Czytam Biblię, abyś ty nie musiał

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Czytam Biblię, abyś ty nie musiał

31-05-2026, 23:06

Elo,

Follow up do tematu "Czytam Koran, abys ty nie musial".
Siegnalem po Biblie znowu i czytam ja po raz trzeci (jakos tak zdarza mi sie srednio raz na dekade), i pomyslalem, ze moge przy okazji wyluskiwac co ciekawsze fragmenty. Nie chodzi o to, by wysmiewac, demonizowac czy cos, po prostu cytaty z krotkim komentarzem tego, co akurat przykuje mowa uwage.

Piata Ksiega Mojzeszowa, 12:2-3 - jasne instrukcje, co ma sie dziac z kultem podbitych narodow czczacych innych bogow - jak mozna historycznie stwierdzic, te przekonania towarzyszyly chrzescijanstwu przez wiele wiekow:
Doszczętnie zniszczycie wszystkie miejsca na wysokich górach, na pagórkach i pod każdym zielonym drzewem, gdzie służyły swoim bogom narody, którymi zawładniecie.
12:3
Zburzycie ich ołtarze, potłuczecie ich pomniki, popalicie ich święte drzewa, porąbiecie ich podobizny rzeźbione i zetrzecie ich imię z tego miejsca.
Find your flow
Awatar użytkownika
Dragazes
weteran forumowych bitew

Re: Czytam Biblię, abyś ty nie musiał

01-06-2026, 14:39

O, aż w uszach mi zagrało Call to Destruction Nile :D
A z jakiego to wydania to cytat?
Kolega czyta wszystko od początku do końca czy tylko wybrane fragmenty? Ja dawno temu odbiłem się od Kapłańskiej czy Liczb (już nie pamiętam), ale wróciłem do czytania ok 1,5 roku temu i jestem teraz na Samuelu. Kiedyś czytałem z jakiejś protestanckiej a teraz mam bardzo fajne tłumaczenie z Septuaginty i masą przypisów.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

01-06-2026, 16:01

Dragazes pisze:
01-06-2026, 14:39
O, aż w uszach mi zagrało Call to Destruction Nile :D
A z jakiego to wydania to cytat?
Kolega czyta wszystko od początku do końca czy tylko wybrane fragmenty? Ja dawno temu odbiłem się od Kapłańskiej czy Liczb (już nie pamiętam), ale wróciłem do czytania ok 1,5 roku temu i jestem teraz na Samuelu. Kiedyś czytałem z jakiejś protestanckiej a teraz mam bardzo fajne tłumaczenie z Septuaginty i masą przypisów.
Biblia Tysiaclecia
Czytac calosc od deski do deski, przeczytalem juz dwukrotnie + Nowy Testament jeszcze jeden raz ekstra
Jak sie zdarzaja jakies dlugie, nudne fragmenty, to mozg po prostu puszczam na luz i nie czytam jakos uwaznie
Find your flow
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

01-06-2026, 22:26

Jaka jest kara dla niegrzecznych dzieci? Oczywiscie ŚMIERĆ!
21:18
Jeżeli ktoś ma syna upartego i krnąbrnego, który nie słucha ani głosu swojego ojca, ani głosu swojej matki, a choć oni go karcą, on ich nie słucha,
21:19
To pochwycą go jego ojciec i matka i przyprowadzą do starszych jego miasta, do bramy tej miejscowości,
21:20
I powiedzą do starszych miasta: Ten nasz syn jest uparty i krnąbrny, nie słucha naszego głosu, żarłok to i pijak.
21:21
Wtedy wszyscy mężowie tego miasta ukamienują go i poniesie śmierć.
Zakaz noszenia spodni dla kobiet :cross:
Kobieta nie będzie nosiła ubioru męskiego, a mężczyzna nie ubierze szaty kobiecej, gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni.
Oraz obowiazkowa łopatka do gówna, żeby pambuk w nie nie wdepnął :super:
23:13
Poza obozem będziesz miał pewne miejsce i tam na zewnątrz będziesz wychodził.
23:14
Wśród swoich przyborów będziesz miał łopatkę, a gdy przykucniesz na zewnątrz, wykopiesz nią dołek, po przykucnięciu przykryjesz to, co z ciebie wyszło,
23:15
Gdyż Pan, Bóg twój, przechadza się po twoim obozie, aby cię ratować i wydać tobie twoich nieprzyjaciół. Więc twój obóz powinien być święty, aby nie ujrzał u ciebie nic niechlujnego i nie odwrócił się od ciebie.
Find your flow
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

01-06-2026, 22:34

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
01-06-2026, 22:26
Oraz obowiazkowa łopatka do gówna, żeby pambuk w nie nie wdepnął :super:
23:13
Poza obozem będziesz miał pewne miejsce i tam na zewnątrz będziesz wychodził.
23:14
Wśród swoich przyborów będziesz miał łopatkę, a gdy przykucniesz na zewnątrz, wykopiesz nią dołek, po przykucnięciu przykryjesz to, co z ciebie wyszło,
23:15
Gdyż Pan, Bóg twój, przechadza się po twoim obozie, aby cię ratować i wydać tobie twoich nieprzyjaciół. Więc twój obóz powinien być święty, aby nie ujrzał u ciebie nic niechlujnego i nie odwrócił się od ciebie.
Przypomniała mi się klasyczna pasta xD
Moja rodzina dużo się załatwia. Może to geny, może to nasza dieta, ale każdy robi duże kupy. Każdemu kiedyś się zdarzyło zrobić wielkie kupsko i czasami nie da się tego spuścić. Kręci się tylko w wodzie popychane przez strumień. Gdy dorastałem, moja rodzina miała nóż do kupy. Był to stary, zardzewiały nóż kuchenny, który wisiał w pralni tylko i wyłącznie po to. Normalnym było, że idąc po korytarzu słyszało się, jak ktoś woła ‘Czy możesz mi podać nóż do kupy? Myślałem, że to standardowe wyposażenie domu. Masz szczotkę i nóż do kupy.” Myślałem tak do czasu aż ukończyłem 22 lata i byłem u znajomego na domówce. Poszedłem do toalety, aby się załatwić. Zobaczyłem, że kupa ustawiła się bokiem, więc otworzyłem drzwi i zawołałem znajomego. Gdy przyszedł, zapytałem, czy mogę pożyczyć jego nóż do kupy. "Mój co?" zapytał kolega. "Twój nóż do kupy," odpowiedziałem i dodałem: "Muszę go pożyczyć.". "Czym do cholery jest nóż do kupy?" Oczywistym było dla mnie, że ma taki nóż, ale pomyślałem, że może inaczej to nazywa. Wyjaśniłem więc, co to jest i dlaczego go potrzebuję. Najpierw zaczął chichotać. Potem śmiać się. Potem wszyscy obecni zaczęli się śmiać, bo okazało się, że ktoś wyłączył muzykę i wszyscy słyszeli naszą rozmowę. Okazało się też, że nikt z nich nie miał noża do kupy, tylko moja popieprzona rodzina i nasze popieprzone jelita. Gdy wczoraj powiedziałem o tym mojej żonie, była jednocześnie rozbawiona i zszokowana. Okazało się, że też nie wiedziała, czym jest nóż do kupy i korzystała ze starego noża w schowku tak, jak z innych. Na szczęście nie gotowała przy jego użyciu, ale często wykorzystywała go do otwierania paczek. Teraz kupi sobie nowy.

Wiele osób zastanawia się, dlaczego nóż nie był w toalecie, tylko w pralni. To proste, mieliśmy tylko jeden nóż, ale trzy toalety, a pralnia była w środku. Nie wiem, czemu nie mieliśmy trzech noży. Wiem tylko, że był jeden. Może przez to, że mój tata bywał bardzo oszczędny więc dzieliliśmy się nożem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

01-06-2026, 23:59

ja bym ten zakaz rozszerzył o zakaz noszenia kurtek ramonesek , masa krytyczna julek w ramoneskach została przekroczona dawno temu.

a że nigdy nie czytałem biblii to jestem pozytywnie zaskoczony , same mądre cytaty , Już wtedy wiedzieli że nie należy robić z własnego domu chlewu osranego gównem ani zapraszać doń niego wrogów i obcych kultur.
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
ODPOWIEDZ