NEUROSIS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: NEUROSIS

04-04-2026, 15:42

U Artura zawsze wszystko bdb.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

11-04-2026, 22:45

Ciekawy wywiad. Kobiecy wokal w Last Light to nie żona żadnego z chłopaków, tylko Steve we własnej osobie, który śpiewa falsetem. Fragment z tym wokalem został nagrany na potrzeby solowej płyty Von Tilla, ale finalnie na nią nie trafił, bo zbyt bardzo kojarzył mu się z Neurosis. No i tak chłopaki nie mogli posklejać tego utworu, więc Steve wrzucił ten fragment z przeszłości i okazało się, że idealnie scala te części.

A Seething And Scattered to jeden z najstarszych utworów. Właśnie z tego wynika dialog wokalny Steve-Dave-Noah (zakładam, że to pozostałość ich pracy przed dołaczeniem Aarona, choć sami zaznaczają, że przed Aaronem powstało bardzo bardzo niewiele i dopiero z nim wszystko ruszyło z kopyta).
Obrazek

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

13-04-2026, 20:15

Dla fanów: świeża rozmowa ze Stevem o nowym albumie. W sam raz do posłuchania w czasie pracy jutro :)

Obrazek

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Harlequin

18-04-2026, 20:11

Harlequin pisze:
23-03-2026, 17:33
Niby pierwszy europejski press Alternatywne Macki Płyty z fransutskiego amazona w stanie very good. Niecałe 80 peelen total z wysyłem. Zobaczymy czy będa to mieli na stanie i nie scancelują, bo i tak się zdarzało....

Obrazek

Obrazek

No i wczoraj doszło, brytyskie wydanie Alternative Testicles, stan naprawde ładniutki. I nawet za darmo wyszło, bo amazon zdązył mi kase zwrócić, bo paka doszła 3 tygodnie po terminie
Maruder
w mackach Zła

18-04-2026, 20:38

Good deal👍

Chyba zacznę zakupy tam robić.

Nówka nie schodzi z topu najczęściej słuchanych rzeczy. Dołączyła już dla mnie do listy klasycznych 8 albumów grupy.
Alter Ego
postuje jak opętany!

30-04-2026, 14:18

Nie jestem wielkim fanem Neurosis, zdarzało się mnie nawet przysnąć podczas słuchania niektórych utworów tego emblematycznego zespołu, ale przyznaję, że wpadłem w „An Undying Love for a Burning World” jak śliwka w kompot. Głównie przez to, że dla mnie azymutem Neurosis jest genialny „Given to the Rising” – album posągowy, przenikający trzewia beznadzieją i niemal zachęcający do wycieczki na szafot, a jednocześnie ofiarujący jakieś nienamacalne piękno. To samo odnajduję na nowej płycie. Oczywiście z racji upływu czasu oraz znaczących wydarzeń wewnątrz zespołu muszą być pewne odmienności i są. Stosując metalowe kategorie powiedziałbym, że jest tu więcej doom, nawet z jego epickim komponentem („First Red Rays”!) , a także sludge („Mirror Deep”), czy wręcz progresywno-alternatywnych fragmentów („Untethered”). Naturalnie jest tu obecny cały bagaż post-hardcore’owej tożsamości Neurosis, na której zbudowali swój oryginalny i niepowtarzalny styl („Seething and Scattered”).
Płyta toczy się wartko bez mielizn i efektu zmęczonego materiału. Po wysłuchaniu jej pierwszy raz zdziwiłem się, że trwa aż godzinę. Odniosłem wrażenie, że czas przeleciał znacznie szybciej. Jest to z pewnością zasługa dużej dostępności i spójności kompozycyjnej „An Undying Love for a Burning World”. Może ktoś mnie wyprowadzi z błędu, ale Neurosis nagrał do tej pory albumy ciężkie do jednorazowego przyswojenia, a ten wg mnie jest łatwy do schrupania.
Amerykanom należą się też wielkie brawa za bezbolesne zasypanie wyrwy po Scotcie Kellym, bo nie ma tu nic z utraty jakości i przeterminowania.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

30-04-2026, 18:04

Anzhelmoo pisze:
26-03-2026, 23:59
Audycji niestety nie ma, ale wiele lat temu również słuchałem z przyjemnością. Jest odnośnik na stronie, ale niestety 404, może kiedyś trafi na mixcloud! Z tylu istniejących kapel Marek chyba trafił do najciekawszego uniwersum - Neurosis, Baroness, YOB, Eyehategod i wieele, wiele innych. Jako ciekawostkę powiem, że Marek grał w projekcie Razors In The Night, który wystąpił na Roadburn - u boku Scotta i muzyków Baroness.
trafi! powoli wraca całe archiwum audycji jak i nowe odcinki, najnowszy z Robertem Refuse.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

16-05-2026, 08:58

I jak, macie już swoje winyle? Fajniej brzmi niż wersja streamingowa pod kątem masteringu? Wówczas nie zamówilem, bo średnio lubię pre-ordery, ale mogę nadrobić. Zadowoleni z oprawy wizualnej (stworzonej przez Aarona)? Opłaca się finansowo dostawę z tego Evil Greed brać do PL?

Płyta nadal świetna, to jedyna w ostatniej dekadzie, której słuchałem regularnie tak długo, słucham nadal i mi sie nie nudzi. Po prostu trafiła na odpowiedniego człowieka, w odpowiednim czasie i odpowiadała na odpowiedni głód. Ciekawe jak to z tą trasą wyjdzie, bo Von Till jako nauczyciel koncertuje tylko w wakacje. Zgaduję, że Roadburn będzie za rok wiosną, a potem latem ciekawe, czy najpierw USA, czy Europa (solowo SVT na pierwszy ogień puścił Europę). Oby tylko normalny solowy koncert, a nie jakiś spęd festiwalowy.

https://www.vinted.pl/items/8865468587- ... er=catalog

Spekulanci wykupili, by potem sprzedawać za 500 zł ;p
Obrazek

Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

16-05-2026, 12:14

do mnie jeszcze nie dotarła.
wysyłka z evilgreed do pl około 10-12 euro więc w normie. możesz poczekać aż trafi do krajowych dystrybucji, pewnie mystic, knockout czy serpent będą to mieć.
Awatar użytkownika
Sybir

16-05-2026, 12:41

Mój Vater też jeszcze czeka na paczkę.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
shagwest
zaczyna szaleć

16-05-2026, 18:47

Może się przypomnijcie, bo moja od razu po majówce była dostarczona.
So say we all.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

16-05-2026, 22:31

Zapytać nie zaszkodzi, ale ja bym poczekał. Jednak nakład pewnie był podzielony na wiele części, z dostępnością winyli są cyrki i zakładam, że stopniowo dojeżdżały na stan, także w zależności od wersji kolorystycznej (jedna pojawiła się w sprzedaży później, więc na bank Ci co ją zamówili otrzymają też najpóźniej). Ja to się zastanawiam czy ktoś duży będzie robil hurtowe zamówienie stamtąd, bo korci mnie też ciuszek, ale niekoniecznie na rękę jest mi aktualnie zamawianie tradycyjnie na własną rękę.
Obrazek

Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

16-05-2026, 22:38

Anzhelmoo pisze:
Zapytać nie zaszkodzi, ale ja bym poczekał. Jednak nakład pewnie był podzielony na wiele części, z dostępnością winyli są cyrki i zakładam, że stopniowo dojeżdżały na stan, także w zależności od wersji kolorystycznej (jedna pojawiła się w sprzedaży później, więc na bank Ci co ją zamówili otrzymają też najpóźniej). Ja to się zastanawiam czy ktoś duży będzie robil hurtowe zamówienie stamtąd, bo korci mnie też ciuszek, ale niekoniecznie na rękę jest mi aktualnie zamawianie tradycyjnie na własną rękę.
Na allegro są t-shirty, nie wiem czy to oficjalne, trochę dziwne bo nośników nie ma a t-shirty i plakaty są.
https://allegro.pl/oferta/koszulka-neur ... 8591485045
Awatar użytkownika
wonsz
zahartowany metalizator

17-05-2026, 01:24

nie no, te teesy to 100% podjeby.
rzułf
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

17-05-2026, 02:31

Anzhelmoo pisze:
chyba jedna wersja miała datę wysyłki czerwcowa. te płyty są produkowane w którejś z europejskich tłoczni, obstawiam Czechy..nie sądzę by tłocznia bawiła się w wysyłkę do dystrybutora partiami (chociaż całkiem niewykluczone też przy większych nakładach i różnych wersjach kolorystycznych) ,raczej evilgreed wbrew temu co podali nie uporali się z wysyłką całości zamówień. luz, poczeka się.
ODPOWIEDZ