Materializm jako nałóg

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ

Czy macie problem z materializmem galupującym?

TAK
37
43%
NIE
50
57%

Liczba głosów: 87
backslifer
w mackach Zła

Re: Materializm jako nałóg

24-05-2026, 15:58

ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
24-05-2026, 15:22
Moim zdaniem gość zbiera płyty dla samego zbierania watpię nawet że je przesłuchuje w całości więcej niż raz.
Pewnie, że tak.
Nie rozumiem jego modelu, ale nie potępiam, pozytywny wariat.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

24-05-2026, 16:04

Zbieractwo z wymówką, że tych płyt przecież się słucha. Zagraci się tym do oporu i w sumie to jego sprawa.
Bassza meg mind.
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

24-05-2026, 16:20

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
22-05-2026, 17:50
Zrobiłem to, o czym myślałem już od jakiegoś czasu - wystawiłem prawie całą kolekcję płyt i kaset na sprzedaż i zrobiłem wielki reset. Wciąż mam do sprzedania pewnie jakieś 100 CD i 200 kaset, ale to już mniej niż połowa, która po prostu leży sobie w skrzynce, i jak tylko ktoś coś kupi, to tam zaglądam i pakuję.

Tymczasem poszedłem w zupełną rekompozycję. Kupiłem nowy sprzęt grający, więc mam jakość muzyki lepszą, niż miałem kiedykolwiek. Jednocześnie muszę przyznać, że mocno odszedłem od ekstremalnego metalu. Nie żeby całkowicie przestał słuchać, słucham prawie codziennie co treningów, ale już nie tak ekstremalnych rzeczy, a raczej Manowar, Metalliki, Grave Diggera, Slayera, Metal Church, Iron Maiden, Exodus, Testament, Kreatora, Sodom, Running Wild, Venom, Children of Bodom, Septic Flesh, Powerwolf, Candlemass, Majesty... W zasadzie to wczesny Sodom to chyba najbardziej ekstremalne, czego słucham, no, może jeszcze Vader.

Sprzęt grający ustawiony jest w sypialni, i to trochę zdefiniowało kierunek płytowy - sypialnia służy do relaksu, więc i muzyka powinna być relaksująca.

Cała tzw. kolekcja zaś ograniczona została przestrzennie do jednej szuflady - i myślę, że w niej zostanie. Są tam dyskografie Enyi, Summoning, sporo dungeon synthu, Loreena McKennitt, Current 93, Pink Floyd, dyskografia Black Sabbath, Opeth, Sol Invictus, prawie całe dysko Dead Can Dance. Z metalu o wartości relaksującej: 1 Paysage d'Hiver, "At the Heart of Winter", Drudkh "Forgotten Legends", Tiamat "Wildhoney".

Brakuje mi jeszcze trochę rzeczy, Bathory, kilku Agallochów, Candlemass, ale ogólnie czuję, że osiągnąłem pokój.
Brzmi to jak totalny upadek dla fana muzyki . aż strach pomyśleć na czym słuchałeś wcześniej skoro takie plastikowe gizmo poprawiło ci jakośc dźwięku . prognozuję że za max 2 lata ten sprzęt ci sie zepsuje i wtedy całkowicie porzucisz słuchanie czegokolwiek. :lol:
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

24-05-2026, 16:26

tabaluga pisze:
24-05-2026, 16:20
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
22-05-2026, 17:50
Zrobiłem to, o czym myślałem już od jakiegoś czasu - wystawiłem prawie całą kolekcję płyt i kaset na sprzedaż i zrobiłem wielki reset. Wciąż mam do sprzedania pewnie jakieś 100 CD i 200 kaset, ale to już mniej niż połowa, która po prostu leży sobie w skrzynce, i jak tylko ktoś coś kupi, to tam zaglądam i pakuję.

Tymczasem poszedłem w zupełną rekompozycję. Kupiłem nowy sprzęt grający, więc mam jakość muzyki lepszą, niż miałem kiedykolwiek. Jednocześnie muszę przyznać, że mocno odszedłem od ekstremalnego metalu. Nie żeby całkowicie przestał słuchać, słucham prawie codziennie co treningów, ale już nie tak ekstremalnych rzeczy, a raczej Manowar, Metalliki, Grave Diggera, Slayera, Metal Church, Iron Maiden, Exodus, Testament, Kreatora, Sodom, Running Wild, Venom, Children of Bodom, Septic Flesh, Powerwolf, Candlemass, Majesty... W zasadzie to wczesny Sodom to chyba najbardziej ekstremalne, czego słucham, no, może jeszcze Vader.

Sprzęt grający ustawiony jest w sypialni, i to trochę zdefiniowało kierunek płytowy - sypialnia służy do relaksu, więc i muzyka powinna być relaksująca.

Cała tzw. kolekcja zaś ograniczona została przestrzennie do jednej szuflady - i myślę, że w niej zostanie. Są tam dyskografie Enyi, Summoning, sporo dungeon synthu, Loreena McKennitt, Current 93, Pink Floyd, dyskografia Black Sabbath, Opeth, Sol Invictus, prawie całe dysko Dead Can Dance. Z metalu o wartości relaksującej: 1 Paysage d'Hiver, "At the Heart of Winter", Drudkh "Forgotten Legends", Tiamat "Wildhoney".

Brakuje mi jeszcze trochę rzeczy, Bathory, kilku Agallochów, Candlemass, ale ogólnie czuję, że osiągnąłem pokój.
Brzmi to jak totalny upadek dla fana muzyki . aż strach pomyśleć na czym słuchałeś wcześniej skoro takie plastikowe gizmo poprawiło ci jakośc dźwięku . prognozuję że za max 2 lata ten sprzęt ci sie zepsuje i wtedy całkowicie porzucisz słuchanie czegokolwiek. :lol:
Mogę na to odpowiedzieć tylko, że nie dziwię się, że jesteś sam.
Find your flow
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

24-05-2026, 16:40

to już ostatni rok kiedy jestem sam bo od jutra rozpoczynam diete Ronaldo która przemetamorfozuje moje ciało nie do poznania i znajdę sobie piękną kobietę która będzie mi służyć i uzna moją biologiczną wyższośc. Najważniejsze to nie słuzyć kobietą , nie być kukoldę !
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

24-05-2026, 16:45

tabaluga pisze:
to już ostatni rok kiedy jestem sam bo od jutra rozpoczynam diete Ronaldo która przemetamorfozuje moje ciało nie do poznania i znajdę sobie piękną kobietę która będzie mi służyć i uzna moją biologiczną wyższośc. Najważniejsze to nie słuzyć kobietą , nie być kukoldę !
Nie zastanawiałeś się, czy bycie przykrym człowiekiem nie ma czegoś z tym wspólnego?
Find your flow
C//A
w mackach Zła

24-05-2026, 16:50

ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
Moim zdaniem gość zbiera płyty dla samego zbierania watpię nawet że je przesłuchuje w całości więcej niż raz.
Ja tam nie potępiam. Kupowanie płyt jest jedną z części aktywnego uczestnictwa w scenie i wsparcie jej finansowego krwiobiegu. Zdarza mi się kupić płyty, które z nośnika przesłuchałem 1-2 razy. Nie widzę w tym wiele złego.
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

24-05-2026, 16:59

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
tabaluga pisze:
Nie zastanawiałeś się, czy bycie przykrym człowiekiem nie ma czegoś z tym wspólnego?
tak jest tylko w przypadku gdy chcesz być betabankomatem / kukoldem , wtedy musisz nadrabiać miło-służalczym charakterem ( ty płacisz za te wszystkie wycieczki z żoną więc pewnie coś o tym wiesz ) . Gdy masz 6-pack na brzuchu kobiety same pragną ci służyć nawet jeśli jesteś chamem czy innym patusem ( ja oczywiście nie jestę ) .Ja wybrałem tą drugą opcję bo nie lubie kompromisów poniżających moje męstwo.
Ostatnio zmieniony 24-05-2026, 17:02 przez tabaluga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

24-05-2026, 17:01

C//A pisze:
24-05-2026, 16:50
ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
Ja tam nie potępiam. Kupowanie płyt jest jedną z części aktywnego uczestnictwa w scenie i wsparcie jej finansowego krwiobiegu. Zdarza mi się kupić płyty, które z nośnika przesłuchałem 1-2 razy. Nie widzę w tym wiele złego.
ja też nie potępiam i podoba mi się ale jednak jest to wariactwo
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

24-05-2026, 17:03

tabaluga pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
tabaluga pisze:
tak jest tylko w przypadku gdy chcesz być betabankomatem / kukoldem , wtedy musisz nadrabiać miło-służalczym charakterem ( ty płacisz za te wszystkie wycieczki z żoną więc pewnie coś o tym wiesz ) . Gdy masz 6-pack na brzuchu kobiety same pragną ci służyć nawet jeśli jesteś chamem czy innym patusem ( ja oczywiście nie jestę ) .Ja wybrałem tą drugą opcję bo nie lubie kompromisów poniżających moje męstwo.
to jak oceniasz teraz męstwo i wygląd w skali 1 do 5? w skrócie jakie z Ciebie tera ciacho
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

24-05-2026, 17:12

4,88 / 5 ale dla rozpieszczonych p0lek to za mało , one hccą 10/5 i to dostaną ale zapłacą za to okrutną cenę !
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

24-05-2026, 17:59

tabaluga pisze:
24-05-2026, 17:12
4,88 / 5 ale dla rozpieszczonych p0lek to za mało , one hccą 10/5 i to dostaną ale zapłacą za to okrutną cenę !
to na chuj ta dieta Ronaldo
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
hcpig

24-05-2026, 18:11

tabaluga pisze:
Czyli jesteś tym słynnym redpillowcem a może nawet blackpillowcem.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
backslifer
w mackach Zła

24-05-2026, 18:46

hcpig pisze:
24-05-2026, 18:11
tabaluga pisze:
Czyli jesteś tym słynnym redpillowcem a może nawet blackpillowcem.
Toż to widać od razu, gość gada jak AI wytrenowane na przegrywowych tagach na wykopie.

@tabaluga
Żułeś już mastyks? Znajomy mi mówił (dosłownie, heh), że to ostatni krzyk mody w kręgach looksmaxingowych (czy jak to tam się pisze). Wynik może być jeden z dwóch - albo ostra linia szczęki, na którą lecą kobiety, albo zapalenie stawów w żuchwie, no ale w tych sprawach nie ma półśrodków, nie?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

24-05-2026, 19:02

tabaluga pisze:

Czyli po prostu nieświadomie wybierasz samotność. Tak z ciekawości, jak tłumaczysz sobie fakt, że wokół widzisz mężczyzn, którzy ani nie zarabiają grubej kasy, ani nie wyglądają jak Ronaldo, ani nie mają dwóch metrów wzrostu, a jednak znajdują sobie kobiety i zakładają rodziny, a Ty nie? Czy to nie zapala żadnej lampki ostrzegawczej?
Find your flow
Awatar użytkownika
Hatefire

24-05-2026, 19:14

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
24-05-2026, 19:02
Czyli po prostu nieświadomie wybierasz samotność. Tak z ciekawości, jak tłumaczysz sobie fakt, że wokół widzisz mężczyzn, którzy ani nie zarabiają grubej kasy, ani nie wyglądają jak Ronaldo, ani nie mają dwóch metrów wzrostu, a jednak znajdują sobie kobiety i zakładają rodziny, a Ty nie? Czy to nie zapala żadnej lampki ostrzegawczej?
Oni sobie to tłumaczą tak, że jak kobieta się wyszaleje (tzw. karuzela kutasów) z samcami alfa (tzw. chady), to zaczyna szukać mężczyzny, którego sobie podporządkuje i będzie ją i dziecko (szczególnie znienawidzone są samotne matki; większośc żyje też w przekonaniu, że w związku będzie zdradzany i nieświadomie będzie wychowywał dziecko jakiegoś chada) utrzymywał (tzw. beciak, betabankomat). No, a wtedy redpillowiec robi pingwina (rzekomo)

Obrazek

Oni mają naprawdę potężny lore, jak Gwiezdne Wojny xD
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ