POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Dragazes
weteran forumowych bitew

Re: POlitykowanie

02-06-2026, 13:43

O no, i to jest dobre spostrzeżenie. Problem tzw umów śmieciowych lub wypychania ludzi na samozatrudnienie dotyczy niestety znacznej części społeczeństwa. Nie są to tylko problemy artystów.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 14:30

Żwirek i Muchomorek pisze:
02-06-2026, 09:35
NoGodsNoMasters pisze:
02-06-2026, 09:28
Jak proponujesz rozsądzać kto JEST artystą, a kto NIE ?
Wiesz, że te proponowane przepisy też się tym zajmują? Czytałeś je w ogóle? Chociażby streszczenie?
Ja tylko zapytam tak z czystej ciekawości, czy twoim zdaniem urzędnicy kościoła katolickiego zasługują na finansowanie z pieniędzy podatników?
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-06-2026, 15:18

02-06-2026, 13:37
olgims pisze:
02-06-2026, 12:43
nie no jasna sprawa, rolnikowi przeciez na pole nie wleziesz zajebac kartofli ani do obory po mleczko od krówki, artyście można zajebac jego dzieło z ruskiego serwera i jeszcze skrytykować, że w chujowej jakości a jak śmie się upomnieć o swoje to niech spierdala bo taka sztukę to każdy przecież zrobi.
Można zrobić jeszcze lepiej! Możesz np. znaleźć jakiegoś biednego frajera po szkole muzycznej, żeby ci pograł w orkiestrze w prowincjonalnym Teatrze Muzycznym i obiecać mu najpierw umowę zlecenie, a potem od nowego sezonu etat. Potem jak już się ucieszy i zacznie wypruwać z siebie flaki - bo przez dwa lata po skończeniu Akademii Muzycznej żył tylko z dawania korepetycji i wielogodzinnych ćwiczeń, żeby nie wyjść z wprawy - więc potem go radośnie eksploatujesz ile wlezie na tym zleceniu, a od nowego sezonu możesz kazać mu spierdalać pod pozorem, że ministerstwo dało za mało kasy i nie da się utworzyć tego etatu :hahaha: I na jego miejsce wziąć kolejnego frajera na zlecenie :super:

Te przepisy dotyczą tak naprawdę drobnicy. Nie chodzi o jakąś Krystynę Jandę co macza fiuta w wiadrze z farbą i potem chlapie nim po scenie, żeby krytycy się podniecali a Janusze zgrzytali zębami z oburzenia, - chodzi o ludzi z trzeciego i czwartego szeregu. Nie o tych, co nagrywają płyty czy sprzedają obrazy za miliony. Chodzi o ludzi, którzy są zawodowo związani ze sztuką - zawodowo, nie hobbystycznie jak 99% muzyków metalowych - grają drugoplanowe role w spektaklach i filmach, grają w filharmoniach, zapierdalają w pracowniach scenograficznych itp., czyli po prostu poświęcili sztuce całe życie, są niezbędni do funkcjonowania świata kultury, a jednocześnie z uwagi na różne środowiskowe patologie nie są w stanie uczestniczyć w systemie świadczeń socjalnych na takich zasadach jak "normalni" ludzie. A nie są w stanie nie dlatego, że unikają płacenia składek jak tu jakiś mądry pisał, tylko mają za niskie dochody i nie od nich zależy, że instytucje nie są w stanie ich normalnie zatrudniać na etat czy choćby jego część albo że robią to tylko na określony czas, albo że wszędzie dostają jakieś chujowe śmieciówki. I nie od nich zależy, że jak coś pójdzie nie tak, to przez rok mogą nie mieć w ogóle żadnej pracy, bo po prostu nikt nie jest w stanie ich zatrudnić nawet jakby chciał (bo nie ma pieniędzy, bo wszystkie miejsca obsadzone, bo juz obiecaliśmy komuś innemu, bo cokolwiek). W ostatnim wypadku opcje są dwie - jedna to się przebranżowić, schować skrzypce do szafy i zając się czymś innym, a druga to właśnie zapewnć takim ludziom jakieś minimane zabezpieczenie, żeby byli w stanie przez takie najgorsze momenty przebrnąć i jakoś stanąć na nogi. A jeśli nie dadzą rady - to cóż, status artysty zawodowego wieczny nie będzie, też będzie się go dało stracić.

W ostatecznym rozrachunku te dopłaty, status artysty zawodowego itp. to coś, co porządkuje trochę ekstremalny burdel jakim jest świat kultury. Szczegóły są dyskusyjne - ja tu nie mam wyrobionego zdania - ale takie jest mniej więcej clue całego problemu. Zresztą wystarczy przeczytać co na ten temat stoi na stronie ministerstwa:
https://www.gov.pl/web/premier/projekt- ... tystyczny2
gdzie wszystkie najważniejsze szczegóły są wyłuskane.

Oczywiście łatwiej jest się zapienić jak użytkownik 535 przy betoniarce i wyobrażać sobie, że oto jakaś grupa lobbystów chce rozdawać swoim pieniądze po to, żeby mogli radośnie pierdzieć w sztalugę i nic nie robić. I o to właśnie chodzi Mentzenowi, a jak widać na forum - nie trzeba dużo, żeby się na to złapać. Polityczne złoto - wystarczy odpowiednio zaszczekać i ludzie sami się sobie rzucą do gardeł, bo przecież wiadomo, że jak artysta to nierób i jeszcze hurr durr śmie prosić o pinionse.
Nie wiem czy dotrze do mentzenów ale rzeczowo wyłożone.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

02-06-2026, 16:01

NoGodsNoMasters pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
02-06-2026, 09:28
Jak proponujesz rozsądzać kto JEST artystą, a kto NIE ?
Wiesz, że te proponowane przepisy też się tym zajmują? Czytałeś je w ogóle? Chociażby streszczenie?
Ja tylko zapytam tak z czystej ciekawości, czy twoim zdaniem urzędnicy kościoła katolickiego zasługują na finansowanie z pieniędzy podatników?
Uprawiasz demagogię i świetnie o tym wiesz, ale skoro odpowiadamy sobie pytaniem na pytanie (sam zacząłem :hehehe: ) to możemy to ciągnąć dalej: dlaczego kwestie związane z finansowaniem kościoła przez państwo mają mieć, co sugerujesz, decydujące znaczenie w dyskusji o tych dopłatach do składek emerytalnych dla artystów zawodowych?
trup pisze:
02-06-2026, 15:18
Nie wiem czy dotrze do mentzenów
Nie ma szans.
It's a Kafka high. You feel like a bug.

Przygody Batona na czarnym lądzie
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 16:02

Ciekawe, czy za piętnaście, dwadzieścia lat tak samo będziecie rozgrzeszani i w tym samym duchu obrony beztroskiego życia w imię pasji. Chciałbym to zobaczyć. :D Siedemdziesiąt lat to sporo żeby się zirirnyować, że chytry plan może zawieść. Strzelam, że wielu usłyszy coś w stylu "a co pan robił przez całe życie, może trzeba było się przekwalifikować, wykazać więcej elastyczności?" :hehehe: Szkoda, że mnie już nir będzie. Zobaczyč minę jednego, czy drugiego ananasa po takim pytaniu . Spokojnie , utrzymujemy kler to kilku artystów oraz przećpanych Jaśków też dźwigniemy. Jednak uważam, że tutaj kłania się brak rozliczeń. Konkretnie. Ile i na co poszło. Przypomnijcie mi co pisaliście o artystach utrzymywanych z pieniędzy ministerstwa zarządzanego przez Glińskiego? Też tak ochoczo wspieraliście jego wybory? Wszak wszyscy artyści nasi są. Prawda? Czy jednak nie?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-06-2026, 16:10

Teraz wrzucamy artystow do jednego wora z ćpunami, coraz lepiej
Find your flow
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 16:13

02-06-2026, 16:01
NoGodsNoMasters pisze:

Uprawiasz demagogię i świetnie o tym wiesz, ale skoro odpowiadamy sobie pytaniem na pytanie (sam zacząłem :hehehe: ) to możemy to ciągnąć dalej: dlaczego kwestie związane z finansowaniem kościoła przez państwo mają mieć, co sugerujesz, decydujące znaczenie w dyskusji o tych dopłatach do składek emerytalnych dla artystów zawodowych?
Nie drogi panie. Żadnrj demagogii. Potrzebuję konkretnych lwyliczeń Po prostu zupełnie pominąłeś to co napisałem w tym temacie na samym początku, sle ochoczo walisz we mnie mencenami. Wystarczy posłuchać co powiedział Krzyś "byłam na jachtach, myłam podłogi". Szło to mniej więcrj tak, że 300 milionów to bardzo dużo pieniędzy. W sensie, że na tę ustawę, ale o finansowaniu zusu dla kleru cisza. I chyba nawet nie został o to zapytany. Mnie natomiast bardzo interesuje wycena powołania, misji i pasji. Ile mam za nie zapłacić i czego w związku z tym nie dostač. Chyba mam prawo? Tylko tyle.
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 16:17

Przećpany Jasiu.
https://youtube.com/shorts/m1LcRGycm-k? ... qv_cWoc9go
Czujecie z nim wspólnotę? :D
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

02-06-2026, 16:31

NoGodsNoMasters pisze:
Przećpany Jasiu.
Ja czuję. Mam nadzieję, że Tusk zabierze wszystkie pieniądze takim nędznym robolom jak ty i rozda je artystom złodziejom i będziemy się kurwa śmiać z ciebie biedaku.
A ja jako przedstawiciel środowiska artystycznego (bo przecież muszę nim być skoro ich bronię, nie może być inaczej) będę sypał Jasiowi Kapeli kreski i będziemy je ciągnąć na zmianę z flagi a potem z wizerunków matki boskiej podczas gdy ty w wieku 124 lat będziesz orał pole z garbem na plecach.

Usłyszałeś to w co wierzyłeś od początku, więc można zamykać temat.
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 16:36

Tymczasem tak wygląda walka lewactwa o prześlizgnięcie się nad progiem. Drzeć ryja jak najgłośniej, a w chwili próby głosować za miłośnikiem małych metraży, by dać powietrze ewidentnym złodziejom. To jest żałosny cyrk.

NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 16:37

DST pisze:
02-06-2026, 16:31
NoGodsNoMasters pisze:
Przećpany Jasiu.
Ja czuję. Mam nadzieję, że Tusk zabierze wszystkie pieniądze takim nędznym robolom jak ty i rozda je artystom złodziejom i będziemy się kurwa śmiać z ciebie biedaku.
A ja jako przedstawiciel środowiska artystycznego (bo przecież muszę nim być skoro ich bronię, nie może być inaczej) będę sypał Jasiowi Kapeli kreski i będziemy je ciągnąć na zmianę z flagi a potem z wizerunków matki boskiej podczas gdy ty w wieku 124 lat będziesz orał apole z garbem na plecach.

Usłyszałeś to w co wierzyłeś od początku, więc można zamykać temat.
Ulżyło?
Awatar użytkownika
trup

02-06-2026, 16:41

Płacę artystom to wymagam!

[media]https://www.facebook.com/share/v/1DB5Wd2NiH/[/media]
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 16:47

trup pisze:
02-06-2026, 16:41
Płacę artystom to wymagam!

[media]https://www.facebook.com/share/v/1DB5Wd2NiH/[/media]
Smoleńsk polecisz? Warto było za to zapłacić naszymi pieniędzmi?
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

02-06-2026, 17:03

NoGodsNoMasters pisze:
Po prostu zupełnie pominąłeś to co napisałem w tym temacie na samym początku, sle ochoczo walisz we mnie mencenami. Wystarczy posłuchać co powiedział Krzyś "byłam na jachtach, myłam podłogi". Szło to mniej więcrj tak, że 300 milionów to bardzo dużo pieniędzy. W sensie, że na tę ustawę, ale o finansowaniu zusu dla kleru cisza. I chyba nawet nie został o to zapytany. Mnie natomiast bardzo interesuje wycena powołania, misji i pasji. Ile mam za nie zapłacić i czego w związku z tym nie dostač. Chyba mam prawo? Tylko tyle.
Te dopłaty do skłądek dla artystów to będzie około 300 milionów złotych, mniej więcej tyle samo co na Fundusz Kościelny. Przeliczając przez budżet i ilość ludzi w Polsce, daje to w uproszczeniu osiem złotych rocznie na osobę. Można za to kupić dwa Pawełki, więc tabaluga - czemu go tu jeszcze nie ma? - ma powody protestować. Natomiast o co tobie chodzi to nie bardzo wiem, bo głównie drzesz pizdę i mieszasz systemy walutowe - to znaczy do dyskusji o artystach, którzy produkują te mniej więcej 3,5-4% PKB, wprowadzasz temat finansowania kleru. Jeśli pytasz co z tego będziesz miał, no to odpowiedź jest prosta - będziesz miał kulturę, którą ktoś musi wytwarzać i dostarczać zainteresowanym: filmy, płyty, wystawy i tak dalej.
NoGodsNoMasters pisze:
Przećpany Jasiu.
On akurat nie dostanie ani grosza, bo pracuje normalnie na etacie w redakcji Krytyki Politycznej, co oznacza, że nie zajmuje się zawodowo pacą artystyczną i te przepisy go nie obejmą.
NoGodsNoMasters pisze:
Smoleńsk nie został sfinansowany z publicznych pieniędzy. Złozono wniosek do PISF o dofinansowanie 4 milionów, ale nie został rozpatrzony pozytywnie i ostatecznie zapłacili za to prywatni darczyńcy. Oczywiście o tym wiedziałeś, prawda? :hehehe:

Awatar użytkownika
trup

02-06-2026, 17:17

Oj.. populistyczno-symetryczne kocopoły zostały troszke "podważone"...
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 17:29

02-06-2026, 17:03
NoGodsNoMasters pisze:
Po prostu zupełnie pominąłeś to co napisałem w tym temacie na samym początku, sle ochoczo walisz we mnie mencenami. Wystarczy posłuchać co powiedział Krzyś "byłam na jachtach, myłam podłogi". Szło to mniej więcrj tak, że 300 milionów to bardzo dużo pieniędzy. W sensie, że na tę ustawę, ale o finansowaniu zusu dla kleru cisza. I chyba nawet nie został o to zapytany. Mnie natomiast bardzo interesuje wycena powołania, misji i pasji. Ile mam za nie zapłacić i czego w związku z tym nie dostač. Chyba mam prawo? Tylko tyle.
Te dopłaty do skłądek dla artystów to będzie około 300 milionów złotych, mniej więcej tyle samo co na Fundusz Kościelny. Przeliczając przez budżet i ilość ludzi w Polsce, daje to w uproszczeniu osiem złotych rocznie na osobę. Można za to kupić dwa Pawełki, więc tabaluga - czemu go tu jeszcze nie ma? - ma powody protestować. Natomiast o co tobie chodzi to nie bardzo wiem, bo głównie drzesz pizdę i mieszasz systemy walutowe - to znaczy do dyskusji o artystach, którzy produkują te mniej więcej 3,5-4% PKB, wprowadzasz temat finansowania kleru. Jeśli pytasz co z tego będziesz miał, no to odpowiedź jest prosta - będziesz miał kulturę, którą ktoś musi wytwarzać i dostarczać zainteresowanym: filmy, płyty, wystawy i tak dalej.
NoGodsNoMasters pisze:
Przećpany Jasiu.
On akurat nie dostanie ani grosza, bo pracuje normalnie na etacie w redakcji Krytyki Politycznej, co oznacza, że nie zajmuje się zawodowo pacą artystyczną i te przepisy go nie obejmą.
NoGodsNoMasters pisze:
Smoleńsk nie został sfinansowany z publicznych pieniędzy. Złozono wniosek do PISF o dofinansowanie 4 milionów, ale nie został rozpatrzony pozytywnie i ostatecznie zapłacili za to prywatni darczyńcy. Oczywiście o tym wiedziałeś, prawda? :hehehe:
Czyli nie przeszkadza ci finansowanie składek emerytalnych dla kleru, bo to dwa pawełki. Ok. Nie przeszkadza ci także przedmiotowe i lekceważące traktowanie kasjerek z marketu przez przećpanego lewaka, przedstawiciela organizacji chcącej być blisko ludzi i ich spraw? Też interesujące. I wreszcie Smoleńsk. Nieznani sprawcy. Nieznani sponsorzy. Serio? Po tym co ta banda wyczyniała w KAŻDEJ możliwej dziedzinie? Znasz choć jedną nazwę firmy? Może ta na O? :hehehe:
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 17:37

trup pisze:
02-06-2026, 17:17
Oj.. populistyczno-symetryczne kocopoły zostały troszke "podważone"...
Ulubione twoje źródło.

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (MKiDN): Kapela otrzymał roczne stypendium literackie w wysokości ok. 5 tys. zł brutto miesięcznie (łącznie 60 tys. zł) na stworzenie piosenek do musicalu o historii zakazu aborcji w Polsce.

Dumny jesteś z tak zainwestowanych środków?
Ps
Dziwny jesteś. Tylko dlatego, że mnie ewidentnie nie lubisz, przestają ci przeszkadzać sprawy o które darłeś paszczę jeszcze przed chwilą. Co cie tak piecze?
Ostatnio zmieniony 02-06-2026, 17:45 przez NoGodsNoMasters, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

02-06-2026, 17:42

Obrazek
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

02-06-2026, 18:03

NoGodsNoMasters pisze:
Czyli nie przeszkadza ci finansowanie składek emerytalnych dla kleru, bo to dwa pawełki. Ok. Nie przeszkadza ci także przedmiotowe i lekceważące traktowanie kasjerek z marketu przez przećpanego lewaka, przedstawiciela organizacji chcącej być blisko ludzi i ich spraw? Też interesujące. I wreszcie Smoleńsk. Nieznani sprawcy. Nieznani sponsorzy. Serio? Po tym co ta banda wyczyniała w KAŻDEJ możliwej dziedzinie? Znasz choć jedną nazwę firmy? Może ta na O? :hehehe:
Nie wciągniesz mnie w taką dyskusję, panie majster. Nie sądzę żebyś rozumiał dlaczego, no ale to raczej oczywiste.

NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

02-06-2026, 18:08

02-06-2026, 18:03
NoGodsNoMasters pisze:
Nie wciągniesz mnie w taką dyskusję, panie majster. Nie sądzę żebyś rozumiał dlaczego, no ale to raczej oczywiste.
Napisz mi tylko proszę dlaczego chcesz mnie obrazić? Nie przypominam sobie bym ci choć jednym słowem ubliżył. Nie chcesz gadać to nie odpisuj. Przypominam, że sam przyleciałeś z pianą na oczach i juž zawsze będziesz przybiegał. :D
ODPOWIEDZ