Na cztery dni przed finałem play-offów o awans do Premier League decyzja władz ligi angielskiej wstrząsnęła całym przebiegiem rozgrywek. EFL ogłosiło, że Southampton zostaje zdyskwalifikowane, a jego miejsce w meczu o awans zajmie drużyna Middlesbrough. To istny wstrząs, bo Święci byli faworytami do awansu.
Powodem dyskwalifikacji jest tzw. afera Spygate. Angielskie media informowały, że jeden z przedstawicieli Southampton miał oglądać trening Middlesbrough przed półfinałami play-offów, na czym został przyłapany. Władze ligi angielskiej zdecydowały się na bezprecedensową karę dla klubu.
Wedle oficjalnego komunikatu "szpiedzy" pracujący dla Southampton mieli nie tylko nagrywać trening Middlesbrough, ale też podglądać zajęcia piłkarzy Oxford United oraz Ipswich Town. Klub został w trybie natychmiastowym wyrzucony z gry o Premier League, a do tego poniesie karę czterech ujemnych punktów w najbliższym sezonie Championship.
To potężny cios dla Southampton, które od lat balansuje na granicy spadku z Premier League i awansu z Championship. Taka kara to precedens, bowiem nie zdarzyło się, by władze wyciągały aż tak surowe konsekwencje.
Co istotne, Middlesbrough nie wywalczyło awansu walkowerem. Wciąż musi zagrać w finale, w którym jego rywalem będą zawodnicy Hull City. To właśnie ten zespół był rywalem Southampton w finale play-offów.
Przy muzyce o sporcie v.3
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Przy muzyce o sporcie v.3
został tak pożegnany bo jest (był) czołowym piłkarzem na świecie ale nie jest legendą Barcy i nie będzie 

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Przy muzyce o sporcie v.3
City dało dupy
Arsenal mistrzem

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.