku lat jazz, zwłaszcza "nowoczesny", stał się całkiem popularny wśród młodszej publiczności. Bywa, że nawet "stojące" koncerty w Żaku są wyprzedane, jak np. pamiętny występ Fire! Orchestra. Tam mogło być nawet więcej publiczności niż oficjalnie mieści sala suwnicowa,
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

31-08-2026, 22:19

RippingHeadache pisze:

Kiedy jest większe zapotrzebowanie potrafią zmienić koncert z "siedzącego" na "stojący" i jest wtedy ponad 2 razy więcej biletów w sprzedaży. Tu akurat wyjątkowo wolałbym imprezę z krzesełkami. ;)
W Polsce od kilku lat jazz, zwłaszcza "nowoczesny", stał się całkiem popularny wśród młodszej publiczności. Bywa, że nawet "stojące" koncerty w Żaku są wyprzedane, jak np. pamiętny występ Fire! Orchestra. Tam mogło być nawet więcej publiczności niż oficjalnie mieści sala suwnicowa,
To tu się nie dogadamy, bo bardzo liczę na koncert stojący. Na siedząco to zgon niemieckiego emeryta jest :lol:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

31-08-2026, 23:30

Lukass pisze:
31-08-2026, 22:19
RippingHeadache pisze:

To tu się nie dogadamy, bo bardzo liczę na koncert stojący. Na siedząco to zgon niemieckiego emeryta jest :lol:
E tam ;) to jest muzyka pełna skupienia i mocno oparta na brzmieniu. Ja mam w tej sali obczajone miejsca gdzie najlepiej słychać i tam mam zamiar spędzić ten koncert. ;) No chyba, że set będzie inny niż jakiego się spodziewam. ;)
Natomiast byłem w szoku, kiedy część - młodych! - osób miała problem z brakiem krzesełek na koncertach Theon Cross i Alfa MIst, zajmowała miejsca na podłodze i miała problem z tym, że ludzie obok się bawią. :D
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

01-09-2026, 00:51

No zobaczymy. Nic mnie tu nie rozczaruje, tak naprawdę.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
ODPOWIEDZ