TOP 10 znanych metalowych piosenek, których nie lubicie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ŚWIADECTWA_JEZUSA
- postuje jak opętany!
Re: TOP 10 znanych metalowych piosenek, których nie lubicie
nikt nie wymienił Roots?
POLSKA zawsze KATOLICKA
- empir
- zahartowany metalizator
hcpig wymienił
- Lukass
- zahartowany metalizator
O to to. Jak ktoś nie lubi "Gaia", to niestety, ale jest głuchym (tu sami wstawcie sobie stosowny epitet). No kurwa nie.
Aim dżast a drimer, Ai drim mai laif ewej
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
-
backslifer
- w mackach Zła
Ale jak to tak, przeciez to zajebista płyta!
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Oczywiście - i najlepsza z Dio.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
-
HCDamage
- w mackach Zła
Wszystkie metalowe ballady to kał. Metal to ma być wojna i bajzel a nie serenady dla zakochanych ciot. Pozdro 
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Ani faktycznie, ani historycznie to nie jest najlepsza płyta z Dio. Jest to co najwyżej domknięcie tematu, który na pełnej pecie zaczął się na "Heaven and Hell", a dojrzałą formę osiągnął na "Mob Rules". Rozumiem, że można w niej widzieć fajną, heavymetalową płytę, ale nie róbmy z niej obiektywnie nie wiadomo czego - to były tylko dopiski na marginesie. Wszystkie wzory zostały do tego czasu już rozpisane, wszystkie drzwi otwarte. Jest właściwie najbardziej zachowawczą płytą Black Sabbath, bo całkowicie wycofała się z eksperymentów. Właśnie dlatego, że wielu ją lubi, wymieniłem ją sam - bo niby ma wszystko, czego trzeba, ale niezmiennie gdy ją puszczam, to zapominam, że coś leci.
Find your flow
- hcpig
Jest IMHO dokładnie odwrotnie, właśnie że 'Dehumanizer' nie ma wiele wspólnego z tymi płytami, żaden album Sabbs nie ma tak metalicznego soundu + nie ma żadnego zbędnego kawałka, na 'Heaven & Hell' są za to fillery (np. 'Lady Evil) a 'Mob Rules' to właśnie taki nic nie wnoszący klon poprzedniczki.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑24-05-2026, 09:30Jest to co najwyżej domknięcie tematu, który na pełnej pecie zaczął się na "Heaven and Hell", a dojrzałą formę osiągnął na "Mob Rules".
- Harlequin
Dehumanizer zajebjsta, z biegiem lat tylko zyskuje, choć takie "master of insanity" czy "time machine" to troche fillery. Niemniej to i tak jeden z lepszych sabbs.
Oczywiscie "Headless cross" najukochansza.
Oczywiscie "Headless cross" najukochansza.
-
Alter Ego
- postuje jak opętany!
- hcpig
'When Death Calls' to lekką ręką jeden z top 10 utwórów BS.
Najlepsze w albumy erze bez Ozziego - 'Headless Cross', 'Tyr', 'Dehumanizer'.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Wiele można powiedzieć pewnie o "Mob Rules", ale że nic nie wnosił? Tam są, po pierwsze, dalej eksperymenty - bo Black Sabbath BYLI zespołem eksperymentalnym - jak i monumentalne utwory takie jak "Falling of the Edge of the World", czy "Sign of the Southern Cross". Jeśli mówisz, że "Mob Rules" nic nie wnosił, to co wniósł do świata metalu "Dehumanizer"?hcpig pisze: ↑24-05-2026, 09:36
Jest IMHO dokładnie odwrotnie, właśnie że 'Dehumanizer' nie ma wiele wspólnego z tymi płytami, żaden album Sabbs nie ma tak metalicznego soundu + nie ma żadnego zbędnego kawałka, na 'Heaven & Hell' są za to fillery (np. 'Lady Evil) a 'Mob Rules' to właśnie taki nic nie wnoszący klon poprzedniczki.
Black Sabbath na żadnym albumie nie brzmiał tak generycznie metalowo, to zgadza się, bo byli praojcami metalu, a nie jego wyrobnikami - a na "Dehumanizer" zrobili właśnie coś dziwnego, krok w tył, porzucili poszukiwania, by zrobić coś generycznego i właściwie upodabniającego ich do ich własnych dzieci, przez co ta płyta ma trochę taki vibe, w którym dziadek zakłada koszulkę z ulubionym zespołem wnuczka.
Find your flow
-
Alter Ego
- postuje jak opętany!
Nie mogę się zgodzić. Krok w tył na "Dehumanizer"? Przecież Black Sabbath nigdy nie grali tak ostro. To ich najbardziej metalowy album. Pokazali paru młodszym zespołom, że można grać mocno i z polotem, zwłaszcza że był to 1992 rok i wiele zespołów zaczęło stukać miękkie rytmy dla zakochanych na licencji Metallici. Poza tym jest świetny kompozycyjnie materiał i Dio brzmi najbardziej agresywnie w swojej karierze.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑24-05-2026, 10:02Wiele można powiedzieć pewnie o "Mob Rules", ale że nic nie wnosił? Tam są, po pierwsze, dalej eksperymenty - bo Black Sabbath BYLI zespołem eksperymentalnym - jak i monumentalne utwory takie jak "Falling of the Edge of the World", czy "Sign of the Southern Cross". Jeśli mówisz, że "Mob Rules" nic nie wnosił, to co wniósł do świata metalu "Dehumanizer"?
Black Sabbath na żadnym albumie nie brzmiał tak generycznie metalowo, to zgadza się, bo byli praojcami metalu, a nie jego wyrobnikami - a na "Dehumanizer" zrobili właśnie coś dziwnego, krok w tył, porzucili poszukiwania, by zrobić coś generycznego i właściwie upodabniającego ich do ich własnych dzieci, przez co ta płyta ma trochę taki vibe, w którym dziadek zakłada koszulkę z ulubionym zespołem wnuczka.
- hcpig
Tu raczej chodzi o przepuszcznie własnego stylu przez nowoczesne trendy a nie porzucenie go, tym bardziej że wyszło unikalnie agresywnie, tak samo zrobił Kiss na 'Revenge', Poison na 'Native Tongue', Motley Crue na s/t czy Slayer na GHUA.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑24-05-2026, 10:02Black Sabbath na żadnym albumie nie brzmiał tak generycznie metalowo, to zgadza się, bo byli praojcami metalu, a nie jego wyrobnikami - a na "Dehumanizer" zrobili właśnie coś dziwnego, krok w tył, porzucili poszukiwania, by zrobić coś generycznego i właściwie upodabniającego ich do ich własnych dzieci, przez co ta płyta ma trochę taki vibe, w którym dziadek zakłada koszulkę z ulubionym zespołem wnuczka.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Troche oto chodzi, że Black Sabbath postrzegam z perspektywy zespołu kreującego trendy, a nie podążającego za nimi. To tak jakby Motorhead nagrali album thrash metalowy.hcpig pisze: ↑24-05-2026, 10:41Tu raczej chodzi o przepuszcznie własnego stylu przez nowoczesne trendy a nie porzucenie go, tym bardziej że wyszło unikalnie agresywnie, tak samo zrobił Kiss na 'Revenge', Poison na 'Native Tongue', Motley Crue na s/t czy Slayer na GHUA.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑24-05-2026, 10:02Black Sabbath na żadnym albumie nie brzmiał tak generycznie metalowo, to zgadza się, bo byli praojcami metalu, a nie jego wyrobnikami - a na "Dehumanizer" zrobili właśnie coś dziwnego, krok w tył, porzucili poszukiwania, by zrobić coś generycznego i właściwie upodabniającego ich do ich własnych dzieci, przez co ta płyta ma trochę taki vibe, w którym dziadek zakłada koszulkę z ulubionym zespołem wnuczka.
Find your flow
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Tak, ale umówmy się, w roku 1992 death metal był już w pełni sił, wychodziło "A blaze in the northern sky", świat poszedł mocno do przodu, a nagranie takiego po prostu heavymetalowego albumu, który globalnie nie wniósł nic, było już anachronizmem. Rozumiem że komuś się podoba, spoko, ale akurat agresja to nie jest to, co u sabbatow było istotne, tak ogólnie patrząc na całą karierę - budowali tożsamość na luzie, dragach, wolny tempach, eksperymentach - a tutaj jakby to wszystko porzucili.Alter Ego pisze: ↑24-05-2026, 10:26Nie mogę się zgodzić. Krok w tył na "Dehumanizer"? Przecież Black Sabbath nigdy nie grali tak ostro. To ich najbardziej metalowy album. Pokazali paru młodszym zespołom, że można grać mocno i z polotem, zwłaszcza że był to 1992 rok i wiele zespołów zaczęło stukać miękkie rytmy dla zakochanych na licencji Metallici. Poza tym jest świetny kompozycyjnie materiał i Dio brzmi najbardziej agresywnie w swojej karierze.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑24-05-2026, 10:02Wiele można powiedzieć pewnie o "Mob Rules", ale że nic nie wnosił? Tam są, po pierwsze, dalej eksperymenty - bo Black Sabbath BYLI zespołem eksperymentalnym - jak i monumentalne utwory takie jak "Falling of the Edge of the World", czy "Sign of the Southern Cross". Jeśli mówisz, że "Mob Rules" nic nie wnosił, to co wniósł do świata metalu "Dehumanizer"?
Find your flow
-
Panopticon
- w mackach Zła
Metallica - Sad but true + Enter Sandman
Slayer - Dead skin mask
Iron Maiden - Run to the hills
Sodom - Remember the fallen (wiem, ze cover)
Black Sabbath - Changes
Sepultura - Roots + Ratamahatta
KAT - Purpurowe gody
Megadeth - A tout la monde
Slayer - Dead skin mask
Iron Maiden - Run to the hills
Sodom - Remember the fallen (wiem, ze cover)
Black Sabbath - Changes
Sepultura - Roots + Ratamahatta
KAT - Purpurowe gody
Megadeth - A tout la monde
- Hatefire
+2 137
Jakim cudem, przy tylu znakomitych utworach, akurat ten bezpłciowy patataj ma status ironowskiego klasyka i hitu, to ja nie wiem
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
To mógł być THE patataj, ten pierwszy i oryginalny, ojciec patatajow.
Find your flow
- Hatefire
Ze swojej strony wskazałbym Left behind Slipknota. Iowa, to jedna z płyt mojego życia, ale ten utwór bym wywalił, a hit był spory i latał na Viva Zwei, aż miło. Sam w sobie nie jest nawet zły, ale gryzie się z resztą, nie pasuje do całości albumu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy