SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

29-05-2006, 15:26

mam wszystkie płyty Darkthrone na półce... ale przyznam szczerze, że np. przy takiej RG to miałem problemy, aby nie zasnąć ;)
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

29-05-2006, 15:32

Nie wiem, ja tam słuchając takiego ''Too old, too cold'' mam taką samą ochotę wziąć discmana z 'The Cult...', kupić parę browarów i pierdolnąć się gdzieś w lesie, jak i przy słuchaniu 'A Blaze...' czy 'Transilvanian...' ;)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

29-05-2006, 15:44

''Too old, too cold'' to dużo mniej wymagający krążek w porównaniu z ich klasykami. Bo jak idziesz z tymi piwami do lasu to nie muszisz malować gęby czy po pijaku włazić na drzewo.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

29-05-2006, 15:45

Ekhm nie wiem czy to ważne ale krążek nazywa się 'The Cult is Alive' ;)

No chyba że mówisz o ich singlu/ep, to zwracam honor.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

29-05-2006, 16:18

A ten jaki 'będę na przekór, byle chujowi na złość zrobić' ;)
Awatar użytkownika
akall
zaczyna szaleć

29-05-2006, 16:25

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
w 1991 A Blaze... był dokładnie TYM SAMYM, czym dziś jest The Cult Is Alive - kopniakiem wymierzonym w całą ówczesną scenę z jej zasadami, schematami i ograniczeniami. no właśnie nowa płyta jest dowodem na to, że Fenriz to samo mówi i to samo czyni - nie ma żadnej sceny, nie ma żadnego schematu, który wynosi "prawdziwy black metal" ponad inne gatunki - nie ma estetyki "wszyscy za jednego" - tak, jak w momencie, kiedy WSZYSCY oczekiwali od neigo albumu DEATH METALOWEGO potrafił nagrać brudny, prymitywny i punkowy (tak tak) rip-off Celtic Frost / Bathory / Venom ( A Blaze...), tak dziś może nagrać połączenie klasycznego brudnego metalu z lat 80 z punk rockiem - NA POHYBEL szystkim tym, którzy roszczą sobie jakieś prawo do mówienia, czym ma być black metal... a gdy ów BM się rodził, byli w dupie. i to jest ISTOTA tej muzyki. REBELIA. [/quote]

czyli blackmetal może mieć kilka różnych stylistyk, byle by dać fanom coś zupełnie innego niż oczekiwali i nazwać to szumnie 'rewoltą'? nie przekonuje mnie to, gdyby tak było to byłby strasznie wąskim gatunkiem, wyrażonym na garstce płyt, do tego muzycznie wcale do siebie nie podobnych. na ile sposobów można wypinać dupe całemu światu i nie popaść w kopiowanie tych samych rozwiazań? znacznie bardziej mi odpowiada "tradycyjna" stylistika blackmetalu niż to co teraz robi darkthrone. tamen bunt i "uwstecznienie sie" ktore zaszło na poczatku lat 90 zaowocowało po prostu nieporównywalnie lepszą muzyką.

teraz to juz lepiej bym na nich patrzył jakby powiedzieli ze pierdolą wszystkich i wydali album z ciszą, albo odgłosami jak fenriz sra
Still o'er the curved, white trellis of your sides
The sateless, wandering serpent curls and glides
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

29-05-2006, 16:32

hahaha! ale black metal na początku lat 90 był właśnie taką muzyczną rewoltą. I BYŁ TEŻ STRASZNIE WĄSKIM GATUNKIEM. i dobrze. bo na tym polegała jego siła, jego autentyzm i moc, z jaką pierdolnął w skostniałą wówczas scenę. i nie ma tu mowy o kopiowaniu... bo Darkthrone kopiował Celtic Frost tak samo na A Blaze..., jak i na Panzwerfaust, jak i kopiuje ich dziś, na The Cult... - właśnie w wypadku black metalu chodziło nie tyle o nowatorstwo, co o regresję, o skrajną prymitywizację muzyki, otoczki, brzmienia i o transgresję nie tyle muzyczną, co nawet socjologiczną hehehe...
Awatar użytkownika
Ulfr
zaczyna szaleć

29-05-2006, 16:42

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
zrobili to samo co Satyricon TYLKO W PRZECIWNĄ STRONĘ ;)
jak kochasz Venom, Hellhammer, Celtic stary, stary Voivod czy, z drugiej strony, Discharge, Amebix albo English Dogs, to pokochasz ten album bezgranicznie ;) [/quote]

Hm, cos w tym jest. Satyricon na nowym albumie dokonal pewnej sublimacji estetyki BM - nowy album to formalna asceza, repetytywne, proste riffy, w ktorych tkwi jednak transowosc i sila, a ktore kreuja bardzo sugestywna atmosfere. Absolutnie sie, Maria, nie zgodze ze to jest muzyka dla mlodziezy z zielonymi plecaczkami. Wrecz przeciwnie, mlodziez z plecaczkami sie tym dosc szybko znudzi, bo nie ma tam ozdobnikow, symfo-blackowej "monumentalnosci" za trzy grosze itp. W tym sensie to jest chyba najmniej "zielonoplecaczkowy" album w ich historii. No i podchodzi mi o wiele bardziej niz nowy Darkthrone. "TCIA" podoba mi sie, ale jednoczesnie nie ulega dla mnie kwestii ze "Now, Diabolical" muzycznie jest lepszy. Po prostu prezentowana na najnowszym dziele Darkthrone rebelia nie jest dla mnie wartoscia sama w sobie i mam powazne watpliwosci, czy za 10 lat ten album sie bedzie bronil (gdy juz zblaknie historyczny kontekst jego wydania). Co nie zmienia faktu, ze rowniez jest to jedna z ciekawszych propozycji tego roku.
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

29-05-2006, 17:03

Nie wiem, czy to kogos zainteresuje, ale w linkach ponizej jest okolo polgodzinny filmik z norweskiej telewizji nt. norwegian BM. Pokazuje czym na poczatku byl black metal dla muzykow oraz pokazuje wspolczesny "norwegian black metal" jako maszyne do zarabiania kasy:
częsc 1 - [url=http://youtube.com/watch?v=eYgWgAQJF3g& ... ocumentary ]http://youtube.com/watch?v=eYgWgAQJF3g& ... ocumentary [/url]
częsc 2 - [url=http://youtube.com/watch?v=eYgWgAQJF3g& ... ocumentary ]http://youtube.com/watch?v=eYgWgAQJF3g& ... ocumentary [/url]
częsc 3 - [url=http://youtube.com/watch?v=Za1tsNFvCIE& ... ocumentary]http://youtube.com/watch?v=Za1tsNFvCIE& ... ocumentary[/url]
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

29-05-2006, 17:38

No ciekawy, ciekawy.Warto obejrzeć.
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

29-05-2006, 17:40

[quote][i]Wysłane przez Mental[/i]
Nie wiem, czy to kogos zainteresuje...[/quote]

Jesli nie potrafisz wklejac linkow, popros admina
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

29-05-2006, 18:40

[quote][i]Wysłane przez Raagoon[/i]
Nie wiem, czy to kogos zainteresuje...[/quote]

Jesli nie potrafisz wklejac linkow, popros admina [/quote]

CTRL+C, CTRL+V jesli nie potrafisz kopiowac linkow - wystarczy zapytac...
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

29-05-2006, 18:43

Słucham sobie właśnie K.I.N.G i muszę powiedzieć, że kawałek mi się podoba.

A co do tego filmu, to w pierwszym ujęciu nie poznałem Frosta w tych gejowskich soczewkach, myślałem że to jakiś gej z Dimmu Bordżajr ;)
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

29-05-2006, 18:52

CTRL+C, CTRL+V jesli nie potrafisz kopiowac linkow - wystarczy zapytac... [/quote]

cala sztuka polega na tym zeby umiescic tak linka zeby nikt nie musial tego robic, tak to kurwa trudno zrozumiec?!
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

29-05-2006, 18:56

[quote][i]Wysłane przez Raagoon[/i]

CTRL+C, CTRL+V jesli nie potrafisz kopiowac linkow - wystarczy zapytac... [/quote]

cala sztuka polega na tym zeby umiescic tak linka zeby nikt nie musial tego robic, tak to kurwa trudno zrozumiec?! [/quote]

Akurat mi to nie przeszkadza, ale poprawiłem specjalnie dla Ciebie. Zadowolony?
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

29-05-2006, 19:22

[quote][i]Wysłane przez - IX -[/i]
I w dupie ma tez bm, ktorego od dawna juz nie gra. I wtedy sie zgodze. [/quote]

IX to dziwne,ale przynaję Ci rację;)
ODPOWIEDZ