III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

09-08-2026, 16:19

Hatefire pisze:
09-08-2026, 16:15
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
09-08-2026, 14:56
mówili że Polacy są genetycznie do Rosjan bardziej zbliżeni niż Ukraińcy itd.
Tak mi się rzuciło w oczy. Genetycznie, czyli co bardziej spokrewnieni pod względem biologicznym? I jakby to miało wpływać na politykę? Ciekawe co ten ktoś miał na myśli.
No chyba pod względem biologicznym. Nie wiem, czy to prawda, ale co miał na myśli, to wydaje mi się, że akurat jest bardzo proste - poznawanie na podstawie krwi, kto jest nasz, a kto obcy, względnie - kto jest rodziną, a kto nie. Dla nas w większości to raczej żaden argument, bo widać, co ruscy robią ze swoimi ,,braćmi", i że to dla nas taka rodzina, jak wujek zapijający się pod Lewiatanem, ale część ludzi widocznie to przekonuje.
Find your flow
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

09-08-2026, 17:31

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
09-08-2026, 14:56
Przy czym o rozbiorach się trochę autor rozpisał i przedstawił ciekawą i dość przekonującą perspektywę tego, że Rosja nie chciała rozbioru Polski, bo bardziej im na rękę było mieć cały kraj pod protektoratem, co przed rozbiorami było faktem, ale Prusy i Austria nabrały na sile tak mocno, że nie sposób było już tego powstrzymać, więc ruscy wzięli co mogli. Mnie tam oczywiście nie było, ale wydaje mi się niegłupie.
Nie ma to jak wyważać otwarte drzwi, to wielkie odkrycie Ameryki jest powszechnie znanym faktem i takie tezy były formułowane w przynajmniej niektórych licealnych podręcznikach historii. Logiczne, że lepiej władać w całości marionetkowym państwem (co Rosji udawałao się od czasu WWP) niż się nim dzielić.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

09-08-2026, 17:33

No spoko, może mnie o tym nie uczyli, albo zasnąłem na lekcji, nie wiem
Find your flow
Awatar użytkownika
Hatefire

09-08-2026, 17:40

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
09-08-2026, 17:33
No spoko, może mnie o tym nie uczyli, albo zasnąłem na lekcji, nie wiem
No czymś takim było wlaśnie poniekąd Królestwo Polskie przed powstaniem listopadowym.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ