Bydgoszcz
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- empir
- zahartowany metalizator
Bydgoszcz
Wybieram się na 2 dni do Bydgoszczy w konkretnym celu.
Ale przy okazji zapytam: co warto w tej miejscowości zwiedzić? Zaintrygowało mnie muzeum brudu czy jakoś tak. Są też jakieś rynki, chyba dwa. Coś jeszcze.
I ważniejsze pytanie. Co i gdzie warto zjeść. Może być coś nietypowego.
Ale przy okazji zapytam: co warto w tej miejscowości zwiedzić? Zaintrygowało mnie muzeum brudu czy jakoś tak. Są też jakieś rynki, chyba dwa. Coś jeszcze.
- masterful
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Re: Bydgoszcz
Bydgoszcz jest znana tylko z tego fragmentu.
- empir
Aż tak u nich źle?
- Żwirek i Muchomorek
- w mackach Zła
Byłem tam służbowo w zeszłym roku i miałem wrażenie, że to takie miasto, co stoi tak jedną noga w prowincji, a drugą w wielkim świecie - takie coś co się nie może zdecydować czy jest bardziej Wałbrzychem czy bardziej Wrocławiem. Starówka jest spoko, miejscami bardzo malownicza, zwłaszcza w okolicach rzeki (Wyspa Młyńska). I mają największy park w Polsce - Myślęcinek - gdzie można się trochę powłóczyć bez celu pośród drzew i krzoków, a nawet zdobyć wszechpotężny szczyt z którego jest spoko widok na całą okolicę. W sumie tyle mam do powiedzenia, czyli na dobrą sprawę nic.
Przygody Batona na czarnym lądzie
- empir
To może jest tam coś do jedzenia level wyżej od macchujniaka?
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
Wyspa młyńska, młyny routhera, Myślęcinek...kol. mol więcej podpowie 
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Chciałbym kiedy odwiedzić Bydgoszcz,
a swoją drogą ciekawym, czy minister Rostoski zamieszkał w Bydgoszczu, czy Toruniu?
a swoją drogą ciekawym, czy minister Rostoski zamieszkał w Bydgoszczu, czy Toruniu?
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Bolt
- weteran forumowych bitew
Niedaleko Muzeum Brudu (miła ciekawostka, ale to pół godziny z przewodnikiem plus zabawa w robienie swojego mydła plus żadna wiedza, ktorej nie ma czlowiek po liceum) jest bardzo dobra restauracja Luizjana z żarciem inspirowanym kuchnią kreolską.
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
- Mol
okresl sie bardziej co do jedzenia i zwiedzania, moze cos doradze, chociaz bydgoszczakiem nie jestem, ale tu mieszkam.empir pisze: ↑22-04-2026, 15:17Wybieram się na 2 dni do Bydgoszczy w konkretnym celu.
- empir
Zwiedzanie - coś ciekawego, przy okazji głównego celu. Na pewno nie będzie na to pół dnia. Miałem na liście muzeum mydła i historii brudu, stary rynek i rybi rynek. dopisałem wyspy i młyny.
Jedzenie - jeśli jest coś nietypowego, rzadko spotykanego typu kuchnia brazylijska czy kenijska to koniecznie. Lubię próbować. Ostatnio we Wrocławiu jadłem w peruwiańskiej (bez szału) i w Krakowie KuKu Taiwan Bistro (nawet bardzo ok).
Kuchnia indyjska, grecka, czeska, ramen czy koreańska (ale street food) jadam dość często więc to żadne odkrycie kulinarne. Ale jak nie ma nic nietypowego to i powyższe może być.
Jedzenie - jeśli jest coś nietypowego, rzadko spotykanego typu kuchnia brazylijska czy kenijska to koniecznie. Lubię próbować. Ostatnio we Wrocławiu jadłem w peruwiańskiej (bez szału) i w Krakowie KuKu Taiwan Bistro (nawet bardzo ok).
Kuchnia indyjska, grecka, czeska, ramen czy koreańska (ale street food) jadam dość często więc to żadne odkrycie kulinarne. Ale jak nie ma nic nietypowego to i powyższe może być.
- Mol
Jesli wybierasz sie niebawem to podskocz polazic po ogrodzie botanicznym w Myslecinku, kwitnace drzewa i krzewy wygladaja tam przepieknie.

z nietypowych jedzen i pic masz brazylijska A'Favela, wyzej wymieniona Luizjane, a z bardziej typowych to dobra grecka jest na Lesnym, bardzo blisko Myslecinka wlasnie, Pireus sie nazywa.
Z suszarni polecam Tako Sushi na Chodkiewicza, najlepsza imo wloska picka to Barzza na Gimnazjalnej. spoko indyjska jest przy starym rynku, na Magdzinskiego. Jesli jestes vege to Naturalna. Byla tez Falla (sieciowka, ale smaczna), ale sie zamkneli sie.
A i kawaleczek za Bydgoszcza w strone Torunia warto zajrzec do Ostromecka, palac i zespol parkowy robia wrazenie.

z nietypowych jedzen i pic masz brazylijska A'Favela, wyzej wymieniona Luizjane, a z bardziej typowych to dobra grecka jest na Lesnym, bardzo blisko Myslecinka wlasnie, Pireus sie nazywa.
Z suszarni polecam Tako Sushi na Chodkiewicza, najlepsza imo wloska picka to Barzza na Gimnazjalnej. spoko indyjska jest przy starym rynku, na Magdzinskiego. Jesli jestes vege to Naturalna. Byla tez Falla (sieciowka, ale smaczna), ale sie zamkneli sie.
A i kawaleczek za Bydgoszcza w strone Torunia warto zajrzec do Ostromecka, palac i zespol parkowy robia wrazenie.
- empir
Wybieram się ostatniego maja. Dzięki, zapinezkowałem sobie Twoje polecajki.Mol pisze: ↑22-04-2026, 18:56Jesli wybierasz sie niebawem to podskocz polazic po ogrodzie botanicznym w Myslecinku, kwitnace drzewa i krzewy wygladaja tam przepieknie.
- empir
A jak z parkingami, strefami parkowania w Bydgoszczy? Bo noclegu to chyba w ścisłym centrum będę szukać.
- Harlequin
Mam ten lokal na celowniku od 2018 kiedy to ostatni raz byłem w Roruniu i kiedy ti nie udalo mi sie tam dotrzec. Podejrzewam, że lokal ze swoją kuchnią jest ewenementem na krajową skale
- Mol
Masz normalnie strefy parkowania, ktore sa wykrywane przez np. Skycash, oprocz tego zdarzaja sie prywatne parkingi, ale ogolnie nie pchalbym sie autem do centrum.
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
Moj kolega to ma i kurde ostatnio taki spadek jakości jest że głowa mała. Jak porównam to z degustacjami przed otwarciem bo na takim byliśmy to szkoda gadać... Ostatnio brat pojechał i steka oddał, znajomi zawsze robili spotkania ale po wtopie już nie wroca.. głupio to brzmi że knajpę kolegi hmmm nie polecam, ale w porównaniu z tym co było jest slabiutkoHarlequin pisze: ↑22-04-2026, 19:22Mam ten lokal na celowniku od 2018 kiedy to ostatni raz byłem w Roruniu i kiedy ti nie udalo mi sie tam dotrzec. Podejrzewam, że lokal ze swoją kuchnią jest ewenementem na krajową skale
Może wam zasmakuje:) co gardło to inny smak
Może jakbym nie wiedział jak było, a jest powiedziałbym ok. Bo to jakoś nigdy nie było dla mnie wooow.
Teraz raczej skupiają się na nowej knajpce w trn NOLA
Ostatnio zmieniony 22-04-2026, 19:55 przez piotraz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
- empir
Kilometr od Rynku, może być.
Nie wiem jak z opłatami za parking przy MCK ale znalazłem jeszcze Pod Blankami - osiem dych za dobę.
- Nerwowy
No właśnie toruńska Luizjana szczególnie w oryginalnej lokalizacji była bdb. W bydgoskiej nigdy nie byłem, ale kojarzę większość pozycji z menu.
Z tego co mam przetestowane to Czosnek i Oliwa byłą naprawdę w porządku podobie jak Shrimp Bistro jeśli ktoś ma ochotę na krewetki mimo że to coś w rodzaju sieciówki.
Karczma Młyńska i Dolce Vita natomiast w miarę ok, ale bez urwania jak to często bywa w mocno stylizowanych knajpach.
W Młynach Rothera jest jeszcze Monka gdzie w przeciwieństwie do tej toruńskiej pieką napoletanę
Z tego co mam przetestowane to Czosnek i Oliwa byłą naprawdę w porządku podobie jak Shrimp Bistro jeśli ktoś ma ochotę na krewetki mimo że to coś w rodzaju sieciówki.
Karczma Młyńska i Dolce Vita natomiast w miarę ok, ale bez urwania jak to często bywa w mocno stylizowanych knajpach.
W Młynach Rothera jest jeszcze Monka gdzie w przeciwieństwie do tej toruńskiej pieką napoletanę
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
Monka bdb !!!Nerwowy pisze: ↑22-04-2026, 20:00No właśnie toruńska Luizjana szczególnie w oryginalnej lokalizacji była bdb. W bydgoskiej nigdy nie byłem, ale kojarzę większość pozycji z menu.
W Młynach Rothera jest jeszcze Monka gdzie w przeciwieństwie do tej toruńskiej pieką napoletanę![]()
Poza tym, jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.