POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

08-05-2026, 11:54

Hatefire pisze:
08-05-2026, 10:21
empir pisze:
08-05-2026, 09:08
To dowód, że normy i ograniczenia działają.
Będąc bajtlem z Śląska, pamiętam że jeszcze w latach '90 stałym elementem wiadomości na katowickiej TVP3 były raporty o jakości powietrza, z wartościami na przykład 304% dopuszczalnej normy siarki w powietrzu.
Też to pamiętam. A największy szok był jak się wracało pociągiem z nad morza i się wysiadało na Śląskim dworcu PKP.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

08-05-2026, 11:57

Order_of_Nine_Angels pisze:
08-05-2026, 09:28
Nie ma jak porównywać obecna technologie spalania, filtry i efektywność ze stachanowcami z PRL sprzed 50 lat. Argumenty poziom piaskownica.

Zakon.
Fakt. Argumenty masz na poziomie przedszkolnym.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-05-2026, 12:37

Nowa Supergrupa geofolk music! Pierwsza próba.

A president and a prime minister (Nikol Pashinyan) in an impromptu musical performance … It was an unusual scene that unfolded on Monday, in Yerevan, Armenia: French President Emmanuel Macron, who is concluding a state visit to the country on Tuesday, joined in the singing of La Bohème by Charles Aznavour during the state dinner held in his honour.

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

08-05-2026, 12:52

trup pisze:
08-05-2026, 12:37
Nowa Supergrupa geofolk music! Pierwsza próba.

A president and a prime minister (Nikol Pashinyan) in an impromptu musical performance … It was an unusual scene that unfolded on Monday, in Yerevan, Armenia: French President Emmanuel Macron, who is concluding a state visit to the country on Tuesday, joined in the singing of La Bohème by Charles Aznavour during the state dinner held in his honour.

Bo Francja jest jednym z głównych ośrodków armeńskiej diaspory. I tu uwaga więcej Ormian mieszka za granicą, niż w samej Armenii. Co zresztą ma nie zawsze korzystne skutki polityczne. No zwizualizujcie sobie, że górale z Czikago mają dużo silniejszy wpływ na Polskę. No, a sam Aznavour ma korzenie ormiańskie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

08-05-2026, 13:05

Nie o tym jest ten post... Ormian z pochodzenia czy Armeńczyków (aktualnych obywateli)?

A Polacy-polonialsi....

TrupGPT za Wojewódzkim Urzędem Pracy w Lublinie....

Poza granicami Polski mieszka szacunkowo około 20–22 milionów Polaków i osób pochodzenia polskiego (Polonia i Polacy za granicą). Największe skupiska rodaków znajdują się w Stanach Zjednoczonych (ok. 10 mln), Brazylii (ok. 3 mln), Niemczech (ok. 2 mln) oraz Francji. W samym UE najwięcej mieszka w Niemczech i Wielkiej Brytanii.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

08-05-2026, 13:16

trup pisze:
08-05-2026, 13:05
Nie o tym jest ten post... Ormian z pochodzenia czy Armeńczyków (aktualnych obywateli)?

A Polacy-polonialsi....

TrupGPT za Wojewódzkim Urzędem Pracy w Lublinie....

Poza granicami Polski mieszka szacunkowo około 20–22 milionów Polaków i osób pochodzenia polskiego (Polonia i Polacy za granicą). Największe skupiska rodaków znajdują się w Stanach Zjednoczonych (ok. 10 mln), Brazylii (ok. 3 mln), Niemczech (ok. 2 mln) oraz Francji. W samym UE najwięcej mieszka w Niemczech i Wielkiej Brytanii.
No nadal nie te same liczby. Ormian poza Armenię jest kilka razy więcej niż w Armenii. To tak jakby za granicą żyło jakieś 60 mln Polaków. Na marginesie nie wiem o co się czepiasz. Po prostu wytłumaczyłem skąd związki Armenii z Francją i dlaczego Macron gra Aznavoura. No a wpływ diaspory na politykę Armenii istnieje. No i na przykład blokował próby dogania się z Azerbejdżanem/Turcją.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

08-05-2026, 13:39

Czepiam się? Albo już nic...
Awatar użytkownika
trup

08-05-2026, 13:42

No i SAFE podpisane...

https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... g,79cfc278

(...)Szef MON, pytany w piątek na konferencji prasowej w Sejmie o szczegóły dotyczące tej umowy, powiedział, że "dzisiaj zostanie uruchomiona linia kredytowa". — Ile z tego skorzystamy, to już zależy od nas. My mamy przygotowane oczywiście projekty na całą kwotę prawie 44 mld euro — podkreślił Kosiniak-Kamysz.

Minister zwrócił uwagę, że każda umowa będzie osobno podpisywana, osobno negocjowana i osobno ogłaszana. — A więc nas czeka bardzo bogaty maj. Kilkadziesiąt umów do podpisania. Kolejne do aneksowania, bo do końca maja możemy składać zamówienia jako pojedyncze państwo członkowskie, w takiej procedurze, która jest tylko dla jednego państwa, a po 30 maja możemy składać już z innymi państwami na ten sam sprzęt — powiedział Kosiniak-Kamysz.(...)
Alter Ego
postuje jak opętany!

08-05-2026, 15:01

Ręka do góry kto wziąłby kredyt na kilkadziesiąt lat z mechanizmem warunkowości, dzięki któremu bank mógłby wymuszać pewne wydatki?
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

08-05-2026, 15:38

Alter Ego pisze:
Ręka do góry kto wziąłby kredyt na kilkadziesiąt lat z mechanizmem warunkowości, dzięki któremu bank mógłby wymuszać pewne wydatki?
Mówisz, że biorąc 30-letnią kreskę na kwadrat masz mocniejszą pozycję wobec banku od 38-milionowego całkiem sporego i nie tak biednego państwa? Czytałeś swoją umowę, czy po prostu podpisałeś, wierząc doradcy na słowo, że będzie dobrze? :D
Ascetic pisze: Dla mnie wszystko jasne. Z wrzuty swojej jestem bardzo zadowolony. De facto tylko tutaj zacząłem pisać - byłem ciekaw, czy to w co gra, to w to gra, co się błyskawicznie udało zweryfikować.
:hahaha:
Awatar użytkownika
trup

08-05-2026, 15:42

Przeciez kolega w Siberbanku nie dostanie kredytu..
Alter Ego
postuje jak opętany!

08-05-2026, 15:49

NoGodsNoMasters pisze:
Alter Ego pisze:
Mówisz, że biorąc 30-letnią kreskę na kwadrat masz mocniejszą pozycję wobec banku od 38-milionowego całkiem sporego i nie tak biednego państwa? Czytałeś swoją umowę, czy po prostu podpisałeś, wierząc doradcy na słowo, że będzie dobrze? :D
Jeśli wyczytałeś w swojej umowie, że bank może na podstawie własnego widzimisię cofnąć Ci wypłacanie transz kredytu, a Ty i tak będziesz musiał go spłacać, kupując w wyznaczonych miejscach i przeznaczając część na sąsiada to wiedz, że ktoś Cię mocno orżnął i leć czym prędzej do prawnika.
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

08-05-2026, 16:01

Alter Ego pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
Alter Ego pisze:
Jeśli wyczytałeś w swojej umowie, że bank może na podstawie własnego widzimisię cofnąć Ci wypłacanie transz kredytu, a Ty i tak będziesz musiał go spłacać, kupując w wyznaczonych miejscach i przeznaczając część na sąsiada to wiedz, że ktoś Cię mocno orżnął i leć czym prędzej do prawnika.
No i co w związku z tym? Ty znasz wysokość kwoty, którą spłacisz? Nie masz w umowie mechanizmu warunkowości? Dobrze czytałeś? Poza tym myślisz, że łatwo jest szantażować kogoś z naładowaną pukawką?
Ascetic pisze: Dla mnie wszystko jasne. Z wrzuty swojej jestem bardzo zadowolony. De facto tylko tutaj zacząłem pisać - byłem ciekaw, czy to w co gra, to w to gra, co się błyskawicznie udało zweryfikować.
Alter Ego
postuje jak opętany!

08-05-2026, 16:07

NoGodsNoMasters pisze:
08-05-2026, 16:01
Alter Ego pisze:
NoGodsNoMasters pisze:

No i co w związku z tym? Ty znasz wysokość kwoty, którą spłacisz? Nie masz w umowie mechanizmu warunkowości? Dobrze czytałeś? Poza tym myślisz, że łatwo jest szantażować kogoś z naładowaną pukawką?
Ten kredyt to turbo lichwa dla frajerów. Nawet nie wiadomo jakie będzie miał oprocentowanie. Polska wydaje bardzo dużo na zbrojenia, ale realizując cudze interesy robi to źle i niecelowo. To samo będzie w tym przypadku z tym, że jeszcze zrobimy zakupy dla banderowców.
PS. Nie mam kredytu.
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

08-05-2026, 16:14

"Lepiej być zadłużonym, niż okupowanym". To chyba jeden z twoich idoli tak powiedział. Nie zgadzasz się sam ze sobą. :D
Alter Ego
postuje jak opętany!

08-05-2026, 16:24

NoGodsNoMasters pisze:
08-05-2026, 16:14
"Lepiej być zadłużonym, niż okupowanym". To chyba jeden z twoich idoli tak powiedział. Nie zgadzasz się sam ze sobą. :D
Przespałeś parę lat, bo Polska już jest okupowana, a będzie jeszcze gorzej gdy da się tak wykorzystywać jak w przypadku tego kredytu.
PS. Człowiek, który to powiedział jest reprezentantem obcych interesów i jednym z największych szkodników w tym kraju.

Obrazek
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

08-05-2026, 16:33

Wiem, wiem. Okupuje nas system kaucyjny i zachłanni pracownicy branży kasujący ponad pięć dych za wywóz odpadków. Przy okazji kojarzysz zależność wysokości ich płac z tym co dostajesz na rachunku? Czy tam nic nie dzwoni? Masz tu piosenkę. Wsłuchaj się uważnie w tekst.
Alter Ego
postuje jak opętany!

08-05-2026, 16:36

NoGodsNoMasters pisze:
08-05-2026, 16:33
Wiem, wiem. Okupuje nas system kaucyjny i zachłanni praciwnicy branży kasujący ponad pięć dych za wywóz odpadków. Przy okazji kojarzysz zależność wysokości ich płac z tym co dostajesz na rachunku? Czy tam nic nie dzwoni? Masz tu piosenkę. Wsłuchaj się uważnie w tekst.
Nie wymądrzaj się, bo nie masz ku temu podstaw, zwłaszcza że jeszcze nie zauważyłeś w Polsce wojsk głównego agresora, od którego kupujemy masę niepotrzebnej broni, płacąc z górnej półki.
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

08-05-2026, 16:52

Wystarczy, że ty trzymasz rękę na pulsie mając swe lęki na stendbaju. Ja w tym czasie mogę spokojnie wyłożyć się na leżaku. Mi ten podział zajęć bardzo odpowiada. Niech każdy zostanie przy swojej roli. 8)
Alter Ego
postuje jak opętany!

08-05-2026, 16:59

NoGodsNoMasters pisze:
08-05-2026, 16:52
Wystarczy, że ty trzymasz rękę na pulsie mając swe lęki na stendbaju. Ja w tym czasie mogę spokojnie wyłożyć się na leżaku. Mi ten podział zajęć bardzo odpowiada. Niech każdy zostanie przy swojej roli. 8)
Fakt, że nie masz lęków nawet przed braniem lewych kredytów jest jakąś zaletą. Pozostaję przy swoim. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ